Wéber Anikó: Luca és Máté régi körhintája

Wéber Anikó gyerekkönyvei (Osztály vesztese, Visszhangország, Örökszerda stb.) minden korosztály körében nagy népszerűségnek örvendenek. Legújabb, ismeretterjesztő mesekönyvei rendhagyó módon a régmúlt polgári korok szellemét idézik meg. A Luca és Máté régi körhintája egy gyönyörűen illusztrált, szép és meleg hangulatú mesekönyv – a Hanga régi karácsonyai testvérkötete – ami a 19. századi Magyarországra repíti a kisiskolás gyerekeket.

Luca és Máté régi körhintája

 

Szerző: Wéber Anikó

Illusztrátor: Keszeg Ágnes

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2021)

ISBN: 978-963-410-797-2

Korosztály: 6-10

 

 

A Luca és Máté körhintája szívhez szóló történetével, korhű ábrázolásával és egy csipetnyi varázslattal elbűvöli a gyerekeket, miközben sok-sok érdekességgel is gazdagabbak lesznek. A megkapó időutazások során az első írónők életébe tekinthetnek be, de a könyv kerettörténete is – egy kislány elakarja érni, hogy mások is úgy lássák az édesanyját, amilyennek ő – megejtheti a szívüket.

A könyv ugyanis olyan édesanyákról mesél, akik nemcsak jó anyukák voltak, de keményen dolgoztak és a maguk módján úttörők voltak valamiben. Dacolva a korszellemmel, árral szemben is helytálltak, hittek önmagukban és példamutató kitartásukkal a nők jogaiért is sokat tettek. Életútjuk és kitartásuk arra ösztönözheti a gyerekeket is, hogy bátran álljanak ki magukért és küzdjenek azért, amiben hisznek. Vajon kik voltak a hazai könyv-és újságírás női úttörői? Tudod, hogy ki volt Szendrey Júlia azon kívül, hogy Petőfi Sándor felesége? Vajon ki írta az első magyar gyerekkönyvet? Ki volt az első női lapszerkesztőnk? Na és ki fordította magyarra az Andersen meséket…?

A történet főhőse Luca, egy iskolás kislány, akinek az anyukája szokatlan szakmát űz: rendőr. Mások szemében ő egy határozott, magabiztos nő, furcsa foglalkozással, nem látják, nem értik, milyen különleges anyuka is egyben. Az osztálytársai tartanak tőle és sokszor csúfolják is emiatt, mások pedig rajta kérik számon, ha a környéken valami nincs rendben. De Luca tudja, hogy az ő anyukája ugyanolyan melegszívű, odaadó anyuka, mint a másoké. Nagyon megörül, amikor az iskolában pályázatot hirdetnek az anyukákról, és habozás nélkül eldönti, hogy benevez, megnyeri és ezzel bebizonyítja mindenkinek, hogy mennyire tévednek!

Mi lenne, ha közösen felderítenének egy bűnügyet? Például, hogy mi lehet az a szüntelen kopogtatás esténként az ablakokon és a házak felett! De Luca rádöbben, hogy a rejtélyes kopogtató nem más, mint Máté, a szélgyerek. Megtudta, hogy Máté nagyon irigyli az embergyerekeket. Hiszen rengeteg barátjuk van, annyi mindenük van és annyi mindent megtehetnek! Mikor a fiú este elérte, hogy lássa őt és beszélhessen vele, hamar barátságot is kötnek. Máté megtudta, hogy Luca nagyon szeretné megnyerni a versenyt, de valójában azt sem tudja, hogyan kezdjen bele. Máténak máris támadt egy remek ötlete: utazzon el vele a régi korokba és ismerkedjen meg néhány nagyszerű anyukával, akik szintén különleges foglalkozást műveltek! A szélfiú magával röpítette Lucát a 19. századba, hogy megmutassa neki, régen is voltak olyan nők, akik kitörtek a megszokott keretekből, úttörők voltak a maguk idejében és emellett szerető otthont is teremtettek.

A szélfiú felnevetett, mire a hinta elindult velük. Lassan forgott körbe-körbe, és ők is forogtak rajta a hintóban ülve. A sátortető alatt kigyúltak a tarka lámpák, a levegőben kakaó illata szállt. Luca cukor ízét érezte a szájában. A szíve most is megtelt meleggel, mintha egy bögre volna. Megint hallotta a dallamot. Máté dúdolta…

… Középen, az oszlopon megállás nélkül kattogott az óra, és a tükörben számtalan táj jelent meg. Hó borította erdő, ahol a fák fehér takaró alatt álmodtak, és a madarak jégcsapokban nézegették magukat. Virágba borult kertek, ahol a tulipánok és nárciszok az elérhetetlen nap felé nyújtózkodtak. A képek folyamatosan változtak a tükörben. A körhinta pedig csak forgott tovább, egyre sebesebben. Luca bőrét simogatta a levegő, a haja táncolt az arca körül. Izgatottan várta, hová fognak érkezni.

Luca elsőként Szendrey Júliával ismerkedett meg, akiről kevesen tudják, hogy az első magyar író- és költőnők egyike, sőt ő fordította magyarra Andersen meséit is. Ebben az időben sokan csúfolták az írónőket, hogy csak utánozzák a férfiakat és nem jó anyukák és háziasszonyok. Ezután Berezédj Amáliánál és kislányánál vendégeskedett, és megtudta, hogy ő volt az, aki a férjével együtt megnyitotta az első magyar falusi óvoda-iskolát, ahol szegény gyerekek is tanulhattak. Az ő tollából született meg az első magyar gyerekkönyv, a Flóri könyve is, amelyből közel száz évig tanulhattak olvasni a diákok.

Luca és Máték végül Kánya Emília munkáját és családját ismerhette meg, aki kalandos életútján mindig hű maradt önmagához és gyermekeihez. Sokat tett azért, hogy a lányok és a nők is tanulhassanak és dolgozhassanak. A tanulságos időutazások során Luca felismerte, hogy ami régen férfias foglalkozásnak számított (például az írás vagy az újságírás), az ma már teljesen elfogadott. Luca az inspiráló kalandozás után visszatért a jelenbe és lelkesen látott neki a munkának. Vajon sikerül az iskolai pályázaton jól szerepelnie? Bármi is lesz a végeredmény, az biztos, hogy Luca szívből jövő írása nemcsak anyukája és Máté, de az olvasó szívét is elbűvöli. Kíváncsi vagy rá?

Wéber Anikó ismeretterjesztő mesekönyve a gyerekek szemszögéből mutatja be a híres édesanyákat, miközben megkapó stílussal ábrázolja a régmúlt időket. A Luca és Máté régi körhintája különleges, meleg hangulatot áraszt, amit közvetítenek Keszeg Ágnes gyönyörű, korhű rajzai is.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Luca anyukája nem olyan, mint a többieké. Nagydarab, határozott, és különleges foglalkozása van: rendőr. Lucát gyakran csúfolják emiatt, pedig a kislány a lelke mélyén tudja, hogy az ő anyukája ugyanolyan jó, mint másoké. Amikor az iskolában pályázatot írnak ki, hogy a gyerekek írjanak fogalmazást az anyukájukról, Luca boldogan jelentkezik, de aztán elakad a munkával. Szerencsére találkozik Mátéval, a szélfiúval, aki magával röpíti őt a 19. századba, és megmutatja, régen is voltak olyan nők, akik kitörtek a megszokott keretekből. Luca megismeri Szendrey Júlia, Bezerédj Amália és Kánya Emília munkáját és családját, és az is kiderül számára, hogy ami régen férfias foglalkozásnak számított – az írás, újságírás -, ma már teljesen elfogadott.
Wéber Anikó ismeretterjesztő mesekönyve Keszeg Ágnes korhű rajzaival a múltba repít, és rengeteg érdekességet mutat meg a régi írónőkről, miközben segít Lucának abban, hogy kiálljon magáért.

Ismerkedj meg a Hanga régi karácsonyai című kötettel is!

TIPP: Böngészd át a legszebb anyukás gyerekkönyvekről szóló összeállításukat!

Érdekelhetnek a gyerekeknek szóló inspiráló életrajzi sorozatok is. Ismerkedj meg a Kicsikből NAGYOK-sorozattal, benne a Coco Chanel, a David Attenborough, a Frida Kahlo, és a Jane Goodall életéről szóló kötetekkel! Ajánljuk továbbá a magyar hírességek életútját bemutató köteteket is: Deborah Heiligman: A fiú, aki imádta a matekot, Kertész Edina: A lány, aki orvos akart lenni, Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene, Kertész Edina: A lány, aki csillagász lett, Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodottKertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt, Boldizsár Ildikó: A fiú, aki felfedező akart lenni

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

97%
Nagyon jó

Szívderítő, érdekes és tanulságos.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény