My dear, your wish list seems very long

Télapós és karácsonyi könyvújdonságok 3-6 éveseknek (1. rész)

Küszöbön az adventi időszak, így mi is elkészítettük a szokásos ünnepváró könyvajánlót. Íme az idei télapós és karácsonyi újdonságok – hangolódj az ünnepekre mesekönyvekkel is! Cikkünk kétrészes, ebben a bejegyzésünkben az óvodásoknak válogattunk, a folytatás itt, az adventi foglalkoztatókról szóló összeállítás pedig itt olvasható. Kezdődhet az ünnepi felsorolás? Ho-ho-hó!

Luca mese

 

Szerző: Takács Viktória

Kiadó: Scolar KID (2021)

ISBN: 978-963-509-422-6

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szállingózik a hó, meleg fények szűrődnek ki az ablakokból – advent időszakában járunk. December 13. – Luca napja. A kis Simon izgatottan készülődik a nagypapájával: várják a hangosan éneklő lucázókat, faragják a Luca székét, kivájnak egy szép nagy tököt, hogy az majd elijessze a szellemeket meg a boszorkányokat. S miközben megelevenedik a népszokások sokasága – mint az “alakoskodás”, a Luca-naptár-készítés vagy az ajtófélfa fokhagymával való megkenése -, és Simon azt is megtudhatja, miként derítse ki, hogy a szomszéd Lulu néni boszorkány-e…

A Hagyományaink-sorozat eddig megjelent kötetei: Szüreti mese, Busó mesePünkösdi meseBetlehemi mese, Húsvéti mese

Babaróka karácsonya

 

Szerző: Kiss Judit Ágnes

Illusztrátor: Egri Mónika

Kiadó: Pagony Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-587-100-1

Korosztály: 3-6

 

 

Kedvcsinálónak olvasd el a Babaróka karácsonyáról írt ajánlónkat, ahol bele is lapozhatsz a könyvbe!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Babarókáéknál tökéletes a karácsony! Pedig igazából semmi sem tökéletes… Lehet, hogy vacsora lesz az ebédből, vagy szétfolyik a tojáshab a mézeskalácson, talán a lakás sem lesz ragyogó tiszta, és a karácsonyfa is satnya egy kicsit – de Kiss Judit Ágnes meséjében nem is ezek teszik ünneppé az ünnepet. Mert Babaróka karácsonya mégis úgy varázslatos, ahogy van – drága kellékek nélkül, tele szeretettel, felejthetetlen élményekkel, és sok-sok karácsonyi csodával.

A Babaróka-sorozat további kötetei: Babróka ajándéka, Babaróka kertje, Babaróka esti meséiBabaróka kistestvére. Elérhető még: Apróka sír lapozókönyv. Találkozz Babarókával a Budapest Bábszínházban is!

24 karácsonyi történet

 

Szerző: Brigitte Weninger

Illusztrátor: Eve Tharlet

Kiadó: Naphegy Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-986-965-3

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

24 adventi és karácsonyi történetet tartalmaz a kötet. A keretmese egy manócsaládról szól, melyben az erdőben élő nagypapa a gondjaira bízott unokáknak minden ébredés után egy-egy történetet mesél el az emberek világából. A mesék a csodáról, a jóság/szeretet erejéről, a mikulásvárásról és a betlehemi születésről szólnak.

Ahol a hóangyalok laknak

 

Szerző: Maggie O’Farrell

Illusztrátor: Daniela Jeglenka Terrazzini

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-584-031-1

Korosztály: 5+

 

Varázsos hangulatú, meseszép történet, ami után biztosan te is újra hiszel majd az angyalokban – olvasd el a mesekönyv ajánlóját!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tudtad, hogy ha egyszer készítettél egy Hóangyalt, ő örökre veled marad? Soha nem tűnik el. Vigyáz rád, és mindig visszatér hozzád, amikor szükséged van rá. A könyv nemcsak a gyerekekhez, hanem a gyermeklelkű felnőttekhez is szól, mindazokhoz, akik még hisznek a csodákban, varázslatban. Mindannyian esélyt kapunk arra, hogy visszatérjünk a saját gyerekkorunkba, amikor a valóság és fantázia határai még oly könnyen átjárhatóak voltak. Mert a Hóangyalok bennünk, a szívünkben laknak! Ebben a mesében a hit ereje ugyanolyan fényesen ragyog, mint azok a kis hópelyhek, amelyek a könyv minden szegletét díszítik. Maggie O’Farrell lenyűgöző írását Dr. Kádár Annamária ültette át magyarra és írt hozzá előszót, a gyönyörű kékes ezüsttel átszőtt illusztrációk Daniela Jaglenka Terrazzini munkáját dicsérik. Ez a varázslatos, szívet melengető mese tökéletes ajándék gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Rajzolj egy krumplit! 3. Lesz belőle Gáspár, Menyhért, Boldizsár…

 

 

Szerző: Agócs Írisz

Kiadó: Pagony Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-587-081-3

Korosztály: 5+

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Rajzolj egy krumplit! első részéből kiderült, hogy szinte bármilyen állatot és embert könnyű rajzolni, elég, ha elkezdjük egy krumplival, aztán kiegészítjük itt-ott egy háromszöggel vagy körrel, két gombszemmel vagy egy bolyhos farokkal. Nincs megállás, aki egyszer belejött, folytatni akarja! Ennek a könyvnek a segítségével pillanatok alatt malacok, jegesmedvék, baglyok, hangyászok, gepárdok és vidrák népesítik majd be a papírlapokat, cukin mosolyogva, kajlán lépdelve, krumplisan gömbölyödve. Az egyszerű rajzokat az olvasni még nem tudó ovisok is követni tudják, de érdemes olvasni mellé a szöveget is: Agócs Írisz szóban is sziporkázik, csupa vicc, szójáték, csupa jókedv ez a könyv, ami garantált sikerélményt és jó szórakozást nyújt minden korosztálynak!

A Rajzolj egy krumplit! 3. belapozóját itt tudod megnézni! Ismerkedj meg a népszerű rajzolós sorozat korábbi köteteivel is: Rajzolj egy krumplit! 1. Lesz belőle medve, lajhár, elefánt…Rajzolj egy krumplit! 2. Lesz belőle pingvin, zebra, pelikán…

Malac és Liba – Várjuk a karácsonyt!

Szerző: Tóth Krisztina

Illusztrátor: Hajba László

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-584-036-6

Korosztály: 3-6

 

Kedvcsinálónak olvasd el a Malac és Liba 5. – Várjuk a karácsonyt! ajánlóját, és nézd meg a könyv belapozóját is!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ti is várjátok a karácsonyt? Mert Malac és Liba nagyon, és kifejezetten élvezik az adventi készülődést. Nincs izgalmasabb a találgatásnál, hogy vajon mi szerezne örömet a másiknak, és nincs szebb a saját kézzel készített meglepetésnél. Vajon a két barát mit eszel ki, mivel lepi meg egymást? Tartsatok velük, nézzétek meg, hogyan köszönt be a tél, hogyan érkezik a hó! Készítsetek ti is kalendáriumot, vagy akár madáretetőt, de ne felejtsétek el elolvasni a sünis mesét sem! Tóth Krisztina gyerekeknek és szüleiknek egyaránt kedves történetei bővelkednek a humorban, melyekkel igazi közös, családi élmény lesz a meseolvasás. Hajba László részletgazdag, bűbájos rajzain elevenedik meg Malac és Liba.

A Malac és Liba-sorozat további részei: Fogjunk verebet! – Malac és Liba 4.Gatyát fel!- – Malac és Liba 3. Csavarogjunk együtt! – Malac és Liba 2., Legyünk barátok! – Malac és liba 1.

Halálka és a kísértetbarát

 

Szerző: Barbara Cantini

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-457-824-6

Korosztály: 3-6

 

Olvasd el a Halálka 3. ajánlóját, és nézd meg a könyv szuper vicces illusztrációit is!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egy újabb történet, amitől meghalsz a nevetéstől! Ki lehet az a titokzatos kísértetfiú, aki hullaszilveszter előestéjén megpróbál bejutni a Málladozó Villába? Halálka idegtépő nyomozásba kezd, hogy kiderítse, honnan jött új, “szellemes” barátjuk. Hűséges barátja, Bu Song, az albínó agár most is a segítségére van. A nyomozás olyan izgalmas, hogy még Halálka is majdnem szívdobogást kap tőle! Új történet mindenki kedvenc zombilánykájáról, aki meghódította a világot, és a történeteit már 23 nyelvre fordították le!

A Halálka-sorozat eddig megjelent kötetei: Halálka 1. – A történet, amin meghalsz a röhögéstől, Halálka 2. – Halálka és az undok unokaöcs

A karácsonyi malac

 

Szerző: J. K. Rowling

Illusztrátor: Jim Field

Kiadó: Animus Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-324-881-2

Korosztály: 5-12

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A hétéves Jack mindennél jobban szereti a plüssmalacát. Aztán egyszer – épp szenteste napján – az undok mostohanővére kidobja Püsmacot az autóból! Hiába kap helyette a fiú egy sokkal szebb plüsst, imádott kedvencét nem pótolhatja. Ám karácsony éjjele a csodák ideje, amikor minden életre kelhet… Így aztán Jack és bosszantó új játéka, a karácsonyi malac kockázatos utazásra indul az Elveszettek Birodalmába, hogy kimentsék a fiú legjobb barátját a szörnyűséges, játékpusztító Veszejtő markából. A veszélyes kalandban segítségükre van egy beszélő uzsonnásdoboz, egy bátor iránytű és egy Remény nevű szárnyas lény, de igyekezniük kell, mert ha nem találják meg Püsmacot még éjfél előtt, soha nem jutnak haza! Szívet melengető, izgalmas történet arról, mit jelentenek a gyerekeknek a játékok. J.K. Rowling legújabb könyvének, amelyhez a méltán népszerű Jim Field készített kedves illusztrációkat, vitathatatlanul ott a helye a klasszikus családi kedvencek között.

Nyúl Péter adventi kalendáriuma

 

Szerző: Beatrix Potter

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-403-976-1

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Péter előre örül a karácsonynak. Itt az ideje a hónyúl építésnek, az ünnepi illatoknak, a finom csemegéknek és az ajándékcsomagolásnak – Péter szerint a december a legizgalmasabb, legszebb része az évnek. Ez a szívmelengetően szép kötet alkalmat ad arra, hogy családi vagy baráti találkozások idején meseolvasással és vidám kézműveskedéssel töltsük együtt az adventi várakozást. A Beatrix Potter hangulatát idéző csodás mesét Szabó T Anna fordította.

Mandulka és a karácsonyvár

 

Szerző: Rutkai Bori

Kiadó: Pagony Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-587-085-1

Korosztály: 5-8

 

A Mandulka és a karácsonyvár kedves történeteit, a szerző saját rajzai díszítik –  kedvcsinálónak nézd meg a belapozóját itt!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Pókfüttyfalván beköszöntött a tél. Borsó és Tóbiás, a két manógyerek lelkesen várja a karácsonyt. Mandulka, a manóanyó gombaházikójában sertepertélnek naphosszat, segítenek sütni-főzni, lucabúzát ültetni és képeslapot festeni. Készülődés közben pedig minden mesévé válik, míg odakinn sűrű pelyhekben csak hull és hull a csillogó, puha hó! Rutkai Bori mesekönyvének világa ismerős és mégis összetéveszthetetlenül egyedi: játékos és mély, vicces és lélekkel teli. Nincsenek gonoszok, csak kalandok és jóbarátok. Jó belebújni, mint zimankós időben egy horgolt manósapkába. A Mandulka és a Karácsonyvár című lemezt megtalálhatjátok az online zeneszolgáltatók kínálatában, illetve megvásárolhatjátok a CD-t a könyv- és lemezboltokban

Mesék télre – Történetek a világ minden tájáról

 

Szerző: Dawn Casey

Illusztrátor: Zanna Goldhawk

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-963-486-826-2

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kuckózzunk be a kandalló mellé ezzel a szívmelengető mesekönyvvel, és ünnepeljük együtt a tél csodáit! Fedezzük fel a fagyos tájakat, ismerjük meg a havasi tündéreket, a Jegesmedvekirályt és a többi hőst a sok-sok kaland során, amelyek próbára teszik a barátság erejét. Ez a gyönyörűen illusztrált könyv téli meséket gyűjt csokorba a világ minden tájáról: Észak-Amerikától Szibériáig, Kínától Skóciáig. A díjnyertes szerző, Dawn Casey és a grafikus, Zanna Goldhawk varázslatos könyvet alkottak, amely nemzedékek féltett kincse lesz.

Klasszikus zenemesék – A diótörő

Illusztrátor: Jessica Courtney-Tickle

Kiadó: HVG Könyve (2021)

ISBN: 978-963-565-094-1

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kövesd végig Marika varázslatos kalandjait a klasszikus balett meséjén alapuló történetben! Lesd meg Diótörő herceg és az Egérkirály csatáját, találkozz Cukortündérrel, és utazz el Cukorországba, ahol sok csoda és csupa izgalom vár rád… Nyomd meg a hangjegyet minden oldalon, hogy Csajkovszkij A diótörő című darabja életre keljen, majd hallgasd meg újra a dallamokat a könyv végén!

Karácsonyi nagy Bori-könyv – Barátnőm, Bori – Mesék – Dalok – Játékok

 

Szerző: Beatrix Potter

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-403-111-6

Korosztály: 4-7

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Bori már nagyon türelmetlenül várja a karácsonyt!
Még szerencse, hogy az adventi időszakban sok a tennivaló: karácsonyi sütit kell sütni, adventi koszorút kötni és szalmából csillagokat készíteni. Bori, barátai és családja vidám játékokkal, karácsonyi dalokkal és versekkel töltik meg a várakozás idejét. Így gyorsan telik az idő és hamar eljön a karácsony este! Mesék, karácsonyi versek, karácsonyi dalok, süteményreceptek és sok minden más…
Karácsony Borival ünnepi könyv az egész családnak!

Igaz mese a Mikulásról

 

Szerző: Lackfi János

Illusztrátor: Horváth Ildi

Kiadó: Cerkabella Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-615-580-860-9

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Na de melyik Mikulás igaz meséje? Hiszen annyi van belőle! Kicsi, nagy, közepes, lila és piros és ezüst és arany. Hívják Télapónak, Hóapónak, Mikulásnak. Lackfi János szívmelengető meséje arról szól, hogyan lett Szent Miklós minden adakozó, minden ajándékhozó ember példaképe.

A Mesepogácsa könyvcsalád többi kötetei: Lackfi János: Igaz mese a karácsonyról, Szabó Imola Julianna: Rókamók és Círmacs , Veszpi Gyula: Főkalóz kapitány

Karácsonyváró – Adventi versek és mesék

 

Szerző: B. Habarics Kitty

Illusztrátor: Novák Natália

Kiadó: Katica Könyvműhely (2021)

ISBN: 9786155697630

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Különleges adventi kalendáriumkönyvet tart a kezében a kedves olvasó. Itt is naponta vár meglepetés gyerekekre és felnőttekre egyaránt, minden napra jut egy-egy hosszabb-rövidebb mese, verses mese vagy vers- csakúgy, mintha kicsi ablakokat nyitogatva várna ránk az ajándék. Ez a könyv emeli az ünnep fényét, segít ünnepi pompába öltöztetni a szívet. A készülődés izgalmába hoz közös játékot, apró, de fontos és meghitt rutint, amit várhatunk minden nap. Melegséget és együtt megélt apró örömöket ad. A kedves, szívet-lelket melengető kis történetek nem csupán szórakoztatnak, de tanulságosak is. Szeretetet adnak és szeretni tanítanak a szeretet ünnepének hónapjában. Az advent az elcsendesedésről, a várakozásról, s az egymással töltött értékes időről szól, szeretnénk, ha erről szólna, hiszen ez az, ami felbecsülhetetlenül értékes. Ezt adja ez a könyv.

Karácsonyi mesélő könyv – Történetek, mesék és legendák a közös ünnepléshez

 

Szerző: Bob Hartman

Illusztrátor: Kállai Nagy Krisztina

Kiadó: Harmat Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-288-059-4

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Harmat mesélő könyvek harmadik kötete egy színes csokor karácsonyi történetet kínál a gyerekeknek és az egész családnak. A Jézus születését hírül adó bibliai beszámolókat, a karácsonyi szokásokról szóló történeteket és legendákat különböző népek elbeszéléseiből meríti az író, és a sorozatból ismert közös mesélésre alkalmas módon adja tovább. Mária és Erzsébet, Miklós püspök, Befana anyó, Corngall testvér, Panov apó mindegyikük története azt a csodát közvetíti, amely az évnek eme különleges időszakához, az ünneplés és az ajándékozás öröméhez kapcsolódik. Gyönyörű színes illusztrációkkal.

A kobold karácsonyi titka

 

Szerző: Sven Nordqvist

Kiadó: General Press (2021)

ISBN: 978-963-452-568-4

Korosztály: 3-6

 

Sven Nordqvist a népszerű Pettson és Findusz-könyvek megalkotója – olvasd el ajánlónkat és ismerd meg a könyveket!

A KIADÓ SZINOPSZISA

A legszebb ünnep a karácsony – így gondolják ezt a koboldok is! Különösen Koboldapó várja már nagyon, hiszen ilyenkor minden évben egy tál kását készítenek ki neki az emberek, ezzel köszönve meg a koboldoknak az egész éves munkájukat. Ám ezúttal ezt az emberek el fogják felejteni, legalábbis a jövőbe látó Koboldanyó szerint. Ha pedig ez bekövetkezne, akkor Koboldapó nagyon mérges lenne. Koboldanyó tehát kieszel egy tervet, hogy titokban mégis megszerezze a kását… Csodálatos karácsonyi történet Sven Nordqvisttől, a kedvelt Pettson és Findusz-könyvek szerzőjétől.

Szerezd be a Pettson és Findusz karácsonya kötetet is! A sorozat további részei: Pettson karácsonya, Ki az úr a háznál? Pettson horgászni megy, Csetepaté a iskertben, Findusz elköltözik, Pettson sátorozik, Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt, Tűzijáték a rókának, A kandúr szülinapi tortája, Lesz nemulass, Findusz!, Findusz elköltözik, Mit főz ki Pettson és Findusz?

Folytasd a böngészést a kisebbeknek szóló ünnepi könyvújdonságokkal és foglalkoztatókkal!

További télapós és karácsonyi könyveket találsz ebben a bejegyzésünkben is!

Kisebbeknek ajánljuk: Télapó hógömbje, Csengő-bongó karácsony

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!