Axel Scheffler, a zseniális gülüszem-király

Manapság nem lehet csak úgy gyanútlanul lézengeni a gyerekkönyvosztályon. Ha az ember nagyon belefeledkezik a nézelődésbe, számítania kell rá, hogy bármelyik pillanatban rámeredhet egy gülüszem. Vagy több. De mindenki nyugodjon meg, mert ezekhez a szempárokhoz édes, kedves és szerethető figurák tartoznak. Mert Axel Scheffler karaktereit még akkor is a szívünkbe zárjuk, ha azoknak épp bibircsókos orra, vagy netán rettentő állkapcsa, hosszú agyara és rémes fogai vannak.

Axel Scheffler ma a világ egyik legkedveltebb gyerekkönyv illusztrátora, mesekönyveire több millió gyermek alszik el világszerte. Legismertebb könyvei a legkisebbeknek írott színes-verses lapozók, de számtalan, iskolás korosztálynak szóló könyv is a nevéhez köthető. Saját elmondása szerint az általa illusztrált könyvek száma már 120 felett jár.

Ezt a cikket kedvcsinálónak szánjuk Axel Scheffler régi és új rajongóinak. Csokorba szedtük a legkedveltebb meséit, mert hát előbb vagy utóbb úgyis mindenkire rámerednek majd azok az oly nagyon szerethető gülüszemek.

 

Axel&Julia

Axel Scheffler és Julia Donaldson neve szinte elválaszthatatlan, a kritikusok szerint a valaha volt egyik legsikeresebb szerzőpárost alkotják. Első közös kötetük, A zsúfolt házikó 1991-ben jelent meg és a könyvesboltok polcain máig megtalálható. A világhírnevet A Graffaló hozta meg számukra, amit azóta már számtalan közös mesekönyvük követett. A Graffaló 1999-ben látott napvilágot, és szédületes karriert futott be. A mai napig ez a szerzőpáros legpopulárisabb munkája. Több mit hatvan nyelven, több, mint 13,5 millió példányban kelt el világszerte. Graffaló népszerűsége azóta is töretlen, számtalan díjat és elismerést kapott. 2009-ben az Egyesült Királyság kedvenc esti meséjének választották. A meséből sikeres rajzfilm, továbbá dalok, kiállítások, színházi előadások, ajándéktárgyak készültek, sőt már Graffaló kalandpark is létezik.

 

A Graffaló

 

Szerző: Julia Donaldson

Illusztrátor: Axel Scheffler

Fordító: Papp Gábor Zsigmond

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2014)

ISBN: 978-615-544-189-9

Korosztály: 3-7

 

Hogy mi az a Graffaló? Egy iszonyú állat! Az erdő rémes-réme! De ugyan, Graffaló a mesében létezik csupán – gondolja az okos Kisegérke, aki ezzel ijeszti el a rá vadászó erdőlakókat. Még nem egyszer… Oh, borzasztó karma! Magával a rettenetes Graffalóval találkozik szembe. De hogyan sikerül ebből a szorult helyzetből kikeverednie a furfangos Kisegérnek…?

A Graffaló az óvodás korosztály színes, verses lapozókönyve. Julia Donaldson kedves meséjét Axel Scheffler humoros rajzai teszik elbűvölővé. 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az erdőben sétált egy barna egérke, meglátta egy róka: – Hm, jó lesz ebédre! Menjünk beljebb az erdőbe és lássuk, hogy bánik el a nagyeszű egérke a rókával, a bagollyal, a kígyóval és végül egy éhes Graffalóval … a legnépszerűbb angol mesében! A szerzőpáros népszerű köteteihez (A majom mamája, A legcsinosabb óriás, Tölgyerdő-sorozat) méltán csatlakozik a lapozó formában először megjelenő Graffaló. Papp Gábor Zsigmond fülbemászó rímeit bölcsisek és ovisok is kívülről fújják.

A Graffaló második kötetének címe A Graffalókölyök, amelyet 2005-ben az Év Gyerekkönyvének választottak az Egyesült Királyságban.

 

Verses lapozók

A szerzőpáros verses lapozói világszerte ismertek, nevükhöz számtalan briliáns könyv és kiadvány köthető. Elmesélésük szerint a közös munkát szeparáltan végzik (Julia Donaldson West Sussex és Edinburgh között ingázik, Scheffler Londonban él). Az ötletet, a mesét Donaldson írja meg először, és elküldi az illusztrátornak, aki ha tetszik neki a sztori, elkészíti a vázlatokat. Ezt követően a szerkesztőket és a kiadót is bevonva, közös egyeztetések során készül el a végeredmény. A kooperáció mindenesetre sikeres, amit mi sem bizonyít jobban, mint a több milliós eladott példányszámok.

A szerzőpáros verses lapozóiból két kedvencünket emeltünk ki. A könyvek, ezek a humoros, kedves, verses-mesék, nagyon hasonlóak, csak valamiért az alakjuk más egy kicsit.

A majom mamája

 

Szerző: Julia Donaldson

Illusztrátor: Axel Scheffler

Fordító: Papp Gábor Zsigmond

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2011)

ISBN: 978-613-410-184-0

Korosztály: 2-5

 

Le a kalappal Papp Gábor Zsigmond előtt az újabb parádés fordításért! A könyv eredeti címe Monkey Puzzle és azt meséli el, hogy a pillangó hogyan segít megkeresni a megszeppent kis majomnak a mamáját. Persze a puzzle kirakásáig akad egy-két vicces kanyar, amiken annyira jókat lehet kacagni. Hm, és milyen jó a végén együtt megkönnyebbülni! A téma nálunk egyébként is célba talált, hiszen mikor először kattantunk rá, a kislányom még javában az elkószálós korszakában volt. A mese kedves és humoros, a sztori könnyen átélhető. Nagyon vidám, nagyon lendületes, mi azonnal beleszerettünk. 

A KAIDÓ SZINOPSZISA

Elvesztettem a mamámat! Így szólt a pillangó: – Szegény majom! Ne sírjál, segítek én a bajon.” A bohókás pillangó lelkesen keresi, ki lehet a kicsi mamája – az elefánttól a denevérig. Mulatságos rímekkel bukdácsolunk át a dzsungelen, vissza majom mama karjaiba.

 

Boszi seprűnyélen

 

Szerző: Julia Donaldson

Illusztrátor: Axel Scheffler

Fordító: Papp Gábor Zsigmond

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2013)

ISBN: 978-615-529-103-6

Korosztály: 2-5

A Boszi seprűnyélen ugyanúgy 2-5 éves korosztálynak szóló verses lapozó. A méretezése azonban eltérő (fekvő) és kicsit talán a versek is hosszabbak ezekben a kötetekben. Boszi, egy kedves boszorkány, aki seprűnyélen lovagolva szeli az égboltot vidám macskájával. Ám bosszúságukra mindig elhagynak valamit útközben. Szerencsére akadnak még kedves állatok, akik a segítségükre sietnek. Cserébe ők is felpattannak a boszijárműre és a kompánia egyre nagyobb lesz. Igen ám, de a sok súlytól a seprű eltörik és Boszi bajba kerül. Vajon sikerül megmenekülnie?

Kedvcsinálónak íme a mesekönyv alapján készült rajzfilm előzetese:

Ami minket illet, megeshet, hogy elsőre túlzott lelkesedéssel olvastam fel a sárkányos részt (mert pszt, van benne egy Sárkány), de A Boszi seprűnyélen a kislányom szerint félelmetes – ezért majd óvatosan a hangsúllyal. Persze ez nem akadályozza meg őt abban, hogy újra és újra át akarja élni a borzongást, hogy aztán minden a helyére kerüljön és visszazökkenjen a rendes kerékvágásba. Sőt!

A KIADÓ SZINOPSZISA:
Süvölt a szél, közeledik a vihar, a boszi mégis útnak indul seprűjén. De jaj, a szél hol a kalapját, hol a masniját sodorja le! Még szerencse, hogy mindig akad egy segítőkész állat, aki megkeresi az elveszett holmit, és cserébe csak annyit kér: hadd üljön fel ő is a seprűnyélre. Vajon lesz elég hely mindegyiküknek?

Nemrég megjelent a Boszi seprűnyélen – Óriás foglalkoztató is, amiről ebben a cikkünkben írtunk.

A verses lapozók sorozatban a fentiek mellett még megjelent: A legcsinosabb óriás, Bot Benő, Macskazene, A zsúfolt házikó (ezek álló formátumok), ZOG a sárkány, ZOG és a repülő doktorok, Bandita patkány,  A madárijesztő esküvője (ezek fekvők).

 

Tölgyerdő meséi – Mackó levelei

Szerző: Julia Donaldson

Illusztrátor: Axel Scheffler

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2014)

ISBN: 978-615-502-385-9

Korosztály: 1-4

 

A Tölgyerdő meséi sorozat a legkisebbeknek szól. A dundi kis praclikra méretezett, nyál és rágásbiztos színes, vidám lapozókban ötletes kihajtó fülek teszik teljessé a mókát. A Mackó levelei részben arra a rejtélyre kapunk választ, hogy kinek és vajon mit ír a Mackó a levelében. Egyet elárulhatunk: jó móka lesz!

A KAIDÓ SZINOPSZISA

Mackó levelet ír. Egyet, kettőt, hármat… Vajon ki kapja a leveleket? Nyisd ki az ablakokat és megtudod! Julia Donaldson és Axel Scheffler jól összeszokott szerző páros, több tíz könyvet írtak és illusztráltak közösen, és arattak sikereket világszerte. A Pagony most a legkisebbeknek szóló ablakos lapozó, Tölgyerdő meséi sorozat első két darabjával indul, de reméljük hamarosan folytatjuk a nagyobbaknak szóló könyvekkel is. Julia Donaldson játékos rímeit Papp Gábor Zsigmond műfordító tolmácsolja kitűnő érzékkel, Axel Scheffler bájosan vicces képei magukért beszélnek

A sorozatban még megjelent: A róka zoknija, Malacbújócska, Nyuszi álmos

 

Pipp és Polli sorozat

A Pipp és Polli a díjnyertes illusztrátor képes, lapozós mesesorozata, és nyuszi és egérke vicces, melegszívű történeteiről szólnak. Olyan témákban, mint az elalvás, szobatisztaság, lufi, hóember, vagy a kék szörny története – ami valljuk be, kit ne csigázna fel? A sorozat részeivel két különböző változatban is találkozhatunk. A picit fiatalabbaknak (1-4 éveseknek) a kisméretű, strapabíró lapozós kivitelű részeket ajánljuk, ezek az újabb kiadások. A régebben megjelent, kemény borítós, fűzött könyves részeket pedig  a már óvatosabb, 2-5 éves korosztálynak is megvehetjük. Mindkettőre mutatunk egy példát.

Pipp és Polli – A piros lufi

 

Szerző és illusztrátor: Axel Scheffler

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2017)

ISBN: 978-963-410-330-1

Korosztály: 1-4

 

 

Pipp, a kisnyuszi lufit kapott. Gyönyörűt, pirosat. Sétálni indulnak Pollival, nagyon boldog és büszke vele, de jaj, ne! A lufi kipukkadt! Hát igen. Ez a szörnyűség bizonyára minden apróság számára átérezhető… De hogyan tudja a kisegér megvigasztalni a barátját? Egyet elárulunk, a könyv végére a bánatnak nyoma sem lesz, mert – ahogy a sorozat többi részében is – a barátság most is mindent megold.

A KAIDÓ SZINOPSZISA

Pipp, a kisnyuszi kap egy piros lufit. Nagyon örül neki, és barátjával, Pollival sétálni indulnak. Persze a lufit is viszik. Csakhogy a lufi – kipukkad! Még szerencse, hogy Polli mindig meg tudja vigasztalni Pippet… Hogy mivel? Olvasd el a könyvben!

Pipp és Polli – A kék szörny

Kis méretű, kemény borítós képes mesekönyv.

 

Szerző és illusztrátor: Axel Scheffler

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2015)

ISBN: 978-615-544-191-2

Korosztály: 2-5

 

 

Hát ez egy igazán kacagós kis történet. Elsőre nem is gondoltam, mennyire. Egy uncsi, esős napon, mikor otthon kell maradni, Polli elkezd süteményt sütni. De egyszer csak, ó jaj! Az ablakban feltűnik egy nagy szőrös mancs és egy rettenetes kék szörny kopogtat az ajtón. De felesleges félni, hiszen csak Polli az! És az első ijedtség után kezdetét veszi az egész napi közös mókázás. Hogy a kislányom mit szeret ebben a könyvben? Hát a Grrr-t, meg a Váááá-t és az Ó jaj-t. Na meg, a muffin-sütést, amit mi is szoktunk közösen. És mire csóválja a fejét közben: hogy ez a Polli milyen rendetlen! És mi az, amire ennyi Pipp és Polli mese után már én csóvalom? Hogy hogyan fogom megszerezni neki azt az „Anya, én is kérek olyan hosszú zöld békát!“

A KAIDÓ SZINOPSZISA

Polli éppen süteményt süt, amikor az ablakban megjelenik egy félelmetes szörny. Szegény Polli! Nagyon megijed egészen addig, míg észre nem veszi, hogy a kék szörny nem más, mint Pipp. Még szerencse, hogy csak tréfa volt az egész! Polli is kipróbálhatja, milyen ijesztőnek lenni, aztán irány a kert!

A sorozatban még megjelent: Hol az alvókám? Hurrá, havazik! A kis tócsa, A szuper roller, Az új barát

 

Interaktív lapozók

Axel Scheffler kihajtható füles lapozóival az egész kis apróságokhoz szól. A szerző alkotótársa ezúttal az angol gyerekkönyv író, Ian Whybrow, akit itthon elsősorban a Szeleburdi Szurikáták mesesorozatból ismerünk.

Itt a Csikimanó!

 

Szerző: Ian Whybrow

Illusztrátor: Axel Scheffler

Fordító: Horváth Viktor

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2017)

ISBN: 978-963-437-082-6

Korosztály: 1-3

 

Ebben a kedves és vidám mesekönyvben Mackóékkal tartunk mókás útjukon. Közben számtalan gyerek-kedvenc állattal – majommal, tehénnel, zsiráffal, pingvinnel, stb. – találkozhatnak a gyerekek, és megannyi vicces kihajtható fül várja, hogy felfedezzék őket! Na de most tényleg, hova bújt a Csikimanó?

A KAIDÓ SZINOPSZISA

Mackóék vonattal indulnak a tanyára és az állatkertbe. Tarts velük Te is! De vigyázz, a kihajtható fülek alatt Csikimanó rejtőzik, és alig várja, hogy megcsikizzen!

A sorozatban itthon megjelent még:  Jó éjszakát, Mackó!

 

Amikor a nyulak még tudtak repülni

Esti mesék Micinek

 

Szerző: Melania Von Bismarck

Illusztrátor: Axel Scheffler

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2013)

ISBN: 978-615-529-164-7

Korosztály: 5-8

 

 

Ez a rendkívül szórakoztató mesekönyv már a kicsit nagyobbaknak, kisiskolásoknak szól, és a könyv humoros történeteihez remekül passzolnak Scheffler zseniális illusztrációi. De az Amikor a nyulak még tudtak repülni másért is különleges. Ezt a könyvet ugyanis elsősorban apukáknak és nagyapáknak ajánlják, a sok-sok közös, mesélős estére.

 „Nem mindig volt ez így… – mondta apa. Félrerakta az újságot, és belekortyolt a teájába. Réges-régen az ég tele volt repülő teremtményekkel…“

Melanie von Bismarck könyvében rövid, parádés esti mesék, képtelen és vicces történetek sora követi egymást, megunhatatlanul. Röpködnek a poénok, szárnyal a fantázia, magam is sokszor nevettem fel hangosan, amikor elképzeltem a viccesebbnél viccesebb jeleneteket. Itt a tárgyak életre kelnek, a nyulak repülni tudnak, a kutyák kék-fehér pepita mintásak, az orrszarvúnak nyuszifüle, a tigrisnek halfeje van. Szép volt ez így, de a dolgok sokszor nagyon összekuszálódtak és előbb-utóbb közbeléptek a Világjobbítók.

A KIADÓ SZINOPSZISA

,Apu mesél”-sorozat – meseregények apáknak és nagyapáknak, közös olvasásra gyerekeikkel és unokáikkal. Milyen jó is az, ha végre apu mesél! Márpedig ha Mici odakuporodik apa mellé a kanapéra, és felhangzik a bűvös mondat: ,,Régen ez nem így volt…” – akkor kezdődhet a mese. Mici apukájának bármilyen apróságról eszébe jut egy képtelen és vicces történet. A rövid kis esti mesékben hol a nyulak tudnak repülni, hol a víz alatt élnek az emberek, hol icipici családok laknak a virágcserepekben. Ha pedig túlságosan összekuszálódnak a dolgok, akkor gyorsan szólni kell a világjobbítóknak, hogy tegyenek helyre mindent… Apukáknak és gyerekeiknek sok-sok közös estére!

További itthon megjelent kisiskolásoknak szóló Scheffler-könyvek: Julia Donaldson – Szökjünk meg az óriásoktól!, Philip Ardagh: Trutymóék a tengeren

 

Reméljük, összeállításunkkal sikerült Axel Scheffler munkáit kicsit, vagy még jobban megkedveltetnünk. Mindenkinek további jó gülüzést, akarom mondani, szórakozást kívánunk!