Kisiskolás könyvcsemegék

Újabb könyvajánlónkban ezúttal a 6-10 éves korosztálynak válogattunk olvasnivalót. Korábbi bejegyzéseinkben már bemutattuk a legújabb óvodás mesekönyveket, most pedig lássuk, milyen könyvpremierekre számíthatnak a kisiskolások nyár elején!

A fiú, aki Varjúvárról álmodott

 

Szerző: Boldizsár Ildikó

Illusztrátor: Bertóthy Ágnes

Kiadó: Naphegy Kiadó (2020)

ISBN: 9789634760474

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kós Károly élete valóban érdemes arra, hogy példaként álljon a gyerekek előtt. Nem csupán a budapesti Állatkert India ősi emlékeit idéző, szecessziós ízlésű bejárati kupoláját köszönhetjük neki, hanem századunk egyik legszebb magyar történelmi regényét, Az országépítőt, drámairodalmunk egyik legkimagaslóbb kompozícióját, a Budai Nagy Antalt is. Ám az építészeten és irodalmon kívül mesteri fokon értett a festő- és grafikusművészethez, művészettörténethez, néprajztudományhoz, vezetett könyvkiadót, szerkesztett nagy hatású folyóiratot, sőt országgyűlési képviselő is volt, Erdély lelkének és társadalmi valóságának legjobb értője. Példás családapa, családja jóllétéért és boldogságáért mindent elkövető, felelős családfő volt, aki szívén viselte országa-nemzete sorsát is.

“Kalotaszegi ezermester” – így emlegették őt mindenütt, s ez a kis életrajzi kötet méltó emléket állít neki, a fiúnak, aki nem csak álmodozott, hanem minden tervét valóra is váltotta. Kilencvennégy év állt rendelkezésére mindehhez, s a fél íves könyvecske ezt a kilencvennégy esztendőt mutatja be gyerekek számára is érthető nyelven, izgalmas és érdekes epizódokat válogatva az “országépítő” életrajzából.

Megjelenés: 2020. június 30., a híres magyarok életútját bemutató sorozatban már megjelent: Deborah Heiligman: A fiú, aki imádta a matekot, Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni, Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene, Kertész Edina: A lány, aki csillagász lett

Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg

 

Szerző: Kiss Judit Ágnes

Illusztrátor: Szimonidesz Hajnalka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-580-0

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kiss Judit Ágnes meseregényében minden benne van, ami egy jó meséhez kell: unikornis, tündérek, sárkány, herceg, hercegnő! Csak éppen minden egy kicsit másképp… Zsálya hétköznapi kislány, akit nagy feladatra szemelnek ki: egy nap megjelenik a szobájában egy tündér, és a segítségét kéri. Hazája, Aevus királysága ugyanis nagy bajban van – egy idő óta másképp telik az idő. Felcserélődtek az éjszakák és a nappalok, a király nem öregszik, hatalmát pedig nem szeretné átadni fiának, a hercegnek. Zsálya az egyetlen, aki a földi világ lakójaként Aevus hercegével egyazon hónapban, napon, órában és percben született, neki kell segítene, hogy a herceg megkaphassa jogos jussát, az őt illető trónt. Zsálya tehát elindul, és Fényilonca, a zsörtölődő tündér, Efirfira, az unikornis és Aldo, a titokzatos öregember társaságában megpróbálja teljesíteni a küldetést.

A szerzőtől akánljuk továbbá A tündérkeresztanya című mesekönyvet, valamint a bűbájos Babaróka-sorozatot (Babaróka ajándéka, Babaróka kertje, Babaróka esti meséi) is! Ajánljuk még Acsai Roland: Tili és Tiló, valamint Lilien Berg: Kincső és az álomherceg című meseregényét.

Cseresznyeföldi lovasiskola 1. – Emma szerencselova

 

Szerző: Berit Bach

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-861-0

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Minden póni rajongó álom iskolája! Az órarendben olyanok szerepelnek, mint saját póni, lovas kirándulás és lóápolás. Emma alig akarja elhinni, mekkora szerencséje van, amikor meghívást kap a Cseresznyevölgyi Lovasiskolába három próbanapra. A kastélyban első látásra megszereti az aranyos kis póni kancát, Pihét, és szerencsére a szobatársa, Mira is igazán kedvesnek tűnik. De sajnos csak egy ösztöndíjas hely van, és nem Emma az egyetlen, aki szeretne bejutni az iskolába. A becsvágyó Alina nemcsak, hogy legyőzi ugratásban, de még a saját verseny póniját is magával hozta. Emmánák meg kell mutatnia, hogy mire képes.

Megjelenés: 2020. július 27.

Szeretnék egy aranyhalat

 

Szerző: Vibók Ildi

Illusztrátor: Mayer Tamás

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-571-8

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ugye, mindenki ismeri azt a helyzetet, amikor kutyát, cicát, teknőst, nyuszit és halat szeretne a gyereke tartani? Persze jó dolog egy kisállat, csak gyerekfejjel nehéz felmérni, hogy mennyire nehéz gondoskodni róla, és minden ígéret ellenére általában az egész család dolga etetni, orvoshoz vinni, sétáltatni a kiskedvencet. Jól jön ebben a vitában egy mindenttudó állatbarát nagybácsi, amolyan zseb-Durrell, mint a könyv Berti bácsija, aki megtanítja a gyerekeknek, hogy mennyi mindenre van szüksége egy boldog háziállatnak. Akár nyuszit, akár teknőst, akár kutyát, akár repülőkutyát vagy zsiráfot akarsz tartani, ebben a könyvben rengeteg vicces (de 100%-ban igaz!) információt olvashatsz róluk, és elgondolkozhatsz, hogy együtt tudnál-e élni velük. Ha úgy döntesz, mégis szeretnél háziállatot, akkor nézz utána alaposan, hogy kell felelősen tartani! Vibók Ildikó biológus és számtalan boldog állat boldog gazdája, a felelős állattartás híve, akinek az első a jól tartott állat, hiszen a kis gazdi is csak így lehet boldog. Erről szól humoros ismeretterjesztő mesekönyve.

Vámpírtündér – Holdas Hanna és a lámpaláz

 

Szerző: Harriet Muncaster

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-486-603-9

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Holdas Hanna különleges kislány, hiszen vámpírtündér. Az édesanyja tündér, az édesapja vámpír, ő meg egy kicsit mindkettő. Közeledik a vámpírbál, és Hanna már alig várja. De van egy kis gond: a vámpír gyerekeknek tehetségkutató versenyt szerveznek. Hanna úgy érzi, semmilyen “vámpíros” dologhoz nincs tehetsége. Mi lesz, ha a közönség kineveti? Kezdetét veszi a bál… De vajon színpadra áll-e Hanna?

Hajónapló – A szeleburdi család folytatása

 

Szerző: Bálint Ágnes

Illusztrátor: Sajdik Ferenc

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-486-527-8

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hajónaplót nem írhat akárki! És nem is akárhol. Ehhez a ténykedéshez hajóra van szükség. Faragó Laci, aki él-hal azért, hogy hajónaplót vezethessen, kiharcol a sorstól egy hajót a napló alá. Hogy a hajó korhadt, rozoga alkotmány? Hát aztán, utóvégre nem utazni akar vele az ember, elég, ha elhajózhat rajta a hétköznapok világából egy vidám, színes, felejthetetlen nyaralásba. A nem csak fiúknak szóló, kedves naplóregény a Szeleburdi család folytatása. Sajdik Ferenc rajzaival ajánljuk az olvasónak.

Kedves Apu! Egy mozaikcsalád mindennapjai

 

Szerző: Czernák Eszter

Illusztrátor: Kőszeghy Csilla

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-641-8

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az élet egy nagycsaládban sosem könnyű, de Ágiéknál most különösen nagy a zűrzavar. Nemrég költözött be hozzájuk az új apukája, pontosabban anya új gyerekének az apukája. Ráadásul időnként náluk alszanak az új apuka régi gyerekei, akik annyira nem régiek, nagyjából egyidősek vele és a bátyjával, de mégis egész mások. Ám anyunak a kisbaba mellett nem sok ideje marad a családi feszültségeket oldani – valahogy mindenkinek össze kell csiszolódnia.
Ági ebben a konfliktusokkal és sok-sok nevetéssel teli két hétben mindent leír a naplójába, hogy amikor apu visszaér a nászútjáról, mindent el tudjon mesélni neki. Nyomon követhetjük vele, hogy lesz a sok családból egy, sokszínű család, ahol mindenki megtalálja a helyét.

Czernák Esztertől ajánljuk még: A világ legjobb játszótere, Sárkányovi, Sárkányovi 2. – Zoé középsős lesz

Charlotte 6. – Tűzön-vízen át

 

Szerző: Nele Neuhaus

Kiadó: Manó Köynvek (2020)

ISBN: 978-963-403-783-5

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A nyári szünetnek vége – Charlotte vége megint lovagolhat Concorde-on! A Délnémet Bajnokságon ők ketten döntő szerepet játszanak csapatuk győzelmében, Charlotte öröme mégsem felhőtlen. Úgy tűnik, valaki nem pártolja a sikerét. A kislányt nyomasztja a küszöbönálló költözés az új lovardába, pedig hamarabb bekövetkezik, mint gondolták! Egy éjszakai viharban Charlotte szeretett lovardája lángra lobban, a lovak pánikba esnek, Charlottenak és barátnőjének, Katienek gyorsan kell cselekednie. Vajon sikerül-e megmenteniük és biztonságba helyezni az összes lovat?

Megjelenés: 2020. június 16.

Gyönygyös Úti Iskola – Gáz van!

 

Szerző: Kertész Erzsi

Kiadó: Cerkabella Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-615-580-826-5

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Göröngyös Úti Iskola éppen olyan, mint bármelyik másik iskola. Itt is mindig történik valami. Robi mostanában úgy érzi, semmi nem alakul a kedve szerint. Nem elég, hogy a nagyfiúk nem veszik be a csapatukba és kigúnyolják, az osztályban sem sikerül kivívnia a vezető szerepet. Ráadásul a bátyja folyton bosszantja, anya új barátja pedig szeretne megismerkedni vele, márpedig ő csakis ellenszenves lehet! Egyetlen vigasza a közelgő nyári tábor, amire Robi nagy erőkkel készül: két barátja bevonásával olyan nagyszabású csínyt tervez, amivel végre tényleg kitűnhet a társai közül. Csakhogy a táborvezető, Elemér bácsi is résen van… Kertész Erzsi regény sorozata az úgynevezett problémaorientált gyerekkönyvek sorába tartozik. Ezek a könyvek egy jól meghatározott problémát mutatnak be, ez többnyire a gyerekek mindennapjaiban hangsúlyozottan van jelen.

A sorozatban megjelent: Göröngyös Úti Iskola – Helló Felség!,  Göröngyös Úti Iskola – Lássatok csodát!, 
Göröngyös Úti Iskola – Ne parázz! 

Állati nyomozók 1. – A farkaslak

 

Szerző: Anna Starobinets

Kiadó: Európa Könyvkiadó (2020)

ISBN: 9789635041619

Korosztály: 7-12

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Messzi-erdő lakói békében élnek, mert az állatoknak szigorúan tilos megölniük – és megenniük! – egymást. Főborz nyomozó ügyel a rendre. Könyörtelenül lecsap az elkövetőre, aki eltulajdonít egy fenyőtobozt, kitép egy farktollat vagy a tisztásra piszkít. Ifjú segédje, Borzmacska azonban nem erről álmodott, amikor belépett a testületbe Az efféle ügyekben nincs fantázia. Ő többre vágyik, izgalmakra, bestiális bűncselekményekre. Drámára, vérre! Hamarosan teljesül az álma: a békák azt brekegik (természetesen csakis a békahírhálóra regisztrálóknak, akiknek van kvakfiókjuk), hogy Nyulat meggyilkolták. Meg is ették, csak a farka maradt. Siratja özvegye és sok-sok árvája.Kiterjedt nyomozás kezdődik Dögkeselyű, a helyszínelő, Egér, a pszichológus, Boldi, a bátor futrinka és más erdei polgárok részvételével. Szemet szemért! Farkat… izé… hogy is van ez?

Megjelenés: 2020. június 25., várható még: Állati nyomozók 2. – A ragadozó jogai

Tea Angyalai – Sárkányok az égen

 

Szerző: Tea Stilton

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-437-680-4

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Végre itt a nyár… napfény, jókedv, barátok! Mit szólnátok egy fergeteges bulihoz a tengerparton? Tartsatok velünk, gyönyörködjünk együtt az égen szálló gyönyörű sárkányokban!

Megjelenés: 2020. június 30.

Varázslatos Állatbirodalom 23. – Gigi szerencsét próbál

 

Szerző: Daisy Meadows

Kiadó: Manó Köynvek (2020)

ISBN: 978-963-403-862-7

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Lili és Luca visszatérnek a Varázshegyre, mert Grizelda megint rosszban sántikál. Gonosz törpéivel azon mesterkedik, hogy a csodás kristályok varázserejét megsemmisítse, így az egész Barátság-erdő mágia nélkül maradna, minden eltűnne, ami a beszélő kisállatok otthonát biztonságossá és különlegessé teszi. Most Gigin, a kisgidán a sor, hogy a barátnőkkel együtt egy új varázspálcát készítsen, ami megmenti az egész erdőt.

Megjelenés: 2020. július 15., a sorozat újdonsága még: Roxi nagy lépésre készül

Erdőszelfi – Vándortábori versek

Illusztrátor: Ritter Otó

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-486-605-3

Korosztály: 8+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Néha olyan jó képzeletben kiröppenni a szobánk négy fala közül. Most rímek lesznek a szárnyaid, verslábak a lábaid: ha kinyitod e könyvet, kinyílik a világ, erdei ösvényeken gyalogolsz, bicajjal gurulsz, alattad suhan az aszfalt, fölötted rohan az ég, kenuban evezel, lóhátra pattansz, tábortűznél énekelsz. Régi és új barátok vesznek körül, szerelembe esel (és néha folyók vízébe, de ezen jót nevetsz), most fedezed csak fel, mennyi varázslatot rejt a természet, milyen izgalmas a növény- és állatvilág, és milyen boldogító érzéssel töltenek el a közös élmények. Kellemetlen, ha csípnek a szúnyogok, de a viszkető érzés elmúlik, a társaiddal átélt kalandok viszont örök emlékek maradnak. Mi lenne, ha jövő nyáron a valóságban is kipróbálnád?

Szerzők: Acsai Roland, Balázs Imre József, Békés Márta, Demény Péter, Finy Petra, Gáti István, Hevesi Judit, Jász Attila, Kiss Judit Ágnes, Kiss Ottó, Lackfi János, Miklya Zsolt, Molnár Krisztina Rita, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Varró Dániel, Vörös István, megjelenés: 2020. június 16.

Varázslat Velencében – Az üveglány

 

Szerző: Holly Webb

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-787-3

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mariana az üvegkészítés varázslatos és csodákkal teli világában nőtt fel. Amikor húga, Eliza meghal, és az édesapja elkészíti a lány üvegfigura-mását, Mariana sosem látott varázslattal szembesül. Az üvegfigura énekel, táncol, beszél, és Eliza emlékeit őrzi.
Ahogy az üvegfigura egyre inkább Elizává válik, Mariana gyanítani kezdi, hogy nem egyszerű varázslatról van szó. Vajon átváltozhat az üveglány a valódi Elizává?
Az elbűvölő Varázslat Velencében-sorozat negyedik kötete a sikerszerző Holly Webb tollából.

Megjelenés: 2020. június 16.

Zabaszauruszok 4. – Dragalád visszavág

 

Szerző: M. Kácsor Zoltán

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkióadó (2020)

ISBN: 978-963-437-653-8

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Zabaszauruszok és Szutykoska rendületlenül folytatják útjukat, csakhogy hiába minden óvatosság, hamarosan Ródában, a világ legveszedelmesebb dinóvárosában találják magukat. Mindeközben Leiszút Feliszút barlangján rajtaütnek a félelmetes és förtelmes dragoszauruszok… Vajon hogy végződik Rilexék élet-halál harca a ródai arénában? Megmenekülnek-e a sárkánybarlang lakói, és túljárhat-e Dragalád eszén a jóságos Fogkopács? A sorozat negyedik, váratlan fordulatokkal teli kötetében ismét fény derül néhány sejtelmes titokra. 

Megjelenés: 2020. július 10., a szerzőtől ajánljuk még: A boszorkány seprűje

Nyisd ki ezt a naplót!

 

Szerző: Szaszkó Gabriella

Kiadó: Maxim Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-499-299-8

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kedves Olvasó! Most egy nagyon különleges olvasónaplót tartasz a kezedben, ami varázslatos utazásra repít egy számodra nem is olyan ismeretlen helyre. Ebben a Naplóban egyedülálló feladatokon keresztül jegyezheted fel/gyűjtheted össze eddigi olvasmányélményeidet és azokat a könyveket, amiket még el szeretnél olvasni. A Napló oldalain cetlikre írhatod, hogy éppen mely könyvek alapján oldottad meg a feladatot, vagy melyek adtak ötletet, inspirációt. Az elkészült munkáidat oszd meg az Instagramon és Facebookon, és jelölj be minket, hogy gyönyörködhessünk a megoldásaidban! Használd a #dreamnaplo hashtaget! Merülj el szabadon a lapok között, engedd el magad, itt biztonságban vagy! Ragadd meg a kedvenc könyveidet, és utazz velünk az olvasás és az alkotás világába a lehető legkülönlegesebb módon!
Jó szórakozást kívánunk a feladatokhoz! Alkossunk közösen!

Marvel – Tények zsebkönyve – Teszteld a tudásod!

 

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkióadó (2020)

ISBN: 978-963-437-693-4

Korosztály: 6-10

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Honnan származik Groot? Hogyan szerezte Fekete Özvegy a képességeit? Ki tanította varázslásra Doctor Strange-et? Ismerj meg több mint 500 bámulatos érdekességet a Marvel-képregények világából!

Böngészd át a legutóbbi kisiskolás könyvpremierekről szóló összeállításunkat is! A nyár eleji ovis könyvpremiereket itt találod. Kattints a linkekre az áprilisi óvodás és kisiskolás, valamint a márciusi óvodás és kisiskolás könyvújdonságaiért is!

Ha tetszett bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató