Shona Innes: Az élet olyan, mint a szél

Shona Innes pszichológus könyvei olyan témákról szólnak, amikről nem könnyű beszélgetni a gyerekekkel, de segítséget nyújthatnak a szülőknek elmagyarázni őket. Az élet olyan, mint a szél a legnagyobb tabutémát, a halált dolgozza fel a tőle megszokott érzékenységgel.

Az élet olyan, mint a szél

 

Szerző: Shona Innes

Illusztrátor: Agócs Írisz

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2021)

ISBN: 978-963-410-745-3

Korosztály: 3-6

 

 

A kisgyerekeket előbb-utóbb elkezdi foglalkoztatni az elmúlás gondolata, és erről úgy beszélgetni, hogy ne legyen megrázó a számukra, cseppet sem könnyű feladat. Az élet olyan, mint a szél az örökösen változó és mozgásban lévő szél analógiáját használja fel az élet körforgásának szemléltetésére.

Az élet olyasmi, mint a szél.

A szél láthatatlan, de érzed, amikor fúj.

A könyv az élet szépségének és törékenységének bemutatásával indul. Megmutatja, hogy egy papírsárkány – ahogy az életünk is – elevenen szárnyal fent az égen, ám ha a szél elillan, akkor mozdulatlanná válik, már nem repíti semmi sem. Vajon hová megy a szél, és hová tűnik az élet, amikor elillan a testből?

A könyv elmeséli, hogy mindenki mást gondol erről, van aki abban hisz, hogy átszáll egy másik testbe, mások szerint egy csodás helyre, a mennybe kerül. Van aki szerint a fáknak és virágoknak ad új életet, mások úgy gondolják, hogy a csillagok közé száll, és onnan figyel minket.

Amikor a test már nincs, a többiek még akkor is emlékeznek az életre,és a szívük mélyén érzik, hogy akit elveszítettek, szereti őket.

De az bizonyos, hogy ha a szerettünk már nincs velünk, a szívünkben akkor is megmarad. Ha valakiből elillan az élet az nagyon szomorú, de azért pár doglot tehetünk, hogy jobban érezzük magunkat. A könyv ezután elmeséli, hogy a gyászt mindenki máshogy dolgozza fel. Kitér arra is, hogy az élet nagyon értékes, óvnunk és vigyáznunk kell rá. Próbáljunk meg minél szebb és tartalmasabb életet élni, és olyan dolgokat tenni, amik boldoggá tesznek másokat és minket.

De amikor elérkezik az idő, hogy az élet elillanjon, akkor elillan. Akik itt maradnak, ilyenkor nagyon szomorúak. De az életnek el kell illannia, akárcsak a szélnek. El kell szállnia valahova máshová.

A szerző a szél analógiával nagyon megnyugtatóan, érthetően mesél az élet körforgásáról, úgy, hogy közben egyszer sem említi a halál szót. Az élet olyan, mint a szél, egy szép és elgondolkodtató kötet, ami remek alapot nyújt ahhoz, hogy elindulhasson a beszélgetésünk erről a félelmetes témáról a gyerekekkel. Az új kiadást Rét Viktória fordításában és Agócs Írisz megejtő, érzékeny rajzaival vehetjük kézbe.

A KIADÓ SZINOPSZISA

“A halál, az elmúlás társadalmi tabu. Félünk tőle és félünk beszélni róla. Félünk kicsit megállni, félünk gyászolni. Félünk elismerni és elfogadni, hogy mindez az élet velejárója. Tudjuk, értjük, de nem érezzük. A gyerekeink viszont nem tudják, nem értik. Ők érzik.”

Szél Dávid, pszichológus

Shona Innes pszichológus könyvei segítenek a gyerekeknek megbirkózni az élet olyan kérdéseivel, amelyek néha még felnőttként is nehezen emészthetők. Agócs Írisz pedig csodálatosan érzékeny rajzokat készít hozzájuk – ez az Ölelj meg! sorozat.

Az Ölelj meg! sorozatban újdonság még: A család olyan, mint a süti.

Shona Innes segítő mesekönyveiből várható még: A barátság olyan, mint a mérleghinta; A játszótér olyan, mint a dzsungel; Az internet olyan, mint a pocsolya. A korábbi kiadásokat Varró Dániel fordításában (lásd pl. Az internet olyan, mint a pocsolya) találhatod meg.

Ajánljuk továbbá a Beszélgessünk róla! ismeretterjesztő könyvsorozatot is, amely a világban zajló dolgok és folyamatok értelmezésében, megértésében és a közös gondolkodás elindításában segít a gyerekeknek.

Kisebbeknek érdekes lehet továbbá Az első évek mérföldkövei-sorozat is, amely különböző nehézségekkel (pl. elalvás, önbizalom, elengedés, válogatósság) segít megbirkózni a kicsiknek. 

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató