Berg Judit: Két kis dínó és a honfoglalás

Trikó és Nyamm visszatért! Berg Judit kalandor minidínói immár tíz éve toppantak – akarom mondani a zsírkrétakorból pottyantak – a köztudatba, hogy világjáró históriákkal és érdekes történelmi ismeretekkel szórakoztassák a csupaszlábú aprónépet. A két kis dínó Büdipest, Mátyás király udvara, a reneszánsz Itália, az ókori Görögország és Amerika felfedezése után immár a honfoglaló magyarok táborában is megvetette a lábát. Kíváncsi vagy rá? Semmiről sem fogsz lemaradni, mert időutazó őslényeink most is rendre mindent lejegyeztek krónikájukban. Kért kis dínó és a honfoglalás – íjakat a tegezbe, húst a nyereg alá, lóhátra fel, indulás!

Két kis dinó és a honfoglalás

 

Szerző: Berg Judit

Illusztrátor: Kőszeghy Csilla

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2021)

ISBN: 978-963-410-786-6

Korosztály: 6-10

 

 

Akik nem ismernék Trikó és Nyamm történetét íme egy kis gyorstalpaló (a könyv egyébként enélkül is bátran olvasható, bővebb információ pedig itt). A főszereplők, Trikó és Nyamm, a két krónikás csodabogár. A józanabb vérmérsékletű egy triceratopsz (vagy ha úgy tetszik, króniceratropsz), aki a páfrányon kívül minden vega finomságot imád. Barátja, a nem az eszéről híres ösztönszerzet, Nyamm, a folyton éhes és zsémbes tirexfiú. A két kis dínó a kezdetek kezdetén, még a kréta korban kötöttek barátságot, és mivel aprók voltak (hosszú történet), legfőbb céljuk az volt, hogy visszanyerjék eredeti méretüket. Megtudták, hogy a vulkánok – egyszer és csakis egyszer – teljesíthetik a kívánságát valakinek. Sikerült is egy fortyogó kívánságvulkánnal próbálkozniuk, ám a kérésük félresiklott és a vágyott daliás alkat helyett a jelenkorba csöppentek. Modern kori kalandozásukat aztán újabb és újabb izgalmas korszakok és helyszínek követtek. Utazásaik során rendkívüli kalandokban vettek részt, számtalan csupaszlábú barátot szereztek, ahol csak tudtak, segítettek és nem mellesleg sok új érdekes tudnivalóra és történelmi ismeretre is szert tettek. Végül már nem is a menő dínó méretet, vagy a zsírkréta kort akarták vissza, hanem hogy minél több világot felfedezzenek.

Ebben a részben Trikó és Nyamm, mint felvilági szellemlények kísérték útjukon a honfoglaló hét törzset, akik Álmos, majd Árpád vezérletével átkelnek a Kárpátokon, hogy új hazát találjanak. A krónikás őslények most is a dolgok sűrűjébe, egyenesen Bolda, Álmos vezér unokájának karjaiba csöppentek.

Nyamm vagyok, tirexkölyök a zsírkréta korból, és mindjárt éhen halok, ha nem adsz abból a finom véres husiból, amit a nyereg alá dugtál.

Hm, vajon az alsó vagy a felső világból jöttek ezek a kicsi lények? Az alvilág fenevadai, vagy jó szellemek küldöttei lehetnek? –  morfondírozott a copfos kislány. Mielőbb a törzs táltosához kell vinnie őket, de abból semmi baj nem lehet, ha előtte egy picit jobban megismerik egymást a kis szerzetekkel.

Trikóék máris sok érdekességet megtudtak a magyarok őseiről. Bolda mesélt nekik dédnagyanyja, Emese álmáról, és hogy honnan kapta nevét a hétmagyarok legnagyobbika, a legbátrabb és legbölcsebb Álmos vezér. Kiderült, hogy nevezetes napon érkeztek, mert este a tábortűznél a vezérek esküt tesznek, hogy elindulnak megkeresni az új hazát, ahogy azt az égi turulmadár megjövendölte.

A vérszerződés nagyon menő! A hét vezér belefolyatta a vérét egy nagy kupába, felöntötték vízzel és a finom vérszörpit megitták! Nyami! Nekem bezzeg nem adtak! Hülye vezérek!

A kis dínók ámulattal figyelték a szertartást, ahogy a hét nemzetség atyái – Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba, Töhötöm – a Kerecsen-dombon vérszerződést kötöttek (bezzeg az ő szüleiknél csak akkor folyna vér, ha tirex csócsálna egy triceratopszot).

A szertartás után Apor magához vette Trikót, a különös szellemlényt, hogy a következő révületében elkísérje őt a szellemek világába. Segítsen neki elkergetni a hófelhőket és közbenjárni, hogy a vadászok gazdag zsákmánnyal térjenek meg. Ugyan a történet fő szálait Trikó meséli el a könyvben, de ezt a részt is színesíti Nyamm vicces és zsörtölődő elmesélése:

Aztán jött egy agancsos csupaszlábú, akinek nincs is lólába, mégis táltos. Magával vitte Trikót! A neve Kapor. Hülye Kapor! Matyi anyukája kapor nevű fűszernövényt tesz a tökfőzelékbe. A kapor nem finom. Pfuj kapor!

Bolda és kistestvérei oldalán sok érdekességet megtudhattak még a magyarok mindennapjairól, szokásaikról és hitvilágáról is. Hallottak táltosokról, az Életfáról, a Hadak Uráról, régi mondákról és legendákról, többek között Hunorról, Magorról és a csodaszarvasról. 

A könyv elmeséli azt is, hogy kalandor őslényeink hogyan járulhattak hozzá az új haza megtalálásához. Látjuk, hogyan tudták kamatoztatni az utazásaik során felszedett tudásukat, Matyi történelemóráit és a modern technika – pl. a drónok – vívmányait. De megtudhatjuk azt is, hogy milyen veszélyekkel járt és mekkora áldozatot követelt vándorló őseinktől a honfoglalás. 

A két kis dinó ezúttal is felejthetetlen élményeket szerzett, de utuk lassan a végéhez közeledett és elérkezett az idő, hogy egy újabb világba látogassanak. Nyamm valami kardozós helyre vágyott… 

A Két kis dínó és a honfoglalás a népszerű kisiskolás sorozat újabb szellemes és olvasmányos kötete, ami elsőre a kislányom letehetetlen kedvence lett. Nagyon szerethető a könyvben, hogy a történelmi szálakat hűen, ugyanakkor könnyedén és érthetően szőtte a szerző a történetbe. Nyamm morgós krónikái pedig számunkra nagy-nagy kedvencek lettek! A valós történelmi háttér jó beszélgetős lehetőséget kínál a gyerekekkel. A hatévesem végig kérdezgetett és biztosan sok minden elraktározódott benne. A kötet végén található Honfoglaló lexikon extraként a legfontosabb fogalmakat is csokorba szedte a gyerekeknek. Berg Judit dinós meséjét ezúttal is Kőszeghy Csilla vidám rajzai keltették életre.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Valószínűleg mindnyájan ismeritek már Trikót, a világ legkisebb triceratopsz krónikását, és Nyammot, a harcias tirexet. A két kis dínó a zsírkréta korból pottyant először Büdi­pestre, később Mátyás király udvarába és a reneszánsz Itáliába kerültek, onnan az ókori Görögországba, majd Kolumbusz Kristóf hajójára – a legújabb részben pedig a honfoglaló magyarok között találják magukat! Miközben kiderül, hogy őseink Trikó és Nyamm nélkül ­ta­­lán meg sem találták volna az új hont, szinte mindent meg­­tudunk a honfoglalásról, a hét vezérről és Árpádról – sőt, a magyar hiedelem- és mondavilágot is megismerjük Emese álmától kezdve Csaba királyfi legendájáig. Kalandosan, viccesen, mégis sok-sok új ismeretet szerezve – ahogy ezt a Két kis dínó sorozattól megszokhattuk.

A sorozat korábbi kötetei: Két kis dinó a zsírkréta korban, Két kis dinó Budapesten, Két kis dinó a középkorban, Két kis dinó Krétán, Két kis dinó felfedezi Amerikát. A sorozatból már társasjáték és foglalkoztató is elérhető! A Két kis dinó-sorozatról itt írtunk bővebb ajánlót.

Ismerkedj meg Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból, Lőrinc László: 25 szelfi a török korból című sikerkönyvekkel is! Ajánljuk továbbá Frank Schwinger: Odin és bandája – A viking mitológia újratöltve, valamint az Albert Barillé: Egyszer volt… – Az emberiség történetének képes enciklopédiája című köteteket is!

Berg Judittól a korosztálynak ajánljuk még a Lengemesék-sorozatot is!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

87%
Nagyon jó

Könnyed, tanulságos, szerethető.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény