ovodara-felkeszito

A legjobb óvodára felkészítő könyvek (1. rész)

Minden kicsi életében eljön az pillanat, amikor először óvodába megy. Ki várakozással, ki szorongva áll elébe, de bárhogy is, a kicsi mindenképp egy új, fontos életszakaszba lép. Akár bölcsis volt előtte, akár nem, fontos, hogy megszeresse, jól vegye az első akadályokat. Ezért is érdemes felkészíteni őket az új helyzetre, közösen átbeszélni, hogy mi minden új és klassz dolog vár majd rájuk az oviban. Ebben lehetnek segítségünkre az óvodára felkészítő könyvek!

 

Találd meg a legjobb óvodára felkészítő könyvet!

Ovis könyv nagyon sok van a piacon, ezért is nehéz kiválasztani, hogy a mi csöppségünknek melyik felelne meg a legjobban. Vannak képesek, vagy amiben a szöveg dominál, vannak böngészők, ablakos könyvek, vannak fiús és lányos szereplők és különféle helyzetek. Hogy ne verjük feleslegesen költségbe magunkat és a legmegfelelőbbet válasszuk, érdemes előtte átböngésznünk a könyvkínálatot. A témával két cikkben is foglalkozunk, íme az első rész.

 

Már óvodás vagyok

 

Szerző: Janikovszky Éva

Illusztrátor: Réber László

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2018)

ISBN: 978-963-415-900-1

Korosztály: 3-6

 

 

Régi ismerősként üdvözölhetjük Janikovszky Éva: Már óvodás vagyok! című könyvét, amit idén újra kiadtak a nagyérdeműnek. Méltán népszerű meséskönyv, számtalan külföldi kiadást is megélt már. Talán nem véletlenül.

A mese főhőse Dani, aki boldogan megy az első nap óvodába. Odafelé mindenki köszönti a büszke nagy fiút, ám amikor megérkezik és ott marad egyedül, kicsit elszáll a bátorsága. De aztán meglátja Piszkét, aki még nála is jobban szorong, és Dani elkezdi bátorítani a szomorú kislányt. Ezzel kezdetét veszi az első ovis örökkön-örökké barátság. A kis óvodás csoportra sok móka, mindenféle közös kaland és rengeteg játék vár. Gyorsan elszáll ez az első év, és a nyári szünet után nagyra nőve és boldogan térnek vissza barátaikhoz.

Az óvodás könyv-klasszikus ennyi év távlatából is időtálló olvasmány. Janikovszky Éva jól ismeri a gyermekek lelkületét, a történetekben az ő kis világuk, gondolkodásuk, fantáziájuk tükröződik. Ez a játék akkor most porszívó, helikopter, vagy fűnyíró? Attól függ, ki játszik vele! És hogyan lett két óvónéniből egy…?!? A meséskönyv könnyed szövege, frappáns megállapításai, finom humora felnőttként is élvezetes olvasmány. Felidézhetjük a régen volt ovis-érzést, és hogy milyen szituációk, társas helyzetek adódhatnak, hogyan is gondolkodnak a három-négy éves gyerekek. Közben talán mi is jobban ráhangolódhatunk arra, hogy mi várja majd a mi büszke kis óvodásunkat.

A KAIDÓ SZINOPSZISA

Amikor Dani először ment óvodába, nagyon örült annak, hogy már óvodába mehet, csak még annak nem tudott eléggé örülni, hogy ott is kell maradni.” Mert így van ez, hogy az ember örül is meg nem is. Akkor is így van, ha az ember történetesen még kicsi. Hiszen nagyszerű dolog az – rang és tisztesség! -, hogy valaki már óvodás! Viszont mégiscsak: nincs ott Anyu, csak az óvó néni, idegen a hely, idegenek a gyerekek, és nem lehet hazaszaladni. Hát így kezdődik. De szerencsére felülkerekedik a kiscsoportosban is az “óvodásöntudat” – és ezzel elkezdődik az óvodai élet, a maga mindennapi kis történéseivel, örömeivel és szorongásaival. Janikovszky Éva vidám, okos, nagy gyermekismeretre valló könyvét – amely számos külföldi kiadást is megért – Réber László derűs, színes illusztrációi egészítik ki.

Az ovi-ügy

 

Szerző: Finy Petra

Illusztrátor: Tommaso Levente Tani

Kiadó: Pozsonyi pagony (2009)

ISBN: 978-963-410-004-1

Korosztály: 3-6

 

 

Emmának a tesó-para után most az ovi-üggyel kell megbirkóznia. Elsőre ez sem tűnik könnyű menetnek, de Emma most is ügyesen veszi az akadályokat. A mi dolgunk ennél sokkal könnyebb, akadálymentes a pálya, mert az ovi-ügybe elsőre beleszeret az ember (és a) lánya. Nemcsak a történet és a nyelvezet vicces és laza, hanem a rajzok is, így nem csoda, hogy Finy Petra meséje az óvodára felkészítő összeállításunk egyik top kedvence lett.

A történetben Emma meséli el, hogy járt az ovival. Először egészen jól indult a dolog, tetszett neki az ovis látogatás, a sok játék, hogy minden olyan apró, gyerek-mértékű – és mégsem törpék lakják. A jelét is kiválasztották, ami szintén jó móka. Nyáron még beszéltek róla párszor, de az egész csak ennyi volt… aztán eljött az első igazi nap. Ami már nem volt vicces. Ám néhány nap után rájön, hogy az óvoda mégis jó hely, ahol annyi minden izgalmas dolog van. A gyerekek, a játékok, az udvar, és még az ebéd és az alvás is az. Persze vannak azért olyan dolgok, amik Emmának nem tetszettek, ha például csúfolódnak, vagy mással játszik a barátja – de mindent összevetve úgy látja, hogy kevés kényelmetlenségtől eltekintve igazán élvezetes ez az ovi-ügy.

A KAIDÓ SZINOPSZISA

Szia, Emma vagyok, és a tesó-ügy után megint el szeretnék Neked mesélni valamit. Erről az ovi-dologról lenne szó. Mert azért ez sem annyira sima ügy, mint azt gondolná az ember. Finy Petra – a testvérszületés után – most azt mutatja be kimeríthetetlen humorral, hogy egy gyerek szemével nézve mi jó az oviban, mi okozhat problémát, és mi az, ami után majd bátran vágyakozhat a tesó.

Frissítés 2019.07.11., megjelent Finy Petra: Óvodások kézikönyve című kötete is, amely a szerzőnőtől megszokott humoros és rendkívül szerethető stílusban lépésről lépésre bemutatja a gyerekeknek, hogy mire számíthatnak, ha majd átlépik az óvoda kapuját.

Bori óvodába megy

 

Szerző: Liane Schneider

Illusztrátor: Eva Wenzel-Bürger

Kiadó: Manó Könyvek (2017)

ISBN: 599-903-392-827-4

Korosztály: 3-6

 

 

Könnyű dolgunk van a Bori könyvekkel, mert a rajzfilm karakterével a legtöbb kicsi már találkozott valamilyen formában és szereti. Épp ezért lehet jó ötlet ezen keresztül is megközelíteni a témát, ha az óvodára készülünk.

A Bori óvodába megy az irkafűzött “Barátnőm, Bori” sorozat egyike, első az ovisok közül, és az izgalmakkal teli első napról szól. Színes, képes füzetecske, a kisebbeknek is könnyen átlapozható kivitelben, méretben, egyszerű, kevés szöveggel, de annál fontosabb történésekkel. Benne a legizgibb kérdésekkel, az ovis jeltől kezdve az új barátokig.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Bori a legszebb ruháját veszi fel ma, ugyanis születésnapja van. Hároméves lett, s most már ő is óvodás lehet. De vajon hogyan telik a kislány első napja az oviban? Mi lesz a jele? Kikkel fog játszani? Erről szól az első Bori-könyv.

Bori az óvodában

 

Szerző: Liane Schneider

Illusztrátor: Annette Steinhauer

Kiadó: Manó Könyvek Kiadó Kft. (2018)

ISBN: 978-963-403-447-6

Korosztály: 3-6

 

 

A Bori az óvodában egy nagyon összeszedett és informatív ablakos könyv, amiből kiderül, hogyan töltik el egy napjukat Bori és kis barátai az óvodában. Ez a nagyméretű lapozó a színes történetek mellett mindenféle hasznos információt és játékos feladványt is tartogat a gyerekeknek. Bővebben írtunk róla korábbi cikkünkben.

Ákos óvodába megy

 

Szerző: Vadadi Adrienn

Illusztrátor: Igor Lazin

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2014)

ISBN: 978-615-544-185-1

Korosztály: 3-6

 

 

Vadadi Adrienn ezúttal a legkisebb óvodásokról mesél, az oviba készülő, vagy kiscsoportos gyermekeknek. A főhős Ákos, akit elkísérünk ezen a kezdeti, izgalommal és bizony félelemmel is teli rögös (beszoktatós) időszakon. A történetek is ekörül forognak. Ott van a vágyódás haza, óvó néni vigasztalása, a cumi-téma, hogy már tudunk egyedül is öltözni, és az első közös mókázások is. A kedves meséken keresztül láthatjuk, hogy Ákos hogyan oldódik fel, hogyan válik az óvoda a számára ismeretlen, anya biztonsága nélküli helyből, nap-nap után szép lassan barátságossá.

A könyv kisebb méretű és óvodás-léptékűek az oldalak: a sok rajz mellett minden lapon épp annyi szöveg található, amennyi még lekötni a kicsik érdeklődését, és a rajzok tanulmányozása közben ott tartja a figyelmüket. A könyvet Igor Lazin pompás illusztráció díszítik.

A történet ott kezdődik, amikor Ákos először marad ott az óvodában egyedül. Vadadi Adrienn óvónőként jól ismerheti ezt a szituációt, ezért is nagyon szemléletesen mutatja be, mi minden zajlik le ilyenkor egy kisgyermekben. Amikor szeretnek már ott lenni, de bizonytalanok még egyedül és kapaszkodnak anya biztonságába. Nehéz az elengedés, de szép fokozatosan feloldódik a félelem, ahogy vigaszra talál az óvónéninél, vagy ahogy játszani hívják a többiek. A kezdeti bátortalanságára végül az óvodás táska és benne anya jó szagú pizsamája adja a megnyugtató megoldást. Mi a cumis részt is szeretjük még, mert hát igen, kényes és központi téma azoknak, akiknek (még) van, ebben a nagyfiús-nagylányos kisóvodás korban. Sokan még épp csak leszokóban vannak, vagy nemrég tették le hősiesen. Összekacsintás ez a mi (leendő) kis hősünkkel: ki használja és ki nem, húúúú és valaki még oviban is, és hihi ő meg kölcsönadta…!

Vadadi Adrienn első kézből, belülről ismeri az óvodát és a gyerekeket. Mi foglalkoztatja, mi bátorítja őket, és hogyan oldják fel a kicsik ezeket a nagy óvodás helyzeteket. Ezért is hiteles ez az ovis meséskönyv.

 A KIADÓ SZINOPSZISA

Ákos nemrég kezdte az óvodát. De hiába aranyos az óvó néni, hiába hívják játszani a gyerekek, csak nem akar bemenni egyedül a csoportba. Amikor anyukája otthagyja, azért sem játszik senkivel!
És persze az elalvás sem megy könnyen.
De játékkal, kedvességgel minden nagy probléma megoldható, és végül Ákos örül, hogy ő is óvodás, és együtt lehet a többiekkel! Hiszen együtt játszani a legjobb.
Vadadi Adrienn író és óvónő. Történetei a legkisebb óvodásoknak szólnak, és páratlan kedvességgel mesélnek a kicsik mindennapjairól. Igor Lazin mulatságos rajzain életre kel Ákos, Dani, Lea. Minden ovis polcán ott a helye!

Érdemes megszerezni Vadadi Adrienn másik, ovis beszoktató könyvét is a Maja barátokra lel című meséskönyvet, ami szintén erről az ovis beilleszkedésről szól.

 

Szerző: Vadadi Adrienn

Illusztrátor: Igor Lazin

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2015)

ISBN: 978-963-410-066-9

Korosztály: 3-6

 

A KAIDÓ SZINOPSZISA

Maja kicsit félénk kislány, de nagyon várja az óvodát. Mindenkinek eldicsekszik, hogy hamarosan oviba fog járni, ám amikor anyukája kezét fogva betoppan a gyerekek közé, megtorpan: kivel játsszon? Körbe-körbesétál, míg rá nem bukkan Leára a babaházban – és rögtön barátok lesznek. Ettől fogva együtt játszanak, egymás mellett ülnek az ebédnél, együtt homokoznak. A tűzről pattant Lea segít Maján, ha bajba kerül, Maja pedig kitart a legjobb barátnője mellett. Melegszívű mesekönyv a kicsik barátságáról Igor Lazin mulatságos rajzaival. Minden ovis polcán ott a helye!

Leszel a barátom?

 

Szerző: Vadadi Adrienn

Illusztrátor: Pásztohy Panka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2013)

ISBN: 978-615-529-140-1

Korosztály: 3-6

 

 

Ha túl vagyunk Maja és Ákos első ovis kalandjain, és megszerettük a szereplőket, tovább olvashatjuk a történetet Vadadi Adrienn: Leszel a barátom című meséskönyvében. Ezek a kedves ovis mesék már vérbeli óvodásokról, igazi ovis kalandokról szólnak, terjedelme miatt is kicsit nagyobbaknak. A főhős Lea, két barátnője pedig Maja és Dorci. A történetek ősszel kezdődnek, és végig kísérik az összeszokott csoportot egy egész ovis éven át, egészen nyár elejéig. Vannak kalandos, vannak uncsi napok. Vannak vidám, szomorú, durcis és rosszcsont napok, és vannak a szülinapok. Az óvodás hétköznapok már csak ilyenek. De az óvónéni találékonysága, és a kedves ovistársak mindig megoldják a legnehezebb helyzeteket is. Jó társaságban pedig gyorsan elrepül az év, végül eljön a nyár és az összeszokott csorbacsík kis csapat lélekben már az iskolára készül…

A KIADÓ SZINOPSZISA

Leszel a barátom? – kérdezi teljes természetességgel az óvodában egyik gyerek a másiktól. Leszek! – hangzik a vidám válasz, és már mennek is együtt a homokozóba, a mosdóba, a babaszobába. Vadadi Adrienn ovis meséi ezekről az apró élményekről, erről a nagyon fontos három-négy évről mesélnek. Az alvásról és nemalvásról, evésről és válogatásról, barátokról és magányról, babázásról és építésről, vicces óvó bácsiról és nagyívű szökési tervről, rosszalkodásról és megbocsátásról. Egyszerűen, kedvesen, humorral és megértéssel. Akár most megy oviba a gyerekünk, akár ott tölti már a mindennapjait, ez a könyv neki és róla szól, és minden percébe bele tudja élni magát! Vadadi Adrienn személyes tanácsaival!

Farkas Nóra: Összeköt a szeretet

 

Szerző: Farkas Nóra

Illusztrátor: Szepesi Szűcs Barbara

Kiadó: Manó Könyvek (2018)

ISBN: 978-963-403-504-6

Korosztály: 3-6

 

Összefoglalónk végére hagytuk ami egyik személyes kedvencünket, Farkas Nóra: Összeköt a szeretet című beszoktatós mesekönyvét, amellyel külön cikkben is foglalkoztunk. A bővebb ismertetőt ide kattintva olvashatod el. Nagyon bájos, nagyon szerethető, mi imádjuk és ajánljuk!

Cikkünk második részében még több óvodára felkészítő könyvet szedtünk össze. Érdemes azt is átnéznetek, hogy rátaláljatok a megfelelőre!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem.