Óriás körte és Mimbo Jimbo: kultmesék egy szatirikus karikaturistától

Strid-művek: humor, agyafúrt rejtélyek és mechanikus szerkezetek

Jakob Martin Strid egy neves dán író és illusztrátor, aki gyerekkönyvei mellett szatirikus karikatúráiról ismert. Rendkívül fantáziadús meséinek sajátos humora, megkapó bája és hangulata van, amibe korosztálytól függetlenül szinte mindenki azonnal és visszavonhatatlanul beleszeret. Tökéletes választás végtelen esti mesékhez vagy épp kezdő olvasó gyerekeknek. A mesék ugyanis lehet, hogy hosszúak, de egész biztosan letehetetlenek. Fantáziadús cselekmények, izgalmas rejtélyek és ötletesebbnél ötletesebb masinák várják ebben a könyvben a kicsiket. Mind a szöveget, mind az illusztrációt átitatja Strid gyerekek által is könnyen dekódolható sajátságos humora. A szerző mesekönyveivel számos díjat elnyert, magyarul pedig a Hihetetlen történet az óriás körtéről és a Mimbo Jimbo és a hosszú tél meséket ismerhetjük. Nálunk az Óriás körte és Mimbo Jimbo is top kedvenc, mutatjuk, miért.

 

Hihetetlen történet az óriás körtéről

(avagy hiteles históriája annak, hogyan került vissza Jeronimus Baltazar Severin Olsen az őt megillető, jogos hivatalába, Napváros polgármesteri székébe, a város összes lakójának örömére – egyvalakit kivéve)

Emlékszel az estére, amikor keresztülvitorláztunk a csenden? A messzeségbe, a hullámokon át az ég felé, és csak az evezők dala hallatszott, ahogy a koromfekete tengeren siklottunk.

A Hihetetlen történet az óriás körtéről, azok közé a meséskönyvek közé tartozik, amelyeknek kémiája van: már első találkozáskor klappol minden, körtéstől, Karcostól, Marcona Kalózostól, át az Éjfekete tengeren át vissza, kérdés nélkül és pont. Nálunk az első találkozás rögtön sorozatos találkozás lett, napokig ez volt a fő kedvenc, de azóta is bármikor jöhet. Imádjuk a megkapó és fantáziadús történetet, a spontán fordulatokat, részletgazdag rajzokat és kedves karaktereket. Meséljük oda-vissza, keressük a kedvenceket, hosszan böngésszük a mindenféle részleteket. A Rémséges Tengeri Sárkány az egyik fő kedvencünk: a kislányom előre elrejtőzik a takaró alatt, hogy aztán kis izgi után megkönnyebbülve felnevessen és áttanulmányozhassa a mechanikus gépezetet: az elülső csapóajtótól a végtagokat hajtó mellső és hátsó motorokig, mindent. Na de mennyi kalandot, rejtélyt és izgalmat tartogat még Strid megkapó és fantáziadús meséje…!

 

Szerző, illusztrátor: Jakob Marin Strid

Kiadó: Kolibri Kiadó (2013)

ISBN: 978-615-523-453-8

Korosztály: 3+

 

 

 

A történet egy bájos tengerparti városkában, Napvárosban kezdődik, ahol a lakosok békés életét beárnyékolja, hogy szeretett polgármesterüknek, Jeronimus Baltazar Severin Olsennek, azaz JB-nek nyoma veszett. Ha ez nem lenne elég, a helyét a bosszantó és parancsolgató Karc alporgármester veszi át. Főhőseink egy napon épp a szokásos napi hygge-nek éltek – Micó horgászott, Sebastian almalevével újságot olvasott – amikor Micó kifogott egy palackpostát a tengerből. Ezzel aztán el is indult a bonyodalmak, titkok és rejtélyek izgalmas sorozata. Az üzenet ugyanis pont nekik szólt, egyenesen a Rejtélyes Szigetről, JB-től érkezett és egy titokzatos magot is tartalmazott. A magból pedig – óriási felfordulást okozva a városka életében – másnapra egy óriási körte lett!

Hívnunk kell valakit – mondta Sebastian – rendőrség, tűzoltóság, rádió, tévé! Halló! Glükóz professzor az Atomkutató Intézetből? Egy óriási körte nőtt a kertünkben!!!

Karc rögtön a tettek mezejére lép, megfenyegeti őket, hogy ha nem tüntetik el a körtét huszonnégy óra leforgása alatt, kitiltja őket a városból. A helyzetet az „ingyenkörte“ kóstoló sem menti meg, és a két jó barát, na meg az Atomkutató Intézet Glükóz professzora (illetőleg egy szerepesincs, de mindig ott figyel valahol kisegér) a nyílt tengeren találják magukat golyó ütötte körtéjükben. Ha pedig már úgy alakult, hogy visszaútjuk nincsen, legalább úti céljuk legyen, ezért a körtét kényelmes hajóvá fabrikálják és nekivágnak, hogy megkeressék JB-t és a Rejtélyes Szigetet. Vállalkozásukban Sebastian dédapjának Különleges Tájolója segíti őket, azonban a működéséhez hiányzik néhány apróság: két elem és egy kő a Rejtélyes Szigetről – amit ugye hogy? Útjuk korántsem veszélytelen, először a Marcona Kalózokkal és Camenberg kapitánnyal kell szembenézniük. Azután egy gigantikus szörny, a Rémséges Tengeri Sárkány állja útjukat, amiről kiderül, hogy nem más, mint Ulysses Karlsen mechanikus tengeri sárkánya és egyben az otthona (és ahol nem mellesleg a Rejtélyes Szigetről származó kő is lapul). Végül pedig az Éjfekete-tengeren is át kell kelniük, hogy elérhessék rejtélyes úti céljukat. 

Egész kellemes lenne, ha közben nem lenne olyan hátborzongatóan kellemetlen – jegyezte meg Sebastian.

Sikerül végül elérni úticéljukat? Találkoznak JB-vel? Kiderül az óriás körte titka? Visszajutnak valaha is Napvárosba? Annyit elárulhatunk, hogy főhőseinknek nemcsak a szívük, de az eszük is a helyén van és a leleményesség mellett legalább akkora szerep jut a szerencsének, na meg a véletlen egybeesésnek.  

Ebben a mesében rengeteg vicces rejtély, furfang és izgalom várja a gyerekeket. A könyvben maga az illusztráció is órákig böngészhető, telis-tele kedves részletekkel, bájjal és szatirikus humorral. Színes, de nem harsány képes mesekönyv, nagy méretű betűkkel és különleges tipográfiával. Mivel a történet érdekes és fordulatos, az oldalakon pedig kevés szöveg található, kitűnő gyakorlópálya lehet kezdő olvasóknak.

A mesekönyvet rajzfilmre is adaptálták, amit nemrég mutattak be a magyar mozikban. Íme az előzetes:

A KIADÓ SZINOPSZISA

Találkoztál már olyan kalózzal, aki él-hal a görögdinnyéért? Hallottál a Rémséges Tengeri Sárkányról? És tudod, mitől rejtélyes a Rejtélyes Sziget? Nem?! Nos, akkor ideje, hogy körtére szállj! Tarts Micóékkal, akik az óriás gyümölcsből vájt hajón indulnak Napváros eltűnt polgármesterének nyomába… A neves dán képregény-rajzoló vicces és agyafúrt könyvét mindenki élvezni fogja, aki szereti a rejtélyeket és az izgalmas szerkezeteket!

Ha kíváncsi vagy a kötetre közelebbről is, klikkelj tovább, és nézd meg belapozóját is!

 

Mimbo Jimbo és a hosszú tél

 

Szerző, illusztrátor: Jakob Marin Strid

Kiadó: Kolibri Kiadó (2017)

ISBN: 978-963-437-039-0

Korosztály: 3+

 

 

 

Rejtélyekből, izgalmas és bájos cselekményekből a Mimbo Jimbo sem marad el. Strid ezt a mesekönyvét is frenetikus illusztrációval, óriási fantáziával, váratlan fordulatokkal, meghökkentő részletekkel és a tőle megszokott humorral tálalja. Mindezt úgy, hogy a legképtelenebb dolog is magától értetődően természetesnek hat. Amikor a történet játszódik, már a tavaszt várják, de valami furcsa dolog történik: elkezd hullani a hó és le sem áll addig, amíg el nem lepi a házakat és be nem borítja az egész vidéket. A szerencsésebbeket otthon, másokat kint éri a hóesés. Mimbo Jimbo is épphogy beér a házába, de nem tétlenkedik otthon, hanem átássa magát Mumbo Jumbo barátjához (ez a két név micsoda strides kitolás!). Magukhoz vesznek néhány meleg ruhadarabot és tovább ásnak, hogy megnézzék, Frédi, a kánikulára berendezkedett, melankóliára hajló pávián jól van-e. Hárman aztán együtt a felszínre törnek, hogy kiderítsék, mi történt.

Szörnyen furcsa ez a télies idő – bólogatott Mimbo Jimbo.

A következő rejtély egy óriás lábnyom, ami az erdőbe vezet… Talán egy hószörnyeteg!? És mit settenkedik az a rejtélyes alak a háttérben..? Útközben rátalálnak a vacogó P-p-postás G-g-gepárdra és milyen jól jön most, hogy van még náluk egy pulóver és egy pár zokni (másodszorra esett csak le, hogy a pulóvert nadrágnak húzza fel, de tény, hogy szuperül passzol, ahogy minden más is, mert végig vándorolnak rajta a különböző ruhadarabok).

Útközben egy üvegcsengettyűt találnak, aminek a végén még szerepe lesz, majd a nyomok végül egy gyalogházhoz vezetik a kis csapatot (már megint azok a mechanikus csodák!) hogy aztán ezzel a „birodalmi lépegetővel“ folytassák küldetésüket. Kimentik még: Tigrismamát és Kistigrist, valamint két oroszlánt, egy zsiráfot, egy krokodilt és egy tapírt – akikből másnapra a tapíron kívül mind mellékszereplő lesz. Ekkor ugyanis a csapat bátrabbik fele tovább áll, hogy kiderítsék mi áll a dolgok mögött. Hamar kiderül, hogy a megszeppent Igor Ragyogovszkij a ludas (a rejtélyes ürge az erdőből), aki elcsente a Keleti Boszorkáktól a varázscsengettyűt (mondtam!) és megidézte a Tél Szellemét. A napgépe helyre hozhatna mindent, de ahhoz, hogy működjön, szükség van a varázscsengettyűre, amit elhagyott. Igen, a csengettyű bizony Mimbóéknál van, és így semmi akadálya sincs, hogy üzembe helyezzék a napgépet, amit a sugárfogókkal erősítenek fel. 

Mi ez tulajdonképpen? – kíváncsiskodott Frédi. – Egy darab narválagyar rézdrótra fűzve – felelte Igor. – Tökéletesen megfelel arra, hogy a napgéphez irányítsa a fényt.

A dolog működik és iszonyú száguldások közepette, ahogy jött, tovább is áll a Tél Szelleme észak felé. Mi kell még a hepiendhez? Először is, hogy a csengettyű visszakerüljön jogos tulajdonosaihoz, a Keleti Boszikhoz, akiknek a hegyes orrukat még a madarak is megirigyelhetnék. Aztán, hogy Igor Ragyogovszkij ismét útra kellhessen – ehhez a barátok segítenek szétszedni és a gyalogházba pakolni a napgépet, és… és hogy mint utólag kiderült, Mumbo mamája – akiről teljesen megfeledkezett – is átvészelte a telet. Azaz nem is vett észre belőle semmit, mert szokásához híven a konyhában sütögetett. „És azután együtt megették a süteményt, kakaót ittak hozzá, és pompásan érezték magukat.“ Ennyike.

A mese a legvégére még egy slusszpoént is tartogat, ami legyen meglepetés. Na és vajon melyik könyvet bújja a hátsó borítón Mimbo és Mumbo…? Hát az Óriás körtét, mi mást!?

Mimbo Jumbo és a hosszú tél – kedves és bájos mesekönyv, jön a tél, összebújós estékhez tökéletes lesz!

A KIADÓ SZINOPSZISA

A naptár szerint már rég tavasznak kellett volna lennie, ám Mimbo Jimbóékat egyre jobban maga alá temette a hó. Hová lett a tavasz?! Honnan jönnek ezek a különös hangok? És mik ezek a furcsa masinák? Mássz fel te is Mimbo Jimbóékkal a különleges, négy lábon járó házba, és nyomozd ki a rejtélyeket, hogy végre kisüthessen a nap!

Jakob Martin Strid mesekönyvei Dániában óriási népszerűségnek örvendenek, és sorra halmozzák a nemzetközi sikereket. Az Óriás körte és a Mimbo Jimbo szerencsére már nálunk is elérhető. Mi imádjuk, ajánljuk, összebújós estékhez, délutáni ejtőzéshez, olvasásgyakorláshoz, vagy csak úgy. Ha szeretitek a skandináv meséket, mindenképp érdemes megismerkednetek a svédek örökzöld klasszikusával, a Pettson és Findusz mesekönyvekkel is. Ezeken felül szintén kihagyhatatlanok a nemzetközi népszerűségnek örvendő Axel Scheffler közkedvelt mesekönyvei is, amelyekről itt írtunk összefoglalót.

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen bejegyzésünkről sem. 

100%
Kíváló

Humoros és hihetetlen történetek, szerethető karakterek, fergeteges illusztráció. Nagyszerű szórakozás kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény