Együtt a vírus ellen – Koronavírus? Tűnj el!

Az elmúlt időszakban több, a koronavírussal foglalkozó mesekönyv született. Céljuk, hogy segítsenek a gyerekeknek megérteni és feldolgozni a pandémia során kialakult helyzetet. Az Együtt a vírus ellen 2020. tavaszán, a COVID-19 karantén idején készült és szuper rajzaival (Kasandra), frappáns szövegezésével ügyesen összefoglalja a lényeget.

Együtt a vírus ellen – Koronavírus? Tűnj el!

 

Illusztrátor: Kasandra

Kiadó: Napraforgó Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-483-237-9

Korosztály: 5-10

 

 

 

Az Együtt a vírus ellen egy nagy méretű, kemény borítós kivitelben készült, szép és impozáns képeskönyv a koronavírusról gyerekeknek. A prímet a barátságos, színes képek viszik a könyvben, amik a komoly téma ellenére sem szülnek ellenérzést a gyerekekben. A vírusok csúnyácskák, de viccesek, kesernyésen ismerősek a karanténos jelenetek. A szerzők jól megragadták a lényeget és könnyedén adják át a legfontosabb tudnivalókat, hogy mi miért történt és miért fontos a védekezésben. A kötet segíthet a gyerekeknek megérteni a korlátozások fontosságát és átlendíteni őket a történteken.

Minden gyereknek, aki elviselte a végtelennek tűnő bezártságot. Hősök vagytok!

Az Együtt a vírus ellen először röviden bemutatja a kórokozók természetét, hogy milyen bajt okozhatnak, hogyan juthatnak be a szervezetünkbe és hogyan védekezhetünk velük szemben.

Ezután rátér a koronavírusra és bemutatja, mi is az pontosan, miért annyira veszélyes és mit tehetünk ellene. Szemlélteti, hogyan terjedhet át – akár buszon, suliban vagy közterületen – az emberekre.

Bemutatja a kórházakat és az orvosok, ápolók munkáját is. Összefoglalja, hogy a karantén óta mennyi minden megváltozott körülöttünk, és hogy a vírus megfékezésében csak a bezárkózás segíthetett. Nem mehettünk az utcára, be voltak zárva az óvodák, az iskolák, az üzletek és a játszóterek. Szó esik többek között arról is, hogy milyen nehéz volt otthon, bezártságban élnünk és hogy mik is voltak a legrosszabb dolgok ebben az helyzetben. Neked mi volt a legnehezebb?

A könyv megemlíti az egészségügyi dolgozók tiszteletére tartott tapsolásokat és köszönetet mond mindazon szakmák dolgozóinak, akik a mindennapi élet működésében és a vírus elleni védekezésben aktívan részt vettek.

Az Együtt a vírus ellen szuperül összefoglalja a pandémia miatt kialakult helyzetet. A szerzők ügyesen ragadták meg a lényeget, jó beszélgetésindító kötet, amely feloldja a téma komolyságát, megválaszolja a kérdéseket és eloszlatja a gyerekekben a negatív érzéseket. A könyv hangsúlyozza, hogy összefogással tehetünk a legtöbbet a koronavírus elleni küzdelemben. Újabb kalaplengetés Kasandrának a príma rajzokért!

A KIADÓ SZINOPSZISA

A vírusok csúnya dolgok: megbetegíthetnek bennünket, nem mehetünk ki miattuk a házunkból és nem lehetünk a barátainkkal… De nem legyőzhetetlenek! Mert ha összefogunk, elbánhatunk velük. Vegyetek részt ti is a koronavírus elleni küzdelemben. Együtt erősebbek vagyunk!

Ajánljuk továbbá Susan Schädlich: A baktériumok és a vírusok világa, Vibók Ildi: A szupercsapat – Mire jó az oltás?, az Eva Lohmann: Hanna és az elefántnyi távolság – A koronavírusról gyerekeknek, valamint az Elizabeth Jenner, Kate Wilson, Nia Roberts: Koronavírus – Egy könyv a vírusról gyerekeknek (illusztrátor:Axel Scheffler) című köteteket is.

Érdekelhet még Egyszer volt… Az emberi test titkainak enciklopédiája, valamint az Aina Bestard: Mit rejt az emberi test? című ismeretterjesztők is.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!