Vadadi Adrienn: Dorci, a legkisebb óvodás

Lea, Ákos, Maja, Dani és Peti, na meg Dorci, a legkisebb óvodás. Vadadi Adrienn lurkói kisovis koruktól belopták magukat a gyerekszívekbe. Velük együtt nőttek, izgulhattak az első óvodás napjukon, láthatták, hogyan szövődnek igaz barátságok, és milyen kalandosan is alakulnak azok a vidám ovis (és immár sulis) hétköznapok. Dorci, a legkisebb óvodás története most friss, új köntösben – Pásztohy Panka imádnivaló rajzaival – ismét elérhető a könyvesboltokban, és a kislány első ovis napjait és beilleszkedését meséli el. Vajon sikerrel veszi az akadályokat?

Dorci, a legkisebb óvodás

 

Szerző: Vadadi Adrienn

Illusztrátor: Pásztohy Panka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-575-6

Korosztály: 3-6

 

 

Dorci most lett hároméves, és nemrég kezdte az óvodát. Később csatlakozott a csoporthoz, és nemcsak hogy a legfiatalabb, de a legkisebb is volt közöttük. Ráadásul nemcsak az ovis beszokás nehézségeivel és anya elengedésével kellett megbirkóznia, de egy megszokott és jól összerázódott csapatba kellett beilleszkednie. De Dorcit nem kellett ám félteni, amilyen pöttöm, annyira talpraesett volt. Na de nézzük az elejéről.

Amikor Dorci átlépte az óvoda kapuját, még nem tudott mindent önállóan csinálni, az óvónéni sok mindenben segített neki. Dorci egy vidám és kedves kislány, így rögtön megszerették a társai. Babusgatták, dédelgették, mindenki imádott vele játszani. Mindent kedvesen fogadott, mindenben benne volt, bármit megtett, amit kértek tőle. Vagy még sem? Mindez ugyanis egészen addig működött, amíg úgy csinált, ahogy a társai szerették volna. Amikor azonban Dorci talált ki valamit, a többiek nem követték. Ahogy ő akart játszani, úgy Lea és Maja nem. Ha nemcsak nézni akarta, hanem be is akart kapcsolódni az építősbe, Dani már nem kért belőle. Sőt, az sem esett jól neki, hogy Peti kérés nélkül bekapta előle az uzsonnát. Vajon mit tehet ilyenkor a legkisebb óvodás?

Szobatisztaság. Oh micsoda fontosságos kérdés is ez, az ovikezdésnél. A nagyobbak persze már mindent önállóan végeznek. Ha úgy érzik, kimennek, ha végeztek, „Kész vagyok!“ – szólnak a dadusnéninek, hogy segítsen nekik a popsitörléssel, aztán alaposan kezet mosnak, pont ahogyan kell. De azért előfordul, hogy eleinte nem megy minden ilyen flottul, ugye? Nos Dorci is szobatiszta volt már, és már otthon sem használt sem pelenkát, sem bilit, pont úgy, ahogy a többiek. Egyedül a kakilással volt egy kis problémája, ebben az esetben ragaszkodott a pelushoz továbbra is. Így anya reggel mindig ráadta, hogy kényelmesen végezhesse a dolgát. Ám egyszer a reggel olyan sietősen telt, hogy Dorcira véletlenül nem került fel a pelus. Megfeledkeztek róla. Ajjaj, a kislány egész nap nem találta a helyét az óvodában. Vajon mi lesz a dolog végkimenetele?

Hiányzik az anyukám! Ugye még a nagyobbakkal is megesik, hogy vannak ilyen reggelek. De Dorci, még az elengedésen sem volt túl teljesen. Márpedig aznap nagyon, de nagyon nehéz volt elszakadnia tőle. Legszívesebben el sem engedte volna, vele akart lenni egész álló nap. De anyának sajnos mennie kellett. Dorci nem találta a helyét, és semmi sem volt jó, semmi sem tetszett neki aznap. Mindenről csakis anya jutott eszébe, annyira, hogy végül egy nagyon kedves ötlete támad, hogy hogyan lehetne egy picikét mégis vele. És micsoda meglepetés várta anyát, amikor érte ment!

A Dorci, a legkisebb óvodás a sorozattól megszokott kedves, vidám hangulattal, tanulságos történetekkel várja a legkisebbeket, és ezúttal az ovis beszokás, a beilleszkedés, az elszakadás, valamint a szobatisztaság témakörét járja körül. Nagyszerű mesekönyv ovikezdéshez, a később becsatlakozó apróságoknak különösen! A csodaszép, bűbájos illusztrációt Pásztohy Pankának köszönhetjük. Győződj meg róla a fenti videónkban is! 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Dorci a legkisebb az óvodában. Mindenki szeret vele játszani, mert kedves és vidám, csak éppen azt nem szeretik, ha Dorci is szóhoz akar jutni! De őt sem kell félteni: bebizonyítja, hogy a legkisebbre is figyelni kell. Persze ha az ember ilyen kicsi, akkor más ügyes-bajos dolga is akad: például nem szívesen végzi a dolgát az óvodai vécébe, ahogy a nagyok. Máskor meg az anyukája hiányzik rettenetesen, hiába jár már jó ideje az óvodába. Vadadi Adrienn legkisebbeknek szóló ovis történetei észrevétlenül járnak körül egy-egy problémát az ovisok mindennapjain keresztül. Most a magabiztosság és a bátorság áll a középpontban, hiszen Dorcinak ki kell vívnia a csoportban a helyét, és el kell engednie az anyukáját. A könyv végén az író szülőknek szóló utószava olvasható.

Ajánljuk továbbá a legjobb óvodára felkészítő mesekönyvekről szóló összeállításunkat, valamint Szabó Ágnes: Kata első napja az óvodában (Tulipán Csoport), Catherine Leblanc – Dany Aubert: Oviba megyek! Czernák Eszter: Sárkányovi és Farkas Nóra: Összeköt a szeretet című beszoktatós mesekönyvét is.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

93%
Nagyon jó

A sorozattól megszokott belevaló, ovis történetek, bűbájos illusztráció.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató