Sziasztok, érzelmek!

Az érzelemkezelés elsajátítása különösen fontos a gyermekek fejlődésében, és ebben fontos szerep jut nekünk, szülőknek is. Sziasztok, érzelmek! az érzéseik feltárásában és beazonosításában segít az óvodás korú gyerekeknek. A kötet hat alapvető érzelmet– félelem, boldogság, szomorúság, féltékenység, csalódottság, düh – dolgoz fel, a kicsik számára is könnyen érthető és dekódolható formában. Ismerkedj meg a könyvvel!

Sziasztok, érzelmek!

 

Szerző: Verónica Chamorro

Illusztrátor: Miranda Rivadeneira

Kiadó: Napraforgó Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-483-231-7

Korosztály: 6-10

 

 

A Sziasztok, érzelmek! egy terjedelmes, nagy méretű és – a korosztály igényeihez igazodva – strapabíró kivitelben készült kötet, amelyben egyszerű, rávezető történetek és egyedi illusztrációk várják a gyerekeket. A különböző érzelmekkel egy testvárpár, Hanna és Bálint hétköznapi eseményein keresztül ismerkedhetünk meg. Az érzések pontos beazonosításában a könnyen érthető, világos történetek, a célirányos kérdések és a kifejező illusztrációk egyaránt segítik a gyerekeket.

Habár minden rész egy adott érzelemre fókuszál, a fejezetekben több különböző érzés is megjelenik egyszerre. Felismerésükben rávezető kérdések is segítik a kicsiket: a szereplők érzelmi állapotát különféle ikonok – érzelmeket kifejező arcformák – közül választhatják ki. Ki kell találniuk ugyanis, hogy az adott szituációban melyik jellemzi épp őket (döntésüket a mimikák mellett az arcok színezése is segíti).

A Sziasztok, érzelmek! a korosztálynak megfelelően kevés, világos és tagolt szövegezéssel, valamint vidám, modern tördeléssel várja a gyerekeket. A fontosabb kulcsszavak kiemelkednek a szövegből, de az érzelmek beazonosításában legalább olyan fontos szerep jut a könnyed és kifejező illusztrációknak is.

A Sziasztok, érzelmek! egy igazi beszélgetős gyerekkönyv, amely nemcsak az érzelmek felismerésében segíthet a kicsiknek, hanem hozzájárulhat az őket foglalkoztató kérdések és a szorongások feloldásában is. A könyv a Szívünk rajta programba is beválogatásra került.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az érzelmek felismerése és megfelelő kezelése nagyon fontos képesség, különösen gyerekkorban. Amikor azonban a szülők megpróbálják elmagyarázni az érzelmeket a gyerekeknek, hajlamosak a felnőttek szókincsét, érvrendszerét használni, így az üzenet nem ér célba. Ebben a kötetben a felnőttek külső szemlélőként jelennek meg, a történetek főszereplője két gyermek. Bálint és Hanna testvérek, a szüleikkel és a nagyszüleikkel élnek. Hétköznapi történeteikben az olvasó felismerheti a különböző érzelmeket, mint a boldogságot, az irigységet, a dühöt vagy a féltékenységet. Ebben a történetekben elhelyezett kis ikonok is segítenek, mert ezeken a pontokon a felolvasó nagyok és a mesehallgató kicsik együtt dönthetik el, vajon éppen milyen érzelmek dúlnak a főhősökben, így maguk is megtanulják felismerni őket.

Érdekelhet még Elinor Greenwood: Az érzelmek színes világa –  Mit érzel?, valamint a Katie Daynes: Mik azok az érzések? című gyerekkönyveket is.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!