KÖNYVnyERŐ – A Ragacs-tengertől a grundon át az egri várig és tovább…

A KÖNYVnyERŐ egy alternatív olvasónapló gyerekeknek, amely azt a célt szolgálja, hogy az olvasástól elforduló 9-12 évesek továbbra is örömmel forgassák a könyveket. A projekt, a Nincs időm olvasni kihívást életre keltő Szabados Ágnes nevéhez köthető, aki 9 elhivatott tanárral karöltve közel egy éven át dolgozott azon, hogy létrehozza ezt a hiánypótló olvasóvá nevelő kötetet. Gondoltál már arra, hogy az olvasás szuperképesség is lehet?

KÖNYVnyERŐ – A Ragacs-tengertől a grundon át az egri várig és tovább…

 

Szerk.: Szabados Ágnes 

Illusztrátor: Náday-Vadász Nóra

Kiadó: Libertine Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-615-011-472-9

Korosztály: 9-12

 

 

A KÖNYVnyERŐ ahhoz a korosztályhoz szól, amely a sok egyéb befolyás, vagy épp a kötelezők súlya miatt kezd elfordulni a könyvektől és egyre nehezebb őket megtartani, vagy akár egy életre összekötni az olvasás szeretetével.

Nem engedhetjük, hogy a gyerekek elhiggyék, hogy az olvasás titka a TikTok-ra cserélhető.

Szabados Ágnes

A kötetben 22 mű, 10 neves szerző, klasszikus és kortárs alkotások – köztük a Rumini, a Tündér Lala, a Szeleburdi család, a Pál utcai fiúk, Helka, Bradley, az osztály réme vagy éppen az Idődetektívek – kaptak helyet. A válogatásban kötelező olvasmányok és népszerű kortárs kötetetek egyaránt szerepelnek. Találhatunk köztük mesét, krimit, történelmi témájú és sok egyéb fantasztikus könyvet. A szerzők bíznak abban, hogy ezek elolvasásával jó eséllyel válhatnak könymolyokká a gyerekek. Feldolgozásukban nem elsősorban hagyományos kérdések, hanem játékos feladatok, fejtörők, kézműves tevékenységek, vagy akár az egész családot “megdolgoztató” kérdések segítenek. Ráadásként a gyerekeket olyan kedvelt, fiatal és ismert emberek motiválnak olvasásra, mint Puskás Peti, Dallos Bogi, Fluor vagy Viszkok Fruzsi.

A könyves kalandokban Libériusz, a tornacsukás kiskamasz lesz útitársa a gyerekeknek. Libériusz látszólag ugyanolyan, mint minden más tizenéves, a szüleivel és a húgával él Budapesten, suliba jár, szeret kosarazni és hobbija az olvasás. Ám Libériusz rendelkezik egy szupererővel is: képes belebújni a könyvekbe és elkíséri a kalandokon a szereplőket! Libériusz ezt a képességét apai ágon örökölte, és át ugyan nem ruházhatja senkire, de segíthet a gyerekeknek a könyvélmények megszerzésében. Küldetése tudniillik nem más, minthogy megszerettesse az olvasást a gyerekekkel! A könyvmoly szuperkamasz saját nyelvükön szól a kisebbekhez, ő vezeti fel az olvasmányokat, lelkesen mesél az élményeiről, különböző érdekességeket oszt meg velük, és bevonja a feladatokba őket. 

A KÖNYVnyERŐ ugyanis minden olvasmánynál rávezető kérdésekkel és kreatív feladatsorokkal várja a gyerekeket. Találnak közöttük keresztrejtvényeket, párosítós, számolós, rajzolós, színezős, hajtogatós feladatokat. A rendhagyó olvasmánytesztekben akadnak a nyelvtanra, a nyelvekre vagy a földrajzra és a történelemre hajazó kérdések is. De többek között arra is rákérdeznek, hogy mikor és hol kezdték el a könyvet, tetszik-e nekik a borítója, melyik rész szerintük a legjobb, ki a kedvenc szereplőjük, melyikkel tudnak azonosulni és melyikkel nem. Eljátszhatnak a gondolattal, hogy ha módjukban állna, milyen kérdést tennének fel a szerzőnek, vagy hogy miért ajánlanák másoknak az adott könyvet. Végezetül pedig pontozhatják is (naná!) az olvasási élményüket.

A könyv a korosztálynak megfelelően modern tördeléssel, könnyen átlátható felépítéssel, menő rajzokkal, világos szövegezéssel, valamint barátságos humorral várja a gyerekeket. A szerzők a kötet végén Ajánlott könyvek listájával – magyar és idegen nyelvű remekekkel – is várják még a gyerekeket. Készen állsz? Szerezd meg a KÖNYVnyERŐ oklevelet!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Gondoltál már arra, hogy az olvasás szuperképesség lehet? Hogy a kérdéseidre a válasz csak egy karnyújtásnyira van? Szereted a rejtvényeket, kreatív feladatokat? Olvass a KÖNYVnyERŐvel! Itt 22 fantasztikus könyvben kalandozhatsz, találsz köztük mesét, krimit, történelmi témájú könyvet, és még számtalan érdekességet! Útitársadul szegődik Libériusz, aki látszólag ugyanolyan, mint minden más gyerek, jár iskolába, szeret kosárlabdázni, fél a lovaktól, és nem szereti a mazsolát. Rendelkezik viszont egy szupererővel, képes bármilyen történetbe belehelyezkedni, utazni az időben. A képességét ugyan nem ruházhatja rád, de segíthet, hogy könnyebben meg tudd oldani a problémáid, hogy minden helyzetben feltaláld magad. Libériusz 2009-ben született, 12 éves. A szüleivel és a húgával Budapesten él, ott is jár iskolába. Hobbija az olvasás és a kosárlabda. Különös ismertetője a mindig nála lévő könyv alakú hátizsák.
Szuperképessége, hogy belebújik a könyvekbe, és elkíséri a szereplőket kalandjaik során. Küldetése, hogy megszerettesse az olvasást a gyerekekkel. A saját nyelvükön szól a kisebbekhez, barátként viszi végig az elsősorban 9-12 éves gyermekeket az olvasmányokon.

TIPP: olvasd el az Abszolút Könyvekről szóló írásunkat is, amiben megismerkedhetsz Kate Scott: Óriás, valamint a Anna Woltz: Gipsz, avagy hogyan szereltem meg egy nap alatt a világot című sikerkönyvekkel. Az Abszolút Könyvek-sorozatból ajánljuk még: Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben, Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka, Örökszerda

Ajánljuk továbbá Matthew Syed: Szuper vagy! Turbózd fel az önbizalmad, és elérhetsz (szinte) bármit! című inspiráló kötetét is.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!