Betűk? Képben vagyok!

Képes betűkalauz kíváncsi gyerkőcöknek

Nálatok is betűzgetnek már a gyerekek? Sok apróság már óvodás korban is leplezetlen érdeklődéssel fordul a betűk világa felé. A Betűk? Képben vagyok! kiadvány szerzője azt vallja, hogy miért is ne okozzunk örömet a kíváncsi óvodásoknak a betűk felismerésével. Ezt a célt tűzte zászlajára Micskei Detti rendhagyó képes ábécéskönyvében. Betűk? Képben vagyok! – ismerkedj meg a kötettel!

Betűk? Képben vagyok!

 

Szerző: Micskei Detti

Kiadó: magánkiadás (2021)

ISBN: 978-615-010-524-6

Korosztály: 3-7

 

 

 

Micskei Detti szisztematikusan összeállított képes ábécéje nem elsősorban az olvasás- vagy írástanulásban segít a gyerekeknek, habár kétségtelenül megalapozza azt. 

0% írás-olvasás, 100% hangok és betűk

Könyve a hangok beazonosításában, a betűk könnyű felismerésében és megjegyzésében segít a gyerekeknek. A Betűk? Képben vagyok! egy újszerű képes betűkalauz, amely a beszédünket felépítő hangok világába vezeti be a kisgyerekeket. A vizuális vénával megáldott szerző elsőként a kisfia kérésére vágott bele a betűk és a hozzájuk tartozó dolgok összegyűjtésére, majd lerajzolásába. Mindegyiket egyedileg festette meg, így a betűkből szép rajzok, azokból gyűjtemény, majd egy egész könyv – sőt, arra épülve számos egyéb oktatóeszköz – állt össze.

Képes betűkalauz kíváncsi gyerkőcöknek

A könyv rendhagyó módon mutatja be az ábécé betűit a még olvasni nem tudó gyerekeknek. A szerző módszere, hogy olyan dolgokat állít a betűk mellé, amiknek a formája megegyezik az adott betűjével. A betűk ilyen ábrázolása jobban megindítja a képzeletüket, összetudják kapcsolni azokat valamivel, így könnyebben megjegyezhetőek lesznek.

A hangok rögzítését segíti, hogy az egyes betűkre több példát – könnyebbet és nehezebbet, egy- és több szótagú szavakat is – összeválogattak a könyvben. A szerző felhívja a figyelmet arra, hogy a mássalhangzókat próbáljuk meg magukban kiejteni (tehát nem „eF“, hanem „Fö“), mert ezzel jobban segítünk megérteni az adott hangot a gyerekeknek. Hangsúlyozza, hogy a betűismeret még nem egyenlő az olvasással, de felismerni a betűket, játszani a hangokkal izgalmas, új kihívás lehet.

A kiadvány végén játékos feladatok, extraként pedig két betűs matricakészlet is várja a kisdiákokat a könyvben! Micskei Detti ábécékalauzát az alábbi videónkból is megismerheted!

A Betűk? Képben vagyok!  kiadványt további, tanulást segítő eszközök is kiegészítik. A betuk.hu weboldalon ábécés poszter, multikártya, matricagyűjtemény stb. is elérhető már a gyerekeknek. 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az óvodások nagy része leplezetlen érdeklődéssel fordul a betűk világa felé: folyamatosan kérdeznek, mindent tudni akarnak. Nem is csoda! Ha valaki ismeri a betűket, az olyan „iskolás, felnőttes” dolog. De megfelelő szemléltető anyag híján sokszor a szülők csak legyintenek, hogy „Megtanulod majd őket, ha iskolás leszel!” De a betűk felismerése nem egyenlő az olvasással! Felismerni a betűket, játszani a hangokkal izgalmas kihívás. És ha egy betűt ugyanazzal a hanggal kezdődő, az alaki formájához nagyon hasonló dologgal jelenítünk meg vizuálisan, akkor a még olvasni nem tudó óvodásoknak vagy az éppen olvasni tanuló elsősöknek gyerekjáték lesz kitalálni és megjegyezni, hogy melyik betű milyen hangot is takar. Mindenki felkészült? Vár a hangok, betűk és képek világa!

További ábécés gyerekkönyveket találsz ebben a bejegyzésünkben! Ajánljuk még: Disney Suli – A nagy ábécéskönyv

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!