Sárkányovi – Zoé középsős lesz

Emlékszel a Szivárvány óvoda növendékeire? Eltelt egy év, és Zoé, a háromfejű sárkánylány, Igor a jeti, Kende az unikornis, Teofil a trollfiú, Janka, a kis manó és Bodza a tündérlány immár középső csoportos lett. A plüss, kék koboldmacska és Boszi óvónéni már nagyon várja őket, de a Sárkányovi univerzumába új szereplők, a híres vízköpők is színre lépnek. Menő mesehősök, belevaló ovis kalandok újratöltve, megérkezett a Sárkányovi második része. Szórakoztató, vidám és tanulságos mesék egy bájos és rendhagyó óvodából – elmeséljem?

Sárkányovi – Zoé középsős lesz

 

Szerző: Czernák Eszter

Illusztrátor: Rátkai Kornél

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-569-5

Korosztály: 3-6

 

 

Igazán izgalmas az élet a Sárkányoviban, jaj, hol is kezdjem? Volt például a nyári kalandos-beszámolós, a hintázós, a fogfájós, a harcias-összeverekedős, a szomorú-ottfelejtős, az irigykedős, a tűzoltós-vízköpős, na meg az ünneplős-szereplős történet… A legjobb lesz, ha mondom sorban, rendben?

Vége a nyárnak, végre újra láthatják egymást a gyerekek. Annyi minden történt, és annyi mesélnivalójuk van egymásnak! Különösen Zoé izgatott, alig bírja magában tartani, hogy mi minden történt vele. Csak hát Teofil, a legjobb barátja még nem érkezett meg. Na nem baj, addig is lerajzol neki mindent! Elő a színes ceruzákkal, jöjjön a pipacspiros, a napsárga, a tenger- és az égszínkék, a szénfekete, a hófehér, na meg persze a viola! Zoé rajzán megelevenedtek a nyári emlékek, az, ahogyan a sárkány-tóban lubickoltak és ahogy a kék sárkányok sárkánygumót grilleztek. A tűzokádó verseny, és amikor eloltották a vízköpők a lángokat ügyesen… A többiek csak ámultak a sárkánylány kalandjain, Teofil is egészen oda volt tőle. Úgy döntöttek, ők is lerajzolják a nyári élményeiket – Janka tornyosat, Bodza virágosat rajzolt. Igor zsírkrétával, Kende a patáival alkotott, Teofil pedig…, nos a trollfiú valami egészen speciális műalkotást készített… És neked hogy telt a szünet? Lerajzolod?

Tegye fel a kezét, aki tud már magától hintázni! Előre-hátra, előre-hátra, előre-hátra… Könnyű azt mondani, ugye? Nos, a Szivárvány csoport kis lurkóinak erre is volt egy története. Egy nap meglepetés várta őket. Egy hinta lógott a vadkörtefán az oviban! Zoé próbálta ki elsőként, de valami nem stimmelt. Ráült, és nem történt semmi. Meg sem mozdult, elromlott – állapította meg. Nana kicsi Zoé, hát nem tudtad, hogy a hinta nem magától megy? Téged nem szokott lökni az anyukád? A kis sárkánylány megkönnyebbült, a társai pedig készségesen nekiálltak, hogy meglökjék, de valahogy az sem jött össze. Ha Teofil próbálta, csak csikizte őt, Bodza megmozdítani sem bírta, amikor pedig a jetifiú veselkedett neki, akkor aúúú, Zoé a nagy lendülettől lepottyant a földre. Nincs mese, ha hintázni szeretne, meg kell tanulnia hajtania magát. Janka mindjárt meg is mutatta, hogyan kell. Előre-hátra, előre-hátra, előre-hátra… oh, milyen egyszerűnek néz ki! De valóban ilyen könnyű lenne? Apropó, neked már megy?

Aú, juj, ajjaj, ajjaj-júj – kiáltotta Zoé, amikor beleharapott a reggeli kakaós tekergőjébe. Csak nincs valami baj a fogaival? Itt az idő, hogy Dr. Fogpiszkáló leellenőrizze mindenki fogsorát. De vajon milyen kihívásokat tartogat egy fogorvos számára, ha trollok, unikornisok, jetik a páciensek? Nem is beszélve a tűzokádó sárkányokról, mondjuk mindjárt három tiltakozó fejjel! Mert azt tudjuk, hogy a sárkányok rettenthetetlenek, de a fogorvosi székben még a legbátrabbaknak is inába szállhat a bátorsága, ugye? Hm, és vajon mért van megpörkölődve manódoktor hófehér szakálla?!?

Az úgy volt… Egy nap Boszi nénit hatalmas ramazúri várta a csoportszobában. Kiabálás, visítás, sikítás, szaladgálás, verekedés, csapkodás… Hiszen egy percre ment csak ki, vajon mi történhetett? Nézzük csak, Bodza eldöntötte Igor tornyát a lábasával, amikor Teofil kiborította a sárkányfűlevesét Janka miatt, aki megütötte őt a könyökével, és kiszakadt egy lap a kedvenc könyvéből, akinek Kende miatt kiborult a festék a rajzára, akit Zoé megdobott a plüss koboldmacskával, aki pedig… nos, ha kíváncsi vagy te is a bűnös részletekre, göngyölítsd fel velük, lépésről lépésre!

Egy nap különös dolog történt Zoéval az óvodában. Kende, Teofil, Janka, Bodza és a többiek már mind-mind hazamentek, de Zoé anyukája nem ért oda érte. A sárkánylánynak mind a hat szeméből potyogtak a könnyei, teljesen kétségbeesett. Talán megfeledkeztek volna róla a szülei? Mi lesz most ővele? Vajon sikerül Boszi óvónéninek valahogy megnyugtatnia a kis sárkányt? Na de hol késlekedik sárkánymama? 

Ugye milyen szuper dolog a kedvenc játékunkat bevinni az oviba, és elbüszkélkedni vele a többieknek? Na és az is szuper, amikor ezt meg kell osztani velük? Teofil eleinte nem értett egyet vele. A trollfiú alig várta, hogy megmutathassa a kirakóját a többieknek, és addig minden jól is ment, amíg mindenki csak csodálta és csillogó szemmel figyelte. Ám amikor Zoé segíteni akart összeilleszteni a darabokat, azt már nem engedte. Ez az ő játéka, még mit nem! Vajon ugyanígy fogja látni a dolgokat még a nap végén is? Vagy rájön, hogy megosztani menő, és a közös játék sokkal jobb móka?

Korábban már említettem, hogy ebben a mesében vízköpők is szerepelnek.

Különleges vendég érkezett a Szivárvány óvodába: kerek, szürke arcán hatalmas száj, ha mosolygott, egyik csúcsos fülétől egészen a másikig ért a mosolya. Apró szárnyai szorosan simultak szürke hátához, bojtos farka azonban vidáman hintázott járás közben.

A vízköpőknek komoly feladatuk van, ők vigyáznak a tűzre. A tűz fontos része a mindennapoknak, meleget ad, főzünk, világítunk vele (szalonnát sütünk – egészítette ki a kislányom a felsorolást). A tűz jó barátunk, ha tisztelettel és elővigyázatosan bánunk vele. De mit tegyünk, ha baj van, mire kell vigyáznunk, hogyan és mivel oltható el, ha szükséges – ez, és sok minden más is kiderült vízköpő parancsnok tűzvédelmi oktatásából. Még az is, hogy semmi esetre se rohanjunk vissza az alvós állatkánkért, amikor tűzriadó van.

Jó társaságban gyorsan telik az idő, közeledik a nyár, lassan vége lesz az évnek. Elérkezett a szülők napja is, amire idén már igazi műsorral készülnek a gyerekek. Zoé és a többiek szorgosan tanulják a dalokat, verseket, sőt gyönyörű virágcsokrokkal is készültek a szüleiknek. Rózsa, tulipán, nefelejcs, viola, krókusz, nárcisz, boglárka… te milyen virágot tennél a csokrodba? Mindannyian boldogan és izgatottan várták a nagy napot, és az előadást, egy valakit kivéve… Mert bizony, ha szerepelni kell, olykor még a legbátrabbak is berezelhetnek. Vajon sikerül Igornak legyőznie a lámpalázát?

A Zoé középsős lesz, vidám és szórakoztató ovis olvasmány. A könyvet az imádnivaló sárkányovis-hangulat, és a kedves, ovis történetek mellett, a parádés szereplők teszik még élvezetesebbé a gyerekeknek. Újabb kalaplengetés Rátkai Kornél üde és humoros rajzainak, amelyek különleges, bájos hangulatot kölcsönöznek a könyvnek. Nézd meg a könyv videóját is!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Zoé, a háromfejű sárkány-gyerek és barátai, a jeti, a manó, a tündér, a troll és a többiek középsősök lettek! Egészen otthon érzik már magukat az oviban. Vidáman telnek a hétköznapok, de néha bizony izgalmas dolgok is történnek, és akkor felbolydul a csoport! Van, hogy összevesznek a gyerekek, és előfordul, hogy a mama nagyon későn érkezik délután… Az új hinta, a fogorvosi kezelés, a vízköpő látogatása is nagy kaland! És év végén vajon mivel lepik meg a kicsik a szüleiket? Tarts Zoéval és barátaival, légy része a Sárkány-ovis mindennapoknak!

Ismerkedj meg a szuperbájos Sárkányovi első részével is! Czernák Esztertől ajánljuk még: A világ legjobb játszótere.

Ajánljuk továbbá a legjobb óvodára felkészítő mesekönyvekről szóló cikkünket, köztük Farkas Nóra: Összeköt a szeretet című beszoktatós könyvét.. Az újdonságok közül ajánljuk még Vadadi Adrienn: Dorci, a legkisebb óvodás, valamint Szabó Ágnes: Kata első napja az óvodában (Tulipán Csoport), Catherine Leblanc – Dany Aubert: Oviba megyek! című mesekönyveket is.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

100%
Nagyon jó

Menő mesehősök, szuper bájos, ovis történetek, pazar illusztráció!

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató