Tippek esti mesére: Pettson és Findusz, az egyik legbájosabb örökzöld

Pettson és Findusz figurája több mint harminc éve látta meg a napvilágot, és a melegszívű páros azóta is sok kisgyerek elmaradhatatlan kedvence. A svéd Sven Nordqvist világszerte népszerű mesesorozata eddig tíz kötetben és számos egyéb kiadványban (lapozók, foglalkoztatók) jelent meg, a könyvek alapján rajzfilm és bábelőadás is készült. A történetek a messzi északon, egy svédországi tanyán játszódnak, az író gyerekkorában, valamikor az ötvenes években. Egy magányos, zsémbes öregember és szertelen macskája mindennapi csetlő-botló kalandjait mesélik el. De nem mindennapi módon. Az öreg Pettson ugyanis ért a farmon élő állatok nyelvén és azok is értenek pettsonul.

Pettson én vagyok. Legalábbis sok mindenben hasonlítunk egymásra.

Sven Nordqvist

A kicsit morgós, ám de jólelkű és türelmes Pettson figuráját a szerző saját magáról is mintázta, a zöld kantáros virgonc kandúr pedig a gyermekek öntörvényű, csapongó és érzékeny lelkét figurázza. Findusz – aki egy svéd macskás dobozról kapta a nevét – a szerző elmondása szerint először csak beszélő macskának indult, aki betoppan és felforgatja egy öregember életét. Később fejlődött valódi gyerekkarakterré – mint mondta, egész nap a gyerekei vették körül, hát ebből merített. Na és azok a mindenfelé ott huncutkodó muklák! Ezek a titokzatos lények külön is megérnének egy könyvet – de erre a szerző kategorikus válasza: kösz a tippet, de nem!

A Pettson és Findusz mesékben a kép és a szöveg is briliáns. A történetek a gyerekek nyelvezetén íródtak, könnyű és egyszerű szövegezéssel, a kisebbek számára is érthető poénokkal és iróniával tarkítottak. A részletgazdag illusztráció pedig hab a tortán! A rajzok önmagukban is humorosak, telis-tele szórakoztató részletekkel. A meséket Csépányi Zsuzsanna fordításában élvezhetjük.

Lássuk hát közelebbről Svédország leghíresebb mesepárosát! Írásunkban kiemeltük a tíz részes sorozat egy kötetét, a legkisebbeknek egy lapozót, ínyenceknek egy autentikus Pettson és Findusz szakácskönyvet, a felfedező kedvűeknek pedig böngészőt.

 

Csetepaté a kiskertben

 

 

Szerző és illusztrátor: Sven Nordqvist

Kiadó: General Press Könyvkiadó (2016)

ISBN: 978-963-643-310-9

Korosztály: 3-6

 

 

Mind zseniális, ezért nehéz a sorozatból kiválasztani a kedvencet. Sokan emlegetik a Findusz elköltözik, az Amikor Findusz kicsi volt, a Ki az úr a háznál?  vagy a Pettson horgászni megy részeket. Ezeken felül a mi egyik kedvencünk a Csetepaté a kiskertben. Bizonyára a pimasz tyúkok, na meg a húsgombóc-veteményes miatt – mert bizony itt ez is van. A történet egy tavaszi napon kezdődik, amikor Pettson úgy dönt, hogy beveti a kiskertet répával, krumplival, szóval mindenféle zöldségekkel. Findusznak tetszik az ötlet, segítőkész, mint mindig, de ő inkább külön úton jár: húsgombócot ültet, mi mást? De amikor már majdnem végeztek, ellepi a veteményest a gilisztákra vadászó tyúksereg és kezdetét veszi a kálvária. Pettson és Findusz hősiesen próbálja menteni a menthetőt (míg a muklák jegyet szednek a páratlan előadásért), kevés sikerrel. Ráadásul a megpróbáltatások ezzel még közel sem érnek véget, mert hiába hárítják el, azaz zárják el a méltatlankodó tyúkokat, kiderül, hogy a szomszédból is rájárnak az állatok a zöldségesre. Lesz ebből egyáltalán valamikor veteményes…? 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egy szép tavaszi reggel, amikor a fák ágain madarak csicseregtek, zöld ruhában pompáztak a fák, és az egész kert tele volt tarka virágokkal, Pettson elhatározta, hogy elülteti a zöldségeket. Findusz szokásához híven most is körülötte ugrándozott, és a maga módján próbált segíteni. Már majdnem megvoltak a munkával, amikor hirtelen váratlan betolakodók zavarták meg őket: a tyúkok kaptak kedvet a gilisztavadászathoz. Pettsonnak és Findusznak minden tudásukat be kellett vetniük, hogy megszabaduljanak tőlük, de az igazi bonyodalmak csak ezután kezdődtek…

A sorozatban még megjelent: Ki az úr a háznál?, A kandúr szülinapi tortája, Tűzijáték a rókának, Pettson karácsonya, Pettson sátorozik, Pettson horgászni megy, Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt, Findusz elköltözik, Lesz nemulass, Findusz!

 

Merre van Pettson?

 

Szerző és illusztrátor: Sven Nordqvist

Kiadó: General Press Könyvkiadó (2016)

ISBN: 978-963-643-926-2

Korosztály: 0-3

 

 

 

A svéd mesekönyvsorozat a legkisebbeknek szóló lapozós verzióban is megjelent, itthon eddig két kötettel. A Merre van Pettson? egy szuper bájos lapozó, amiben a többi kiadványhoz hasonlóan visszaköszönnek a rengeteg humorral átitatott kedves rajzok, és a melegszívű történet. A mesében Findusz rajzolt egy szépet, és szeretné odaadni Pettsonnak. De nem találja sehol. Hol lehet? Nyakába veszi a tanyát, és útnak indul felkeresni őt. Először a tyúkokkal próbálkozik, de ők éppen kávéznak. Igen, kávéznak, de még hogy! És azok a kávéspoharak! Áh, de az együgyű szárnyasokra nem lehet számítani. Ahogy a muklákra sem. A kislányomat idézve: “Sem a csavarkalapos muklára, se nem a kertészmuklára, a fán lévő muklára sem, semelyikre sem.“ Ráadásul a tehenek is csak félrebeszélnek. Na de hová tűnt akkor Pettson…?!? Legviccesebb rész? A tyúkok. Legmeghatóbb? A vége.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Findusz rajzolt valamit Pettsonnak. De hol lehet az öreg? Hiába kérdezi, sem a tyúkok, sem a tehenek, de még a muklák sem tudják a választ.

A sorozatban még megjelent: Ismered Pettsont és Finduszt?

Ha kisebbeknek keresel könyvet, ajánljuk figyelmedbe Axel Scheffler népszerű mesekönyveit is, illetve a legjobb lapozókról és verses lapozókról szóló írásunkat!

 

Mit főz ki Pettson és Findusz?

 

Szerző és illusztrátor: Sven Nordqvist

Receptek: Anne Tüllmann

Kiadó: General Press Könyvkiadó (2016)

ISBN: 978-963-643-962-0

Korosztály: 3-6

 

 

Ha jártunk valaha a gyerekkel az IKEA-ban, biztosan kipróbálta már valamelyik svéd finomságot, talán éppen a húsgombócokat. Ha ízlett neki és történetesen nemcsak Pettson és Findusz rajongó, hanem még a konyha körül is szívesen legyeskedik, akkor ez a könyv számára telitalálat. Jó móka, kellemes közös program lehet – nemcsak a gyerekeknek.

Minden húsgombócrajongónak és azoknak, akik csak most lesznek azok!

A Mit főz ki Pettson és Findusz? színes, mesés szakácskönyv sorra veszi azokat a hagyományos svéd ételeket, amelyek a mesékben is állandóan visszaköszönnek. Mégpedig a gyerekek számára is érthető és könnyen elkészíthető receptekkel és jótanácsokkal. A menü évszakonként van összeállítva, és mindegyiket egy rövid mese – részlet valamelyik könyvből – vezeti be. Habár ez egy szakácskönyv, mégis hozza Nordqvist-i formáját, telis-tele vidám illusztrációkkal, humoros részletekkel. Muklák a főzőserpenyőnél, kandúr a fazékban, csipetnyi bosszúság, csapott teáskanálnyi kalamajka, pár szem humorrépa, fűszerezve némi bájjal – mi más kell még egy kellemes délutánhoz?

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hallottatok már Findusz palacsintatortájáról? És Pettson húsgombócáról? No és Andersson néni feledhetetlen fahéjas csigájáról? Vajon mi lehet a titka annak, hogy a kandúr ennyire rajong értük? A svéd gyerekek már tudják, milyen isteni Findusz tejszínhabos gofrija vagy áfonyatortája, ugyanis Svédországban, ahol ők élnek, mindenki ismeri ezeket az ételeket. Hogy ti is megkóstolhassátok őket, ebben a szakácskönyvben megtaláljátok a receptjüket – s még sok más finomságét. Csak arra vigyázzatok, hogy legyen mellettetek egy felnőtt, akivel kipróbáljátok őket, mert mint minden kismacska, Findusz is jól tudja, hogy egy cicának túl nehéz lehet a serpenyő és túl veszélyes a forró sütő. Jó étvágyat kívánunk!

 

Fedezd fel Pettson és Findusz farmját!

 

Szerző és illusztrátor: Sven Nordqvist 

Kiadó: General Press Kiadó (2012)

ISBN: 978-963-643-399-4

Korosztály: 3-6

 

 

 

Ebben a képeskönyvben Pettson és Findusz tanyájával ismerkedhetnek meg a kíváncsi kisgyerekek. A böngészőben, a sorozat egy-egy ismerős pillanata köszön vissza, és rengeteg humor, részletgazdag képek, ismerős karakterek, poénos jelenetek mosolyogtatják meg a kis felfedezőket. Feladat: meg kell keresni a részletgazdag képeken a kiemelt elemeket.

A KAIDÓ SZINOPSZISA

Ismered az öreg Pettsont és kandúrját, Finduszt? A farmjukon, Svédországban mindennap történik valami vicces. Hogy milyen vidáman élnek együtt, te is megtudhatod, ha figyelmesen átböngészed a képeket. Ha elég kíváncsi vagy, talán azokat a különös, apró lényeket is felfedezheted, akik a farmon együtt élnek Pettsonékkal. De vigyázz, a muklákat nem mindenki láthatja!

A Fedezd fel Pettson és Findusz farmját! böngészőt korábbi cikkünkben is bemutattuk már, amit ide kattintva olvashatsz el!

 

Érdekesség: Pettson az egyedülálló apák hőse?

Egy Sven Nordqvist-inetrjúban olvastam, hogy sokszor kap visszajelzést egyedülálló apáktól, akik elmondják, hogy azért örülnek a könyvnek, mert önmagukat látják Pettson – egyszerre apa és anya, egyedül viszi a háztartást, stb. – gondoskodó karakterébe.

 

Reméljük, sikerült kedvet csinálnunk a legismertebb svéd  mesesorozat, Pettson és Findusz bájos történeteihez. Nagyon kedves, nagyon melegszívű mesék, rengeteg – a gyerekek számára is érthető – kedves humorral! Ha pedig magyar mesesorozatokat keresel, olvasd el, melyek a legnépszerűbbek, toplistás összefoglalónk első és második részében. Kicsit másra vágysz? Ismerkedj meg Kiskobold történeteivel! Ajánljuk figyelmedbe továbbá A hihetetlen történet az óriáskörtérőlés a Mimbo Jimbo és a hosszú tél című meséket, amelyekről ide kattintva olvashatsz. Klasszikus meséket keresel? Olvasd el a Mesél az erdő sorozat összefoglalóját!

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le a legújabb toplistás gyerekkönyvekről! 

 

97%
Kíváló

A Pettson és Findusz mesék az ovisok számára kihagyhatatlanok!

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató