10 +1 menő könyvújdonság tizenéveseknek

A legújabb könyvpremierekről szóló cikksorozatunk következő részében a tini korosztálynak szemezgettünk szórakoztató olvasnivalót. Korábbi bejegyzéseinkben a legkisebbeknek, az óvodásoknak, a kisiskolásoknak (itt és itt) szóló könyvek és a legizgalmasabb ismeretterjesztő kötetek közül szemezgettünk, de most az idősebbeken a sor. Íme 10+1 könyvújdonság tizenéveseknek! Kellemes böngészést, sok szuper olvasnivalót!

Szandra és a csajok 5.  – Családfa

 

Szerző: Balázsy Panna

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-403-944-0

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Helló csajok, mindenki jól van? Képzeljétek, megtanultam cicaszemet rajzolni és folyton a hajammal vagyok elfoglalva, meg elég sokat dumálok Snapchaten a barátaimmal a fiúkról is. Az elmúlt hónapokban annyit sétáltam a szabad levegőn (erdőben és városban), mint még soha, mert szinte csak így talizhatok a barátaimmal. Mondjuk ennél többet is megtennék, hogy ismét az Áfonya pandákkal lóghassak korlátlanul. Akkor legalább lenne alkalmam élőben elmesélni, hogy mennyi izgalmas, régi titkot derítettem ki a családomról. Addig leírom itt, biztos, ami biztos. Virtuális ölelés: Szandra A Szandra és a csajok-sorozat ötödik részében Szandra nem ússza meg az online tanulást, és bár barátaival közel sem tölthet annyi időt, mint szeretne, cserébe rengeteg dolgot megtud a családja múltjáról. Fényképek, emlékek, érzelmek bukkannak elő a régmúltból, és segítenek átvészelni a pandémiás időszakot.

A sorozat további kötetei: Szandra és a csajok 1. – Csini?!, Szandra és a csajok 2. – Cserediák, Szandra és a csajok 3. – Csendháborítás, Szandra és a csajok 4. – Csokiszuflé

Sztárképző 3. – A jótékonysági átverés

 

Szerzők: Holly Willoughby, Kelly Willoughby

Kiadó: DigitanArt Stúdió (2021)

ISBN: 978-615-571-628-7

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Sztárképző sorozatot azoknak a lányoknak ajánljuk, akik táncoltak már életükben a tükör előtt, énekeltek a hajszárítóba a fürdőben, vagy álmodoztak arról, hogy egy napon sztárok lesznek. Mollyra, Mariára és Pippára sok új izgalom vár a Sztárképző tavaszi időszakában is. Televíziós forgatást terveznek az iskolában, a lányok pedig jótékonysági árveréssel készülnek a tanév méltó zárásaként. A félelmetes év végi vizsgák mellett még a rémes Lucinda Marciano is visszatér álnok barátnőjével. Hogyan küzdenek meg a barátnők a rájuk váró kihívásokkal?

A sorozatban már megjelent: Sztárképző 1. – Úton a hírnév felé, Sztárképző 2. – Királyi látogatás

Segítség, anyu összement!

 

Szerző: Piret Raud

Kiadó: Cser Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-278-639-1

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Sander teljesen átlagos fiú, aki az anyukájával kettesben él. Egy nap fura dolog történik: anyukája akkorára zsugorodik össze, mint egy legófigura. Sandernek állandóan vigyáznia kell rá, mindenhova magával kell vinnie, nehogy baja essen. Aztán bekövetkezik a katasztrófa: az iskolában valaki ellopja tőle az anyukáját.
MEG KELL TALÁLNI ANYUT! Különös események kezdődnek, amelyekben anya és fia mellett Muri, egy kóbor kutya, Aksel, egy láthatatlan fiú, a sokoldalú Allan bácsi és egy hölgyekből álló Maciklub tagjai is szerepet kapnak.

Hogyan mentettem meg Einstein életét?

 

Szerző: Cornelia Franz

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2021)

ISBN: 978-963-410-769-9

Korosztály: 9-12

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Emily hajókirándulást kap a születésnapjára, és a Queen Mary 2 fedélzetén New Yorkba tart, amikor egyszer csak egy másik hajón találja magát – 1913-ban! Összeismerkedik Lorenzóval és Malikkal, akikkel pontosan ugyanez történt. A három gyerek sorsa összefonódik, amikor összefognak, hogy megakadályozzák az elkerülhetetlennek tűnő, végzetes tűzesetet a hajón, de itt még nincs vége a történetnek: hogyan fognak visszajutni a jelenbe? Ha van valaki, aki segíthet nekik, az Albert Einstein. Kalandos utazás az időben 1913-ba, amikor sok német mindent hátrahagyott, hogy Amerikában új életet kezdhessen.
A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. Van és lesz köztük magyar és külföldi, fantasy, kaland- vagy éppen detektívregény – ami mindegyikben közös, és amit garantálunk: ezeket a könyveket jó olvasni!

TIPP: olvasd el az Abszolút Könyvekről szóló írásunkat is, amiben megismerkedhetsz Kate Scott: Óriás, valamint a Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot című sikerkönyvekkel. Az Abszolút Könyvek-sorozatból ajánljuk még: Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben, Wéber Anikó: Örökszerda, valamint a Cseresznyeliget titka című ifjúsági köteteket is.

Kórház az osztályteremben

 

Szerző: Kiss Judit Ágnes

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2021)

ISBN: 978-615-818-200-3

Korosztály: 9-12

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kevesen tudják, hogy az iskola udvarán álló hatalmas, ősöreg platánfába rejtett titkos ajtó a múltba vezet. Lóri, Réka, Hanna és Sanyi tudatosan választja úticélul 1956. október 23-át, mert Lóri a dédapját szeretné megkeresni a tömegben. De ami azon a napon Budapest utcáin várja őket, arra nem lehet igazán felkészülni. Tankok, puskák, lőtt sebek, halottak – és a felkelők között velük egykorú gyerekek. Hogyan áll helyt négy mai kamasz a kőkemény helyzetek sűrűjében? Mit jelent a család, és mit a szabadság 1956-ban?

 

Sherlock, Lupin és én – Az álarc titka

 

 

Szerző: Irene M. Adler

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-403-948-8

Korosztály: 10-14

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Sherlock, Arsene és Irene visszatért. Minden idők legnagyszerűbb nyomozóhármasa készen áll az újabb rejtélyek kibogozására. A Torquay-ben nyaraló Milát elbűvöli Harold Grayling és menyasszonya, Lady Hagbury-Winch fényűző életmódja. A hely látszólagos békéje azonban szertefoszlik, amikor Mila és BillyGutsby szörnyű felfedezést tesznek, amely minden jel szerint összefügg a jegyespár nagyvilági életével. Ettől kezdve a halál baljós árnya vetül a tengerparti városkára. A zseniális Sherlock Holmes vezetésével Mila és társai egy rendőrségi nyomozás részesei lesznek, és hozzájárulnak egy ördögi terv leleplezéséhez.

Regényes Shakespeare – Makrancos Kata; Rómeó és Júlia

 

Szerzők: Gimesi Dóra, Jeli Viktória

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2021)

ISBN: 978-963-410-770-5

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Drámát nem könnyű olvasni – regényt sokkal könnyebb! A regényes Shakespeare-átiratok megőrzik az eredeti cselekményt, az eredeti helyszíneket, de megközelíthetőbb formába öntik a történeteket: így a kamasz olvasó közelebb kerülhet a szereplők belső világához, vívódásaihoz, és könnyen azonosulhat velük. Hiszen Shakespeare darabjai ma is érvényesen szólnak a kamaszokhoz – szereplői is sokszor szinte gyerekek, és dilemmáik ugyanúgy foglalkoztatják a mai olvasókat, mint a régieket.
Két szerelmes történet található a kötetben: a Rómeó és Júlia és a Makrancos Kata, egy tragédia és egy komédia – mindkettőben igazi szerelem és társadalmi elvárások ütköznek. Mindkettőben mély a konfliktus, de jelen van a gyógyító humor és a mindent elsöprő érzelem.

Postarablók

 

Szerző: Gion Nándor

Kiadó: Napkút Kiadók (2021)

ISBN: 978-615-628-322-1

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Nem sokkal azután, hogy Gion Nándor Postarablók című ifjúsági regénye nyomdába került, a szedők talán még hozzá se nyúltak a kézirathoz, kirabolták az író szülővárosának postahivatalát, ott a szépen rendezett parkkal szemben, az egykori szövetkezeti otthonban, a színházterem mellett… Igen, pontosan azt, amelyről a regény szól. Pontosan úgy, ahogy azt a könyvben szereplő fiúk tervezték. Ami a regényhősöknek nem sikerült, az sikerült az igazi postarablóknak. Tudniillik ők felnőttek voltak… Valójában örülhetünk is, hogy a gyerekeknek nem sikerült a postarablás. Mert így a nagy vaskassza tartalmánál fontosabbat találtak. És amit találtak, abból mindenkinek jutott. És annak is örülhetünk, hogy legalább egy éjszakára jelmezbe öltöztették és táncmulatságba hívták az egész várost.

Lemezbolt a Szent János utcában


Szerző: Bernáth Zsolt

Kiadó: Cerkabella Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-615-580-849-4

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az évtized ifjúsági regénye! Egy máltai vakáció sok mindenről szólhat: tengerről, barátokról, egzotikus helyszínekről. Ám Orsi ennél sokkal többet talál a szigeten: egy réges-régi lemezbolt olyan titkokat rejt, amelyekről azt hitte, csak a máltai lovagrend legendáiban léteznek. Vagy még ott sem. Múltak és jövők kapuján nem is olyan egyszerű átkelni…
“Ha ki szeretnél lépni időből és térből, kezdj bele ebbe a regénybe! Csatlakozz Orsihoz (illetve Orsolyához) és Joelhez, settenkedj be velük a lemezbolt hátsó ajtaján, és garantáltan egy másik világban találod magad. Bernáth Zsolt regénye neked szól, ha kicsit is érdekelnek a régmúlt vagy a messzi vidékek titkai. Csak egyetlen dolgot sajnálsz majd: azt, hogy ilyen hamar véget ért a könyv!”
(Mészöly Ágnes, HUBBY-díjas író)
A kalandok hamarosan egy spanyolországi zarándokúton folytatódnak.

Emola Holmes – A halálos virágcsokor esete

 

Szerző: Nancy Springer

Kiadó: Carta Teen (2021)

ISBN: 978-615-565-384-1

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mindenki tudja, hogy dr. Watson Sherlock Holmes jobbkeze, így eltűnése óriási döbbenetet vált ki. Még magának Sherlocknak sincs fogalma arról, hol lehet hűséges barátja. Enola figyelmét felkelti a rejtélyes eset, de vannak egyéb gondjai is: bátyjai továbbra is keresik, és lelepleződése katasztrofális következményekkel járna. Ám amikor a Watson-rezidencián egy folyondárral, galagonyával és fehér pipaccsal teli bizarr virágcsokor tűnik fel, Enolának cselekednie kell. Felölti legkifinomultabb álruháját, és a csokor küldőjének nyomába ered – mégpedig sebesen, mert tudja: a virágok a halált szimbolizálják. A Magyarországon is óriási népszerűségű Enola Holmes-sorozat harmadik részében a tétek minden eddiginél magasabbak, a rejtélyek pedig minden korábbinál mélyebbek.

+1 Túlélők könyve – Mit tegyünk veszélyes helyzetekben?

 

Szerző: Clive Gifford

Kiadó: Corvina Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-136-708-9

Korosztály: 9+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ez a szuper képes zsebkönyv a kalandvágyó fiataloknak szól, és alapvető túlélési stratégiákat mutat be szélsőséges helyzetekben. Mit tegyünk földrengéskor? Mit csináljunk, ha kigyulladt a házunk? Mi a teendő, ha megtámad minket egy ragadozó? Hogyan kell erős csomót kötni vagy rossz körülmények között tüzet rakni? Ha ezt a könyvet elolvasod, a túlélési esélyeid megsokszorozódnak!

További tizenéves könyvcsemegéket találsz ebben és ebben a bejegyzésünkben is!

Folytasd a böngészést a 7-10 évesek újdonságaival ezen és ezen a linken! Az ismeretterjesztő gyerekkönyves újdonságokat ide kattintva, az óvodások olvasnivalóit ebben, a legkisebbekét pedig ebben a bejegyzésünkben találod.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató