Marc-Uwe Kling: A nap, amikor a nagypapa tönkretette a vízforralót

Emlékszel a napra, amikor a nagymama tönkretette az internetet? Hát képzeld, a hóbortos család most újabb kalamajkába keveredett! Íme Marc-Uwe Kling legújabb hasizomrengetős története!  A nap, amikor a nagypapa tönkretette a vízforralót – kíváncsi vagy a részletekre?

A nap, amikor a nagypapa tönkretette a vízforralót

 

Szerző: Marc-Uwe Kling

Illusztrátor: Astrid Henn

Kiadó: Scolar KID (2019)

ISBN: 978-963-509-318-2

Korosztály: 6-10

 

 

A Marc-Uwe Kling – Astrid Henn szerzőpáros nem ismeretlen a hazai olvasók számára. Itthon az Egyszarvú, aki mindenre azt mondja, nem! és a Tavaszapó kötetek is nagyon népszerűek a gyerekek körében. Mesekönyveikben komikus történetek, vicces karakterek és nem mellesleg pazar rajzok várják a gyerekeket.

A nap, amikor a nagypapa tönkretette a vízforralót szereplőivel már az előző kötetben (A nap, amikor a nagymama tönkretette az internetet) megismerkedhettünk. A szeleburdi család Apa, Anya és a kissé habókos nagyszülők mellett három lurkóval is büszkélkedhet: legkisebbikük Tifani, egy szőke fürtös óvodás, és leginkább az ő szemszögéből ismerhetjük meg a történeteket. Bátyja Max, már iskolás fiú, a nővére pedig Lujza, a kamaszodó tinilány. De ne feledkezzünk meg Lujza barátjáról, a Pizzásfiúról sem, akivel az internetválság idején ismerkedett meg. Most is minden egy átlagos nyári szüneti napon kezdődött, amikor a nagyszülők vigyáztak a gyerekekre.

És mostanra már kétsége sem volt afelől Tifaninak, Maxnak és Lujzának, hogy kinek is kell itt kire vigyázni. És ennek ellenére mégis egyedül hagyták a Nagypapát a konyhában. Nagy hiba volt.

Apropó, tudod, hogy hogyan forralták régen a vizet? Talán hihetetlen neked, de a vízforraló nem volt mindig a konyhák állandó kelléke. Öregeink leginkább szép kis teáskannákban melegítették a teához valót. Nos – a rutin, meg az évek – Nagyapa a nagyon menő (retro!) vízforralót megszokásból a rezsóra tette. Na persze mindez nem történt volna meg, ha Nagymama nem kér teát tőle… Nem kellett sok idő hozzá, kirontott a szobájából Lujza szörnyülködve:

Gyorsan zárjátok be az ablakokat! Az új Tirpákszomszéd már megint égeti a szemetét.

Némi elméleti vita után – minthogy szabad-e így beszélni, egyáltalán ilyet mondani a szomszédokra, vagy elég, ha csak a nagyiék előtt nem – végre bezárták az ablakokat. Mindet. De valahogy a füst és a bűz egyre csak fojtogatóbb lett. Mi a szösz? Hiszen ez a tömény feketeség a saját konyhájukból ered!

Nagypapa először a kezét kapta a szája elé hüledezve, majd a pólóját, és rohant elzárni a tűzhelyet. Azzal a lendülettel, uzsgyi kimenekültek a kertbe. Nagyjából ekkor jöttek rá, hogy mivel az ablakokat bezárták, a lakás közben egyre büdösebb lett. Ezen már Apa késői ablaknyitogató mentőakciója sem sokat segített. Kész, passz, a lakásba bemenni jó ideig nem lehet! Akkor most mihez kezdjenek?

De ahogy már megszokhattuk, a hóbortos család nemcsak a káoszhoz ért nagyon, hanem ahhoz is, hogy a citromból limonádét gyártson. Végül a katasztrofálisból ismét egy felejthetetlen nap lett. Hiszen nyilvánvaló, hogy kisebb-nagyobb bakikat mindannyian követhetünk el. Bepillanthatunk Lujza és a Pizzásfiú bimbózó románcába is (gondolkodj csak el, miért kell olykor olyan sokáig várnod a pizzádra) és kiderül, hogy a Tirpákszomszéd voltaképpen egészen jó fej. Lesz még kerti olimpia, pingpong-bajnokság és a sok móka mellett az esti sátrazás, de még a rémtörténetek sem maradhatnak el!

Marc-Uwe Kling legújabb könyve egy szórakoztató történettel, sok vidámsággal és humorral várja a kisiskolás gyerekeket. A történetet Érsek-Obádovics Mercédesz (Mirabáj csodálatos világa) fordításában élvezhetjük. Nézd meg a videónkat is!

A KIADÓ SZINOPSZISA

“Amikor a Nagypapa kicsi volt, még nem léteztek vízforralók. Legalábbis semmiképpen sem olyanok, mint amilyeneket ma ismerünk. Akkoriban az embereknek fütyülős kannájuk volt. Miután vizet töltöttek bele, feltették egy főzőplatnira, amit aztán bekapcsoltak. Majd a víz, láss csodát, felmelegedett. Egyszerű, mint az egyszeregy.”

A Nagymama és a Nagypapa látogatóba érkezik, hogy vigyázzon az unokákra. De Tifani, Max és Lujza tudják, hogy valójában nekik kell szemmel tartaniuk a nagyszüleiket. Ennek ellenére óriási hibát követnek el: egy pillanatra egyedül hagyják a Nagypapát a konyhában. És a Nagypapa ráteszi a vízforralót a rezsóra, amitől fullasztó szag és irdatlan füst keletkezik…

A katasztrófába torkolló nap mégis csodás véget ér. Kiderül, hogy mindenki csinált már valami csacsiságot. Még Anya és Apa is.

Ismerkedj meg a hóbortos család újabb történetével is: A nap, amikor a nagymama tönkretette az internetet

Érdekelhet továbbá a Legszebb mesekönyvek nagyszülőkről című összeállításunk is!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

83%
Nagyon jó

A hóbortos család újabb humoros története a parádés szerzőpárostól.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény