Dániel András: Merre jártok, kuflik?

Hogy hogyan lehet eltévedni direkt? Vagy hogyan játszhatunk olyat, amiről reggel még senki sem tudta, hogy létezik? Mi történik a nevesincs dolgokkal, és merre kallódnak a jelentés nélküli szavak? Ez, és sok újabb tréfás dolog is kiderül Dániel András egyik leg-szóalkotósabb kuflik mesekönyvéből. Merre jártok kuflik? – íme egy kis ráhangoló!

Merre jártok, kuflik?

 

Szerző, iIllusztrátor: Dániel András

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-512-1

Korosztály: 3-6

 

Tegye fel a kezét, aki már bolhapólózott, ruglizott, hajócsatázott, vadsóskakergetőzött (ja, olyan nincs is) vagy bogáncsfocizott! Nem? Senki? Nos az elhagyatott rét ugrálódudoros heverészei már mindet, unalomig. De vajon akad olyan dolog, amit nem csináltak sohasem?

Az égen bodros felhők kergették egymást, mindenfelé szerény kinézetű réti virágok illegették magukat a fűben, rekedten skáláztak a tücskök, és így tovább. Vagyis teljesen átlagos nyári délelőtt volt.

Fiyirc, aki a hasán hevert egy zebrapitypang árnyékában, mint egy sziesztázó kavicskukac (tipikus), épp ezen lamentált Valérral, amikor egy reggeli gimnasztikáját végző pókcsibe nagyszerű ötlettel állt elő: próbáltatok már eltévedni? Nos, azt valóban nem. Itt van az ideje!

Na de merre tévedjenek el? Erre? Arra? Valamerre? Amarra? Semerre? A Csocsótány létrafája, a Csalóka Csalitos vagy mondjuk a vadradírbokrok felé? Nos, mint kiderült, nem is olyan könnyű ám szándékosan eltévedni, pláne nem az elhagyatott réten. De azért lehet? Amíg mindennek a végére járunk, találkozhatunk heverésző csőkukacokkal, folyton lábatlankodó csíkos gilisztával, szaladgáló ementálival, lábascsigával, az örökös rohanás miatt pufogó pink muffinnal. Kiderül, hogy gaznak lenni laza és kényelmes, és a repcsik – már csak megszokásból is – töretlenül jönnek-mennek, kotnyeles-kócos felhők masíroznak. Hogy a bolyongó kuflik sikerrel járnak-e? Nos, ez bizonyára kiderül a könyvből, mankóként talán csak annyit, hogy egy szivárványhátú ötlábas is végig hasonló cipőben jár…

Játsszunk zsunyért meg kopollánt!

Szeretnél zsunyért és kopollánt játszani? Hogy persze, de mik ezek? Akár hiszed, akár nem, a mese elején ezt még maguk a kuflik sem tudták. Ahogy akkor még a slumtyra, a töfgönyre, a pöncre, a makvacokra, a tomzra, a fletyárra, akzongra, a vahangyra és a hlavzérra sem volt szavuk. Hihetetlen, ugye? Nos ha van olyan, amivel te sem lennél tisztában, na meg szívesen fognád a hasad szemforgatva a nevetéstől – akkor nincs más hátra, be kell szerezned ezt a kuflik-kötetet is. A Merre jártok kufik? második meséjében a hetek ugyanis lelkes szó- és fogalomalkotásokba kezdnek, ami ennél a könyvnél – nos hab a habos tortán – kissé bogarasan hangzik, ugye? Kiderül, hogy a csinos és kellemes, csillemes, a vidám és nyüzsgős, vizsgős, sőt az is, hogy vannak ám olyan szomorú szavak is – mondjuk a kléty, a zsinánc és társai – amiknek sajnos semmi jelentésük sincs. Eddig! De ha már jó nyomon járunk, érdemes kérdezősködni a réten, hátha ismernek ismeretlen szavakat az ismerősök is. Itt az idő, hogy megmentsék valamennyit!

Szét is szóródtak: Titusz a varázsgombáknál, Pofánka a zöldpöttyös csuoszoknál, Hilda a hatlábú lókutyánál, Valér a kéreglakó sodorkáknál, Zödön a potrohos makvacoknál, Fityirc meg ennél is annál is kérdezősködött. Lettek is szép számmal árva szavak. Mindeközben pedig az is kiderült, hogy jócskán akadnak az elvarázsolt réten olyan dolgok is, amiknek szavuk sincsen. Hm, most szöget ütött a fejedben valami? Kíváncsi vagy, mi sütnek ki ebből a kuflik? Egy biztos, a rét egész területén továbbra is tilos a cukizás (ez azért cuki). Jaj és majd’ elfelejtettem, pedig fontos, ez most egy ilyen nap volt:

Felhős délután volt, szél se fújt, madár se nyikkant. Közel-távol nem tűnt fel semmi említésre méltó.

Dániel András legújabb mesekönyve a sorozattól megszokott abszurd és humoros mesékkel, remek rajzokkal, és kacagtató részletekkel várja a kicsiket. Kedvcsinálónak bele is lapoztunk!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Fityirc egy zebrapinty árnyékában hever, mint egy sziesztázó kavicskukac, és azon gondolkozik, vajon van-e valami, amit a kuflik sosem csináltak még az elhagyatott réten. Hiszen volt már bújócska, bolhapóló, hajócsata, jelmezbál… annyi minden! Mi újat lehetne kitalálni? Ez az! Mi lenne, ha megpróbálnának eltévedni? Olyan még sosem volt. Fityirc és Valér el is indul, hogy eltévedjen, de valahogy mindig a kupacnál kötnek ki… Na és játszottatok-e már valaha zsunyért vagy kopollánt? Ha még nem, tartsatok a kuflikkal, és segítsetek nekik jelentést találni a jelentés nélküli szavakhoz!

A kufik-sorozat bekerült a legjobb ovis mesekönyvsorozatok közé. A linkre kattintva kiderül miért, és melyik mesekönyvek kerültek még a toplistába! Olvasd el a A kuflik és a szélposta, a Kuflik a föld alatt,  A kuflik és a pofavágóverseny, valamint A kuflik és a máshogyoszkóp című kötetekről írt ajánlónkat is!

Kuflik a legkisebbeknek is! Ismerd meg a Pofánka és szőrmöncök és a Fityirc és a felhők című vidám lapozókat is!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

97%
Nagyon jó

A kufliktól megszokott vidám, abszurd, mókás történetek, pazar illusztráció!

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató