Julia Donaldson: Kvirtek és kvartok

Mindig nagy örömmel várjuk a népszerű szerzőpáros könyvújdonságait. Nem is kérdés, hogy Julia Donaldson felejthetetlen verses meséi, és a díjnyertes illusztrátor, Axel Scheffler szívnyitogató karakterei egy csapásra belopják magukat a szívünkbe. Mai napig élvezettel skandáljuk A legcsinosabb óriást, lelkesen és egyre hangosabban – Nem, nem, nem! – oktatjuk a botor pillangót A majom mamájánál, és újra és újra izgulunk a rászedett Graffaló történetén. A szerzőpáros legújabb kötete, a Kvirtek és kvartok pedig egy űrbéli kalandra csábít el minket…

Kvirtek és kvartok

 

Szerző: Julia Donaldson

Illusztrátor: Axel Scheffler

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2019)

ISBN: 978-963-410-540-4

Korosztály: 1-3

 

A Kvirtek és kvartok egy szokatlan, futurisztikus történet, romantikus mese a javából. Rómeó és Júlia szerelmi története újratöltve. De nem is akárhogy! Na és nem is akárhol, hanem egy távoli bolygón, valahol a Lapos Láp partján és a Hangyás Hegység közelében… Ott éltek a kvartok és a kvirtek, az ősi ellenségek. Mert hát hiába egy bolygón éltek, mindenben mást szerettek, és messzire elkerülték a másik népet. Míg a kvartok színe piros volt, fekete teát ittak és zöld pörköltet ettek…

A kvartokra sosem számíthatsz a bajban!

Különös szerzetek. A fejükön haj van!

Fadeszkán alszanak, és azt ágynak hívják.

Ne barátkozz velük, játssz egyedül inkább!

… addig a kvirtek kékek voltak, a kenyerük barna és a tejük rózsaszín!

Hallgass rám, kvirteket ne válassz barátnak!

Lyukakban alszanak, ágyat sose láttak!

Folyton ugrándoznak ronda cipőikben.

A barátságukban sok köszönet nincsen.

Amíg a kvartok naphosszat dagonyáztak…

 a kvirtek csak szüntelen ugráltak.

De Valit, a kvartlányt és Vilit, a kvirtfiút untatták ezek a mókák, és egyik reggel mindketten a Ringó Rengeteg felé vették az irányt. Így talált egymásra Vali és Vili, akik onnantól elválaszthatatlan barátok lettek. De a nagyszülők tiltották egymástól őket:

Valikám, figyelj rám, utoljára kérlek,
Vigyázz a kvirtekkel, mert iszonyú kékek!

intette kvirt nagymama Valit Vilitől, és

Vilikém, nem értem, mégis, mit akartok?
Nem látod, hogy milyen pirosak a kvartok?

intette kvirt nagyapa Vilit Valitól.


Valikám, figyelj rám, utoljára kérlek,
Vigyázz a kvirtekkel, mert iszonyú kékek!

De hiába tiltották egymástól a nagyszüleik őket, Vali és Vili eldöntötték, hogy férj és feleség lesznek, és végül egy nap űrhajóra szálltak, és elszöktek. A kvirtek és kvartok ekkor összefogtak, és a gyerekek után eredtek. Keresték őket a Vamjam Bolygón, ahol hosszú karukkal integettek a zöld lények, hogy arrafelé nem látták őket.

Lurd Bolygón épp rózsakertet locsoltak a hosszú orrú szerzetek, Csóványföldön láva, Bölöm Bolygón csak sár várta őket. Szklúpon szoknyás, Klab Bolygón gólyalábas szerzetek éltek, de Vali és Vili nyomára sehol sem leltek.

Az egy év hosszú idő volt kvirtnek és kvartnak együtt összezárva, és végül – habár a gyerekeket sehol sem találták – ők maguk egészen megszerették egymást. Végül a kutatást fel kellett adniuk, de láss csodát! Amikor hazaértek, Vali és Vili, na meg egy különleges meglepetés várta őket…

A könyv a szerzőpárostól megszokott kedves mesével és élvezetes illusztrációval várja a gyerekeket. A hangulatról a vidám, tanulságos történet mellett a viccesebbnél viccesebb földönkívüli figurák is gondoskodnak. A pazar fordítás ezúttal is Papp Gábor Zsigmond munkája.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A piros kvirtek és a kék kvartok ősi ellenségek. Történt egyszer mégis, hogy Vali, a kvart lány és Vili, a kvirt fiú összeismerkedtek… és szerelembe estek. A fiatalok fittyet hányva az ősi szokásoknak űrhajóra ültek, és elszöktek családjuk haragja elől… Hogy hogyan végződik ez az űrbéli Rómeó és Júlia-történet? Kiderül Julia Donaldson legújabb és legbűbájosabb meséjéből!

A szerzőpáros további kötetei: A Graffaló, A graffalókölyök, A legcsinosabb óriás, A zsúfolt házikó, Macskazene, Boszi seprűnyélen, Zog, a sárkány, Zog és a repülő doktorok, A madárijesztők esküvője. A banditapatkány, Botbenő, A majom mamája és a Tölgyerdő meséi-sorozat (Malacbújócska, A róka zoknija, Nyuszi álmos, Mackó levelei), Az öt csúfság

Axel Schefflert az egyik legismertebb kortárs gyerekkönyves illusztrátorként tartják számon, ismerkedj meg vele közelebbről is!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem. 

93%
Nagyon jó

A szerzőpárostól megszokott kedves, tanulságos történet és pazar illusztráció.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény