Egressy Zoltán: Piszke papa meséi

Egressy Zoltán legújabb könyvében tíz kedves és tanulságos állatmesével találkozhatnak a gyerekek. A Piszke papa meséi imádnivaló karakterekkel – köztük flamingó, bolha, szöcske, pók, lajhár, dromedár, na meg a többiek – kedves, elgondolkodtató történetekkel és szuper rajzokkal várja a kisebbeket. Ismerd meg mindegyiket!

Piszke papa meséi – Tíz vidám állatmese

 

Szerző: Egressy Zoltán

Illusztrátor: Láng Anna

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-584-025-0

Korosztály: 3-6

 

A Piszke papa meséiben a történetek lazán összefüggnek, ám külön-külön is élvezhetőek. A főbb szereplők mindegyik mesében fel-feltűnnek, de mind a tíznek más állat lesz a főhőse. A szerző egy kis közösség mindennapjain keresztül, a gyerekek szemszögéből mesél az őket is foglalkoztató dolgokról – félszegségről, kíváncsiságról, makacsságról, barátságról, összetartásról stb. – és a mesék végén a konklúzió és a megnyugtató megoldás sem marad el.

Elsőként egy oktondi kiskecske került bajba, mert a kíváncsiságától hajtva egy csodásan szökkenő szöcskelány után eredt. Szerencsére egy arra járó kengurucsalád a segítségére sietett, sőt – minden jó, ha vége jó – tulajdonképpen még a vágya is teljesülhetett. Vivien, a sükebóka szöcskelány (igen, ő az) kalandjában a mező gyönyörű virágaival – szarkaláb, kökörcsin, pipitér, ezerjófű, hérics, boglárka, cickafark, liliom, ciklámen és még sorolhatnám – is megismerkedhetnek a gyerekek. Miközben a barátai azon törték a fejüket, hogy hogyan érhetnék el, hogy az oda-vissza ugráló pajtásukkal több időt tölthessenek. Ezután Artúr, az iszákos kullancs meséje az elfogadásra tanítja a gyerekeket, majd Matyi a falánk kengurufiú esetéből kiderül, hogy hogyan érik el a szülinapos kengurunál, hogy a torkosságát mérsékelje.

Biti, az oktondi lajhár történetéből kiderül, hogy legyintés és általánosítás helyett érdemes mindenki nézőpontját figyelembe vennünk, Zoli a nagylelkű pók pedig példamutató önzetlenségével lágyítja meg a gyerekszíveket.

A legfontosabb, hogy együtt vagyunk, és hogy a barátságunk örök időkre szól, A szeretetet, amit kapok tőletek, nem cserélném el semmiféle ajándékkal.

Tudtad, hogy a makacsság talán bosszantó, ugyanakkor mégoly hasznos is lehet? Krisztina, a dromedár meséjéből kiderülnek majd a szaftos részletek. Bucek, a muzikális hangya meséjéből megtanulhatjuk, hogy nem az számít, hogy ki mennyire jó valamiben, hanem hogy örömét lelje benne. Rozi, az érzékeny flamingó érzékenyítő meséje pedig tapintatosságra és figyelmességre tanítja a gyerekeket. Végezetül pedig Katával, a kardhallal is megismerkedhetnek. Micsoda színes felhozatal, ugye?

Egressy Zoltán gyerekkönyvét Láng Anna bájos rajzai kísérik, ahol a történetek különböző hátterei még színesebbé varázsolják a kedves hangulatú meséket. Mutatjuk!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egressy Zoltán gyerekkönyve az állatmesék hagyományait – Ezópust, La Fontaine-t – követi bölcsen. Tíz állat, tíz kedves, okosan tanító, elgondolkodtató történet és megannyi meséléssel töltött közös perc.

Érdekelhet még: Tóth Krisztina: Várjuk a karácsonyt! (Malac és Liba 5.),  Stefanie Dahle: Nincs mitől félni!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

80%

Kedves, tanulságos állatmesék, bájos illusztráció.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény