Steve Martin: Hogyan működnek a gépek?

A kenyérpirítótól a vonatokig, a légpárnás hajóktól a robotokig...

Tőled is megkérdezték már a gyerekek, hogy hogyan működnek a gépek? Eltudod érthetően magyarázni mondjuk a pirítós, a bicikli, a mikró, a mobil, vagy a távirányítós játékok működését? Mindennapi életünkben körülvesznek bennünket a kütyük, gépek, okosságos szerkezetek. Ébredés után irány a mosdó, lehúzzuk a vécét, zuhanyzunk, reggelit készítünk, kenyeret pirítunk, kávét főzünk. Induláskor kulcsra zárjuk az ajtót, liftezünk, bringára pattanunk, ilyen-olyan járművekre szállunk. És a nap még épphogy csak elkezdődött, ugye? Belegondoltál már, mennyi gép és szerkezet szolgálja a kényelmedet?

A gépek története egészen az ősemberig nyúlik vissza: gondoljunk csak a pattintott kőszerszámokra vagy épp a kerék feltalálására. és ezek közül az ősi masinák közül sokat a mai napig használunk.

A gépek megkönnyítik az életünket. Otthonunkban, az iskolában és a munkahelyen számtalan szerkezetet használunk, szinte magától értetődőnek vesszük létezésüket. Elgondolkodtál már azon, hogy hogyan, milyen elven is működnek ezek? Megtudod mondani, hogy miért, és mióta részei az életünknek? Ismerkedj meg kedvenc eszközeiddel – a kenyérpirítótól a vonatokig, a légpárnás hajóktól a robotokig… – legegyszerűbbektől a modern kütyükig! Derítsd ki, hogyan működnek a gépek!

Hogyan működnek a gépek? – A kenyérpirítótól a vonatokig, a légpárnás hajóktól a robotokig…

 

Szerző: Steve Martin

Illusztrátor: Valpuri Karttula

Kiadó: Scolar KID (2021)

ISBN: 978-963-509-240-6

Korosztály: 7+

 

 

A Hogyan működnek a gépek? egy impozáns, nagyobb méretű, ismeretterjesztő kötet, amelyben látványos illusztrációk és szemléltető ábrák mellett lényegre törő, világos magyarázatok segítenek a dolgok megértésében a gyerekeknek. A humort sem nélkülöző, aprólékos rajzok illusztrátora az a Valpuri Kerttula, akinek már a Hogyan működik a világ? A csokitól a GPS-ig, a vécétől az internetig kötetet is köszönthetjük.

A könyv minden oldala egy-egy izgalmas szerkezetet mutat be. Működési elvük a részletgazdag ábrák és a pontokba szedett leírások segítségével tanulmányozhatók. Az összefoglaló, magyarázó szövegek mellett különböző, a témához kapcsolódó tudományos tények, érdekességek is találhatók. Világos, lényegretörő és elgondolkodtató – nemcsak a gyerekeknek.

A könyv az egyszerű gépektől indul, és elsőként az ék, az emelőkar, az emelőcsiga, a kerék és a tengely működését magyarázza el. Amit – fokozatosan haladva az egyre bonyolultabb szerkezetek felé -, a háztartási gépek – kenyérpirító, vécé – és a vásárlások kényelmi eszközei – mozgólépcső, vonalkód – követnek. Apropó, tudod, mi is pontosan a vonalkód? És hogy hogyan dekódolják a fekete-fehér csíkokat azok a pittyegő leolvasó szerkezetek?

Ezután a különböző járművek – földön, vízen, levegőben – következnek. Autók, vonatok, bicikli, repülők, hajók, sőt még a marsjárók is porondra kerülnek. Hogy tud a tengeralattjáró felfelé és lefelé is mozogni a vízben? Miért maradnak fent azok a nehéz repülőgépek? Mi mozgatja az autókban a dugattyúkat, mi történik, amikor a kocsi fékez? Felfedik titkaikat a forgó (szélturbina, hullámturbina) és emelő gépezetek. Vajon miben különböznek a toronydarus és a mobildarus szerkezetek? Mindezeken túl megismerkedhetnek a gyerekek a különböző mérő szerkezetekkel – hőmérő, mérleg, mikroszkóp, röntgen – is, sőt, még a biztonságunkat szolgáló okosságok – riasztó, zár – is górcső alá kerülnek. Kíváncsi lettél, ugye?

Gondolkodj és járj nyitott szemmel! Ha szeretnéd megérteni a körülötted lévő világot – vagy csak jó pontot szerezni a gyerekeknek – a Hogyan működnek a gépek? szuper választás lehet. Nemcsak kistudósoknak!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hogyan marad a vonat a síneken? Mitől ugrál az ugrálóbot? És mi történik akkor, amikor lehúzod a vécét? Lapozz bele a könyvbe, és máris választ találsz minden kérdésedre! A kötet szakszerű adatok és részletes ábrák segítségével lépésről lépésre mutatja be több mint harminc nagyszerű gép működését.

Ajánljuk még: Hogyan működik a világ? A csokitól a GPS-ig, a vécétől az internetig

Oldalunkon további ismeretterjesztő gyerekkönyvekről szóló írásokat is találsz: Fedezd fel a környezeted! Csillagászat gyerekeknek: top 10 könyv a világűrről, Top 5 képeskönyv halakról, A legjobb dinoszauruszos könyvek valamint a Kérdések és válaszok a dinoszauruszokról. Érdekelhet még: Miért röhög a hiéna? Tévhitek és hiedelmek az állatvilágban

TIPP: Böngészd át a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről, valamint a zöld gyerekkönyves újdonságokról szóló írásunkat is!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!