Finy Petra: Bodzaszörp

Mesék nagymamákról és nagypapákról

Finy Petra legújabb könyvében bájos, érzékeny történeteket mesél az unokák és a nagyszülők különleges kapcsolatáról. A Bodzaszörp egy szívmelengető mesekönyv a nagyszülői szeretet finomságairól: az odaadásról, a bátorításról, a gondoskodásról és a végtelen rajongásról, amit tőlük kapunk. A Bodzaszörp egy köszönetkönyv is egyben, köszönjük, hogy mellettünk lehetnek!

Bodzaszörp – Mesék nagymamákról és nagypapákról

 

Szerző: Finy Petra

Illusztrátor: Bogdán Viki

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-879-5

Korosztály: 3-6

 

 

Nagy örömmel és várakozással vettük kezünkbe Finy Petra legújabb gyerekkönyvét. De nemcsak a szerző, vagy a megindító téma miatt olvadoztunk lekesen, hiszen már a borítója is hívogatja a könyvesboltban a gyerekeket. Valóban, a Bodzaszörp külcsínre is egy szép, impozáns kötet, ami igazán méltó keretbe foglalja a vidám, nagyszülős történeteket. Köszönet érte Bogdán Viki meseszép rajzainak, amelyek nagyon kellemes, meleg hangulatot kölcsönöznek a könyvnek.

Kevés történet szól csak a nagymamákról és a nagyapákról. Pedig a tőlük kapott időtlen pillanatok annyira fontosak egy gyerek életében. Ahogy ők tudnak mosolyogni, úgy nem tud senki más. Amiről ők tudnak mesélni, arról nem tud senki más. Ahogy ők tudnak szeretni, azzal a sokat megélt szível és sokat látott lélekkel, nem tud senki más. Finy Petra

A Bodzaszörp 15 megejtő történettel, a szerzőtől megszokott kedves és bájosan humoros hangulattal várja a gyerekeket. Jó érzés elmerülni bennük, jó érzés felidézni meghitt világukat, az odaadó szeretetet, a közös titkokat, betekinteni oda, amit csak ők (mi) ismernek. Mert ami köztük van, az erős, cinkos és sérthetetlen. Íme az összefoglaló!

A könyvben többek között megismerkedhetünk egy zongorista nagypapával, aki a legszebb és legkülönlegesebb hangokat kutatta egész életében, de a világ legcsodásabb hangjával mégis a kisunokája ajándékozta meg. Aztán ott van a mindig izgatott és mindenre rácsodálkozó nagymama története, aki a szíve mélyén még most is gyerek, és az unokája jól tudja ezt. Oké, de hogyan lesz csillagközi rakéta egy kotyogós kávéfőzőből?

Azt is rögtön észrevette, hogy Kázmér tekintetében hirtelen különös fény gyúlt. Kíváncsi, vibráló és pajkos ragyogás, amilyen a gyerekek szemében szokott lenni. Akiket nemcsak a tanulás érdekel, meg a nagyon fontos és sürgős feladatok, hanem az apró kis örömök, kedves semmiségek, az értéktelenül drága pillanatok, az élet maga.

Lujzi nagyijának különleges bodzaszörpe van: magába zárja a mosolyokat. Ha az a jó öreg bodzafa mesélni tudna! Mennyi boldog nevetés szemtanúja volt már az évek alatt! Vajon segít megtalálni a kislány elveszett mosolyait is? Aztán ott van az a nagyapa, aki okos kütyü nélkül is szuper tavasz-applikációt rittyent az unokájának – igaz, ezt nem a telefont szorongatva játsszák. Zöld lovag érintésétől éledni kezd a természet, Jég Vather viszont a telet őrzi rendületlenül – szerinted melyikük áll nyerésre? Erik nagypapája igazi varázsló! Rengeteg trükköt ismer, és bármikor lebirkózza a rossz álmokat is, hogyha jönnek. Vajon sikerül az unokáját is megtanítania erre?

De találhatunk még mesét a nagyiról, aki szerint mindenre megoldás egy jó sütemény (ismerős, ugye?), különösen, ha mosolyognak azok a gyönyörű guruló almák, mielőtt bekerülnek a sütőbe. Egy szívbemarkoló történetet szól egy kutyusról, aki szívének minden melegével, feltétel nélkül szerette és védte a kisunokát, és elmaradhatatlan társa volt örökre. Hiába, erre csak a kutyák képesek. Meg a nagyszülők, az apukák, az anyukák… Egy újabb szívderítő mesében a nagyiék csodálatos meglepetésre készülnek. Adott egy vágyálom, egy óriási fa, két unoka, egy fúr-farag nagypapa, egy kreatív nagymama, na meg az elmaradhatatlan mentás-levendulás szörp és az epertorta – vajon mi jó sülhet ki belőle? Egy kedves történetben megtudhatjuk azt is, hogyan sikerült legyőznie a félelemeit egy kisunokának, aki későbbi élete során is sokszor merített erőt nagyapja bátorságérméből.

A félelem is lehet ám erő. Csak tudnod kell irányítani!

A nagyszülők minden felhőt képesek elhessenteni. Sőt, virággá változtatják a dühöt is, ha kell. Az érzelmek kertje című mesében egy nagypapa egy kis elnyomott hortenzia esetén keresztül tanítja meg unokájának, hogyan kezelje a haragját úgy, hogy ő maga ne sérüljön közben. Ahogy Lenke keserűségére is csak a nagymamája tudott vigaszt nyújtani. 

Nagymama meghallgatott, simogatott, megetetett, szelídséget és reményt csempészett a kislány lelkébe egy-egy korty teával, ügyes mondattal, kacagó pillanattal vagy illatozó süteménnyel.

Ő volt képes bátorságot önteni és megmutatni, hogyan álljon ki magáért társaival szemben. Hiszen a varázslatok igenis működnek, és a családi varázslat pedig mindennél erősebb és védelmezőbb. Egy másik gyönyörű történetben Amélia szintén a nagyszüleitől tanulja meg, hogy higgyen magában és az álmaiban, ne hagyja soha senkinek, hogy eltérítse az útról, amit a szíve diktál.

Végül pedig hagyta, hogy elvarázsolja az érzés, hogy szabad lehet és nem kell függnie mások véleményétől. Ez az érzés később is sokáig ott lebegett még a lelkében. Pont mint a kondenzcsík, amit a repülőgép húz maga után.

Végül egy mese a ráncok szépségéről is szól. Panni megtudja a nagymamájától, hogy a ráncokat nem takargatni, vagy elfedni kellene, hiszen azoktól – az élettől és az emlékektől – vagyunk sugárzóan szépek. A ráncok mesélnek, és szeretet árad belőlük. Első gyerek, átvirrasztott éjszakák, első lépések, első könnyek, barátok, szerelmek, iskolák – ki nem törölnénk semmiért ezeket. Rólad mit mesélnek a ráncaid?

Panni pedig közelebb hajolt, hogy jobban megnézze magának azt a tárképet, mely a ráncokból rajzolódott ki. Az utak, az ösvények, finom bőrvonalak egyértelműen egy irányba mutattak. A család szeretete felé.

A Bodzaszörp nagyis meséi, nemcsak szívmelengetőek, de elgondolkodtatóak és fontos mondanivalót is közvetítenek a gyerekeknek. Érintik többek között az iskolai zaklatás, a félelmek, az önbizalom, az önmegvalósítás stb. kérdésköröket is. A történetek azt sugallják, hogy közösen mindenre található megoldás, az álmok elérhetők és a nehézségek leküzdhetőek. A nagyszülők saját történetükkel, tapasztalatukkal, bölcsességükkel egyengetik az unokák életútjait. Mögöttük állnak, megvigasztalják, kézen fogják és bátorítják őket, ha kell. Óriási szívük van, magukban hordozzák az unokáik feltétlen szeretetét, hiszen ahogy egy nagyszülő szeret, az nem hasonlítható semmihez. 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Vannak bizonyos színek, illatok, hangok, melyeket a nagyszüleinkhez kapcsolunk. A cseresznye pirosa, a bodza illata, vagy a lágy dúdolás, amivel a mama álomba ringat. A nagyszülők olyan szeretetet tudnak adni, melyet senki más, mégis talán méltatlanul kevés történet szól róluk. Ebben a könyvben viszont minden mese nekik tiszteleg. Hiszen ők is segíthetnek az unokájuknak, ha fél, dühös, vagy ha úgy érzi, már soha nem tud örülni. Ők lehetnek a támaszok egy válásnál, csúfolásnál, egy barát költözésénél. Vagy épp társak, mondjuk, a lombházépítésben. Arra is fény derül, milyen mókásak tudnak lenni a nagyszülők. Milyen jó, amikor a szülők szülei is ott vannak, ha szükség van rájuk. Ezzel a néhány mesével szeretnénk megköszönni nekik azt a rengeteg gondoskodást, amivel a gyerekeket – unokákat és szüleiket is – támogatják. A történetek az érzelmek és a szeretet kertjébe vezetnek, ahol Bogdán Viki szívmelengető illusztrációi kísérik végig az olvasót.

A nagyszülői szeretet jegyében ajánljuk továbbá Molnár Krisztina Rita: Sálmese című megindító mesekönyvét, valamint Marta Gómez Mata: Nagymamák és nagypapák világa című gyönyörű képeskönyvét is. Ajánljuk továbbá Kiss Judit Ágnes: A tündérkeresztanya című mesekönyvét.

A szerzőtől ajánljuk még az Óvodások kézikönyve és A doki-ügy című köteteket is.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

90%
Nagyon jó

Megindító történetek a nagyszülők és unokák kapcsolatáról. Szívmelengető illusztráció.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény