Eszes Róka újra mesél: Első könyvem a téridőről

Eszes Róka meséi

Van egy jó és egy rossz hírünk a sorozat kedvelőinek: megjelent az Eszes Róka legújabb és bizony egyben befejező kötete, az Első könyvem a téridőről. A könyvesboltok polcairól biztosan mindenkinek ismerősek ezek a könyvek, ha más nem az impozáns borítóról, ami kedvesen hívogat, hogy belelapozzunk. Habár az illusztrációk (amik ráadásul rókásak!!!) gyerekek és felnőttek szívét is megdobogtatják, az Eszes Róka nemcsak az elragadó rajzok miatt egyedülálló. A sorozat ugyanis hiánypótló a maga nemében: a témában ez az egyetlen ismeretterjesztő mesekönyv a piacon kicsiknek. Így még azok is felhúzzák a szemöldöküket, akiknek kevéssé vagy egyáltalán nem fekszik ez a téma és várhatóan a gyerek sem készül majd asztrofizikusi pályára (habár, ki tudhatja?). Bárhogy is, gondolkodó gyerekek gondolkodó szülei jobb, ha számítanak rá, hogy egyszer talán nekik is felteszik a kérdést: Honnan jöttünk…? Akinek pedig ez a sorozat kéznél van, azt ez a kérdés nem érheti váratlanul. 

Komolyan vesszük a kicsiket

Jómagam az a típus vagyok, akit érdekel és vonz a téma, mégis úgy hiszem, bajban lennék, ha a kislányom az égboltot kémlelve feltenne nekem néhány egyszerűbbnek tűnő kérdést, akár csak azt, hogy mitől világít a Nap? Bizony, nehezen látnék hozzá a magyarázathoz – jót is mondjak és értse is – ezért is örültem ennek a sorozatnak. Beszereztem, hogy ha majd eljön az idő, legyen mankó a kezemben, ami alapján szemléltethetem neki az univerzum nagy-nagy titkait. Olyan mélyen és annyira, amennyire csak szeretné. Kinek ajánljuk még? Kis tudósoknak biztosan. És azoknak, akik szeretnék tágítani a gyerekük ismereteit, vagy felkelteni az érdeklődését a téma iránt (amiben az illusztrációk nagyban segíthetnek!). Nehéz eldönteni, hogy ilyen kicsin mennyit értenek meg ebből a gyerekek, de a könyvet lapozgatni is jó és adhat egyfajta nyitottságot, szemléletet nekik, amihez később is visszanyúlhatnak majd. Habár a köteteket a legkisebbeknek címezték, úgy vélem, öt év alatt leginkább csak a kistudósok lesznek nyitottak rá, és főként az első, univerzumról szóló részre. Ez a rész ugyanis a témájában és a magyarázatokban is legkönnyebben érthető, leginkább kicsikre szabott epizód. 

Fanni lányomnak. Kérlek, sose felejts el kérdezni!

Az Eszes Róka könyvek szerzője Farkas Róbert grafikus, aki kislányának írta és rajzolta meg az első kötetét. A sorozat annyira hiánypótló, hogy az első, angol nyelvű kiadás közönségi finanszírozásból jött össze és ezek után jelenhetett meg magyarul is. (A közönségi finanszírozás másik nagy sikerű példája az Esti mesék lázadó lányoknak című könyv, amiről itt írtunk bővebben.) A háromrészes sorozat kötetei: Első könyvem az univerzumról, Első könyvem a fénysebességről, és Első könyvem a téridőről. Mindhárom úgy épül fel, hogy a keretes, beszélgetős részben a kisróka kérdez, Róka papa pedig a kicsik egyszerű és érthető nyelvezetén válaszol neki. A megértést a hétköznapból vett példák és az illusztráció is segíti. A képek nemcsak szemléletesek, hanem nagyon szépek is, így a gyerekek képzeletvilágát is jobban megragadják. A keretes, párbeszédes szöveg alatt pedig külön érdekességek, magyarázatok is találhatók, ami nemcsak nekünk, szülőknek izgalmas, hanem abban is segít, hogy jobban elmerüljünk, tovább beszélgethessünk az adott témáról. Mivel a részeket nem mindenki ismeri, röviden bemutatjuk mindhármat. Lássuk hát, mi mindenre kíváncsi a kisróka!

 

Első könyvem az univerzumról – Hogyan születnek a csillagok?

 

Szerző, illusztrátor: Farkas Róbert

Kiadó: Kolibri Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-437-043-7

Korosztály: 5+

 

A sorozat első kötete a világmindenség keletkezéséről szól. A gyerekek olyan kérdésekre kaphatnak választ, mint például, mi az az ősrobbanás, miből lett az anyag, hogyan keletkezett az élet? Mik azok a galaxisok, melyek a naprendszer bolygói, mekkora a világűr és van-e benne rajtunk kívül élet? Izgalmas kérdések és érthető válaszok kicsiknek, az univerzumról. 

A távcsövekkel belátható univerzumban több csillag létezik, mint ahány homokszem van a Föld összes tengerpartján.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ez a könyv Rókapapa meséje a világ keletkezéséről. Alkotója, a grafikusként is elismert Farkas Róbert először angol nyelven, közösségi finanszírozással valósította meg, most pedig a világmindenséget fürkésző magyar gyerekek is választ kaphatnak kérdéseikre. Ez a könyv az Eszes Róka-sorozat első darabja, amelyet Raffai Péter, az ELTE Atomfizikai Tanszékének asztrofizikusa a jövő felfedezőinek ajánl. Ez a könyv az első könyved az univerzumról.

 

Első könyvem a fénysebességről – Mitől világít a nap?

 

Szerző, illusztrátor: Farkas Róbert

Kiadó: Kolibri Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-437-165-6

Korosztály: 5+

 

Ebben a kötetben a fény és a gravitáció természetét magyarázhatjuk el érthetően a gyerekeknek. Számtalan érdekesség között megtudhatjuk, mitől olyan fényes a Nap, mennyire melegek a csillagok és mi tartja őket egyben? Mi az a gravitáció és milyen hatással van ránk? Mi a tömegvonzás, a sötét energia, mi a csillagok sorsa, és hogyan keletkeznek a fekete lyukak? Mekkora a fény sebessége és vajon létezik-e gyorsabb annál…? Rengeteg tény és érdekesség, hosszú, beszélgetős délutánokra.

A relativitáselméletből következik, hogy az információ maximális terjedési sebessége a fénysebesség.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Róka papa ezúttal arról mesél, mitől világít a Nap, és miért nem pukkan ki, mint egy lufi. A kisrókának persze számtalan kérdése van még: miért nem tudunk akármekkorát ugrani? Milyen gyorsan közlekedik a fény? És mi történik, ha két fekete lyuk összetalálkozik? A nagy sikerű Eszes Róka-sorozat második darabja a fenti kérdésekre adja meg a választ, a legkisebbek számára is érthetően. Ez a könyv az első könyved a fényről és a gravitációról.

 

Első könyvem a téridőről – Mitől lassul az idő?

 

Szerző, illusztrátor: Farkas Róbert

Kiadó: Kolibri Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-437-329-2

Korosztály: 5+

 

Papa róka ebben a részben a relativitásról és a téridőről mesél. Elmagyarázza, hogy világunkban minden, még az idő és sebesség is relatív, és hogy tér és idő elválaszthatatlanok. Szemlélteti, hogy a világon minden mozog, még akkor is, ha látszólag nyugalomban van és ha gyorsabban mozgunk, az idő lassabban telik. De ha az idő gyorsul és lassul, akkor akár megállni is tud – a könyvből kiderül, hogyan. Mi mást tud még meg a kisróka? Például, hogy a fénysebesség egyben az információ lehető leggyorsabb terjedési sebessége is és ha ezt átlépjük, akkor az idő nemcsak megáll, hanem visszafelé pörög…! Tényleg, le tudnánk valaha is előzni a fényt…?

A fekete lyuk egyik érdekes paradoxonja, hogy eseményhorizontján áthaladva semmi különöset nem érzékelnénk. A külső szemlékő viszont azt látná, hogy odaragadtunk a horizontra, és az általunk kibocsájtott fény először eltolódik a vörös tartományba, majd elhalványul a láthatatlan hullámhossz miatt.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A csillagok és a bolygók, a Nap és a fénysebesség titkai után a kisróka ezúttal az időről tud meg sok mindent Róka papa meséjéből. Vajon miért nem tudjuk utolérni a fényt? Mitől mozgunk mégis, ha közben egy helyben állunk? Miért telik másképp az idő, amikor jól érezzük magunkat, mint amikor unatkozunk, és lehetséges-e az időben utazni? A legkisebbeknek szóló Eszes Róka-sorozat harmadik és egyben záró darabja az első könyved a relativitásról és a téridőről.

Ebbe a kötetebe bele is lapoztunk, ha érdekel, nézz bele!

Az Eszes róka meséi egy nagyon szerethető könyvsorozat, érthető és egyszerű válaszokkal az univerzum nem is annyira egyszerű kérdéseire. Asztrofizika-gyorstalpaló örökké kíváncsi kicsiknek. 

Ha pedig könnyedebb témát keresel, és a róka nálatok is sláger, lazításként olvasd el ezt a cikket, ahol összeszedtük, melyek a legkedveltebb rókás mesék.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről! 

80%

Hiánypótló ismeretterjesztő könyv a legkisebbeknek. Kistudósoknak és azoknak ajánljuk, akik valóban érdeklődnek a téma iránt.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató