Lilien Berg: Kincső és az álomherceg

Ismét egy nagyon élvezetes meseregénnyel volt nemrég randevúnk. A Kincső és az álomherceg magával ragadó történetében különleges karakterek, meghökkentő (ám mi sem természetesebb) helyzetek és elvarázsolt helyszínek várnak a gyerekekre. Pörgős-fordulatos, megmondós-kikacsintós és nagyon, de nagyon humoros mese ez. Egy mese, amiben olyan sokszor érezzük, hogy már minden oké, aztán jön egy csavar és mégsem. Egy mese a kitartásról, a szerelem erejéről és arról, hogy (külcsín-belbecs) hogyan fejlődik és változik a jellem. Vágjunk bele!

Kincső és az álomherceg

 

Szerző: Lilien Berg

Kiadó: Underground Kiadó (2019)

ISBN: 978-615-610-645-2

Korosztály: 5-10 

 

 

 

Egyszer volt, hol nem volt…

A mesék általában nem szoktak pontos tájékoztatást adni arról, hogy hol is játszódik a történetük. Szerintem ez azért van így, mert félő, hogy ha elárulnánk, akkor az összes gyerek felkeresné azt a bizonyos helyet, és megzavarná az ott lakók nyugalmát, a főhősöket pedig egyfolytában autogramért, meg közös fotózásért ostromolnák.

… szóval valahol az Óperencián innen, az Üveghegyen, meg a kurta farkún túl, messze a mesés Kincsőföldön élt egy gyönyörű szép királylány. Kincső olyan volt, akár bármelyik kislány, szeretett játszani, táncolni, kutyát sétáltatni, sárkányos mesét hallgatni. Emellett Kincső meseszép is volt, és egyetlen lánya az ország királyának. De az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy amennyire gyönyörű volt, annyira fent hordta az orrát. El is határozta, hogy csak ahhoz megy feleségül, aki olyan tökéletes, mint ő. Voltak kérői szép számmal, de mind elbukott a királylány próbáján. Egyikük sem dicsőítette elég magasztos versben a szépségét (hallatlan, ugye?), és az ének- majd táncversenyen is elbuktak valamennyien, és így tovább.

Ki tudja megmondani alabástrom arcocskámat ékesítő, aranyszín szeplőcskéimnek a számát?

Mígnem egy este Kincső különleges álmot látott. Egy égszínkék szemű, szomorú ifjú kérlelte őt – mint a szerelmét – hogy mentse meg, és legyen a felesége. Kincső első nap azt hitte, csak a túl sok mákos guba okozta az igéző álmát, de a fiú másnap este is szólította, és azután is, majd ismét. A királylány végül már csak rá tudott gondolni, és elhatározta, hogy megkeresi az álombeli hercegét. A király nagy bánatára másnap útnak is indult, pöpec kis repülőgépével.

Szórakoztató és mókás volt rakoncátlan, fésületlen felhőkön repülni. Úgy dobálták Kincső gépét, mint valami kemény cukorkát, ami véletlenül belepottyant a vattacukor-készítő gépbe.

Ám ezek a mutatós, de még inkább rakoncátlan gombolyagfelhők addig-addig dobálgatták Kincső gépét, amíg a motor egyszer csak minden bejelentés nélkül leállt, és a gép zuhanni kezdett. De mielőtt belefúródott volna a földbe, csodák csodája valami, vagy inkább valaki elkapta, és szépen a földre landolt vele. Mondd te gyerek, hány éves vagy, és hogy szerezted a pilótaengedélyedet? méltatlankodott a megmentő, aki nem volt más, mint Professzor Doktor Lávakövi Kornél akadémikus, a geológiai tudományok nemzetközi szaktekintélye, megrögzött agglegény, immár három egész napja nyugdíjas sárkány, és épp a jól megérdemelt nyaralására tartott. Köszönöm, de már elnézést, én Kincső királylány vagyok, maga meg használt megkülönbözető jelzést? – vágott vissza reflexből a királylány.

Hát így esett. Habár a találkozásuk a véletlenen alapult és meglehetősen döcögősen indult, végül Kincső és Kornél jó barátok lettek. Kincső kezdetnek ellátta az ütközéstől gyengélkedő Kornél sebeit, a nyugdíjas sárkányprofesszor pedig segített neki a fiú megkeresésében. Szerinte ugyanis, ha az ifjú valóban annyira tökéletes, csakis Tüntökély földjén lehet. Együtt vágtak neki az útnak, Kincső Kornél hátán ülve. Napokig repültek így, egyre kimerültebben, amikor szerencséjükre összefutottak a tündökletes tüntökélyi Tündérkirálynővel, aki egy kis szóváltás – öreganyád ám az ángyod térgye kalácsa! – után beengedte őket az országába.

Tüntökély, Tüntökély,

csupa báj és könnyedség,

habcukorka és édes méz,

mézesmázos szemfényvesztés.

Valóban, Tüntökély szinte már tökéletes volt. Úgy látszott, mindenki szuper formában van és nagyszerűen érzi magát. Az utcán kacarásztak az emberek, sehol egy hisztiző gyerek, ideges anyuka, vagy túlsúlya miatt idegeskedő lány. Egyedül Kincső érezte magát egyre borzalmasabban. Lejárta a lábát, benézett mindenhova, de sehol sem bukkant álmai hercegére. Kornél mentette meg a helyzetet ismét, aki kiderítette, hogy Kincső szerelme, Igéző valójában vándorcirkusszal lép fel. A rossz hír viszont az, hogy a szép szál legénybe a Tündérkirálynő (is) első látásra beleszeretett. Mivel azonban kikosarazta, bűbájt bocsájtott a társulatra, akik mindent elfelejtettek, és azóta is az országban vesztegelnek. Hogy szerinted Kincső elmegy a cirkuszba, meglátják a fiúval egymást, és boldogan, amíg, itt a vége, fuss el véle? De nem ám, ugyanis Igéző – aki valóban olyan szép volt, mint az álmában látta – Kincsőt nem ismerte fel elsőre, másodszorra és harmadszorra sem. Csak az álmában hívta és kérlelte egyre szomorúbban, hogy mentse meg.

De Kincsőt nem olyan fából faragták, hogy feladja az első akadálynál, és végül csak sikerült elérnie, hogy a fiú égszínkék szemével ránézzen (te hogyan érnéd el?) és abban a gyönyörű pillanatban Igéző végre felismerte.

– Kincsőföldi Kincső.

– Igéző – mosolygott a fiú, és felszisszent a királylány határozott kézfogásától, Kincső zsebében pedig olvadozni kezdett az ottfelejtett karamellás cukorka.

Ám hiába is dörzsöljük a tenyerünket, a hepiend még most is túl korai lenne. Ugyanis ebben a feledhetetlen pillanatban baljós forgószél támadt, morajlani kezdett a föld, és megjelent Tüntökély királynője. Dühében átkot szórt Kincsőre, hogy ne tudjon elaludni, és így ne találkozhassanak többé álmukban sem. Igézőt pedig Sohanemvoltország Jejnemtalálomatérképen Megmászhatatlan Hegyére száműzte, az őrzését pedig a párhuzamos univerzumok legmegbízhatóbb harcművészére bízta. De a királylánynak esze ágában sem volt feladni természetesen. Kíváncsi vagy, hogy milyen kalandok várnak még rájuk, és ki mindenkivel hozza a sors össze őket? Íme a pazar star list:

Potyman Jablonszki a Tündérkirálynő cingár titkára, aki iktat, szöszmötöl, pepecsel és reménytelenül szerelmes a főnökébe. Jablonszki egy személyben volt a királynő adó- és divattanácsadója, szakácsa és titkárnője, ő felelt a bűbájok és átkok jegyzőkönyvezéséért is.

Megjegyzem: azokat az énekeseket és filmsztárokat, akik a gólyalábas fiúhoz hasonlóan szintén nem kívánták kegyedet nőül venni, nos hová helyezzük el őket?

Aztán ott van Rettenetes Hepciácska, amatőr természet- illetve mindenben tudós, fotóművész, horgász, bogarász, környezetvédő és az erdő tiszteletbeli gondnoka. Aki büszke rá, hogy mindenkiben meglátja a hibát, sumákolást, rejtegetnivalót, de még a szándékuk csiráját is, de aki még nem is sejti, hogy hamarosan megtalálja az igaz szerelmet, pedig nem is keresi. Az útjuk elvezet özvegy Kovács Gézáné nénihez is, a Valóvilág, Lepkeszárny Lakótelep 333/333-ba, aki egy régi repülőszőnyeggel (amit ráadásul a néni kandúrja Alakoskodó Alajos tíz éve lepisilt, de hát nem válogathatunk ínséges időkben) járul hozzá a küldetéshez. De megismerkednek Meggyőző Győző porszívóügynök úrral is, akitől megtudták, hogy amire nekik szükségük van, nem futás és fekvőtámasz, hanem a Problémamegoldó nagy pé-vel. 

– És van már arra tervetek, hogy mit kezdtek majd azzal a borzalmas szörnyeteggel, aki Igézőt őrzi?

– még nincs tervünk, de folyamtosan edzünk: futunk meg fekvőtámaszozunk – kapcsolódott a beszélgetésbe Kornél.

A Problémamegoldót nagy pé-vel Mindenaranyat Palotácskámbabehurcoltatok Jobbmamintholnap Maharadzsa fiánál, a csipsz-zabáló, könyveket bújó és neten lógó, Mindenaranyat Palotácskámbabehurcoltatok Jobbmamintholnap Maharadzsa kettő-nél találják meg. Ekkor  ismerkednek meg a Problémamegoldó nagy pé-vel gép dzsinjével, Száhib Győző Meggyőzővel is (akinek, mint kiderült, ez a másodállása és fentebb már szó volt róla – szerinted ki az?), és találkoznak Eszmeraldával, a vak jövendőmondóval, aki tovább egyengeti az útjukat (szintén említettük már, de vajon ki ő, miért van inkognitóban és miért segít nekik?)

Mindeközben a Tündérkirálynő egyre több varázsbonbont etet Igézővel, hogy az ifjú végleg elfelejtse szerelmétKincsőre pedig, ha valaha is szeretné újra látni Igézőt és eljutni Sohanemvoltország Jejnemtalálomatérképen Megmászhatatlan Hegyére, még egy erőn felüli, hosszú és viszontagságos vándorlás vár. Olyan, amivel csakis egyedül kell szembenéznie, és kiállnia a próbát. Vajon sikerül a célját elérnie? Kitart minden nehézség, és akadály ellenére az elkényeztetett királylány? Megér ennyit egy álomban talált szerelem?

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mit tehet egy királylány, ha csak álmában találja meg a hercegét?Természetesen felkerekedik, hogy ezer kihívással és veszéllyel dacolva felkutassa a daliát. Kalandjaiban egy nyugdíjas sárkány és egy porszívóügynök segíti, akik mellett megtapasztalja a barátság és a jóság erejét. Vajon a jobbik fele mellett rálel a szerelmére is?

Lilien Berg mesekönyve egy különleges mesebeli világba repít el a gyerekeket közel száz oldalon át. Fantáziadús, vicces, elmés és szórakoztató. 7 éves kortól ajánljuk.

Ajánljuk továbbá Dér Adrienn: A kaszabmanó, Acsai Roland: Tili és Tiló, valamint Wéber Anikó: Visszhangország című meseregényét is.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató