Tóth Krisztina: Várjuk a karácsonyt!

Malac és Liba 5.

Újabb fergeteges résszel gyarapodott Tóth Krisztina népszerű Malac és Liba meséje. A Várjuk a karácsonyt! a szívderítő sorozat ötödik része és egy őszi, valamint egy ünnepi történettel várja az óvodáskorú gyerekeket (na meg az önfeledt kikapcsolódásra vágyó szüleiket). Gá-gá, falevél, érzem már, hogy a jön a tél… 

Malac és Liba 5. – Várjuk a karácsonyt!

Szerző: Tóth Krisztina

Illusztrátor: Hajba László

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-584-036-6

Korosztály: 3-6

Tóth Krisztina bűbájosan esendő, gyermeklelkű karakterei egykettőre mindenki kedvencei lettek. A Malac és Liba-sorozat az oda-vissza lapozós, kívülről fújós, ezerszer újraolvasós mesekönyvek táborát gazdagítja – amibe mindig jó érzés belecsöppenniük a kicsiknek. Hiszen a két jóbarát sziporkázó kalandjaiban egy picikét talán mindegyikü(n)k magára ismerhet – vagy legalábbis pontosan megérthet – ezért is nevethetnek(ünk) rajta annyira önfeledten. Ebben Hajba László parádés rajzai is busásan kiveszik a részüket, hiszen a két imádnivaló mesehős megformálása tökéletesebb nem is lehetne – nem beszélve a sok-sok humoros részlettel a jelenetekben.

Kuckózzunk be!

Az első mesében az őszre hangolódhatunk a két bohém fenegyerekkel. A füstölgő házkémények, a reggeli fagyok, a lehulló falevelek, na meg a korcsolyázó tehenek is mind-mind azt jelzik, hogy az ősz immár óhatatlanul beköszöntött. Liba a lefagyott kerti úton csúszkált – Malac jóval kisebb sikerrel – majd jobb ötletük támadt: zsupszika, belevetették magukat az összehordott falevelekbe!

Gá-gá, falevél,

érzem már, hogy jön a tél.

Hideg van, de mégse fázom,

beterítem a barátom, avarból van a kabátom,

a halomból ki se látszom.

Gá-gá, falevél,

érzem már, hogy jön a tél.

Micsoda remek móka! Ám, ujujuj-ajjajjaj, a vidám hempergést egyszer csak Malac kiáltása törte meg: valami szálka szúródott a fenekébe! Szálka vagy tüske, tüske vagy szálka? Malac gyanút fogott, nem szálka lesz, az a valami sokkal inkább hasonlít Süni tüskéjére! A szörnyű gyanú beigazolódott: amikor feltúrták a levelest, az avar alján egy sünialakú tüskés fekete cipőtalpat találtak laposra terülve. Brühühühühü! Malac vigasztalhatatlanul pityergett: hiszen ráült és kidurrant Süni! Teljesen kétségbeesett, Libának kellett a kezébe, akarom mondni a csőrébe vennie a dolgokat és Gá-Gá-Gáborhoz szaladni az elalélt Sünivel.

– Ne sírj, malac! Bárhogyan történt is, nem tehetsz róla! Ha valóban kilapult, megá-gássuk a sírját, és eltemetjük!

Vajon tényleg akkora a baj? Süninek annyi, vagy Gábor most is megnyugtató megoldással szolgál? 

A tüskéshátú kalamajka után pedig a duónak további fontosságos őszi teendője is akad majd – megismerkedhetsz vele a könyvben. A Kuckózzunk be! című mese bővelkedik a humoros őszi díszletekben – jeges úton csúszkálnak a tehenek, pufajkában pihegnek a verebek, emitt szalmabálát, amott faleveleket hord piros markolóval a vakondok. Ráadásul újabb könnyen megjegyezhető és vidáman skandálható versikékkel is gazdagabbak lesznek a gyerekek.

Hullott levél, etető,

havas lesz a háztető,

fáznak mind a madarak,

főleg, aki itt maradt.

Adventi készülődés

Az Adventi készülődés című mesével már a hidegebb napokra hangolódhatunk. Előkerül a sál, a sapka, a csillámos fagy, a ropogós hó, a szánkó és a korcsolya, Malaccal és Libával pedig az ünnepi készülődésbe csöppenünk. A minden lében két kanál jópajtás ezúttal sem akar kimaradni semmi jóból. Liba fejébe vette, hogy adventi naptárral kedveskedik Malacnak, még ő a karácsony estére készít szuper meglepetést a barátjának. De vajon mit fundáltak ki és hogyan tuják megvalósítani, amit elképzeltek? Egy biztos, találékony házi kedvenceink ezúttal sem okoznak csalódást: önzetlenségük és kedvességük a legnagyobb hidegben is megolvasztják a gyerekszíveket. Sőt, a hamisítatlan ünnepi hangulat sem maradhat el!

Tél van újra, hóhullás évszaka,

itt az ünnep, fehér az éjszaka.

Nagy hideg van, mégse fázunk,

teljesült, amire vágytunk,

puha párnak, piros masni,

szép fenyőfa: jó itt lakni!

Tél van újra, hóhullás évszaka,

itt az ünnep, fehér az éjszaka.

A meséhez pedig szokás szerint remekül asszisztálnak egér és veréb barátaink, akik a háttérben tesznek-vesznek, alkotnak, szánkóznak és síelnek, sőt kiveszik a részüket a betlehemi játékokból is (három királyoknak öltöznek a verebek, angyal szárnyon ereszkedik alá egy egér, a jászolban cuki kiskukac, stb.). A piros markolós vakond ezúttal havat hord, a tehenek hóangyalt formáznak, hogy a táblákkal üzengető hóemberről ne is beszéljünk!

Malac és Liba legújabb története igazi téli mesekönyv, amely újabb melegszívű, könnyesre nevetős történetekkel és parádés rajzokkal várja a gyerekeket. A sorozat kedvelői ezúttal sem csalódnak majd, és biztosan a Készülünk az ünnepekre! is sokat forgatott kedvencük lesz. Nézz bele!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ti is várjátok a karácsonyt? Mert Malac és Liba nagyon, és kifejezetten élvezik az adventi készülődést. Nincs izgalmasabb a találgatásnál, hogy vajon mi szerezne örömet a másiknak, és nincs szebb a saját kézzel készített meglepetésnél. Vajon a két barát mit eszel ki, mivel lepi meg egymást? Tartsatok velük, nézzétek meg, hogyan köszönt be a tél, hogyan érkezik a hó! Készítsetek ti is kalendáriumot, vagy akár madáretetőt, de ne felejtsétek el elolvasni a sünis mesét sem!
Tóth Krisztina gyerekeknek és szüleiknek egyaránt kedves történetei bővelkednek a humorban, melyekkel igazi közös, családi élmény lesz a meseolvasás. Hajba László részletgazdag, bűbájos rajzain elevenedik meg Malac és Liba.

A Malac és Liba-sorozat további részei: Fogjunk verebet! – Malac és Liba 4.Gatyát fel!- – Malac és Liba 3. Csavarogjunk együtt! – Malac és Liba 2., Legyünk barátok! – Malac és liba 1.

A szerzőtől ajánljuk még a Kígyóuborka című verseskötetét is. További népszerű óvodás mesesorozatokat találsz ebben és ebben a bejegyzésünkben! Böngészd át a legújabb óvodás könyvújdonságokat is!

TIPP: Télapós és karácsonyi könyveket találsz ebben az összeállításunkban is!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

100%
Nagyon jó

A sorozattól megszokott sziporkázó történetek, fergeteges illusztráció!

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény