Kalaplengetés: 2018. gyerekkönyves díjazottjai

Elindult az évvégi visszaszámlálás és ilyenkor szeretünk egy kicsit hátratekinteni az óévre. Elkészítettük mi is 2018. gyerekkönyves krónikáját, sorra vettük a legizgalmasabb megjelenéseket, díjakat, eseményeket itthonról és a nagyvilágból. Ebben a cikkünkben az idei év díjazott gyerekkönyveit ünnepeljük. Mutatjuk a dicsőségtáblát!

 

Gyerekkönyv díjak és díjazottak 2018-ban

Először egy nemzetközi kitekintés. Tavasszal a szakma két legrangosabb nemzetközi elismerését is kihírdették, a több mint hetven éve alapított Hans Christian Andersen-díjat, valamint az Astrid Lindgren Emlékdíjat, amelyet a svéd írólegenda halálának évében alapítottak és ítélnek oda 2002 óta minden évben a gyermek-és ifjúsági irodalom terén kiemelkedőt alkotóknak.

 

Andersen-díj

A gyermekirodalom kis Nobel-díjának számító Andersen-díj a gyermekirodalom legnagyobb nemzetközi szakmai elismerése, amelyet az IBBY (International Board of Books for Young Readers) kétévente ítél oda egy szerzőnek (1956 óta) és illusztrátornak (1966 óta) életműve alapján. A díjnyerteseket a gyermekirodalomban elismert tagokból álló nemzetközi zsűri választja ki és az eredményt a Bolognai Gyerekkönyvvásár keretében ismertetik. Az Andersen-díjat 2018-ban Eiko Kadono japán írónak és Igor Oleynikov orosz illusztrátornak ítélték oda. Az alábbi videón a jelöltek bemutatása látható. 

 

Astrid Lindgren Emlékdíj

Az idei Astrid Lindgren emlékdíjat áprilisban, a Bolognai Könyvvásáron adják át. A díjat 2002-ben alapították, azzal a céllal, hogy megerősítse a gyermek és ifjúsági könyvek iránti érdeklődést és hangsúlyozza a minőségi gyermekirodalom fontosságát világszerte. A díjazáskor nem egyes műveket, hanem az egész életművet veszik figyelembe és szerzők, illusztrátorok, mesélők és az olvasás népszerűsítéséért tevékenykedők kaphatják meg minden évben. Jelenleg a legmagasabb díjazású gyermek- és ifjúsági irodalmi díjazás a világon. Az Astrid Lindgren Emlékdíj idei díjazottja pedig Jacqueline Woodson amerikai író, akinek életművében lírától a képeskönyvekig, számtalan műfaj és több mint harminc könyv szerepel. Magyarul egyelőre sajnos nem olvashatók művei. A díjátadó összefoglalóját az alábbi videóban nézheted meg.

 

Astrid Lindgren Emlékdíjra jelöltek

Az Astrid Lindgren Emlékdíjra Magyarország is delegál jelölteket, a listára pedig összesen 64 ország 246 alkotója kerülhet fel. A 2019-es év jelöltjeit idén októberben, a Frankfurti Könyvvásáron hozták nyilvánosságra. A Magyar Gyermekirodalmi Intézet Csukás István és Zalán Tibor írót, költőt terjesztették fel, a nemzetköziek közül pedig az Olaszországban élő Szulyovszky Saroltát és az Erdélyben alkotó Kürti Andreát jelölték a díjra. Csukás Istvánt negyedik éve terjeszti fel a Magyar Gyermekirodalmi Intézet erre a rangos nemzetközi elismerésre. 

 

Aranykönyv Díj

Az Aranykönyv-díjat az ország egyik legnagyobb könyvértékesítő hálózata, a Libri ítéli oda szerzőinknek a közönség szavazata alapján. Az elismerésért 2010 óta versengenek az előző évben kiadott sikerkötetek. A díjakat hat kategóriában (Gasztronómia, Gyermekirodalom, Ifjúsági irodalom, Ismeretterjesztő irodalom, Szépirodalom, Szórakoztató irodalom) osztják ki, és a gyerekkönyvek közül Pásztohy Panka: Gyógyítsd meg a kiskutyám! című meséje kapta az elismerést.

 

Az Év gyerekkönyve díjak

Erős mezőny nevezett az idei Év Gyerekkönyve címre, melyet június 8-án hirdettek ki a Vörösmarty téren a 89. Ünnepi Könyvhét alkalmából. Az idei év fő kuriózuma volt, hogy első alkalommal a célközönség, azaz maguk a gyerekek is dönthettek a díjazottakról. A HUBBY Magyar Gyerekkönyv Fórum ismét öt kategóriában osztotta ki az Év Gyerekkönyve elismerését, immár harmadik éve. A döntés a szokásokhoz híven egy független szakmai zsűri kezében volt, akik az Év Gyerekkönyv Írója díjat (tizenkét év alattiak) kategóriában Gimesi Dórának ítéltek oda, A macskaherceg kilencedik élete című könyvért. Az Év Ifjúsági Könyv Írójának (tizenkét év felettiek) Sepsi Lászlót választották, az Ördögcsapás című könyvért. Az Év Illusztrátora: Békés Rozi lett Hans Christian Andersen: A vadhattyúk című könyvért. Az Év Fordítója: Molnár Zsófia, Christelle Dabos: A tél jegyesei című könyvért. Az Év Leginnovatívabb Könyvének Péczely Dóra szerkesztése a Szívlapát című kötetét választották. A Hubby idén is kiosztotta különdíját, a magyar gyermekirodalom kiemelkedő alkotóinak. 2018-ban a Szerzői díjat Mészöly Ágnes, az illusztrátori díjat Herbszt László kapta. Idén első alkalommal egy kilenctagú diákzsűri is letehette voksát egy könyvre, a HUBBY által előzetesen összeállított tízes listáról, aminek nyertese Schmidt Cecília: Egyik kutya, másik eb könyvéért.

 

Szép Magyar Könyv díjak

A Szép Magyar Könyv verseny az Ünnepi Könyvhét legrangosabb eseménye, amelyet az MKKE (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete) ítél oda a magyar irodalmi alkotásoknak, némi kihagyással 1926 óta. A kiadók minden évben több kategóriában mérhetik össze az általuk terjesztett könyveket. Gyerekkönyv kategóriában László Noémi: Bodzabél című könyve vehette át rengos elismerést. Oklevelet pedig Hans Christian Andresen: A vadhattyúk (illusztrátor: Békés Rozi), Molnár Jacqualine: Robotok, Szokács Eszter: József (illusztrátor: Nagy Norbert) részesültek a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepén. Az EMMI alkotói különdíját pedig Dániel András: És most elmondom, hogyan liftezem (illusztrátorként) könyvéért vehette át.

 

Merítés-díj

Merítés-díj a kortárs magyar irodalom olvasói díja, amelyet a moly.hu könyves közösségi oldal felhasználói ítélnek oda az előző éveben első kiadásban megjelent magyar irodalmi remekeknek. A díj jelöltjeit egy zsűri állítja össze és bocsájtja szavazásra. A kategóriánként általában tíz kötetből álló jelöltekből a zsűri és a moly.hu regisztrált felhasználói választják meg a győzteseket. A díjat 2015-ben ítélték oda először, és idén Gyerekirodalom kategóriában a közönség Pásztohy Pankának, a Pesti meséért, a zsűri pedig Paulik Móni és Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság könyvéért ítélte oda. Ifjúsági irodalom kategóriában a közönségszavazás nyertese Leiner Laura: Ég veled, a zsűri díját pedig Berg JuditKertész Erzsi közös könyve A négy madár titka nyerte meg.

Janikovszky Éva-díj

A Janikovszky Éva-díjat a felnőtt és a felnövekvő nemzedék együttélésének helyzeteit, történéseit életszerűen, hitelesen és humánusan bemutató alkotók munkásságát ismerik el 2007. óta minden évben. A neves díjat idén novemberben a Bogyó és Babóca, a Brúnó Budapesten-sorozat és számos karitatív könyv szerzőnőjének, Bartos Erikának ítélték oda. Az alábbi videóban a kezdetekről mesél a szerzőnő.

 

Szívből gratulálunk mindenkinek!

Ha pedig további nagyszerű mesekönyvekre vagy kíváncsi, böngészd át a 2018-as év legjobb Foxbooks toplistáit például a legkedveltebb óvodás mesesorozatokról és könyvekről, a legjobb óvodára és iskolára felkészítő könyvekből vagy akár a legnépszerűbb kisiskolás vagy retro mesekönyv válogatásunkat.

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről! 

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató