Dániel András: Nincs itt semmi látnivaló!

Dániel András legújabb mesekönyve az álom és az ébrenlét határán játszódik, és az éjszakai szorongások leküzdésében segíthet a gyerekeknek. Vajon mi történik a lámpa lekapcsolása után a szobánkban? Árnyékok, fények, surranások… mi mindent láthatunk a sötétben? Na és a képzeletünkben…? Te is látod a táncoló cikákat, ha lehunyod a szemed? Hogy lesz ebből elalvás, tele van a fejünk mindennel! Pedig Nincs itt semmi látnivaló! KATT. Zuhanj álomba te is Dániel András formabontó elalvós meséjével! 

Nincs itt semmi látnivaló!

 

Szerző: Dániel András

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-611-1

Korosztály: 6-10

 

 

 

Szép álmokat, drágám! Vége a napnak, késő van. KATT. Anya leoltotta a lámpát. Sötét van. Nincs mese, aludni kéne. Nincs itt semmi látnivaló! Hunyd le a szemed. De most tényleg. Ne sasolj, na. Engedd el. Minden tök fekete, látod?

A sötétben minden tehén fekete.

Nyramcs, csramny. Fekete tehenek, fekete füvet esznek (mármint jobb esetben, ha nem a szőnyegből falatoznak). Figyeled, hogy csámcsognak a sötétben? Vajon ha felkapcsoljuk a lámpát, akkor is feketék? A kakijuk is? Te is tudsz képzeletből rajzolni a sötétben? Olyan mijó-félét, fura alakokkal, amilyet az ovisok rajzolnak, vagy csomó egyforma dolgot egymás mellé, mint Enni van hol, vagy ki szokta. Elég fura.

Na de most akkor szerinted a sötétben tényleg minden tök fekete? Vagy akad bőven látnivaló lámpaoltás után is? Van min mélázni, golyózni, lamentálni, elmélkedni a vak sötétben? Te milyen mozit látsz, ha lehunyod a szemed? És bealszol rá, vagy inkább felélénkülsz, hogy tudd, mi lesz a film vége? (Tudod mit? Ha aludnál, válassz inkább unalmas filmet!)

Veled is játszik a képzeleted éjszaka? Te is hallod hogy motoszkál valami, vagy csak a fejedben masíroznak fel-alá? Most gúvasztod a szemed? Gyanúsak az árnyak a falon, fénycsíkok a sötétben? Ki tudod venni a bútorokat, milyenek? Mi, hogy mozognak is valamik szerinted? Hol lapulnak? Az ágy alatt, vagy a szekrényben? Krippek és frankák megvannak? Lajos és Lajosné a radiátor mögött lakó madárpár? Az autókat eltüntető Mirnikszdirniszkhez volt szerencséd már? Vagy hozzád egészen más szerzeteket szállít a képzeleted? Vrumm, voing, zrömm , Huh...- hogy kúsznak a fénykukacok a padlón… Melyikük ér előbb az ágy alá? Huhhh, elég! Tényleg aludni kéne máááár…!

Nincs itt semmi látnivaló!

Ne nézelődj, aludj, drágám!

Dániel András formabontó mesekönyve merész, egyéni vizuális világgal mutatja meg azt a furcsa, köztes állapotot, amely az álom és az ébrenlét között húzódik. A könyv szemléletesen ábrázolja, hogy milyen is az, amikor egy kisgyerek határtalan képzelete beindul elalvás előtt. KATT. Nincs itt semmi látnivaló! Nézd csak!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Késő van, anya leoltotta a lámpát, aludni kéne. Na persze, könnyű azt mondani! A szoba sötétje tele van mindenféle fura dologgal, nem lehet nem észrevenni őket! Elég a falat bámulni: máris olyan, mintha egy árnyékmozi nézői lennénk! De ha lehunyjuk a szemünk, akkor sem egyszerűbb a helyzet! Hiszen a fejünk is tele van egy csomó mindennel – emlékekkel, képekkel, gondolatokkal… Hogy lesz ebből elalvás?!
A válasz talán kiderül Dániel András korábbiaknál is formabontóbb képeskönyvéből, amelyben a szerző álom és ébrenlét határán vezeti olvasóját a villanykapcsoló kattanó hangjától egészen… Nos, hogy meddig, az kiderül ennek a minden szempontból szokatlan könyvnek a lapjairól. (Ahol egy váratlan pillanatban akár még Andy Warhol és Joan Miró is szembesétálhat velünk.)

A szerzőtől ajánljuk továbbá A nyúlfromájú kutya című mesekönyvet is, amely 2019-ben elnyerte a Szép Magyar Könyvek-díját gyermek és ifjúsági könyvek kategóriában.

Dániel András népszerű kuflik-sorozata bekerült a legjobb ovis mesekönyvsorozatok közé. A linkre kattintva kiderül miért, és melyik mesekönyvek kerültek még a toplistába! Olvasd el a Merre jártok, kuflik? A kuflik és a szélposta, a Kuflik a föld alatt,  A kuflik és a pofavágóverseny, és a A kuflik és a máshogyoszkóp című kötetekről írt ajánlónkat is! Kuflik a legkisebbeknek is! Ismerd meg a Pofánka és szőrmöncök és a Fityirc és a felhők című vidám lapozókat is!

TIPP: olvasd el a legjobb elalvós mesekönyvekről szóló kétrészes összeállításunkat! Ajánljuk továbbá Cheryl Klein – Katy Beebe: Szép álmokat, Viharkocsik!  című bűbájos mesekönyvét is.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató