shemale in salt lake city listcrawler girls for sex in boston shemale san francisco shemale escorts boston

Beszélgessünk róla! – Emberi jogok és egyenlőség

Emberi jogok - Törvények - Egyenlőség

Beszélgessünk róla! ismeretterjesztő könyvsorozat a világ értelmezéséhez nyújt fogódzkodókat a kisiskolás gyerekeknek. Az Emberi jogok és egyenlőség a gyerek számára is érthető módon mutatja be, hogy miért van mindenkinek alapvető joga ahhoz, hogy emberhez méltó, biztonságos életet élhessen. Mutatjuk a sorozat újdonságát közelebbről is!

Beszélgessünk róla! – Emberi jogok és egyenlőség

 

Szerző: Marie Murray

Illusztrátor: Hanane Kai

Kiadó: HVG Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-565-092-7

Korosztály: 6-12

 

 

A könyv először az emberi jogok fogalmát magyarázza el a gyereknek. Beszél az emberi jogok egyetemes nyilatkozatáról (1948) és hogy – kortól, nemtől, vallástól, bőrszíntől stb. függetlenül – mindegyikünket azonos jogok illetik. Felhívja a gyerekek figyelmét, hogy meg kell tudniuk különböztetni azokat a dolgokat, amikre vágynak azoktól, amikre valóban szükségük van. Rámutat, hogy mindennél fontosabb a biztonságos élethez való jogunk, hogy mi mindenre van szükségünk ahhoz, hogy ezt megteremthessük.

Kitér a munkához való jogunkra, amivel elláthatjuk magunkat és családunkat. Arra, hogy meg kell kapnunk az esélyt az egészséges élethez, az orvosi ellátáshoz, de még az oktatáshoz is. Rávilágít, hogy jogunk van saját meggyőződésünk szerint élni, ha ezzel nem károsítunk másokat, vagy nem erőszakoljuk rájuk. De érinti az igazságos törvénykezés, a jogvédelem fogalmát, továbbá kitér a szerző arra is, hogy mindenkinek joga van biztonságban élni. Mesél a háborús övezetek, a menekültek és az emberi jogi mozgalmak szerepéről is.

A könyv segítségével átbeszélhetjük azt is, hogy mi mindenre van joguk a gyerekeknek, és mennyire fontos, hogy a környezetük tisztelettel és egyenlően bánjon velük. A könyv szót ejt az iskolai környezetről, a zaklatások súlyosságáról és arra bátorítja őket, hogy ha ilyet tapasztalnak álljanak ki társaikért, legyenek empatikusak velük.

Nem könnyű feladat kiállni az emberi jogokért és az egyenlőségért, de ez a helyes út. Előfordulhat az is, hogy mások csúnyán bánnak veled, és emiatt neked lesz szükséged valakire, aki kiáll érted.

Az Emberi jogok és egyenlőség a korosztálynak megfelelően kevés és világos szöveggel, mélyen elgondolkodtató és beszédes képekkel (Hanane Kai) erősítve várják a gyerekeket. A kötet végén beszélgetést indító kérdések és fogalomtár is segíti őket, hogy minél jobban elmerülhessenek ebben az érzékeny témakörben.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Vannak dolgok, amelyekre mindenkinek szüksége van ahhoz, hogy emberhez méltó, biztonságos életet élhessen. Ezeket jogoknak nevezzük. A gyerekek gyakran hallhatnak olyan dolgokról, amelyeknek jelentése és az életükre gyakorolt hatása ismeretlen számukra. A Beszélgessünk róla! sorozat kötetei segítenek a világ történéseinek közös értelmezésében és aggodalmaik eloszlatásában.

A Beszélgessünk róla! sorozatról itt írtunk bővebben! Ismerkedj meg a sorozat további köteteivel: Társadalmi felelősségvállalás, Éhezés és szegénység, Globális konfliktusokRasszizmus és intoleranciaMenekültek és migránsok, Bolygónk védelme, Kulturális sokszínűség

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!