Horváth Ildi: Tacskó, vizsla és a többiek

Kutyás könyv gyerekeknek

Tacskó, vizsla és a többiek – vér(e)beli kézikönyv, vérbeli kutyásoknak! A népszerű illusztrátornő, Horváth Ildi második önálló gyerekkötete (Irány észak!) minden kutyarajongó kisiskolás sokat forgatott kedvence lehet. Kutya ábécé, gyorstalpaló és kézikönyv egyben. Ebben a kutyás gyerekkönyvben megtalálhatnak szinte bármit, amit kedvenceinkről tudni érdemes. Légy igazi profi, tudj meg az ember legjobb barátjáról mindent!

Tacskó, vizsla és a többiek – Kutyás könyv gyerekeknek

 

Szerző: Horváth Ildi

Kiadó: Pagony Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-587-089-9

Korosztály: 6-12

 

 

A Tacskó, vizsla és a többiek igazán komolyan veszi a kis gazdikat és gazdijelölteket. Horváth Ildi praktikus kutyakalauza sok-sok érdekességgel megismerteti a gyerekeket. Olvashatnak benne többek között arról, hogy hogyan lett a kutya az ember legjobb barátja, honnan származnak és hogyan fejlődtek ki az egyes fajták. Kiderül, hogy melyek a kutyafélék legfőbb jellemzői, milyen a természetük, anatómiájuk, hogyan néznek ki külsőleg. Majd jönnek a szőrszálhasogató részletek: szemlélteti a kutyák fogazatát, különleges érzékszerveiket és azok működését is. Bemutatja a legjellemzőbb viselkedéseiket, mint például az ugatás, az üdvözlés, a tisztálkodás, a játék vagy a felségterület jelzése. De a könyv kutyamimika-szótárt, ugatási- és faroktartási ABC-t is tartalmaz, sőt a még nevelési tippeket, praktikákat is tartogat a gyerekeknek.

Miután mindent megtudhattak a kutyák fejlődésétől, kinézetéről és viselkedéséről, a legnépszerűbb kutyafajták bemutatása következik a könyvben.

Tudj meg (majdnem) mindent a kutyákról!

A szerző a kutyák feladatkörei – vadászkutyák, juhászkutyák, rendőrkutyák, ölebek stb. szerint csoportosítva mutatja be kedvenceinket. Minden csoportnál részletes leírás található a fontosabb jellemzőkről – hogyan alakultak ki ezek a fajták, mik a főbb tulajdonságaik, mi a szerepük az emberek életében. De a sok-sok tudnivaló mellett még legendák és igaz történetek is kapcsolódnak a fejezetekhez, valamint minden oldalon extra „Tudtad-e“ érdekességek is szórakoztatják őket. Az izgi ismertetők és a prominens főszereplők részletesen is megtalálhatók a könyvben, de íme egy kis körkép ízelítőnek!

A vadászkutyák fejezetben felvonulnak a kopók, a vizslák, a szetterek, a vérebek, a spánielek és a terrierek. Majd az agarakról és az agrárversenyekről esik szó, és kiderül, hogy a bátor juhászkutyák nemegyszer akár az életük árán is védelmeznek. Berni pásztor, skót juhászkutya, border collie, bobtail és a többiek – neked melyikük a szíved csücske? Természetesen a híres magyar fajták – a komondor, a kuvasz, a puli, a mudi és a pumi – is sorra kerülnek. Ismered mindegyiket?

Ezek után pedig a szívós és különleges szánhúzó kutyafajták következnek és a hírneves életmentőkkel, a bernáthegyivel és az újfundlandival is közelebbről megismerkedhetnek a gyerekek. De külön fejezetben olvashatnak a megfontolt és engedelmes vakvezető kutyákról, köztük a labrador- és golden retriverek szerepéről és betanításukról is. A könyv külön tárgyalja még a nyomozó és járőrkutyák fajtáit – mint például a német juhászkutya, az óriás snauzer és a dobermann – és sok érdekességet megtudhatnak a kiképzésükről is ebben a részben. A kötet végén még a harci kutyák (pit bull, angol masztiff, akita inu stb.) és az őrző-védő ebek (angol buldog, német dog, rottweiler, boxer, dalmata stb.) is porondra kerülnek, majd a prominens felvonulás az ölebek bűbájos csoportjával (bichon bolognese, csivava, havannai pincs és mopsz) záródik le. Nos, melyik a kedvenc ebed? A döntésben a kötetzáró „kutya ki mit tud“ és a „melyik kutya illik hozzám?“ quíz is segítségedre lehet.

A Tacskó, vizsla és a többiek egy nagyon érdekes és tartalmas gyerekkönyv, hiánypótló kutyakalauz a kiskedvenvcek szerelmeseinek. A szerző részletes, alapos ismeretekkel, jól taglalt, könnyen befogadható, érthető szövegezéssel, na meg a tőle megszokott pazar rajzokkal várja a gyerekeket. Lapozz bele!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szeretnéd tudni, hogy mióta élnek együtt az emberek és a kutyák, és kik a legközelebbi rokonaink? Szeretnéd megérteni a kutyák beszédét, és megtanítani a saját kutyádat egy csomó hasznos dologra? Szeretnél megtudni sok-sok apró érdekességet és legendát a kutyákról? Kíváncsi vagy, hogy mi jellemző a különböző kutyafajokra, miközben egy gyönyörű képeskönyvet lapozgatsz? Tudj meg (majdnem) mindent a kutyákról!

Ismerkedj meg Horváth Ildi Irány észak! című meseregényével is! Ajánljuk továbbá Vibók Ildi: Állati dumák – avagy hogyan kommunikálnak az állatok? valamint a Szeretnék egy aranyhalat! című könyvét.

Érdekelhet még: Pedro Alcalde: Az állatvilág zenészei, Quim Tomás: Az állatvilág utazóiSophie Corrigan: Nem rossz állatok, Miért röhög a hiéna? – Tévhitek és hiedelmek az állatok világában 

TIPP: Bella Swift: A kiskutya, aki unikornis akart lenni

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

90%
Nagyon jó

Érdekes, tartalmas, informatív kutyás gyerekkönyv, pazar rajzok.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény