Kisiskolás könyvmerítés

Mostani könyvajánlónkban a 6-10 éves gyerekeknek válogattunk olvasnivalót. Rejtélyek, kalandok, szórakozás – íme a legújabb kisiskolás könyvmerítés!

Bodza természetmentő 2. – Bűntény a Sas-hegyen

 

Szerző: Lovranits Júlia Villő

Illusztrátor: Imelda Green

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-457-807-9

Korosztály: 5-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ne félj, Természet, megvédünk! Éld át Bodza újabb budapesti kalandját, amely valódi természeti bűntény! Egy sas-hegyi kirándulás alkalmával Bodza igazi gaztettnek lesz tanúja, amikor egy gyanús bácsi felháborító módon zsebre rak egy kis piros hím bikapókot. Csakhogy a felnőttek nem figyelnek rá, így ő és – a kiránduláson részt vevő két társa – Mirtill és Elzbieta próbálnak meg a rejtély nyomára bukkanni. A szálak a Hamis Dzsungel Állatkereskedéshez vezetnek, ahol egy feltűnően rózsaszínű hajú hölgy és a gyanús bácsi, Ördögh Zoltán folytatják kétes üzleteiket. Ám az akció során Bodza is bajba kerül. Vajon hogyan fog kikeveredni ebből a zűrzavarból? És vajon sikerül megmenteni a bajba jutott állatokat? Az izgalmas kalandok csak rád várnak! Lovranits Júlia Villő biológus, író, népszerű mesemondó, akinek szívügye a természet megszerettetése. Vérbeli mesélő, aki szerint egy budapesti lakótelepen is karnyújtásnyira rejtőznek a csodák. Csak ki kell nyitnunk a szemünket, hogy meglássuk. Nyomozz te is Bodzával,
és mentsétek meg a bajba jutott állatokat!

A sorozatban már megjelent: Bodza természetmentő 1. – Bajban az öreg tölgy

Micsoda kalamajka!

 

Szerző: Kovács Attila

Illusztrátor: Orbán Orsolya

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 9789634107040

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Nem tudom, te mit csinálnál, ha találnál az utcán egy mobilt, de nekem egy csomó bajom lett belle. Honnan tudjam, hogy kié, és mit csináljak vele? Jó, hogy Hédi a barátom, mert legalább annyira szereti a rejtélyeket, mint én. Ha ketten vagyunk, a megfigyelés, a menekülés, az igazi detektívmunka is könnyebb. (persze az öcsémre közben megint vigyáznom kellett.) A hegedűs lány viszont nagyon furákat csinált…
Micsoda nyár volt! Az első nyarunk a pipacs utcában.

A sorozatban már megjelent: Micsoda költözés!

Névtelen Világ – Ismeretlen utakon

 

Szerző: Maksai Kinga

Kiadó: Cerkabella Kiadó (2020)

ISBN: 978-615-580-835-7

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Merítés-díjjal kitüntetett (2019) Mia&Maja írójának újabb regénye! Barátok, rejtélyek, kalandok a hétköznapokban és a virtuális világban! A “nem olyan szuper” csapat éppen kezdene visszarázódni az iskolai hétköznapokba, amikor egy új játékkal megkeresi őket egy csupa fiatal zseniből álló startup cég. A nyeremény nagyon vonzó, hipermenő a felszerelés, de kiderül, hogy egyáltalán nem olyan könnyű betartani az egyes számú szabályt, vagyis azt, hogy a csapatból senkit sem hagynak hátra. Amíg a feladatokat teljesítik olyan kérdésekbe ütköznek, amelyeket azelőtt soha nem tettek fel maguknak. Mi az a pont, ameddig el lehet választani a valóságot a képzelettől? Mi van akkor, ha valaki soha többé nem akar visszatérni? És egyáltalán, ki és mi alapján mondhatja meg, hogy valami igazi vagy sem?

A sorozatban megjelent: Névtelen Világ. Erik és a legfelső utáni emelet

A mumus és a Facebook

 

Szerző: Andrus Kiviirahk

Kiadó: Cerkabella Kiadó (2020)

ISBN: 978-615-580-844-9

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Andrus Kivirähk (1970) az észt irodalom fenegyereke, lázadó és mókamester egyszemélyben, az Észt Kulturális Alap többszörös díjazottja. A mumus és a Facebook mulatságos történetei csaknem egy évet ölelnek fel: februártól karácsonyig nyújtanak betekintést a gyerekek mindennapjaiba.
A könyv lapjait a szerző sziporkázó fantáziájának teremtményei népesítik be – nála teljesen megszokottak a két lábon járó, megelevenedett tárgyak és az emberként viselkedő állatok is. Találkozhatunk itt orrszarvúvá vált dívánnyal, külföldi nyaralásra induló káposztaférgekkel, puszilkodni vágyó darázzsal, búslakodó zoknival, az Északi-sarkot meghódító levessel. És ez csak az ízelítő…

Pálcika a detektív

 

Szerző: Darvasi László

Illusztrátor: Koncz Tímea

Kiadó: Magvető Könyvkiadó (2020)

ISBN: 9789631428896

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Gerbera Erzsébet és Fűrész úr a Nagyvarázs vándorcirkusz művészpárja. Szerelmük igen erős, még azt is kibírja, hogy Fűrész úr minden este kettéfűrészeli társát. Egyik este azonban szokatlan dolog történik: a mutatvány közben egy titokzatos alak elrabolja Gerbera Erzsébet virágszirmait. Vajon ki vetemedhet ilyesmire? Mindenki tanácstalan. Szerencsére a nézőtéren ott ül Pálcika, aki mindenre figyel. Barátaival együtt nyomozni kezd, hogy kiderítse, ki a rejtélyes elkövető. Alig Jenő, a ragasztóárus? Pedró Kegyetlen, a szalonnarabló? Boszorkány Orchidea? Mindenki gyanús, de Pálcika eszén nem lehet túljárni. Darvasi László regénye egy igazi krimi eszköztárával meséli el a gyerekeknek az izgalmas történetet. A nyomozást Koncz Tímea rajzai teszik teljessé.

A ló, aki zebra volt

 

Szerző: Várszegi Adél

Illusztrátor: Jásdi Juli

Kiadó: Csimota Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-615-564-964-6

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Nem is olyan egyszerű ám a cirkuszi zebrák élete! Szegény Zabossal is mik meg nem történtek! Ráadásul pont a születésnapján. Pedig ő tényleg csak a Lovas Cukrászdába szeretett volna eljutni, hogy segítsen gazdájának, Marcinak a tortaválasztásban. Fergeteges humorú kisregény Jásdi Juli karikatúrákra emlékeztető grafikáival.

A szerzőnőtől ismerheted még: Gibbon és makákó, Gibbon és makákó 2. – És akkor jött még egy!, Kihalni esélyes

Mesél a család

 

Szerző: Kécza Árpád

Kiadó: Roland Toys (2020)

ISBN: 978-615-619-601-9

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kedves Szülők! A legkisebb korosztály kedveli az olyan meséket, történeteket, amelyekben az általa már ismert világ alakjai szerepelnek, azaz a hétköznapi élet eseményei és tárgyai jelennek meg bennük. Mesekönyvünk elején hét rövid mese található, melyek egy háromgyermekes család mindennapjait mesélik el. Ezek a kedves történetek mintául szolgálhatnak ahhoz, hogy szülő és gyermeke a könyv második felében nekiálljon a mesés kihívásnak, azaz együtt megírják, mesébe foglalják saját családjuk mindennapjait. Meséljék el együtt, hogyan telt egy átlagos hétköznapjuk, és hogyan telt el egy hétvége, amikor együtt tudott lenni a család! Ha a gyermeküknek van kedve hozzá, akkor lehetősége van a meséket saját rajzaival színesíteni. Így elkészülhet gyermeke első saját mesekönyve! Egy könyv, aminek ő a főszereplője! Kellemes mesélést kívánunk!

Dog Man – Szimat naplója

 

Szerző: Dav Pilkey

Kiadó: Maxim Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-499-250-9

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

George és Harold új igazságosztót alkottak meg, akinek a feje egy kutyáé, a teste pedig egy emberé. A hős eb kiszimatolja a megtévesztést, nyakon csípi a bűnözőket, megkergeti a betörőket és a mókusokat. De vajon képes lesz arra, hogy a kötelesség parancsát kövesse, és ne a természet hívószavát?
Dav Pilkey elképesztően népszerű képregénysorozata, a Kutyazsaru minden korosztály számára érdekes olvasmány és olyan általános értékeket hangsúlyoz, mint az együttérzés, kedvesség, kitartás és az, hogy maradjunk hűek önmagunkhoz.

Tikk-takk – Tengernyi tudás

 

Szerzők: Bosnyák Viktória, Dudás Győző

Kiadó: Tintató Kiadó (2020)

ISBN: 978-615-009-146-4

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Akár jegesmedve vagy, akár nem, tudnod kell, hogy hány óra van. Ez kemény dió. Nincs kedved megtanulni? Sebaj! Elég, ha elolvasod a kis Körtemájer-Sercli Pali, a későbbi híres kapitány történetét. Bogarászd végig a képregényes eseményeket Tempusz kutya és Minuta cica segítségével, így nevetve fogsz eligazodni az összes órán. A régimódi analóg, vagyis mutatós, meg az újfajta, digitális, vagyis számkijelzős fajtán is. Sercli nagybácsitól talán tengerész kiképzést is kapsz. Jó mulatást!

Alsógatyás kapitány és a szupergonosz szipirtyók haragja

 

Szerző: Dac Pilkey

Kiadó: Maxim Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-499-268-4

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

George-nak és Haroldnak egész átlagos hete van. Megtudták, hogy valószínűleg meg fognak bukni a suliban, szóval ma életre keltettek egy gonosz, szupererős szörnyet. A Szupergonosz Szipirtyó küldetése pedig nem más, mint hogy a hatalma alá hajtsa az egész világot… és aki az útjába áll, nagy pácba kerül.

A sorozat további részei: Alsógatyás kapitány kalandjai, Alsógatyás Kapitány és az alattomos űrlény konyhásnénik inváziója (és a hasonlóan gonosz stréberzombik támadása), Alsógatyás Kapitány és Pukisgatyó professzor veszedelmes terve

Varázslatos póni – Különös kívánság

 

Szerző: Sue Bentley

Kiadó: Maxim Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-499-394-0

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Marcie kétségbeesetten szeretne egy saját pónit, de nem úgy tűnik, hogy ez mostanában megvalósul. de szomorúsága csak addig tart, amíg fel nem fedezi a hátsó kertben Üstököst, a varázslatos pónit. Marcie és Üstökös mágikus kalandok során segítenek egymásnak.

Böngészd át a legjobb unikornisos gyerekkönyvekről és foglalkoztatókról szóló összeállításunkat!

Rowley Jefferson Bitang Király kalandja – Egy Bitang Jó Fej Srác Naplója 2.

 

Szerző: Jeff Kinney

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-561-358-8

Korosztály: 10-14

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ilyen Ropi-sztorit még nem pipáltál! Rowley Jefferson papírra vetette egy kalandregénybe illő küldetés történetét. Ismerd meg Rolandot és legjobb barátját, Gargot, a Barbárt, akik útra kelnek nyugodt kis falujukból, hogy megmentsék Roland anyukáját a Havas Haramia karmaiból! Vajon megússzák ép bőrrel hőseink? Tudd meg Rowley Jefferson Bitang Király Kalandjából!

Navigátor 3. – Kortárs gyerekirodalmi lexikon, böngésző és olvasókönyv

 

Szerk.: Lovász Andrea

Kiadó: Cerkabella Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-615-580-845-6

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Navigátor túlélő-felszerelése lehet annak, aki napjaink gyerekirodalmi rengetegében kíván eligazodni. Vagy egyszerűen csak nézelődni, böngészni, felfedezni, újrafelfedezni szeretne. Lexikonunk, böngészőnk és olvasókönyvünk a 2015. elejétől 2020. elejéig tartó időszak legfontosabb és legizgalmasabb magyar gyerekirodalmi történéseiből válogat. 100 író, költő, illusztrátor, 5 fontos antológia és 5 könyvsorozat lexikális adatait, szövegeit, fényképeit és rajzait gyűjtöttük egybe. Elsősorban a gyerekolvasókra számítunk. Ők a versek, mesék, regényrészletek mellett a szerzők bemutatkozó írásaiban vagy “cetlikre” firkantott szövegeiben találhatnak olvasnivalót, az előlap térképén pedig megkereshetik, melyik író hol született. Reménykedünk abban, hogy egy-egy kedvenc szövegrészlet alapján továbbolvassák az adott szerző művét/műveit. De aki felnőttként – szülőként, pedagógusként, könyvtári szakemberként – foglalkozik a gyerekkönyvekkel, annak is igyekszünk segítséget nyújtani az életrajzi, bibliográfiai adatok, díjak, könyvismertetők, kritikarészletek beemelésével. Szívből kívánjuk, hogy a Navigátor ne csak jó irányt mutasson, de mindenkit a számára legszórakoztatóbb irodalom vidékeire vezessen!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!