Jess French: Rovarok, pókok, csigák

A gerinctelenek bámulatos birodalma

Jess French neve nem ismeretlen a kis természetbúvárok körében. Itthon többek között az állatmentős esetekről szóló sorozatban (A csimpánz-mentőakció, A medve-mentőakció), vagy a Micsoda pazarlás! című környezettudatos gyerekkönyvben találkozhattak vele. A szerző a természet szerelmese, megszállott állatbarát és lelkes környezetvédő. Író, állatorvos, műsorvezető (BBC CBeeBies/Minibeast Adventure with Jess) és nem mellesleg rajong az ízeltlábúakért. Legújabb ismeretterjesztő könyve a Rovarok, pókok, csigák a gerinctelenek bámulatos világába kalauzolja el a gyerekeket. Egy biztos, ezután másként nézel majd a természet apró élőlényeire!

Rovarok, pókok, csigák – A gerinctelenek bámulatos birodalma

 

Szerző: Jess French

Illusztrátor: Claire McElfotrick

Kiadó: HVG Kiadó (2021)

ISBN: 978-963-565-056-9

Korosztály: 6-12

 

 

A Rovarok, pókok, csigák egy nagyobb méretű, színes ismeretterjesztő album, telis-tele izgalmas érdekességekkel. A szerző a tőle megszokott lelkesedéssel és alapossággal járja körül az apró élőlények birodalmát és érdekfeszítően adja át a legfontosabb tudnivalókat a gyerekeknek. Az illusztráció Clare McElfatrick munkája, aki valósághű, részletesen kidolgozott rajzaival teszi szemléletessé az olvasottakat. Íme egy kis ízelítő a könyvből!

A rovarok a Föld minden szegletében előfordulhatnak. Akár tudomást veszünk róluk, akár nem, jelen vannak az életünkben és fontos szerepet töltenek be. A gerinctelenek közé tartoznak – a Földön élő több mint egymillió állatfaj 97%-a gerinctelen! – és tulajdonképpen a legfontosabb élőlényeink, akik nélkül a bolygónk teljesen másmilyen lenne.

A gerinces állatok a gerinctelenekhez képest nagynak és erősnek tűnnek, de az igazság az, hogy a rovarok és rokonaik nélkül a legtöbb gerinces kipusztulna.

A könyvből kiderül, hogy a rovarok és rokonaik tartják működésben a világot, néhányat említve fontos élelemforrások, újrahasznosítják a hulladékot és növényeket poroznak be. Az ízeltlábúak több száz millió éve jelen vannak bolygónkon (már a dinoszauruszok előtt is megjelentek!), és rendkívül jól alkalmazkodnak a környezeti feltételekhez. Egy szemléletes ábra segítségével a gerinctelenek rokonságát is feltérképezhetik a gyerekek. A könyv bemutatja az ízeltlábúak – a rovarok, a pókok, a soklábúak és a rákok – családját, de a férgek, a puhatestűek és a csigák is helyet kapnak benne. Behatóan részletezi a rovarok felépítését is. Láthatók különleges szájszerveik pl. nyaló- (légy), rágó- (bogár), rágó-nyaló- (méh), szúró-szívó- (szúnyog) és pödrőnyelv (lepke). De tanulmányozhatók a rovarlábak is: más jellemző az úszásra (csíkbogár), a vadászatra (imádkozósáska), a szállításra (méh), az ásásra (lótücsök), vagy az ugrásra (szöcske) használt ízelt lábbelikre. Ahogy a látószervek (egyszerű szemek, összetett szemek, stb.), vagy a különböző felépítésű szárnyak funkciói (zajkeltés, egyensúlyozás, gyors suhanás, védelem stb.) is eltérnek.  

Ezek után a Rovarok és rokonaik fejezet következik és részletesen megismerkedhetünk a pókszabásúak, a férgek és a puhatestűek családjával is.

A gerinctelenek többsége rovar – valójában az állatfajok többsége is rovar. Több, mint egymillió rovarfajt ismerünk, amelyek különböző csoportokba tartoznak.

A rovarok legismertebb csoportjai: a méhek, a darazsak és a hangyák családja, a csótányok, a szitakötők, a bogarak, a lepkék, a legyek, a poloskák, a sáskák és az egyenesszárnyúak. A szerző bemutatja mindegyiket és a legismertebb fajokat ki is emeli. Számtalan érdekességet megtudhatnak még a pókok és skorpiók világáról, akik híresen vérmes ragadozók és a vadászat mesterei. Külön fejezet dukál még az ikerszelvényesek és a százlábúak népes családjának, valamint a csigák, ászkák, rákok, férgek és gyűrűsférgek sokszínű világának is.

A gyerekek tanulmányozhatják továbbá a rovarok viselkedését is. Egyes példányok ravasz és ügyes rejtőzködők, mások ereje a csapatmunkában rejlik. Akadnak magányos lovagok, de sokan a népes családot szeretik. Vannak beporzó, szorgosan gyűjtögető, illatos, világító, vagy mit ne mondjak, kakiimádó bogarak is. Legtöbbjüknek szuper érzékelői vannak, egyesek jó taktikusok és nagyszerű cserkészők, mások príma védekezők és az álcázás mesterei. 

Kiválóan alkalmazkodnak, megélnek bármilyen szélsőséges élőhelyen (tundrán, sivatagban, hegyekben, még forró vizes kürtőkben is). Találékony utazók (a tengerjáró poloskák a vízben sodródó műanyagon élnek), ugyanakkor bámulatos építőmesterek (földalatti üregek, termeszvár, méhkaptár stb.) is.

A világ nagy és olykor ijesztő, a benne élő rovarok pedig aprók. Ez azonban nem tartja őket vissza attól, hogy a Föld legnagyszerűbb építészei, katonái, vagy álcázómesterei legyenek.

A könyv utolsó fejezete a rovarok és emberek kapcsolatának szenteli. Felhívja a figyelmünket a nélkülözhetetlen szerepükre bolygónk életében, valamint a fajfenntartás és a környezetvédelem fontosságára is.

A rovarok és rokonaik nélkül a földi élet teljesen más lenne. Nélkülözhetetlenek az ember és a Föld fennmaradásához. Az apró hősök nélkül z általunk ismert világ nem létezne.

Jess French legújabb ismeretterjesztője igazi kincs az ízeltlábúak és a gerinctelenek kedvelőinek. A Rovarok, pókok, csigák nagyszerűen foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat, amit – a szuper illusztrációnak is köszönhetően – érdekesen és könnyen befogadhatóan tálal a hat éven felülieknek. Érdekes, látványos és tartalmas – ajánljuk minden kíváncsi felfedezőnek. Nézd meg a belapozó videónkat is!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Tarts velünk a rovarok, pókok, csigák bámulatos birodalmába, ahol fénylő szentjánosbogarak kísérnek utadon! Tudd meg, melyik ízeltlábú él több ezer testvérével közös háztartásban, figyeld meg, ahogy a báb – mintegy varázsütésre – színes lepkévé változik, derítsd ki, miért olyan fontosak a rovarok és rokonaik bolygónk jövője szempontjából! Egy biztos, ezután másképp tekintesz majd a természet apró élőlényeire.

A szerzőtől ajánljuk még: Micsoda pazarlás!, A medve-mentőakció

Ajánljuk továbbá Quim Tomás: Az állatvilág utazói, Pedro Alcalde: Az állatvilág zenészei  című ismeretterjesztő köteteket, valamint Caz Buckingham – Andrea Pinnington: Fedezd fel a környezeted! című élménygyűjtő albumát. Érdekelhet még az Ismerd meg az éjszakai állatok hangját! című interaktív ismeretterjesztő kötet is, amely az állathangok mellett a kiterjesztett valóság élményét is nyújtja a gyerekeknek.

TIPP: Böngészd át a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről szóló írásunkat is!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!