Kisiskolás könyvújdonságok (3. rész)

Folytatjuk az áprilisi könyvújdonságok bemutatását. Cikksorozatunk első és második részében az óvodásoknak, most pedig a kisiskolásoknak válogattunk olvasnivalót. De a legizgalmasabb idei újdonságokért érdemes átolvasnod a márciusi kicsiknek és 7 év felettieknek, valamint a februári óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló összeállításainkat is. További szuper olvasnivalókat találhatsz az év első ovis-, bölcsis– és kisiskolás könyvpremierei között is! Jöjjenek hát az áprilisban várható kisiskolás olvasnivalók!

Utazik a család – Irány Pécs!

 

Szerző: Csapody Kinga

Illusztrátor: Szalma Edit

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-687-6

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

“Messze vagyunk még? Mikor érünk már oda?” – ki ne hallotta volna ezeket a kérdéseket az autóban, amikor a család hosszabb útra indult. Szalma Edit egy bájos, kissé szeleburdi családot álmodott meg, majd rajzolt meg. A három gyereket, szüleiket és állataikat ezúttal Pécsre és környékére Csapody Kinga meséivel. Kalandjaikat olvasva mi is belevethetjük magunkat Pécs belvárosába és a Tettyére, ellátogatunk Abaligetre és Orfűre is. Barlangokban járunk, Denevér múzeumban és klassz kiállításokon ámulunk, túrázunk, és még csomó ötletet is meríthetünk, hogy miket lehet felfedezni, megmászni, megnézni és kipróbálni a környéken. Csatlakozzatok hozzájuk, fedezzétek fel a mesékkel, majd a valóságban is Magyarország egyik legszebb részét!

Megjelenés: 2020. április 28., a sorozatban még elérhető: Irány Eger! Irány a Balaton! Irány a Velencei-tó! Irány a Dunakanyar! Irány Esztergom! Irány a Tisza-tó!, Irány Dél-Baranya! Irány a Vértes és a Gerecse!

Kirándulásokhoz ajánljuk a Fedezd fel a környezeted! élménygyűjtő albumot is! Érdekelhet még Tittel Kinga: Mesélő Budapest című könyve. Olvasd át a legjobb családi utazós gyerekkönyvekről szóló összeállításunkat is!

Szandra és a csajok – Csendháborítás

 

Szerző: Balázsy Panna

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-780-4

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Helló csajok! Összebarátkoztam az új szomszédainkkal és hamarosan nyári karácsonyi bulit tartunk a frissen felújított lakásukban! Meghívtam a legjobb barátnőimet, és remélem, mindenkit elengednek a szülők… A nővérem mostanában sokat mereng, ennek köze lehet a szomszédban lakó helyes sráchoz, aki barista. Elég ügyes, már lecsekkoltuk a közeli kávézóban, ahol dolgozik. Most rohanok bikinit venni, mert nemsokára egy görög tengerparton süttetem magam. Én vagyok a szerencse lánya! Sállálálálálálálá

Megjelenés: 2020. április 3., a sorozat további kötetei: Cserediák, Csini?!

A padlásszoba kis hercegnője

 

Szerző: Francis Hodgson Burnett

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-764-4

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Sara kedves, szeretetreméltó kislány, aki egyenesen Bombayből érkezett fiatal és gazdag édesapjával Londonba, és aki mindent megkap, amire csak vágyik. A bentlakásos iskolában valódi hercegnőként kezelik, mindenki az ő kívánságait lesi. Csakhogy amikor édesapja meghal, minden megváltozik. Egy szűkös padlásszobába kerül, kedves tárgyait elveszik tőle, éhezik és fázik. Csak kitalált történeteiben talál vigaszt, amit egy Sarah nevű hercegnőről mesél magának, és még így is az a csupaszív kislány marad, aki volt. Egy napon csodába illő dolog esik meg vele… Francis Hodgson Burnett, a világszerte népszerű A titkos kert szerzője ebben a klasszikussá vált történetben a tőle megszokott bájjal és szeretettel mesél.

Megjelenés: 2020.április 6.

Most angolul olvasok! Pali elkésik/Pali is late

 

Szerző: Igaz Dóra

Illusztrátor: Horváth Ildi

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-560-2

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Amikor Pali kicsi volt, minden reggel korán ébredt. Bezzeg amióta iskolás, olyan nehéz gyorsan elkészülni! Néha még az igazgató néninek sem sikerül időben beérnie az iskolába…

When Pali was little, he woke up early every morning. But when he started school, getting out of bed was not so easy! Even the headteacher could not always make it to school on time… You can read about Pali and the school hamster in two languages!

Megjelenés: 2020. április 22.

Most angolul olvasok! Marci az állatkertben/Marci at the Zoo

 

Szerző: Wéber Anikó

Illusztrátor: Rátkai Kornél

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-561-9

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Marci az iskolával állatkertbe megy. Valamit észrevesz a bokorban – egy kismajom eltévedt! Marci segít neki visszajutni a családjához, és közben bejárja az egész állatkertet.

Marci visits the zoo with his class. But as the others are looking around, he notices something in the bushes – a little monkey escaped from his cage and got lost. Marci helps it get back to its family and meanwhile he goes around the whole zoo.

Megjelenés: 2020. április 22.

(Ne) legyél (mindig) rendes!

 

Szerző: Szabó Borbála

Illusztrátor: Baranyai (b) András

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-603-6

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Miklós sínt épít, vonatozik. A Mama rászól: Előbb a kötelesség, aztán a játék! Tessék leckét írni! Kamilla az asztalnál gubbaszt. A Mama rászól: Egész hétvégén tanultál! Tedd le a könyvet, tessék játszani! Tomsi pedig inkább mindennel ellenkezik. A Mamó milyen gyerek lehetett? Mindig rendes volt? Vagy talán nem is kell mindig rendesnek lenni?

Megjelenés: 2020. március 24. A Most én olvasok! valamint az Olvass velem! olvasástanulás sorozatokról bővebben is írtunk itt. A sorozatból érdekelhet még: Dávid Ádám: Koppány betűket firkál, Igaz Dóra: Tiki otthonra talál 

Lám, a láma piros tojása

 

Szerző: Anna Dewdney

Kiadó: Stúdium Plusz (2020)

ISBN: 978-615-578-142-1

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A kisláma és barátai már alig várják a húsvéti nyuszit, aki rengeteg finomságot hoz nekik: csokoládét, hímes tojást és még egy különleges, pihés meglepetést is. Igazán örömteli lesz az idei húsvét!

Megjelenés: 2020. április 20.

A varázslatos karkötő – A tűzmadár

 

Szerző: Jessica Ennis-Hills

Kiadó: Digitanart Stúdió (2020)

ISBN: 978-615-571-625-6

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mi lenne, ha egy karkötő segítségével repülni tudnál? Evie újabb csomagot kapott a nagymamájától: a színes szalaggal átkötött selyempapírban ismét egy gyönyörű karkötő lapul. Ráadásul ez az eddigi legizgalmasabb, mert képes Evie-t és barátait a felhők fölé repíteni. A város felett egy főnixet találnak, ám a varázserejű madár segítségre szorul.

Megjelenés: 2020. március 30.

Disney – Fénytörések – Sorsfordító történetek

 

Szerző: Elisabeth Lim

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-834-4

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mi lett volna, ha Mulannak az alvilágból kell kimentenie a szerelmét? Ki ne ismerné Mulan történetét? A harcias lelkületű lány bármit megtenne, hogy megvédje szeretteit, még betegeskedő apja helyett is beállt a hadseregbe, egy Ping nevű fiúnak álcázva magát. De mi történt volna akkor, ha nem meséből ismert módon alakul a történet? A Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül… Amikor Li Shang kapitány a Mulannak szánt súlyos csapás útjába veti magát, a lány tudja, mindent meg kell tennie, hogy segítsen a kapitánynak túlélni a veszélyes sérülést… Ennek érdekében azonban fájdalmas küldetést kell vállalnia: útja egyenesen Diyuba, azaz az alvilágba vezet. Diyu ura, Yama király nem könnyíti meg Mulan dolgát. Shang hatalmas őrző-védő oroszlánjának segítségével a lánynak át kell kelnie az alvilágon, és lehetetlennek tűnő akadályokat legyőzve, még napfelkelte előtt visszahoznia Shangot. Ham nem jár sikerrel, mindketten örökre Diyuban ragadnak. Ráadásul Mulan még mindig Pingnek álcázza magát, ám egyre nehezebben fedi el valódi kilétét, ahogy folyamatosan közelebb kerülnek egymáshoz Shanggal. Sürget az idő! Vajon Mulan meg tudja menteni Shangot – és saját magát -, mielőtt még túl késő lenne?

Megjelenés: 2020. április 1. 

Tea Angyalai – A rejtélyes levél

 

Szerző: Tea Stilton

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-437-665-1

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Grillázsvarázs Cukrászda egy kis időre a könyvek otthona lett. Bárki behozhatta a könyvét és választhatott helyette egy másikat. Az egyik kötet különleges üzenetet rejtett. Vajon ki írhatta, és kinek? A rejtély megoldása ránk várt!

Megjelenés: 2020. április 14.

A T-Rex fogságában

 

Szerző: Geronimo Stilton

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-437-669-9

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Természettudományi Múzeumban életre keltek a dinoszauruszok, és elözönlötték Cin Cityt. Velociraptorok ugrálnak az autók tetején, Pterodactylusok cikáznak az égen, de ami a legrosszabb: Fondorka és Protóni egy éhes T-rex fogságába esett! A szuperegerek és a csatornapatkányok együtt veszik fel a harcot az őshüllők veszedelmes hordájával…

Megjelenés: 2020. április 14. a sorozatban várható még: A nagy dinoszaurusz verseny

Csapdában a saját házamban – Szabadulós könyv

 

Szerző: Geronimo Stilton

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-437-678-1

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Cinn, mi történik itt?! Távollétemben Volt professzor egy speciális biztonsági rendszert telepített a házamba, és most fogoly vagyok a saját otthonomban. Segítesz nekem kiszabadulni? Van egy alaprajzunk a házról, és rengeteg követésre váró nyom. Bajuszborzolóan izgalmas nyomozás lesz, szavamra!

Megjelenés: 2020. április 14.

Hogyan győztem le a szekálóimat?

 

Szerző: Niels Van Hove

Kiadó: Kulcslyuk Kiadó (2020)

ISBN: 978-615-593-218-2

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Alice kedves és vidám kislány, mégis valami rossz történik vele. Az iskolában szekálni kezdi valaki, akiről addig azt hitte, hogy a barátja. Alice egyre szomorúbb és magányosabb lesz, megrendül az önbizalma, már nem is akar kimozdulni otthonról. Végül elmondja az anyukájának, mi bántja, és közösen kitalálják, hogyan védje meg magát a szekálótól. Miután ez sikerül, Alice újra szeretetreméltónak, erősnek és magabiztosnak érzi magát, így visszatér a barátai közé. Történetével pedig másoknak is segít abban, hogy hasonló helyzetben ki tudjanak állni magukért, ahogy ő is tette.

A kortárs zaklatás egyre kiterjedtebb jelenség szerte a világon, így Magyarországon is. Nagyok sok gyermek szenved szóbeli, érzelmi, fizikai vagy online bántalmazástól, kiközösítéstől – és az esetek jelentős részében magukra maradnak a problémájukkal, nem kérnek/kapnak segítséget. Pedig ilyenkor az a legfontosabb, hogy beszélni tudjanak a történtekről egy olyan felnőttel, akiben megbíznak, a szülő és pedagógus pedig észrevegye rajtuk a megfélemlítésről, bántalmazásról árulkodó jeleket. Ez a könyv segít szóba állni a gyerekkel erről a nehéz témáról. Bár a történet megoldása természetesen nem alkalmazható minden helyzetben, hiszen a különböző esetek más-más hozzáállást és eszközöket igényelhetnek, a lényeg az, hogy a gyerek jelezze, ha baj van, a szülő és a pedagógus pedig közösen keresse a cselekvés legjobb módjait.

Megjelenés: 2020. március 30.

Időtlen napló

 

Szerző: Afonso Cruz

Kiadó: Csimota Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-615-564-948-6

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

„Ezt a naplót egy kislány írta:
akinek tágas kert van a fejében,
szavakat szór a galamboknak,
és aki azt is tudja, mennyi idő
kell az árnyékkészítéshez.
Emlékekből szőtt lapok minden
korosztálynak.” olvashatjuk a
könyv borítóján.

Afonso Cruz, portugál író, illusztrátor, filmrendező könyvében egy kislány életének egy évét követhetjük végig. De nem egy szokásos naplóval állunk szemben, hiszen a konkrét történések helyett inkább impressziókkal, a társadalmi és természeti jelenségek észlelésével, különös kalandokkal, a felnőtt világ abszurditásaival és fonákságaival találkozhatunk.

Megjelenés: 2020. március 26.

Micsoda pazarlás!

 

Szerző: Jess French

Kiadó: HVG Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-304-469-8

Korosztály: 6-12

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szinte minden tevékenységünkkel valamilyen hulladékot termelünk. De hová kerül és milyen hatással van a bolygónkra az ember által termelt sokféle hulladék – a szeméttől az ételmaradékon át a gyárak által kibocsátott gázokig és régi készülékekig? Hogyan mérsékelhetők az általuk okozott károk? A kötet számos hasznos ötletet ad, mi mindent tehetünk azért, hogy a Föld élhetőbb hely legyen. Hidd el, a legegyszerűbb változtatásokkal is óriási eredményeket érhetünk el! Jess French több gyerekkönyv szerzője, gyerekműsor-vezető, szenvedélyes természetvédő, állatorvos és a Föld védelmének elkötelezett híve.

Megjelenés: 2020. április 3. Ajánljuk továbbá a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről szóló írásunkat is.

Amikor a kukák világgá mentek – Mai mesék a zöld jövőért

 

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-486-502-5

Korosztály: 3-6

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az Amikor a kukák világgá mentek címet viselő antológiában ma élő szerzők örökítik meg azt, hogy ők miként gondolkodnak napjaink legégetőbb kérdéséről, a környezetvédelemről, mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról. A mese műfaja sok mindenre ad lehetőséget, de legfőképp arra, hogy cselekvésre buzdítson, példákkal és történetekkel inspiráljon bennünket. A könyvben sok különféle nézőpont és értelmezés olvasható. Van, akit inkább az állatok iránti felelősségvállalás ihletett meg, van, aki szerint csodára is szükségünk van a változáshoz, és van, aki az apró, de szívből jövő tettekben lát megoldást.

Megjelenés: 2020. április 23., ajánljuk továbbá Bálint Mariann: Hulladék Históriák című mesekönyvét is.

A cikk ovisoknak szóló első és második részéért kattints tovább a kiemelt linkekre! Böngészd át a márciusi óvodás és kisiskolás megjelenésekről szóló összeállításunkat is, vagy kattints a linkekre az év első ovis-, bölcsis– és kisiskolás könyvújdonságaiért. A februári könyvajánlókat itt és itt tudod elérni!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató