Beszélgessünk róla! – Társadalmi felelősségvállalás

Közösség - Szabályok - Felelősség

Beszélgessünk róla! ismeretterjesztő könyvsorozat a hat éven felülieknek segít eligazodni a világban zajló dolgok és folyamatok megértésében. A Társadalmi felelősségvállalás a társadalmi szabályok, a közösségi- és az egyéni felelősség fogalmát magyarázza el a gyerekeknek. Ismerkedj meg a könyvvel!

Beszélgessünk róla! Társadalmi felelősségvállalás

 

Szerző: Louise Spilsbury

Illusztrátor: Hanane Kai

Kiadó: HVG Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-565-093-4

Korosztály: 6-14

 

 

Társadalmi felelősségvállalás című kötet először a szabály fogalmát magyarázza el a gyerekeknek. Elmondja, hogy mit takar ez a fogalom, miért van szükség a szabályokra, miért fontosak, valamint hogyan és miért fektethetjük le őket. Rámutat, hogy még otthon is szabályok között élünk, mert az könnyíti meg az együttélést, de fontos szabályokat kell követnünk a biztonságunk és egészségünk érdekében is. Ahogy lényeges a másokra való odafigyelés, az empátia és a segítőkészség is. A szerző ugyanakkor felveti, hogy könnyebb azokat a szabályokat követnünk, amelyek megalkotásában magunk is részt veszünk.

A könyv kitér az iskolák házirendjére és az iskolai zaklatás súlyos kérdéskörére is. Kiemeli, mennyire fontos, hogy minden diák biztonságban érezze magát, hogy mindenkivel igazságosan és jóindulatúan bánjanak társai. Kiderül, hogy nemcsak otthon, vagy a suliban vannak keretek, hanem minden intézménynek és közösségnek is megvannak a maga szabályrendszerei. Emellett kitér a szerző arra is, hogy a szabályszegésnek mindenhol vannak következményei.

Ezután sok mindent megtudhatunk az országok törvényeiről, azok fontosságáról, vagy a megszegésük következményeiről, de a könyv példát hoz a nemzetközi törvényekre, előírásokra is. Elmagyarázza a kötelesség fogalmát, és arra is rávilágít, hogy a kötelességtudat nemcsak annyit tesz, hogy betartunk valamit, ha tiltják nekünk, hanem hogy betartásukat magunktól is szükségesnek érezzük. Felelősségteljesen viselkedünk, próbáljuk magunkból kihozni a legjobbat, betartjuk, amit ígértünk, és vállaljuk a következményeiket, ha valami rosszat tettünk. De a könyv beszél arról is, hogy a közösségünkért is felelősséggel tartozunk, vigyázunk kell például a környezetre, segítünk kell az arra szorulókon, és úgy jó, ha az embertársainkkal kedvesen és barátságosan viselkedünk.

Mindannyian felelősséggel tartozunk a közösségért, amelyben élünk, és azért, hogy a világot jobb hellyé tegyük.

Társadalmi felelősségvállalás a sorozattól megszokott szép és sokatmondó képekkel (Hanane Kai), fontos és mély tartalommal várja a gyerekeket. A könyv végén beszélgetés indító kérdések és fogalomtár is várja őket.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A helyes döntések meghozatalában a különböző szabályok segítenek bennünket, és ezek szolgálnak útmutatóként a helyes cselekvéshez. Segítségünkre vannak, amikor önmagunkról, másokról, környezetünkről és a dolgainkról gondoskodunk. A gyerekek gyakran hallhatnak olyan dolgokról, amelyeknek jelentése és az életükre gyakorolt hatása ismeretlen számukra. A Beszélgessünk róla! sorozat kötetei segítenek a világ történéseinek közös értelmezésében és aggodalmaik eloszlatásában.

A Beszélgessünk róla! sorozatról itt írtunk bővebben! Ismerkedj meg a sorozat további köteteivel: Emberi jogok és egyenlőség, Éhezés és szegénység, Globális konfliktusokRasszizmus és intoleranciaMenekültek és migránsok, Bolygónk védelme, Kulturális sokszínűség

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!