10 tipp ovisoknak: íme a legújabb könyvpremierek!

A várható megjelenésekből szemezgettünk, és ezúttal az óvodás korosztálynak válogattunk friss olvasnivalót. Bejegyzésből kiderül, hogy milyen könyvpremierekre számíthatunk mostanában, de ha kíváncsi vagy, a korábbi cikkünkben is biztosan találsz még kedvedre valót. Zozó, Sümi, Ugri, Pingvin és a Tintanyúl... jöhetnek a legújabb meglepikönyvek?

 

Meseország nagy játékkönyve – 8 mesés társasjáték kivehető figurákkal!

 

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-486-349-6

Korosztály: 3-6

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kedvenc meséidet most társasjátékok formájában élvezheted! A gyönyörű képvilágú, különleges könyv nyolc ismert táblajáték klasszikus mesékkel ötvözött változatát tartalmazza dupla oldalakon. A játékosok, miután elkészítették a könyv végén található, kipattintható alkotóelemekből a dobókockát és a játékfigurákat, a dupla oldalak alján található szabályleírásokat követve egy parti libafutamra, amőba vagy éppen kígyók és létrák játékra hívhatják ki barátaikat, családtagjaikat nyolc különböző helyszínen: Alice Csodaországában, Maugli dzsungelében, Pán Péter Sohaországában, Óz, a nagy varázsló birodalmában és még négy másik klasszikus mese varázslatos világában.

Megjelenés: 2019. október 15. Ajánljuk továbbá Claudia Bordin Meseatlasz című képes mesealbumát is.

Életmesék – Családi album

 

Szerző: Farkasházi Réka

Illusztrátor: Szimonidesz Hajnalka

Kiadó: Helikon Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-479-326-7

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A kétszeres Fonogram-díjas Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar énekesnője ezúttal maga vállalkozott, hogy kísérő meséket ír új albumuk dalaihoz. Visszanyúl a mesélés ősi és bensőséges hagyományához, amikor a szülő a család mikrokozmoszának eseményeit szövi mesébe, hogy ezáltal érthetővé és tanulságossá tegye gyermeke számára a sok új élményt vagy akár a “felnőttesebb” dolgokat is. Az ehhez szükséges türelem és szeretet minden mesét áthat, a dalok pedig játékká hangszerelik a mindennapokat. A történetekből összeálló album – korunk családjainak albuma – tiszta és őszinte hangot kölcsönöz az együttélés nehézségeinek, a veszteségek feldolgozásának, a másság elfogadásának, egyenrangú partnerként kezelve a kis hallgatót. Ráadásul a gyermeki tisztaság és a szülői szeret hangja a kötetben foglalt meséken túl vezet: Farkasházi Réka könyvének célja, hogy az ő történeteinek mintájára minden szülő a saját hangján folytathassa és szeretve taníthassa egy elfogadó életre azokat, akiket a legjobban szeret.

Megjelenés: 2019. október 30., ajánljuk továbbá Kiss Judit Ágnes: A tündérkeresztanya, valamint Nádasi-Ozsvár Andrea: Rebimesék félősöknek és bátraknak – Varázslények című mesekötetét is.

Ugri, a kis szürke nyúl – A festődoboz

 

Szerző: Alison Uttley

Illusztrátor: Margaret Tempest

Kiadó: Álomgyár Kiadó (2019)

ISBN: 978-615-601-306-4

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Vadnyúl észrevesz egy festő hölgyet a mezőn, és elhatározza, hogy meglesi a vázlatfüzetét. Elámul az őt és barátait ábrázoló képektől. Vajon ők is tudnának ilyen csodás festményeket készíteni? Majd száz éve generációk nőnek fel Ugri, Mókus, Vadnyúl és barátaik történetein. Ezek a klasszikus angol mesék tanulsággal szolgálnak a legkisebbeknek.

Megjelenés: 2019. október 3., a sorozatban újdonság még: Ugri, a kis szürke nyúl – Mókus csomója. A sorozat további részei: Bölcs Bagoly története , Mókus csomója , A kincsvadász Vakond

Érdekelhet még Tony Wolf: Kisnyuszi Répavölgyben, Sam Taplin: Hova bújtál, kisnyuszi? valamint Elys Dolan: Nyuszi úr csokoládégyára című mesekötetek is.

Világszép mesék -5 perces történetek

 

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-486-357-1

Korosztály: 3-6

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Klasszikus mesék, szívet melengető illusztrációkkal. Szárnyalj Pán Péterrel együtt, csiszold meg a csodalámpást, szabadítsd ki a Hamupipőkét mostohája zsarnoksága alól. A több mint negyven mesét tartalmazó gyűjtemény remek olvasmány lefekvés előtt, amelytől a gyerekek biztosan könnyedén álomba merülnek.

Megjelenés: 2019. október 21., ajánljuk továbbáJosé Morán:Utazz 80 mesével a Föld körül című mesekönyvet is. Érdekelhet még az Ötperces esti mesék: milyen kalandhoz lenne kedved ma este? című írásunk is.

Sümi nem adja fel

Szerző: Sárvári Györgyi

Illusztrátor: Vigyázó Zsófia

Kiadó: Kolibri Gyerekkönyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-437-556-2

Korosztály: 3-6

A KIADÓ SZINOPSZISA

Sümi egy csodálatos napon tengerre száll, ám minden másképp alakul, mint ahogyan eltervezte. Csakhogy ő nem riad vissza a kudarcoktól! Csábítja a varázslatos tenger, az ismeretlen – és mindig kíváncsi marad. Legyen az az ismeretlen a hatalmas tenger, vagy épp a szomszéd kisfiú… Sárvári Györgyi szerző-pszichológus a Sümi-mesék hétköznapi kalandjain keresztül segít a kicsiknek és a szülőknek felülkerekedni a szorongáson és a kudarcokon. A sorozat induló kötetének két meséjében a főszerep a kitartásé és a barátságé.

Megjelenés: 2019. november 4. Ajánljuk továbbá Az első évek mérföldkövei-sorozatról írt összefoglalónkat is.

Zozó, a magányos szörny

 

Szerzők: Anna Kemp, Sara Ogilvie

Kiadó: Studium Plusz Könyvkiadó (2019)

ISBN: 978-615-578-146-9

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egyszer volt egy ősi barlang, amely igen tágas, egyedül élt benne egy szörny, egy mezítlábas. Egy napon Zozó, a szörny barlangjába váratlan látogató érkezik: Ricsike, a bátor lovag. Bár első beszélgetésük nem éppen baráti, hamar megtalálják a közös hangot – kiderül, hogy Zozó zordon külseje érző szívet rejt. De vajon a közeli város lakói is meggyőzhetőek erről? Anna Kemp és Sara Ogilvie kedves, humoros története a barátság, az egymás iránti nyitottság és az előítéletek leküzdésének fontosságát hirdeti.

Megjelenés: 2019. október 25. Ajánljuk továbbá Varró Dániel: A szomjas troll című mesekönyvét is.

A bolygó hollandi

 

Szerző: Tallián Mariann

Illusztrátor: Cserkuti Dávid

Kiadó: Holnap Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-349-255-0

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Bolygó Hollandi, a rettenthetetlen tengerész évszázadok óta bolyong a tengerek mélyén. Hétévente három napot tölthet emberi alakban a szárazföldön, hogy megtalálja az igaz szerelmet és megtörje a gonosz Patás átkát. Amikor a hősről ábrándozó szépséges Sentára Hollandi rátalál, Erik, Senta udvarlója kétségbeesetten próbálja megakadályozni a szerelem beteljesülését, de az óceán egyre hangosabban morajlik… Richard Wagner operája alapján Tallián Mariann kerekített izgalmas mesét. A kötetet Cserkuti Dávid különleges rajzai illusztrálják, a mellékelt CD-n pedig a zenemű legszebb dallamai csendülnek fel.

Megjelenés: 2019. november 3. Ajánljuk továbbá David Litchfield: A mackó, a zongora, a kutyus és a hegedű, valamint Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene című mesekönyvet is.

Szeretettel üdvözöl: Pingvin

 

Szerző: Megumi Isawa

Illusztrátor: Jörg Mühle

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-492-6

Korosztály: 5-8

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Zsiráf napjai egyhangúan telnek a szavannán, ezért úgy dönt, levelet ír: „Add oda annak az állatnak, akivel a látóhatár túloldalán találkozol!” – mondja Pelikánnak, aki unalmában éppen nyitott egy postát. Így jut el a levél Pingvinhez, aki messze-messze, a Bálna-tengeren él. Igazi levélbarátság alakul ki kettejük között, míg egy nap Zsiráf úgy dönt, személyesen is ellátogat újdonsült barátjához! A gyerekek a mese közben pedig megismerhetik azt is, hogy milyen érzés levelet írni, várni, kapni!

Megjelenés: 2019. október 17. Ajánljuk továbbá David Grossman: Zsiráf, és irány az ágy!, valamint Czernák Eszter: Sárkányovi című mesekönyve is.

Varázsének

Szerző: Weöres Sándor

Illusztrátor: Igor Lazin

Kiadó: Holnap Kiadó (2019)

ISBN: 978-963-349-294-9

Korosztály: 2-6

A KIADÓ SZINOPSZISA

Weöres Sándor népszerű verséhez, amit a gyerekek Csiribiriként énekelnek az óvodában, Igor Lazin rajzolt a kicsik szívéhez szóló rajzokat. Leporelló formájában adjuk ki, hogy a kicsik is nézegethessék a rajzokat, amíg a szülők elmondják hozzájuk a verset.

Megjelenés: 2019. október 29. Érdekelhet még: Varró Dániel: Csütörtök, a kisördög 

Volt egy fakatona – Kaláka zenéskönyv CD-melléklettel – Válogatás 50 év gyerekdalaiból

 

Kiadó: Móra Ifjúsági és Gyerekkönyvkiadó (2019)

ISBN: 978-963-486-380-9

Korosztály: 2-6

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Kaláka együttes idén, 2019-ben ünnepli megalakulásának fél évszázados évfordulóját. Ebből az alkalomból jelenik meg a Móra Kiadó gondozásában a Volt egy fakatona című zenéskönyv, amelynek CD-melléklete a zenekar legnépszerűbb gyerekdalait tartalmazza. A kötetben nem csupán a dalok alapjául szolgáló versek kaptak helyet – többek között Móra Ferenc, Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Tamkó Sirató Károly és Lackfi János alkotásai -, hanem a zenekar tagjáról és a Kaláka több évtizedes történetéről szóló mesék is. Sőt: az együttes rajongói a tudásunkat egy humoros kvízjátékkal is próbára tehetik. A jubileumi kötet illusztrációi Herbszt László munkái, a mesés életrajzokat Miklya Luzsányi Mónika írta.

Megjelenés: 2019. november 11. Olvasd el Gryllus Vilmos népszerű Maszkabál kötetéről írt ajánlónkat is!

További óvodás könyvújdonságokért kattints erre a linkre, kicsit kisebbeknek pedig érdemes átolvasnod a bölcsis-válogatásunkat is. A kisiskolás könyvpremiereket pedig ebben a cikkünkben böngészheted át.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató