Ötperces esti mesék lovakról

Melyik kisgyerek ne gondolna sóvárgó szívvel a pónikra, cocókra, pacikra, lovakra, lovacskákra? Jó hírünk van a lóimádó apróságoknak, hiszen az Ötperces esti mesék újdonsága pont nekik szól. Ebben a kötetben messzi tájak híres lovas történeteit szedték csokorba a legkisebbeknek. Öt, kedves, tanulságos népmese, rövid, könnyeden befogadható átiratok, és sok-sok gyönyörű illusztráció várják itt őket. Íme az Ötperces esti mesék lovakról!

Ötperces esti mesék lovakról

 

Szerkesztő: Rosie Dickins

Illusztrátor: Sophie Alhopp

Kiadó: Teknős Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-324-782-2

Korosztály: 3-6

 

 

Az Ötperces esti mesék lovakról történetei valódi – kínai, olasz, pauni, orosz és mongol – népmeséken alapulnak. Régi idők tanulságos históriái ezek, amelyek bölcsességét és üzenetüket generációkon át adták tovább a gyerekeknek.

Azóta léteznek mesék lovakról és csikókról, hogy az ember nagyjából hatezer évvel ezelőtt megszelídítette ezt a gyönyörű, fenséges állatfajt.

Először egy kínai népmesével ismerkedhetnek meg. A türelmetlen kiscsikó történetében egy lovacska már elég nagynak és ügyesnek érzi magát, így ráveszi az anyukáját, hogy egy komoly feladattal bízza meg. Ló mama rááll a dologra, és hamarosan kiderül, hogy valóban rászolgált erre. A kiscsikó ugyanis elég érett volt ahhoz, hogy amikor akadályba ütközött, visszaforduljon hozzá segítségért. De ezzel együtt arra is rá kellett ébrednie, hogy ha nagy szeretne lenni, a döntéseket is önállóan kell tudni meghoznia, amikor nehézséggel találja magát szemben.

Egy tanulságos, olasz népmeséből kiderül, hogy aki nem tartja be ígéretét, az bizony így vagy úgy, de pórul jár. Egy oroszlán csapdába kerül, és megígéri egy arra járó lónak, hogy ha kiszabadítja, nem eszi meg. A hazug oroszlánnak persze esze ágában sincs betartani az ígéretét, azt mondja, hogy éhes, szóval meg kell ennie, az a természet rendje. Döntőbírájuknak a furfangos rókát jelölik ki, aki ügyes csellel leckézteti meg a szószegőt.

Egy észak-amerikai indián mese egy kisfiúról szól, akinek minden vágya hogy saját lova lehessen. Mivel szülei nem tehetősek, egy agyaglovat készít magának, az lesz onnantól a mindene. Az álma végül a föld erejének segítségével valóra válik, és az agyaglóból csodás paripa lesz, ami mellette áll amíg erős, felnőtt férfi nem válik belőle. 

A három vadló című mongol népmese a bölcs lovak, és a rájuk támadó farkas történetét meséli el. Vajon –csihi-puhi – hogyan leckéztetik meg a gaz fenevadat ésszel, és leleményességgel? 

Azé a kiscsikó, akinek a kancája szülte, vagy aki mellé a születése után állt? A Kátya és a kiscsikó című orosz népmeséből kiderül, ki mellett áll az igazság. Igaz, az öreg bírót nem ám saját bölcsessége, hanem a kislány ékes esze vezeti rá a helyes döntésre…

Ötperces esti mesék lovakról egy szemgyönyörködtető, gyerekmágnes kötet, szép illusztrációval, kedves, kisovis-léptékű történetekkel. Íme!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szereted a lovakat? Akkor elalvás előtt hallgasd meg ezeket a népmeséket, amik tele vannak bátor kiscsikókkal, kedves igáslovakkal és egy leheletnyi mágiával… Vágtára fel!

A lovas mesekönyvek rajongóit érdekelheti még: Olvass Borival! Bori és a vad póni

Ismerd meg a Tízperces esti mesék – Klasszikus és népmesék című könyvújdonsággal is! A sorozatban korábban megjelent, Tízperces esti mesék és Sam Taplin: Ötperces esti mesék című mesekötetekről itt írtunk ajánlót.

Ajánljuk továbbá: Távol-keleti mesék – A tigrissé vált mandarin és más történetek, valamint José Morán: Utazz 80 mesével a Föld körül és Erwin Moser: Fantasztikus jóéjtmesék című köteteket is. Olvasd el a retro mesekönyvekről szóló bejegyzésünket is!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!