Agócs Írisz: Márkó bácsi kertje

Mici megmenti a világot

Új, zöld gyerekkönyvsorozattal rukkolt elő a Rajzolj egy krumplit! sikersorozat megálmodója, Agócs Írisz. A népszerű illusztrátornő bájos karakterei számos mesekönyvben bukkannak fel (Maszat-sorozat, Ölelj meg sorozat stb.), de egyre másra jelennek meg önálló kötetei is (Mesék Barnabásnak – Tóbiás éhes, Mása és az eső) a könyvesboltokban. A most induló Mici megváltja a világot-sorozat a bolygónk megóvásának szellemében jött létre és célja, hogy megmutassa a kicsiknek, hogyan lehet fenntarthatóbban és környezettudatosan élnünk. Az első rész, a Márkó bácsi kertje az ökológiai gazdálkodás alapjaival ismerteti meg őket.

Márkó bácsi kertje

 

Szerző: Agócs Írisz

Kiadó: Pagony Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-587-047-9

Korosztály: 3-6

 

 

Agócs Írisz kertészkedős mesekönyve az önfenntartó, biogazdálkodás előnyéről mesél közvetlen, könnyen befogadható formában az 5-8 éves gyerekeknek. Főszereplője Mici, egy nyíltszívű, cserfes kislány, aki a fejébe vette, hogy megváltja a világot. Persze nem teljesen egyedül, mert úgy nagyon nehéz lenne, ehhez mások, köztük a te segítségedre is szüksége lesz. Nagypapa azt javasolta, hogy az lenne a jó, ha először megfigyelné, mi a baj és utána olyan dolgokat csinálna, amivel azt elkerülheti és jót tehet a természetnek. Vágjunk bele!

Sokszor a legbonyolultabb dolgokat egyszerű, apró lépésekkel lehet megváltoztatni – a felnőttek persze gyakran elfelejtik ezt, de a gyerekek még tudják.

Márkó bácsi kertje valami fantasztikus! Gyönyörűen nőnek benne a zöldségek, igézően egészséges a paradicsom, a brokkoli (már aki szereti) és a spenót! Mindez teljesen vegyszermentesen, minden adalék és pótszer nélkül lett ilyen! Lehetséges ez? Mici felismeri, hogy egy kiskert az ember beavatkozása nélkül is harmóniába hozható. Rájön, hogy miért kerül egy ágyásba a paradicsom, a hagyma, a fokhagyma, a bazsalikom és az oregánó. Na nem csak azért, mert így könnyebb összeszedni a hozzávalókat a pizzaszószhoz! Megtudja, hogy a növények megfelelő párosításával megelőzhető a kártevők elszaporodása az kertben. De az is kiderül, hogy a gyomnövények elleni harcban vegyszer helyett óriási segítség lehet a mulcs, sőt az is világos, hogy az esővíz összegyűjtésével rengeteg víz megspórolható! Nem csoda, hogy Mici ahhoz is kedvet kap, hogy egy saját kiskertet gondozzon otthon. Próbáld ki te is a kertben, vagy akár cserépben, az ablakban! Mennyivel élvezetesebb saját alapanyagokból készíteni a pizzaszószt!

Most már mi is tudunk kertészkedni otthon, és amikor anya pizzát süt, akkor nem kell a világvégén vagy hol termesztett bazsalikomot venni, ami rengeteget utazik, meg még celofánba is becsomagolják, amit csak kidob az ember, aztán meg mi is elfurikázunk a szupermarketbe, hogy akciósan – ahogy anya mondja – megvegyük…

A Márkó bácsi kertje közvetlen és könnyed formában vezeti be a gyerekeket az ökogazdálkodás fogalmába. Tippet és ötletet ad, hogyan termeszthetnek környezettudatos módon növényeket, akár ők maguk is. A könyv jó beszélgetés indító kötet – gondolkodásra serkent, kérdéseket vet fel, vitatkozik, ellenvéleményeket fogalmaz meg. Ügyesen vezeti rá a helyes megoldásra a gyerekeket, amire együtt juthatnak el a könyvvel.

Említést érdemel a könyv szép, impozáns kivitele is. Az illusztrátor-szerző új technikával – ceruzarajzok nélkül, ecsettel és festékkel készített illusztrációkkal, gyönyörű pasztelles színvilággal és egyedi, kreatív papírra nyomással várja a gyerekeket. Mutatjuk!

A Márkó bácsi kertje egy kedves, könnyed zöld mesekönyv, amely megmutatja a gyerekeknek, hogy akár apró változtatásokkal is milyen sokat tehetnek jövőjükért.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Sokszor a legbonyolultabb dolgokat egyszerű, aprónak tűnő lépésekkel lehet megváltoztatni – a felnőttek persze gyakran elfelejtik ezt, de a gyerekek még tudják! Így van ezzel Mici is, aki eldöntötte: megmenti a világot! Gyorsan el is kezd kutakodni, hogyan is lásson hozzá. Márkó bácsi pedig, akinek olyan kertje van, mint senki másnak, bevezeti őt egy különleges világba… A sorozat első része a klímaválság kérdéskörét járja körül, és ad a kicsiknek befogadható és megvalósítható megoldási javaslatokat. Mindezt csodás, élettel teli képekkel, viccesen és gyereknyelven…
…egy zöldebb bolygó reményében. Nagy Réka, Ökoanyu

Böngészd át a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről szóló összeállításunkat. További környezettudatos gyerekkönyveket találsz ebben a bejegyzésünkben is. Érdekelhet még a Beszélgessünk róla! sorozatból Louise Spilsbury: Bolygónk védelme

Olvasd el a A jövőnk most kezdődik – Greta Thunberg harca a Földért könyvajánlóját is!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

93%
Nagyon jó

Könnyedén és érthetően mesél a biokertészet alapjairól kicsiknek. Szuper illusztráció!

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény