Őszi könyvújdonságok 7. rész – Olvasnivalók 10-14 éveseknek

Őszi könyvválogatásunk következő részében a 10-14 éveseknek szemezgettünk az újdonságokból. Korábbi bejegyzéseinkben már bemutattuk a legizgalmasabb kisiskolás, óvodás és bölcsis könyvbemutatókat, sőt az ismeretterjesztő kötetekből is hoztunk egy csokorra valót. Folytatódjon az őszi könyveső, íme a legérdekesebb könyvújdonságok 10-14 éveseknek!

Barátságháló – A titkok terme

 

Szerző: Somfai Anna

Illusztrátor: Horváth Ildi

Kiadó: Cerkabella Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-615-580-829–6

Korosztály: 10-14

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A nagysikerű Barátságháló hősei újabb kalandokba keverednek. Lencsi és barátai útja messzire vezet, egészen a titkok terméig. De vajon működik-e a barátságkristály?

A Foxbooks oldal szavazói szerint a sorozat első része, a Barátságháló 2019 legjobb kiskamasz kötete! A könyvet 2020 májusában beválasztották a Bookline és az UNICEF Magyarország Szívünk rajta programjába!

“Ez a képi világ igazi atmoszférát tud teremteni az ébredező kamaszérzékenységnek is. A fiatal olvasó remélhetőleg könnyűszerrel azonosulni tud a főszereplők karaktereivel, és kényelmesen bele tud simulni az átlagos és nem átlagos helyzetekbe.” (Magyarósi Éva ajánlója)

“- Azték maszk, fekete vulkanikus kőzetből, valószínűleg obszidiánból. Ritka, finom kézműves munka, elképesztően eredetinek tűnik.- Azért megvizsgálom – hajolt közelebb Hanszóló, és végighúzta a maszk körül a csavarhúzóját. Egyikük sem számított arra, ami a következő pillanatban történt: a maszk élettelen szemében, mint valami felébresztett dzsinnében, zöldes fény villant. Lencsi úgy ugrott hátra, hogy majdnem feldöntötte Kornélt, Monaliza mozdulatlanná merevedett, Hanszóló is hátrahőkölt. – Üdvözlet Füstös Tükör birodalmában – szólalt meg váratlanul egy erős hang valahonnan a maszk irányából.”

A sorozat első része: Barátságháló címmel jelent meg 2019-ben.

Martina naplója 6. – Nyulak, szerelem és fantázia

 

Szerző: Mathilde Bonetti

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-561-525-4

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ezek a történetek újraélesztették bennem fiatalságom pillanatait, és ugyanakkor megálmodhattam olyan kalandokat, amelyeket át szerettem volna élni. Licia Colo

Virginia elviszi a lányát egy különleges tanyára, ahol bántalmazott és elhagyott állatokról gondoskodnak. Martina szíve elszorul, és elhatározza, hogy részt vállal a menhely tevékenységében, mindent belead, hogy segítsen a bajba került kölykökön. A munka lelkesítő és nehéz, s közben kis híján észre sem veszi, hogy az egyik legjobb barátnője éppen arra készül, hogy lecsapja a kezéről a szerelmét!

“Ma csak a nyuszikkal akarok lenni, és nem gondolni semmire.”
“Én is alig várom, hogy megsimogathassam azokat a bársonyos fülecskéket!”
Alessia mindig olyan bizakodó! A történtek ellenére azon kaptam magam, hogy újra mosolygok. A délutánt állatokkal tölteni egy új, felfedezésre váró helyen – pontosan erre volt szükségem, hogy egy kicsit felviduljak. Sajnos egy fontos részletről elfeledkeztem. Denis

A sorozat korábbi kötetei: Maki szökésben, Medvebocs az éjszakában, Az én Bambim, A vad csikó, Kaland az állatparkban

Könyvvadászok – A feltöretlen kód

 

Szerző: Jennifer C. Bertman

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-671-5

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Emily szülei végül úgy döntöttek, hogy a család San Franciscóban marad, így Emily és új barátja, James tovább folytathatják a könyvvadászatot. De minden megváltozik, miután megszereznek egy kódolt üzenetet, amit a tanáruknak, Mr. Quislingnek címeztek.  A két gyerekben felébred a kíváncsiság, és nekilátnak, hogy kiderítsék, mi köze van a Niantic nevű hajónak, a rejtélyes tűzeseteknek, a Mark Twain köteteknek és Mr. Quislingnek a titokzatos, feltörhetetlen kódhoz. A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9-12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. Van és lesz köztük magyar és külföldi, fantasy, kaland vagy éppen detektívregény – ami mindegyikben közös, és amit garantálunk: ezeket a könyveket jó olvasni! Már megjelent: Könyvvadászok

Az Abszolút Könyvek-sorozatból ajánljuk még:Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben, Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka

Juliette New Yorkban

 

Szerző: Rose-Line Brasset

Kiadó: L&L Kiadó (2020)

ISBN: 978-615-565-359-9

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Juliette 13 éves, és utálja a keresztnevét. Édesanyja, a kicsit különc újságíró egy reggel azzal ébreszti, hogy csomagolja össze a holmiját, mert még aznap este elutaznak New Yorkba – egy teljes hétre! Juliette el se hiszi, pedig… Elbúcsúzik Ginótól és Ginától, vagyis a legjobb barátaitól, és már úton is van legmerészebb álmai városába. Juliette-et gyorsan elvarázsolja a Nagy Alma, új barátokat szerez, bejárja a város minden szegletét, és lélegzetelállító kalandokba keveredik! A regény végén a Juliette nyomában című útinapló segít eligazodni az ifjú világjáróknak, és információval szolgál New York látványosságairól, éttermeiről, történetéről, és nyelvéről. Ha végeztünk a történettel, feltétlenül töltsük ki a New York-kvízt, és ha van kedvünk, a megadott sablon alapján elkészíthetjük saját útinaplónkat is, ha valami izgalmas helyre utazunk!

Megjelenés: 2020. október 22.

Zebulon, avagy bűntény a Borzoló Borzollóban

 

Szerző: Jean-Claude Mourlevat

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-486-574-2

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az országot, amely Zebulon, a sün otthona, két lábon járó állatok lakják. Úgy élnek, mint bármelyikünk: könyvet kölcsönöznek a könyvtárból, szerelembe esnek, sms-eznek egymással, ha pedig hajat akarnak vágatni, fodrászhoz mennek.
Egy verőfényes őszi reggelen Zebulon is csak egy kis tincsigazításra indul nagy vidáman, mégis hajmeresztő kalandokba keveredik. Gyilkossággal vádolják, körözi a rendőrség, fenekestül felfordul addigi boldog élete. Vajon sikerül megtalálnia barátja, Berti malac segítségével a valódi tetteseket, hogy bebizonyítsa az ártatlanságát? A nyomok a szomszédos országba vezetnek, ahol a legokosabb állatok, az emberek élnek…

Megjelenés: 2020. október 19.

A csere – Ádám és Dávid

 

Szerző: Nógrádi Gábor

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-486-671-8

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A tizenhat éves Adam anyjával és húgával a tenger mellett egy menekülttáborban él. A fiú a kikötőben dolgozik, és mint minden kamasz – és mint minden szegény – jobb életről álmodozik. Amikor beúszik a tengerbe, hogy közelebbről lássa egyik vágyálmát, az elnöki jachtot, találkozik Daviddal, az Elnök fiával. Kiderül, hogy a megszólalásig hasonlítanak egymásra. Hogyan lehetséges ez? Szerepet cserélnek. David üldözött menekült lesz, Adam pedig az Elnök – széltől is óvott – fia. És a meg nem nevezett, távoli ország diktatúrájában elkezdődik egy izgalmas történet, amelynek előképét Mark Twain Koldus és királyfi című regényéből ismerhetjük. Nógrádi Gábor harmincadik ifjúsági könyve ugyanolyan lebilincselő és szívszorító, ugyanakkor szórakoztató olvasmány, mint eddigi regényei a Gyerekrablástól a PetePitéig.

Hajdan varázslói 3. – A Nukkalave Pikkelye

 

Szerző: Cressida Cowell

Kiadó: Digitanart Stúdió (2020)

ISBN: 9786155716348

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ábránd és Czár menekülni kénytelen, üldözik őket: harcosok, varázslók, és ami a legrosszabb: boszorkányok is. Ábránd harcos, van egy elvarázsolt kanala, az egyik szeme varázserővel bír. Czár varázsló, kezén veszélyes boszorkányjel van. Vajon megtalálják a boszorkányoktól megszabadító varázsszer hozzávalóit, mielőtt a boszorkánykirály megkaparintaná a vasra is ható varázslatot? Rémisztő, fordulatos kaland vár a két főhősre, és VALAKI elárulja majd őket… A nagysikerű Hajdan varázslói sorozat harmadik része még izgalmasabb kalandokkal várja olvasóit.

A sorozat korábbi kötetei: Hajdan varázslói 1., Hajdan varázslói 2. – A behemót utolsó lehelete

Csak Jack

 

Szerző: Kate Scott

Illusztrátor: Gunn Alexandra

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-630-2

Korosztály: 9-12

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

„Az elmúlt két évben ötször költöztünk. Sokat tudok a pakolásról.” De Jack nemcsak a pakolásról tud sokat, hanem arról is, hogyan illeszkedjen be egy új iskolába. Amióta apa elment, anyával ötször költöztek. A megoldás a Sherlock-szabály: figyelj, fülelj, ne árulj el túl sokat magadról, olvadj be. A túlélőstratégia remekül működik, míg meg nem jelenik a mindig jókedvű, magabiztos, mások véleményével mit sem törődő Tyler. Fantasztikus találmányaival és lehengerlő stílusával segít Jacknek is ráébredni: a legfontosabb, hogy önmagad légy! Semmi más, csak Jack! A Pagony legújabb sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan 9—12 éveseknek szóló, olvasmányos és izgalmas könyveket válogatunk, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. Ezeket a könyveket jó olvasni!

Az Abszolút Könyvek égisze alatt jelent továbbá meg Kate Scott: Óriás című könyve is, valamint Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot című kötete. Itt olvashatsz róluk bővebben!

A rejtélyes Mr. Jekyll esete

 

Szerzők: Daniel Kenney; Emily Boever

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-457-583-2

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Imádják a gyerekeid a matekot? Vagy éppen utálják, és mindig azt kérdezik: “Mikor fogom én ezt használni?” A Mateknyomozók tudják a választ! A hatodikos Stanley, Charlotte, Gertie és Felix nem csupán egy nyomozóügynökséget alapítottak. A matektudásukra és jó megérzéseikre támaszkodva megoldottak egy ügyet, ami még a rendőrségnek is feladta a leckét. Most ismét a Mateknyomozókon a sor, hogy feltárják a számos bűntényt elkövető Mr. Jekyll kilétét, akinek különös (és elképesztően vicces) tettei már-már vandalizmusba csapnak át. Ahogyan a gyerekek egyre mélyebbre ássák magukat az ügyben, ráeszmélnek, hogy valójában nem is a detektívkészségeik miatt kérték a segítségüket… A Mateknyomozók új része tökéletes matekimádóknak, matekutálóknak és minden 9-12 éves gyereknek. Mert a Mateknyomozók két dolgot tudnak biztosan. Először is, hogy a matek a legjobb dolog a világon. Másodszor, hogy egy bűntény megoldása nem más, mint egy szöveges feladat… Ők meg szöveges feladatokat esznek reggelire! Rejtély, kaland, humor… És matek! A Mateknyomozók-sorozat minden kötete olyan izgalmas rejtélyekkel, okos és vicces szereplőkkel van tele, hogy az olvasó el is felejti, hogy matekozik. Jöhet egy kis matekmóka?
Csatlakozz a Mateknyomozók kalandjaihoz, és találj rá a megoldásra!

Egy Zizi naplója 13. – Szülinap – Egy nem túl unalmas hónap meséje

 

Szerző: Rachel Renee Russell

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-561-369-4

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Nikki hirtelen nem is tudja, mi a jobb, megünnepelni a születésnapját, vagy hagyni az egészet? Nikki nagy dilemmában van. Rendezzen-e hatalmas, izgalmas bulit a szülinapjára, amivel javíthatna maga és a barátnői népszerűségi indexén? Vagy hallgasson a megérzéseire, és ne kockáztassa, hogy esetleg egy véletlen hiba miatt az egész iskola rajta nevessen? De azért vannak a jó barátok, hogy mindenbe belerángassák az embert. Még egy kamaszlány szülinapi bulijának szervezése is járhat meglepetésekkel. Vajon Nikki szülinapi bulija CUKI vagy CIKI lesz? Légy részese Nikki kalandjainak! Hagyd, hogy kiragyogjon belőled a benned élő ZIZI!

A tánciskola 1. – Lázadók

 

Szerző: Victoria Vázquez

Kiadó: Napraforgó Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-483-023-8

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Cris zűrös kamasz: édesanyja egész nap dolgozik, ő pedig jobban szeret a bátyjával lógni az utcán, mint iskolába járni. Ám egy nap a fiúk nagy bajba keverednek, és megjelenik náluk a rendőrség. Cris édesanyja és a szociális munkás olyan döntést hoznak, amely megváltoztatja a fiú életét: egy tánciskolában kell letölteni a büntetését.

A sorozat további részei: Családi titkok, nyomozás az iskolában, Elveszve Párizsban, Enni vagy nem enni, Nagy döntések

Sherlock Lupin és én – Öt karácsonyi rejtély

 

Szerző: Irene M. Adler

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-890-0

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A londoni Briony Lodge szalonjából karácsonykor sem hiányozhatnak a rejtélyek. Jobb alkalmat nem is találhatnának a ház lakói, hogy kalandos nyomozásokról és szövevényes ügyekről meséljenek egymásnak. Az öt, képtelenségnek tűnő eset szálait csak a legragyogóbb elmék tudják kibogozni.

Jane Doe és a világok bölcsője

 

Szerző: Jeremy Lachlan 

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-457-657-0

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Amikor Bluehaven távoli szigetét erős földrengés rázza meg, és az apja eltűnik, Jane Doe fejest ugrik egy szédületes kalandba, hogy visszaszerezze őt. Ám ez nem egy átlagos mentőakció. Jane apjának egy, a világok közti veszélyes labirintusban veszett nyoma, és nem a lánya az egyetlen, aki elkeseredetten igyekszik megtalálni őt. Egy rémes gonosz tört be ebbe a szent birodalomba: egy aljas tervet szövögető férfi a hadserege élén… Különleges helyszínen játszódó izgalmas kalandok,
melyek ötlete egy kairói múzeumban pattant ki az alkotó fejéből.
Vajon ezúttal is a jók nyernek, vagy a gonosz most furfangosabb? Lépj be!

Megjelenés: 2020. október 22. 

Folytasd a böngészést a legújabb kisiskolás gyerekkönyvekkel és ismeretterjesztő kötetekkel! A 10-14 éves korosztálynak ebben a bejegyzésünkben is válogathatsz olvasnivalót!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató