Kezdődjön a maszkabál!

Elkezdődött a báli szezon, ilyenkor minden kis lurkó lelkendezve találgatja, hogy kinek-minek a bőrébe bújjon a farsangon. Repkednek az ötletek, az egyik pillanatban még méhecske, aztán már orvos, a harmadikban meg inkább graffaló lenne. Van, aki kitart a választása mellett (akár éveken át is), és van olyan, aki csak nagyon nehezen tud dönteni és akár még aznap reggel is meggondolja magát, teljes kétségbeesésbe kergetve ezzel a szüleit. Ismerős? Hát igen, a farsangi szezon gyermeknek és szülőnek egyaránt tartogathat izgalmakat… Természetesen mi is készültünk erre a pompás alkalomra, egy olyan, általunk is nagyon kedvelt kiadvánnyal, amely pontosan átadja az álarcosbálok lényegét. Ez a kétrészes, DVD-mellékletes verses-dalos album, fülbemászó rímekkel, és kedves, vidám nótáival segíthet a ráhangolódásban gyerekeknek és szülőknek egyaránt. Igen, eltaláltad, ez nem lehet más, csakis a Maszkabál!

 

Maszkabál 1. rész

 

Szerző: Gryllus Vilmos

Illusztrátor: Albena Petrova

Kiadó: Central Médiacsoport (2010)

ISBN: 978-963-341-273-2

Korosztály: 2-99

 

 

A Maszkabál ötlete a Kossuth-díjas Gryllus Vilmos fejéből pattant ki 2002-ben, ugyanarról a helyről, ahol olyan klasszikusok születtek már, mint Bőrönd Ödön, a Nálatok laknak-e állatok? vagy akár az Égből pottyant mesék. Ezeket senkinek nem kell bemutatnunk, hiszen néha talán még a Marson is dudorásszák dallamaikat a kis zöld lényecskék. Vilmos 1969-ben testvérével és két másik zenetársával alapította meg a Kaláka együttest. Az elmúlt 50(!) évben 32 albumot adtak ki, és a mai napig aktív részesei a hazai zenei- és gyermekéletnek. A Maszkabál-dalokat is testvérével együtt játsszák, a versek megírásában pedig a Prima-díjas Döbrentey Ildikó volt a segítségükre, akivel már az Égből pottyant mesékben is együtt dolgoztak. A dalokat 2010-től élvezhetik könyv formátumban és DVD-melléklettel is a gyerekek. A bájos illusztrációk Albena Petrova munkái és a kiadvány további érdekessége, hogy a dalok kottái is megtalálhatók benne. Na de, lássuk, miről is szól egy igazi belevaló maskarabál!

Bál, bál, maszkabál… szólnak a nyitó sorok és számunkra már rögtön az elején nyilvánvalóvá válik, hogy nagyon jó helyre érkeztünk. A gyerekek éppen díszítik a jelmezbál termét, a filmben hatalmas a gyerekzsivaj. Egyre több lurkó érkezik az alkalomra és egyre többen éneklik együtt a nyitódalt. Nekem elég nehéz szétválasztani a könyvet a rajzfilm-melléklettől, annyiszor néztük és olvastuk már együtt a kettőt a kisfiammal, úgyhogy nem is próbálom meg. Nem kérdés, hogy a Maszkabál esetében a mozgókép igen sokat hozzáad az élvezethez, de persze a könyv önállóan is tökéletes. Na és akkor jöjjön az első fellépőnk, aki nem más mint a dzsungel igazi fenegyereke, a rettenthetetlen, sárga-fekete Tigris. Az egyik nagy-nagy kedvencünk, amit néhány elolvasás és meghallgatás után már képtelenek vagyunk kiverni a fejünkből. Jön a Tigris, jön a Tigris, nála erősebb nincs is…, és persze utánozzuk az esőerdők királyának mozgását, morgunk és üvöltünk ide-oda kúszva a lakásban. Egyébként tényleg annyira beférkőzik a dal az ember fejébe, hogy sokszor kaptam magam azon munka közben is, hogy a csíkos macska dalát dudorászom… Ez a fülbemászós dolog egyébként az összes további versre is jellemző. A dalok általában pár versszakból állnak, elénekelve 1-2 perc hosszúak csupán, és annyira egyediek, hogy az első hangok megszólalása után rögtön tudjuk melyik jelmez következik. De haladjuk, mert jó sok szereplő vár még a bemutatkozásra!

Következik a Virágcsokor, egy gyönyörűen megírt mondóka kíséretében, piros, sárga és kék színben pompázva. A lassúság mintapéldánya, a Teknősbéka tűnik fel aztán bemutatva nekünk a Maszkabál humoros oldalát, amiből lesz még jó sok a továbbiakban is. Miután lomha barátunk hosszadalmasan lemászik a színpadról, helyét a Tündér veszi át, aki három kívánságunk beteljesítését ígéri, miközben lepkeszárnyait tárja és zárja. A bál egyik legviccesebb dala a Skóté, aki (hát persze, hogy) kockás szoknyájában áll elénk és közli határozottan, hogy Az igazi férfi mindig zord, az igazi férfi szoknyát hord! 

Az északi tájak utána a háztetők magasságába váltunk, ahol a Kéményseprő szorgoskodik. Orra mindig kormos, arca fekete és bizony nagyon fontos hivatása gyakorlása mellett a szerencsénket is ő hozza meg (csak el ne felejtsük megmarkolni gombjainkat ha meglátjuk). Ezután egy újabb nagy kedvencünk, az Orvos érkezik, aki ígéri, hogy segít minden bajban. Személye annyira hatásos és vidám, hogy neki még talán azt is elhisszük, hogy Injekció: csak az a jó! Doktorunk után pedig egy igen figyelemfelkeltő maskara, a Hirdetőoszlop adja elő népszerű dalát. Figyelmet követel magának, számtalan információt közöl, kiderül, hol, mit, miért érdemes megnézni, meghallgatni, megtudni. Majd egy újabb imádott szereplőnk, a Kalóz érkezik a színpadra, fél lábbal és fél szemmel, ám – ahogy dala is hirdeti – nagyon is bátor fellépéssel. Pisztoly és papagáj, a kalózok két elmaradhatatlan társa is vele vannak, és mindehhez természetesen még egy igazi, fekete zászlós kalózhajó is dukál. Az első részt a Maszkabál vége zárja, de rövid csak a búcsú, mert szerencsére bekészítve már a második könyv és lemez, így csak egy rövid csere a lejátszóban, amíg kisfiam leveszi a polcról a folytatást, és indulhat is újra a parádé!

 

Maszkabál 2. rész

 

Szerző: Gryllus Vilmos

Illusztrátor: Albena Petrova

Kiadó: Central Médiacsoport (2010)

ISBN: 978-963-341-274-9

Korosztály: 2-99

 

 

A második részre szintén a Bál, bál, maszkabál dallal hangolódhatunk, majd fekete göncében a Banya repül felénk partvisán és énekli huncutul: Vasorrú bába, fekete ruhába, seprűnyélen lovagolok el a banyabálba… Gyengébb idegzetűeknek nem ő lesz a kedvenc versenyzője, de persze semmi igazán rémisztőt nem találunk rajta, és ő is nagyon szerethető karakter. A mindenki által szeretett Hóember érkezik a feketét hófehérre váltva, és a rútságot bájra cserélve. A misztikus Varázsló, csillogó jelmezben tűnik fel, hogy aztán a varázspálcáját lengetve megannyi bűbájos, mágikus trükkel kápráztasson el minket. Ezután a Gombáé a főszerep, aki piros-fehér pöttyös kalapjával a galócák igazi gyöngyszemeként parádézik. Habár a való világban óvakodnunk kell tőle, a mulatságban mindenképpen ő az egyik nagy favorit.

Elérkeztünk a mi nagy-nagy kedvencükhöz (tudom volt már több ilyen, de most tényleg), a csörrenő páncélú Lovaghoz. Ellenfele ezúttal is, mint sok-sok száz éve töretlenül, az (egyenlőre még hétfejű) Sárkány. Kettejük heroikus harca majd végső kibékülése számunkra a Maszkabál egyik fénypontja. Talán mert fiúk vagyunk, talán mert szeretünk (természetesen csak játékból) küzdeni egymással, talán valami egészen másért, de mi teljesen odavagyunk értük. A dal kitűnő, a zene még mindig pompás, a rímek nagyon ott vannak, és az egészet szuperül lehet teljes átéléssel eljátszani. Nem is tudnám megmondani, hányszor voltam Sárkány (na persze) és kisfiam Lovag (naná), és feszültünk egymásnak a nappaliban, hogy ádáz küzdelmünk után én hat fejemet elvesztve békét ajánljak, amit ő nagylelkűen elfogad, hogy aztán egy barátságos ölelkezés legyen az összeütközésünk vége. Békésebb vizekre evezve, a Katicabogár tűnik fel pettyes maskarájában, hogy fűben, dombon baktatva, feléje nyújtott ujjacskákat keresgéljen, amelyekre szállva megpihenhet.

Ezután az óvodai farsangok egyik népszerű alakja, a Szakács van a soron, aki vígan dalolja, hogy Nem vagyok éhes, mégis főzök, keverem az ételt, szállnak a gőzök… és a keze közben villámgyorsan jár, hogy pillanatok alatt finomabbnál finomabb étkeket készítsen a korgó gyomrú publikum számára. Őt egy igazán nyávogós dallal a Cica követi, aki tejföl és máj után kutakodva szimatol a konyhában. Vadászata sikerrel is jár, ahogy azt egy ügyes macskafélétől el is várhatjuk! A Maszkabál közreműködőinek sorát egy igazi klasszikus, a minden mulatságból elmaradhatatlan Bohóc zárja. A maskara tökéletes, meg van a piros orr, a pepita nadrág, az óriás lábbeli, sőt még a sapka hegyén ágaskodó pompom sem hiányzik. Dala pedig kacagást és nevetést hoz magával, hogy biztosan a legjobb hangulatban érjen véget ez a rögtönzött farsangi mulatság. Levezetésképp még felcsendül a Maszkabál vége dal, hogy keretet adjon a történetnek. A könyvben az utolsó négy oldalán egyébként az elhangzott dalok gitárakkordjai is szerepelnek a hozzáértők számára.

A Maszkabál egy végtelenül barátságos, szelíd, aranyos meséskönyv, telis-tele remekül megírt szereplőkkel, fantasztikus dalokkal és nagyon jó humorral. Nagyobbik fiam már kívülről fújja az összes dalt, volt már jó sok kedvencünk, a kisebbik pedig most áll tátott szájjal a képernyő előtt, amikor úgy döntünk, hogy ezerakárhányadszorra is végignézzük, ezt a vidám farsangi mulatságot. Nem kérdés, ő is hamar rajongó lesz, mint a bátyja, akinek a Maszkabál mai napig az egyik legmeghatározóbb élménye. Ha pedig valaki élőben is megszeretné hallgatni a dalokat, bátran ajánljuk Gryllus Vilmos Maszkabál előadásait is (arra készüljön azért mindenki, hogy a jegyeket órák alatt elkapkodják). Mi szerencsések vagyunk, voltunk a koncerten, remekül éreztük magunkat, azóta is emlegetjük és visszavágyunk a nézőtérre!

A KIADÓ SZINOPSZISA

A tüneményes illusztrációk és a különös gonddal megalkotott rajzfilmcsokor fülbemászó dallamaival, szívderítő szövegeivel és őszinte lelkesedésével mesés világba repíti a gyerekeket, örömteli perceket szerezve az egész családnak. Gyerekeknek és azoknak a szülőknek, akik nem felejtettek még el együtt játszani és együtt nevetni gyermekeikkel.

Reméljünk, ajánlónkkal sikerült megalapoznunk a báli időszak vidám hangulatát. Most már tényleg csak egy kérdés van hátra: minek öltözzünk az idei farsangon?

Ajánljuk továbbá a legjobb interaktív, valamint a legkedveltebb verses-mesés lapozókönyveket bemutató írásunkat is. Ha verses-mesés gyerekkönyveket keresel, érdemes megnézned Varró Dániel: A szomjas troll, valamint Harcos Bálint: Csupaszín oroszlán és A boszorkánycica című mesekönyvének a belapozóját is!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

93%
Nagyon jó

A Maszkabál egy nagyon bájos, barátságos meséskönyv, fülbemászó mondókákkal és dalokkal, elragadó szereplőkkel.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény