Tulipán Csoport: Kata első napja az óvodában

Belevaló ovis mesék, belevaló ovisoknak: megérkezett az óvodások legújabb slágere, a Tulipán Csoport! Jó hír az apróságoknak, hogy Szabó Ágnes ovis mesesorozata immár 16 vidám részben elérhető. Kicsiket foglalkoztató, fontosságos témakörök, barátságos karakterek, melegszívű történetek egy csipetnyi varázslattal meghintve. Jól hangzik, igaz? Ismerd meg a Tulipán csoport mesés hétköznapjait közelebbről!

Mesék Ovisokról, Ovisoknak!

A Tulipán Csoport kedves és tanulságos történetei az óvodai élet mindennapjaiból merítenek. A könyvekben szuper témák, ismerős és a kicsiket foglalkoztató helyzetek, fontos üzenetek és átbeszélendő mondanivalók várják a gyerekeket. A sikert emellett a vidám rajzok, a mesékből áradó biztonságos és barátságos óvodai környezet, és egy tündéri óvónő is garantálják. Na meg a bájos és esendő óvodások, akikkel pikkpakk azonosulhatnak, hiszen annyira ismerősek, hogy akár ők maguk (vagy ovis barátaik) is lehetnének. 

A sorozat minden kötete egy-egy fontos témát – finnyásság, gúnyolódás, bepisilés, doktorbácsi stb. – dolgoznak fel. A szereplők mind külön kis egyéniségek, akikkel a könyvek elején részletesen is megismerkedhetnek. Ez a rész egyébként a kislányom egyik fő kedvence, és az első bemutatkozást követően át is vette a stafétabotot tőlem. Sorolja, hogy kit hogyan hívtak, melyiküknek mi a jele (és hogy az ő ovijában kinek, mi), mi a kedvenc étele (ő boldogan csodálkozik rá, hogy ha azt ő is szereti – fagyi? pizza? naná!), mi a kedvenc alvókája, és melyik lurkó mit szeret játszani (Nahát, nekem is a kavicsgyűjtés a kedvencem!)A mesék szövegezése a korosztálynak megfelelően, világos, egyszerű és könnyed, a problémák és a mondanivaló mégis árnyalt és szuperül érthető.

Varázszseb

A megoldáshoz az óvónéni szerető vezetésével (na meg egy cseppnyi varázslattal) jutnak el a gyerekek, akinek minden bánatra van egy szuper megoldása. Igazi tyúkanyó ő, terelgeti a nyolcakat, segít megérteniük, elfogadniuk, kezelniük a problémákat, és gondoskodik arról, hogy ismét helyreálljon a kis lelkükben a boldogságos rend. Ehhez a tulipános varázszsebe is a segítségére van, amiből mindig elő tudja húzni, amire a gyerekeknek épp szükségük van. Ez egyszerre izgalmas, varázslatos és megnyugtató (a kislányom második kedvenc része a könyvekben). A végkifejlet is mindig melegszívű, amiből egyébként ötletet is lehet meríteni a hétköznapokra.

A könyvek vége még egy pár lapos színezőt, és egy rövid – a témához illeszkedő – történetet is tartogat a gyerekeknek, frappáns csattanóval. A Tulipán Csoport első részét – Kata első napja az óvodában – röviden be is mutatjuk a cikkben.

Tulipán csoport ki-kicsoda

Hogy, kik is járnak a Tulipán csoportba? Nyolc vidám lurkó, 4 kisfiú, 4 kislány. Mind igazi kis egyéniség, és nagyszerű barát. Patrik (jele autó) imád gyurmázni, és a sült csirke és a muffin a kedvence. Márky (labda) labdázni szeret, és sosem tud nemet mondani a sült krumpira és forró csokira. Tamás (házikó) nagy kavicsgyűjtő, és halrudacska pusztító hírében áll. Ádám (hal) legjobban építőkockával szeret játszani, és a hotdog a kedvence. 

Kata (pillangó) imád rajzolni, és a spenótot legszívesebben limonádéval öblíti le. Dolly (szívecske) homokozni szeret, és müzli és narancslé a kedvence. Natali (csiga) babázni imád, és a spagettinek nem tud ellenállni. Klára (szivárvány) igazi kis szakács, és ő maga a pizzát szereti leginkább. Na mit gondolsz, mik az óvónéni kedvencei?

Tulipán Csoport 1. – Kata első napja az óvodában

 

Szerző: Szabó Ágnes

Kiadó: 2007 Kapos Kft. (2019)

ISBN: 978-615-809-270-8

Korosztály: 2-7

 

A sorozat első részében Kata első ovis napjáról olvashatunk. Jól sejted, a kislány eleinte nagyon szomorú volt, és nem szeretett volna az anyukájától elválni. Ráadásul az alvókáját, Robinyuszit is otthon felejtették, pont a legelső napon! Az óvónéni azonban azonnal a szárnyai alá vette. Vidám volt, támogatta és bátorította őt egész nap. Bemutatta a csoporttársainak is, akik szintén egész kedvesen fogadták. 

Gyere, bemutatom neked a fiúkat. Aki itt csücsül kék sapkában, őt Márkynak hívják. Ádám, aki épp egy vonattal játszik. Patrikon napocskás póló van., Tamáson pedig szemüveg.

Persze az első napon nem volt minden teljesen zökkenőmentes. Nem úgy alakult a játék a többiekkel, ahogy szerette volna, egy kis társával össze is zörrent, és bizony sokszor elszomorodott még napközben. De akkor keseredett csak el igazán, amikor eljött az alvás ideje… Vajon sikerül az óvónéninek felvidítania Katát? Mit tartogat számára a varázszsebe? 

A Kata első napja az óvodában amellett, hogy szórakoztatja, sok mindent meg is tanít a gyerekeknek. Megtudhatják, hogy az ovi jó móka, és semmi félnivalójuk nincsen tőle, hiszen az óvónénire mindig számíthatnak, és igenis mindenre van megoldás. Emellett megtudhatják azt is, hogy közösen játszani nagyszerű, és minden játék sokkal élvezetesebb, ha egymással megosztják.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Senkinek sem könnyű az első nap az Óvodában. Főleg, ha a kedvenc alvóka is otthon marad! Lássuk milyen, ha mindez a Tulipán Csoportban történik. Vajon hogyan segít Katának az Óvónéni ezen a nehéz napon?

A sorozat kötetei puha borítós, irkafűzött kivitelben, A5-ös méretben készültek. Hallgass bele a Kata első napja az óvodában részbe Zsigmond Tamara előadásában! (A teljes változat a mesekönyvek hátsó borítóján található QR-kód segítségével érhető el.)

A sorozat további részei: Ádám és a paplan, A Jutalom Rudi, Klára anyukája késik, Márky finnyás, Natali és a védőnéni, Dolly és a virágok, Kata és a Doktor bácsi, Tamás és a darázs, Patrik álma, Natali kesztyűje, Klára rajzol, Patrik ás a pisi ügy, Katának hiányzik az anyukája

Ajánljuk továbbá a legjobb ovis mesesorozatokról szóló írásunkat is. Érdekelhet még Farkas Nóra: Összeköt a szeretet, Finy Petra: Óvodások kézikönyve valamint Czernák Eszter: Sárkányovi című mesekönyve is.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.