15 menő könyvújdonság 10-14 éveseknek (6. rész)

Cikksorozatunk a tizenéveseknek szóló könyvpremierek bemutatásával folytatódik. Korábbi bejegyzéseinkben már szemezgethettél az óvodások, a legkisebbek és a kisiskolások újdonságaiból, mostani összeállításunkban pedig a tizenéves korosztály számára hoztunk szórakoztató olvasnivalót. 15 menő könyvújdonság 10-14 éveseknek – kellemes böngészést, sok szuper olvasnivalót!

Hogyan mentettem meg Einstein életét?

 

Szerző: Cornelia Franz

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2021)

ISBN: 978-963-410-769-9

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Emily hajókirándulást kap a születésnapjára, és a Queen Mary 2 fedélzetén New Yorkba tart, amikor egyszer csak egy másik hajón találja magát – 1913-ban! Összeismerkedik Lorenzóval és Malikkal, akikkel pontosan ugyanez történt. A három gyerek sorsa összefonódik, amikor összefognak, hogy megakadályozzák az elkerülhetetlennek tűnő, végzetes tűzesetet a hajón, de itt még nincs vége a történetnek: hogyan fognak visszajutni a jelenbe? Ha van valaki, aki segíthet nekik, az Albert Einstein. Kalandos utazás az időben 1913-ba, amikor sok német mindent hátrahagyott, hogy Amerikában új életet kezdhessen.
A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. Van és lesz köztük magyar és külföldi, fantasy, kaland- vagy éppen detektívregény – ami mindegyikben közös, és amit garantálunk: ezeket a könyveket jó olvasni!

Az Abszolút Könyvek-sorozatból érdekelhet még: Wéber Anikó: örökszerda, Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben. TIPP: Olvasd el az Abszolút Könyvekről szóló írásunkat is, amiben megismerkedhetsz Kate Scott: Óriás, valamint az Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot című sikerkönyvekkel.

A keresők

 

Szerző: Berg Judit

Kiadó: Ecovit Kiadó (2021)

ISBN: 978-615-815-852-7

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Seuso-kincs nyomában. Egy fesztiválozás reményében Az őrzőkből megismert középiskolások nyári munkát vállalnak a Balaton közelében, ahol hamarosan gyanús alakok bukkannak fel körülöttük. Renard felügyelő Párizsból nyaralni jön a gyerekeivel a Balatonra, ám pihenésük közben a magyar gimnazistákkal együtt szövevényes bűnügybe bonyolódnak, amely egyre szorosabban kapcsolódik a Seuso-ezüstökhöz. Ez a páratlan értékű együttes az előkerülése óta bűntények és gyilkosságok középpontjában áll, és a mai napig számtalan rejtély övezi.
– Gondolom, megérhet pár ezer dollárt – rukkolt elő találomra egy számmal Jupi.
– Közel jár, Jurák úr, de nem egészen – mosolyodott el Földvári. – A teljes kincsleletnek százmillió font, vagyis nagyjából negyvenmilliárd forint lett volna már a kikiáltási ára is, de akkori birtokosa, egy bizonyos Lord Northampton a tervezett aukción ennél sokkal nagyobb összegre számított.
– Azta! – tátotta el a száját Jupi. – És hol van most ez a kincs?
– Itt Budapesten, a Nemzeti Múzeumban.
– Micsoda? Megvették ennyiért a lordtól? És különben is, ha egyszer Szasza nagymamájának faluja mellett találták meg, hogy került ehhez az emberhez, és miért kellett tőle megvenni? Ő ölte meg a régészeket?
– Az ügy ennél sokkal szövevényesebb – jelentette ki Földvári.

Helló, nagyvilág!

 

Szerző: Erin Entrada Kelly

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-457-848-2

Korosztály: 12+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mindannyiunkban ott rejtőzik a hős! Egy napon négy sors keresztezi egymást. Virgil Salinas visszahúzódó, jószívű fiú, aki nem találja a helyét hangos és heves családjában. Valencia Somerset siket, de okos és bátor lány, aki imádja a természetet, és titokban rettentően magányos. Kaori Tanaka meg van győződve arról, hogy természetfeletti képességekkel bír, Gen, a kishúga pedig árnyékként követi mindenhová. Chet Bullens csak annyit akar, hogy a különc kölykök kevésbé legyenek különcök, és hogy ő legyen a legmenőbb kosaras.
Ám Chet egyik gonosz húzása miatt Virgil és a tengerimalaca csapdába esik egy kút alján, és senki sem tud róluk semmit. Kaori, Gen és Valencia összefog a küldetésre, hogy felkutassák az eltűnt fiút. Vajon sikerrel zárul a mentési akció? Hogyan nyerheti el a bűnös a méltó büntetését?

Érdekelhet még: Usch Luhn: Ebadta Banda – Lotta, a megmentő

Az ég leányai

 

Szerző: Derenkó Dániel

Kiadó: Könyv Guru (2021)

ISBN: 978-615-615-351-7

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Újabb állomásához érkezik Emma utazása a szeretetteljes otthon megtalálásáért. Most Magyarországon egy rendház jelentheti neki azt, amit szülei halála óta keres. Még tizennyolc éves sincs, de kész apácává válni, hogy örökre itt maradhasson a kedves nővérek közt. Úgy érzi, küzdelmei a végéhez közelednek, és megpróbáltatásai azt szolgálták, hogy ráleljen erre a szent fényű otthonra.
Ám a magyar nemzet fellázad az elnyomó szovjethatalom ellen, és a harcok megmérgezik a lány rendházbeli életét is. A forradalom tüze és egy lehetséges szerelem is perzseli lelkét. Továbbra is szeretné hinni, hogy megtalálta végleges otthonát, de a bizonytalanság csak nő benne, amit egy mogorva apáca, Ágnes nővér is fokoz. Szerinte a lány nem közéjük való. Emma rejtegeti zavarodottságát, ám Ágnes nővér is tervez valamit titokban. Veszélyes és véres küzdelem kezdődik nemcsak az országért, de Emma lelkéért is.

Regényes Shakespeare – Makrancos Kata; Rómeó és Júlia

 

Szerzők: Gimesi Dóra, Jeli Viktória (William Shakespeare alapján)

Kiadó: Tilos az Á Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-410-770-5

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Drámát nem könnyű olvasni – regényt sokkal könnyebb! A regényes Shakespeare-átiratok megőrzik az eredeti cselekményt, az eredeti helyszíneket, de megközelíthetőbb formába öntik a történeteket: így a kamasz olvasó közelebb kerülhet a szereplők belső világához, vívódásaihoz, és könnyen azonosulhat velük. Hiszen Shakespeare darabjai ma is érvényesen szólnak a kamaszokhoz – szereplői is sokszor szinte gyerekek, és dilemmáik ugyanúgy foglalkoztatják a mai olvasókat, mint a régieket.
Két szerelmes történet található a kötetben: a Rómeó és Júlia és a Makrancos Kata, egy tragédia és egy komédia – mindkettőben igazi szerelem és társadalmi elvárások ütköznek. Mindkettőben mély a konfliktus, de jelen van a gyógyító humor és a mindent elsöprő érzelem.

Egy puding naplója 3. – A csínyek mesterei

 

Szerző: Rachel Renee Russell

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-561-361-8

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

KALANDOS iskolai élet? Hősünk, Max Crumbly és hűséges szárnysegédje, Erin sikeresen meghiúsította a bárgyú betörők terveit. Most viszont egy bűzlő és rémisztő szeméttároló fogságában tengődnek az iskolában. Félő, hogy talán épp azok akadnak rájuk, akiket a legkevésbé sem akarnak látni. Max legújabb naplójában a két barát régi és új ellenségekkel néz szembe, ahogyan egyre több galibába keverednek. Vajon Max és Erin el tudja kerülni a lelepleződést, miközben a sulit védelmezik a vandáloktól és a bűnözőktől? És a büntetést?

A sorozatban már megjelent: Egy puding naplója – A szekrény hőse, Egy puding naplója 2. – Sulibajok

Martina naplója 7. – Egy felejthetetlen kölyök

 

Szerző: Mathilde Bonetti

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2021)

ISBN: 9789634577386

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A történeteket olvasva újraéltem a fiatalságom
számos pillanatát, és olyan kalandokról álmodtam,
amelyeket szívesen átéltem volna. – Licia Coló
IGAZ TÖRTÉNET
Az egész olyan gyorsan történt, hogy Martina jóformán el sem hitte. A szülei néhány nap alatt megszerveztek egy afrikai utazást Denis családjával közösen, és ő máris egy dzsipben találja magát, a barátja mellett, egy szafari kellős közepén! Ráadásul… kettesben! Babu, a helyi idegenvezető társaságában útra kelnek. Az izzó napnyugtában, egy forró vadcsapáson olyasmi vonja magára Martina figyelmét, ami nem holmi délibáb: a száraz ágak között egy elhagyott gepárdkölyök lapul! A hiénák még távol jártak, de a vadászó állatokra jellemző óvatossággal, tágra nyílt szemmel, a pofájukat előrenyújtva közeledtek a fák irányába, melyeken hatalmas fészek terpeszkedett. Az első gondolatom az volt, hogy egy lepottyant madarat vettek célba, de ahogy a szememmel a száraz ágakat pásztáztam… észrevettem a KÖLYKÖT! Egy pillanatra kihagyott a szívem. A könyv végén Martina olvasóinak igaz történetei!

Egy hatodikos nindzsa naplója 4. – Sakkban tartva

 

Szerző: Marcus Emerson

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-457-517-7

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A NEVEM CHASE COOPER, ÉS HATODIKOS NINDZSA VAGYOK.
Alig pár hét telt el a legutóbbi naplóm óta, és a sulimban máris megint készül valami. Közeledik a félévi természetismeret-prezentációk napja. Minden hatodikos látástól vakulásig melózott, hogy időben be tudja fejezni a bemutatóját – valaki azonban gonosz játékba kezd az elkészített projektekkel: ellopja, majd darabokra töri őket. Nekem pedig névtelen üzeneteket hagy, amik alapján meg kéne találnom az ellopott házikat, mielőtt csúnya véget érnek. Bezony. Jól hallottad. Kezemben az egész évfolyam félévi jegyeinek a sorsa – mindent meg kell tennem, hogy egy lépéssel a tettes előtt maradjak életem eddigi legelképesztőbb hetén!
Könnyen olvasható, szórakoztató és fordulatos olvasmány kicsiknek, közepesen kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A sorozat újdonsága még: Egy hatodikos nindzsa naplója 5. – Krimi és Ki mit tud?, További kötetei: Egy hatodikos nindzsa naplója 3. – A vörös nindzsák hajnala, Egy hatodikos nindzsa naplója 2. – Kalóztámadás, Egy hatodikos nindzsa naplója 1.

Az első igazi nyár

 

Szerző: Nina Chapman

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-403-968-6

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ez a szívvel és humorral megírt történet egy 12 éves lány története. Egy lányé, aki változásra vágyik. Új barátokra, nagyobb cicikre… egy igazi újrakezdésre. Már csak egy nyár, és elkezdi a gimit. A vakáció elején semmit sem szeretne jobban, csak hogy az első becsengetésig csodálatos átalakuláson menjen keresztül, hogy tiszta lappal indulhasson. Úgy érzi, akkor talán végre-valahára elfelejthetné mindazt, ami történt vele. Azt, hogy elveszítette az anyukáját, hogy összeveszett a barátnőjével, és azt az érzést, hogy hatodikban egy rakás szerencsétlenség lett belőle, amikor minden darabokra hullott körülötte. Csakhogy miközben Myka a szerelmi zűrök és barátságok útvesztőjében csetlik-botlik, és a kamasszá válás visszavonhatatlanságával küzd, no meg mindennel, ami ezzel jár, szép lassan ráébred arra, hogy egy igazi változásra van szüksége: ezentúl másképp kell önmagára tekintenie.

Érdekelhet még: Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka

Enola Holmes – A rózsaszín papírlegyező esete

 

Szerző: Nancy Springer

Kiadó: Carta Teen (2021)

ISBN: 978-615-565-387-2

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Enola a lehető legváratlanabb helyen – egy londoni nyilvános mosdóban talál rá legújabb küldetésére. Itt fut össze régi ismerősével, Lady Cecilyvel, akivel kölcsönösen felismerik egymást. A balkezes kisasszony rózsaszín papírlegyezőjével feltűnés nélkül jelzi korábbi megmentőjének, hogy bajban van – apja szörnyű házasságba akarja kényszeríteni. Enola nagyon jól megvan egymaga is – ahogy édesanyja mindig is mondta -, de ezúttal úgy érzi, akár saját szabadsága árán is össze kell fognia az őt mindeddig üldöző bátyjával, Sherlockkal, hogy megmenthessék a balkezes kisasszonyt az apja által ráerőltetett házasságtól. Az Edgar-díjas Nancy Springer mesteri módon eleveníti meg a viktoriánus kori Londont az eszes és rettenthetetlen Enola Holmes újabb kalandjaiban.

Szerelem lólépésben

 

Szerző: Chantal Schreiber

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-403-957-0

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Lovak, barátság, első szerelem Rosa, Daisy és Iris a legjobb barátnők. Sok közös van bennük: mindhárman a lovak szerelmesei, és imádják a hosszú vágtákat a szabadban. Tudják, hogy ez örökre így marad – vagy mégsem? Iris hamarosan elköltözik a családjával, így Rosa és Daisy a barátnőjük és szerelmi tanácsadójuk nélkül maradnak. És épp akkor, mikor Rosa sehogy sem bír kiigazodni az érzésein Daniellel kapcsolatban, akivel gyerekkoruk óta a legjobb barátok. Ráadásul feltűnik a színen egy új lány, aki rögtön mindenkit az ujja köré csavar, és Rosa híreket kap sosem látott apukájáról is… Új sorozat a lovak szerelmeseinek!

TIPP: Böngészd át a lovas gyerekkönyvekről szóló összeállításunkat!

Aranyfakasztók

 

Szerző: Hayley Chewins

Kiadó: Maxim Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-499-138-0

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Blightváros különös, viharok tépázta szigetén a tizenkét éves Delphernia egész eddigi életét az aranyfakasztó lányok rideg klastromában töltötte, a tengertől és az égtől egy kőkupola meg a sziget törvényei által elzárva. Odakint a gazdák muzsikálnak, bent a lányok pedig némán arannyá változtatják a zenét. Delphernia azonban nem képes erre. Inkább énekelne, semmint csendben maradna. Amikor a klastrom életét egy verssorokban beszélő királyfi meg egy szabadsággal kecsegtető lány bolygatja fel, Delphernia előtt megnyílik a lehetőség, hogy hátrahagyja az aranyfakasztókat. A kőkupolán kívül vadul morajlik a sötét tenger, a csillagos ég mintha ezer meg ezer szemmel figyelne, és még a kertek is éles karmokkal fenyegetnek. És a külvilágban Delphernia a sziget vészjósló gondnoka meg a titokzatos Királynőgyermek között találja magát. De vajon megtalálja azt, amire igazán vágyik?

A Hudson kastély kincse

 

Szerző: Katherine Rundell

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-403-946-4

Korosztály: 8-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Vita alig várja, hogy találkozzon a nagypapájával New Yorkban. Ám amikor meglátja a megtört öregembert, rögtön tudja, hogy komoly feladat vár rá. Vissza kell szereznie nagypapa otthonát, a titokzatos Hudson kastélyt, amit egy hírhedt szélhámos, bizonyos Sorrotore elvett tőle. Egy ügyes zsebtolvaj lány és két különleges adottságokkal rendelkező fiú segítségével nekivág, hogy megvalósítsa korántsem veszélytelen tervét. Katherine Rundell regénye tele van lélegzetelállító akciókkal, izgalmas kalandokkal és persze szívvel meg lélekkel, hiszen főhőseit, akárcsak korábbi történetében, a Sophie és a tetőjárókban, most is a szeretet vezérli.

Ajánljuk még: Emma Carroll: Égi tolvaj

Csillagpaff – Mocsári Füzi és az elveszett kedd

 

Szerző: Dominique Valente

Kiadó: Maxim Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-499-231-8

Korosztály: 8-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mocsári Füzi egy boszorkánycsalád legifjabb tagja, és neki jutott a legkisebb varázserő – ugyanis ő csak az elveszett holmikat tudja megtalálni, mint például a kulcsokat vagy zoknikat vagy fából készült műfogsorokat… Hasznos, de azért nem kifejezetten izgalmas… Ám egyszer csak megjelenik Füzi ajtajában Csillagpaff leghatalmasabb varázserővel bíró boszorkánya, Moreg, és a segítségét kéri. Egy egész nap – hogy pontosak legyünk: a múlt kedd – tűnt el. Teljesen. Füzi és Moreg veszélyes útra indulnak Csillagpaff vad vidékén, hogy megtalálják azt, amit elvesztettek. Ha nem sikerül kideríteniük, hogy mi történt a hiányzó nappal, akkor annak az egész királyságra nézve súlyos következményei lesznek, sőt az egész univerzum széthullhat.

Érdekelhet még a Dér Adrienn: A kaszabmanó című kalandregénye is.

A hercegnő és a sárkányok dala – Beleanordi krónikák 1.

 

Szerző: Tomcsik Nóra

Kiadó: Mogul Kiadó (2021)

ISBN: 978-615-617-019-4

Korosztály: 9-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

“Vajon meg lehet szelídíteni a sárkányokat? Felix a leleményes, de álmodozó tolvajlány, Edmund a muzsikus apród és Sir Marcus a magának való lovag azt a feladatot kapják, hogy keressék fel a hosszú ideje szunnyadó sárkányokat, így mentve meg az öt király birodalmát Aerion, a Nagykirály zsarnokságától.
Az út hosszú a sárkányok lakta Tüzes-szirtig, melynek során Felix, Edmund és Sir Marcus megtanulják a barátság, a lovagiasság és bajtársiasság fontosságát is, hisz ezen erények nélkül sosem ismerhetnék meg a sárkányok titkát, és győzhetnék le a Nagykirályt. Izgalmas, kalandos meseregény főként a 9-14 éves korosztály számára.”

 

Folytasd a böngészést a kisiskolás korosztály újdonságaival! További 10-14 éveseknek szóló olvasnivalókat találsz ebben és ebben a bejegyzésünkben.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!