Catherine Barr: Az óceán világa egy teknős szemével

Fedezd fel az óceánok világát egy kis tengeri teknős idegenvezetésével! Merülj el a Föld varázslatos világtengereiben, ismerd meg a nagy kékség titkait, kutasd fel a színes állat- és növényvilágát a napsütötte vízfelszíntől a koromsötét mélytengerekig! Az óceán világa egy teknős szemével – egy lenyűgöző ismeretterjesztő kötet vizeinkről – vitorlázz velünk te is!

Az óceán világa egy teknős szemével

 

Szerző: Catherine Barr

Illusztrátor: Brendan Kearney

Kiadó: Scolar KID (2021)

ISBN: 978-963-509-271-0

Korosztály: 5-10

 

Az óceán világa egy teknős szemével – már a cím is hívogató, ugye? Hiszen ki lenne autentikusabb idegenvezetőnk, mint egy tengeri teknős, vizeink immár több mint százmillió éves csendes megfigyelője? De a játékos címadás, senkit se tévesszen meg, mert ez az album nagyon is komolyan veszi a gyerekeket.Tartalmas, összeszedett, informatív. Az óceánok kialakulásától a főbb jellemzőikig, a pazar élővilágtól a mélytengeri titkokig, minden megtalálható benne, amit tudni érdemes.

Halihó! Egy nagy utazásra hívlak Földünk varázslatos óceánjaiban. Mi, tengeri teknősök több mint százmillió éve vagyunk az óceánok lakói, és bátran állíthatom, hogy csodálatos otthonunk van. Tarts velem, és körbevezetlek ami víz alatti világunkban. Indulhatunk?

Catherine Barr könyve egy színes, nagy méretű, gyönyörűen illusztrált ismeretterjesztő album, amit már a külcsín miatt is élvezet lapozgatni. Különös erőssége, hogy jól tagoltan, érthetően, összeszedetten adja át a lényeget, teljesen körbejárja a témát, hogy a gyerekek egy kerek, komplett tudást részesei lehessenek.

A bevezetőben egy kis óceán-gyorstalpaló várja őket. Megtudhatják, hogy melyik is a öt nagy kékség nevezetesen, hogyan keletkeztek, mitől olyan sós a vizük, és miért létfontosságúak a világtengerek. Kiderül, miért nevezik a világ éléskamrájának őket, sőt azt is, hogy milyen szerepük van az éghajlatunk kiegyenlítésében.

A kötet első része bolygónk óceánjait mutatja be. Itt a legfontosabb tények és információk mellett számos extra érdekesség is várja a gyerekeket. Tudtad, hogy a Csendes-óceán bolygónk legnagyobb óceánja és területe nagyobb, mint a Föld összes szárazföldi kontinense együttvéve? Az uszkve 11 000 méter mély Marina-árok is itt húzódik meg, de vulkáni Tűzgyűrűvel, hatalmas hurrikánokkal, trópusi szigetekkel, és a Nagy-korallzátonnyal is megismerkedhetünk ebben a részben.

Az s-alakú Atlanti-óceán ugyan méretében a második, de Földünk legsósabb óceánja. Érdekesség, hogy medencéjének középvonalában húzódik a világ leghosszabb hegylánca, a Közép-Atlanti-hátság. Ez a legforgalmasabb világtengerünk, és a híres Golf-áramlat, a vízalatti vulkánok és számos sziget – Grönland, Izland, Bahamák – otthona is egyben. A legmelegebb óceán címet a víz alatti vulkánok és korallszigetek lelőhelye, az Indiai-óceán nyerte el. Ahol ugyan számukban kevesebb, de annál különlegesebb fajok élnek. A legsekélyebb és legjegesebb óceánunk, természetesen a Jeges-tenger, ami – mint a neve is utal rá – a legkisebb óceánunk is egyben. Magába foglalja az Északi-sarkot, nagy része fagyott tengervízből áll, és különösen fontos szerepet játszik bolygónk klímájának megőrzésében. A legszelesebb és legviharosabb címet a Déli-sarkvidéken elterülő Déli-óceán nyerte el. Vízében hemzsegnek az óceánok szuperélelmiszerei, a krillek, de itt élnek a csodás kardszárnyú delfinek, a sziláscetek és persze a pingvinek.

A könyv második része az óceánokban zajló folyamatokat, jelenségeket magyarázza el a gyerekeknek. Szemlélteti a hullámok kialakulását és természetüket, bemutatja a passzátszelek, a cunami és a vihardagály jelenségét, de tanulmányozhatják az árapály jelenség bolygónkra gyakorolt hatását is. A könyv kitér az óriási tengeráramlatok – felszíni és mélységi – szerepére is. De érdekes tanulmányozni a különböző tengeri zónákat, azaz a függőleges irányú övezeteket – a napfényes-, a szürkületi– a sötét- és a mélytengeri zóna – és élővilágukat is.

A következő fejezet az óceánok élőhelyeit mutatja be. Olyan különleges tengeri világokkal ismerkedhetnek meg, mint az árapályvölgyek, ahol a szárazföld és tenger találkozik, és az apály és a dagály váltakozása alakít ki izgalmas élettereket. Bemutatkoznak a folyótorkolatok különleges és alkalmazkodó élőhelyei, ahol a sós és édes víz keveredik össze. De betekinthetnek a korallzátonyok színpompás élővilágába is, ahol a tengeri fajok egynegyede képviseli magát. Hallottál már a korallok fehéredéséről? Tudod, mi az a korallkertészet? Az album bemutatja a mangroveerdők különleges világát is. Majd kiderül, hogy a moszaterdők (az óriás barnamoszat akár 30 méteresre is megnőhet!) miért játszanak kulcsszerepet a klímaváltozás mérséklésében. Láttál már tengeri vidrát moszatágyba tekerőzve lazítani? Hallottál már a moszatfogkrémről? Tudtad, hogy a virágzó tengerifű kiterjedt víz alatti mezőket alkot, de nem mellesleg tökéletes bölcsője a kishalaknak is?

Ezekben a titkos kertekben számtalan állatfaj vadászik, vagy épp rejtőzik el – sőt több mint 100 000 éve hasznosítják – kötszer, trágya, matractöltelék – az emberek. De itt legel a dugong, a bájos tengeri tehén is. A könyv külön részt szentel a víz alatti hegyekkel, völgyekkel és füstölgő vulkánokkal tarkított óceánfenéknek, és a tágas, nyílt óceán bemutatásának is. Apropó, a fehér cápa kávézó meg van neked?

A könyvben mindezeken túl olvashatunk még különleges tengeri jelenségekről is, például a világító tengerről (Szent Elmo tűze), a felhőcunamikról, a víztölcsérekről, a félelmetes örvényekről vagy a tejes tenger jelenségéről is. Végezetül állati legek, és az óceánok nagy utazói is színesítik a kötetet. Majd még elmagyarázza azt is, hogy miért vannak a nagy vizeink veszélyben, és mit tehetünk megóvásukért. A lenyűgöző albumot szószedet és tárgymutató zárja, hogy a lexikális tudásunk teljességes legyen.

Catherine Barr ismeretterjesztője minden témakörnél elmés feladatokat, megfigyelendőket is javasol a gyerekeknek, hogy a gyakorlatok segítségével könnyebben elképzelhessék és megértsék, miről olvastak a könyvben. Nézz csak bele!

Az óceán világa egy teknős szemével egy valóban érdekes és tartalmas ismeretterjesztő album, ahol számtalan tény és érdekesség, szép és látványos illusztrációk segítik a gyerekeket a megértésben. Nem hiányozhat egyetlen kis óceántudós polcáról sem! Hatéves kortól ajánljuk.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kövesd a tengeri teknőst, és fedezd fel az óceánok minden zegzugát a napsütötte vízfelszíntől kezdve egészen a koromsötét mélytengerekig. Ennek a lenyűgöző könyvnek a segítségével megismerheted Földünk óceánjait, a bennük élő növényeket és állatokat, továbbá megtudhatod, milyen folyamatok zajlanak az őket körülvevő csodálatos környezetben. A szemed láttára kelnek életre az óceánok, és kiderül számodra, hogy mit tehetsz a megmentésük érdekében.

Brendan Kearney illusztrációival találkozhatsz még Az égbolt titkai című ismeretterjesztő albumban is.

Ajánljuk továbbá: Charlotte Milner: A vizek világa, Quim Tomas: Az állatvilág utazói, Caz Buckingham-Andrea Pinnington: Ismerd meg a tengeri állatok hangját!, Derek Harvey: Szupercápák – és más mélytengeri élőlények

Érdekelhet még: Monika Kompaníková: Mélytengeri mesékAndrea Grogusova: Gréta, Camilla de la Bédoyére: Hula nyomában

Böngészd át a legjobb halas könyvekről szóló írásunkat is!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

90%
Nagyon jó

Érdekes és látványos ismeretterjesztő hatéven felülieknek. Tartalmas, informatív, összeszedett.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény