Érsek-Obádovics Mercédesz: Mirabáj csodálatos világa

Érsek-Obádovics Mercédesz nevével eddig elsősorban gyerekkönyves fordításai kapcsán (Mar-Uwe Kling: Tavaszapó, Susanne Gernhauser: Az én nagy képes szótáram- Állatok stb.) találkozhattak a kisebbek. A sokoldalú – színész, rendező, fotográfus – szerzőnő idén első önálló gyerekkönyvével is debütált, nem is akármilyen meglepetéskönyvvel. A Mirabáj csodálatos világa egy gyönyörű üzenetet hordozó, szívmelengető verses mesekönyv. Gyere, merülj el Mirabáj varázsában!

Nem vers ez,

és nem is próza,

csak egy kedves kis mondóka.

Rímes mese, ringató,

szívet-lelket babusgató.

Mirabáj csodálatos világa

 

Szerző: Érsek-Obádovics Mercédesz

Illusztrátor: Szimonidesz Hajnalka

Kiadó: Scolar KID (2021)

ISBN: 978-963-509-218-5

Korosztály: 3-6

 

 

Mesénk messze-messze – az Óperenciás-tengeren, a kurtafarkú kismalacon, a Hold kráterein, s a Nap sugárkoszorúin is túl – egy távoli univerzumban, az angyalok lakta, Nevesincs csillagon játszódik. A tündérek egy gyönyörűséges, angyali kislány megszületésének örvendeztek. Ő Mirabáj (csupa kellem, csupa báj). Mindenki csodájára járt a pici lánynak, ajándékokkal, jókívánságokkal ünnepelték, minden széppel elhalmozták, tanítgatták, szeretgették.

Mirabáj gyorsan cseperedett, hamarosan hétéves lett. Születésnapján jótanácsokkal, bölcsességekkel köszöntötték, amik egész életében elkísérték. Megtanulta, hogy milyen ereje van az önzetlen szeretetnek. Nyuszi megmutatta, hogy szeretetet adni milyen egyszerű, és akár egy apróság is óriási örömöt szülhet. Kakas, hogy hogyan tegyen jót másokkal, kacsa pedig, hogy jelleme mindig egyenes, és tiszta legyen. Méhecskétől kreativitást, az alkotás szabadságát kapta, hópárductól büszkeséget és tiszteletet, katicától, hogy teljesítse az álmát. Gímszarvastól türelmet, barna medvétől mások tiszteletét, kedvességet, erényt tanult. Kiscicától pedig, hogy az igaz értéket, és ne a látszatot becsülje. Édesanyja tündérkéjét egy maggal ajándékozta meg, és arra kérte, keljen útra, találja meg azt a helyet, ahol megdobban a szíve. A magot ott vesse el.

Drága Kislányom! Ez az én ajándékom,

mire vágysz, mind megkaptad, azt kívánom,

keress egy helyet, hol megdobban a szíved

ott ültesd el ujjnyi mélyre, öntözd, figyeld.

Szeretettel bármit fel tudsz nevelni,

cserébe mindaz meg fog rajta teremni,

mi elég lesz a boldogságodhoz,

egészségedhez, gazdagságodhoz.

Mirabáj a sok bölcsességgel, szeretettel felvértezve felkerekedett, hogy a maga útját járja, és ráleljen szíve helyére. Kitartóan vándorolt, és egy nap megtalálta amit keresett. “Ha Isten lennék, itt laknék.” A magot óvatosan elültette, óvta, védte, nevelgette.

A mag kihajtott, belőle egy mirtuszfa cseperedett. Idővel egyre több hajtása, levele növekedett, és mire Mirabáj tizennyolcéves lett, büszkén és erősen magasodott a táj felett. A fa árnyékot adott, védelmet a vihar ellen, fészket a madaraknak, az állatoknak élelmet. Napról-napra egyre jobban körülnőtte az élet. Abból a pici magból, amit Mirabáj elültetett, és szeretettel nevelgetett, az egykor kopár Nevesincs Földből csodás világ lett. Mirabáj csodálatos világa.

Hol a szeretet magját elültetik,

ott hamarosan új élet születik.

Mindent, mit megteremtünk,

megörökli gyermekünk,

vigyázzunk ezért a Földre,

mit kaptunk, de csak kölcsönbe.

Nincs szükségünk semmi másra,

csak egy apró magocskára.

Ez az élet körforgása.

Ha nem hiszed, járj utána!

A Mirabáj csodálatos világa egy gyönyörű, megindító mese a szeretetről, a jóság erejéről és az élet csodájáról. Megmutatja, hogy mindennek – szavainknak, tetteinknek is – teremtő ereje van, és rajtunk áll, hogyan tesszük a világunkat boldoggá. Érsek-Obádovics Mercédesz rímes meséjét Szimonidesz Hajnalka varázsos rajzai kísérik. Nézz bele!

A KIADÓ SZINOPSZISA

A távoli Nevesincs csillag – hol se fű, se fa, se virág nem nő – ünneplő angyalok tömegétől hangos. Angyali kislány született e kihalt, kopár vidéken: a tündérek táncot járnak örömükben, a csillagrendszer minden élőlénye ajándékkal járul eléje. Mikor Mirabáj betölti a hetedik életévét, rokonok és barátok jó tanácsokkal látják el, melyek segíteni fogják az életben. Édesanyjától egy mirtuszmagot kap ajándékba, azzal a kéréssel, hogy menjen, s ott ültesse el a kis magot, ahol nagyot dobban a szíve. Mirabáj kitartóan nevelgeti kicsi fáját, mely újabb és újabb hajtásokat hoz, majd magjait szétszórja a földön. A kihalt csillag pedig csodák csodájára benépesedik gyönyörű növényekkel, állatokkal, gyermekekkel. Rímes mese az élet szeretetéről, csodáiról, az élet körforgásáról, a családról, mely mint egy fa árnyékával óv minket, gyümölcsével táplál, ágaival ölelő karokként ringat. A szavakról, melyeket apró magként ültetünk el mások szívében, s később kivirágoznak lelkünkben. És arról, hogy olyan lesz az életünk s a környezetünk, amilyennek mi magunk alakítjuk, olyanná lesznek rajta az élőlények, amilyenné mi magunk neveljük. Egy kis maggal kezdődik minden, de abban benne rejtőzik az élet, mely a szeretet sugaraitól kihajt, nagyra nő, majd maga is szétszórja magvait.

Ajánljuk Robert Munsch: Örökké szeretlek, valamint a Molnár Krisztina Rita : Sálmese és Finy Petra: Bodzaszörp című mesekönyveket is. További, az anyai és a nagyszülői szeretetről szóló mesekönyveket találsz a kiemelt linkeken! Ajánljuk még Haddy Nije: Aludj, kis virág című altatókönyvét.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

90%
Nagyon jó

Szép és megindító rímes mese az szeretet és a jóság erejéről, az élet varázsáról. Pazar illusztráció!

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény 9