Lengemesék A-Z-ig: a népszerű mesesorozat kiadványai

A Lengemesék-sorozat kötetei

Ti is szeretitek a Lengemeséket? Túl vagytok már minden részen, vagy netán még nem is kóstoltatok bele? Összefoglalónkból kiválaszthatod a kedvencedet. A négykötetes Lengemesék töretlen népszerűségnek örvend a kisiskolások körében. Berg Judit nádtengeri meséiből 2017-ben és 2018-ban animációs film is készült, és az évek során szakácskönyv, interaktív-útválasztós mesekönyv, foglalkoztatók is megjelentek a Lengemesék szerelmeseinek. Sőt, 2019-ben a Lenge Mini első lapozói, idén pedig kisovis mesekönyvek is legördültek a nyomdaszalagról. Lengemesék-gyorstalpaló, találd meg a kedvencedet!

Lengemesék

A lengék történetét négy ámulatba ejtő kötetben ismerhetik meg a 6-10 éves gyerekek. A kalandok a Nádtenger csodálatos állat- és mesevilágában játszódnak, és főszereplői a nádas őrzői, az egyszerre szelíd és harcos, apró zöld szerzetek. A lengék nádirigókon lovagolnak, békaderbit rendeznek, ágyúikba makkot töltenek és saját törvényeik szerint élnek. A lengék bátrak, összetartóak, szerves egységben élnek a nádas élővilágával és őrködnek a békéje felett.

A Lengemesék izgalmas és kalandos tanmesék összetartásról, bátorságról, helytállásról, igazságosságról és persze igaz barátságról. Azoknak, akik még nem ismerik a sorozatot, íme egy kis gyorstalpaló!

A négyrészes sikersorozat kötetei:Tavasz a Nádtengeren, Nádtengeri Nyár, Ősz a Nádtengeren, A Nádtenger télen. A sorozatindító részt mutatjuk ízelítőnek, a bővebb ajánlókat pedig a linkekre kattintva érheted el.

Lengemesék I. – Tavasz a Nádtengeren

 

Szerző: Berg Judit

Illusztrátor: Timkó Bíbor

Kiadó: Centrál Médiacsoport (2012)

ISBN: 978-963-341-249-7

Korosztály: 5-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Messze-messze, a Sustorgó erdő mélyén, a Locsogó-tó partján hullámzik a végtelen Nádtenger, ahol vízimadarak építik fészküket, nádirigók terelgetik fiókáikat, és vízisiklók, gőték siklanak a nádtövek között. Köztük élnek a lengék. Még sosem hallottál róluk? Az bizony nem csoda. Egyedül a Nádtenger lakói tudják, hogy a lengék a nádas nyugalmának zöld bőrű őrzői, az itt élő állatok védelmezői. Róluk és Füttyös Vilkóról, a bátor lengefiú nem mindennapi kalandjairól szól ez a mese. Berg Judit legújabb mesekönyvében a Nádtenger világába kalauzolja olvasóit, ahol a kedves, de harcias lengék életében minden napra jut egy-egy izgalmas kaland. A szabad szemmel alig látható, zöld lengeőrök és ellenségeik, a harácsok Timkó Bíbor képein kelnek életre, és olyan világot tárnak a szemünk elé, amiről eddig csak álmodni mertünk…

A Tavasz a Nádtengeren kötetről bővebben itt olvashatsz! A sorozat további kötetei:

Lenge Mini – lapozók a legkisebbeknek

Lengemesék már a legkisebbeknek is! A sorozathoz 2019-ben három babalapozó is csatlakozott. A színes, kemény lapos, strapabíró Lenge Mini-kötetekben a mesék hangulata és karaktervilága köszön vissza, és nemcsak szórakoztatja, de fejleszti is a kicsiket. A Lenge Mini-sorozat különböző tematikában – színek, számok, állatok – jelentek meg. A Lengemesék állatai a nádas élővilágát – sikló, vaddisznó, őz, nádirigó stb. – mutatja be a gyerekeknek. Mutatjuk!

A Lengemesék állatai

 

Szerző: Berg Judit

Illusztrátor: Timkó Bíbor

Kiadó: Teknős Könyvek (2019)

ISBN: 978-963-324-156-1

Korosztály: 1-3

 

 

A Lengemesék állatai lapozóról itt is írtunk! Kattints tovább, vagy nézd meg itt a belapozóját!

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Lenge Mini-sorozat kötetei a Lengemeséket szerető családok legkisebbjeinek szólnak. Ismerd meg a Lengemesék állatszereplőit! Tudd meg, hol élnek, mit szeretnek enni, kikkel barátkoznak! Mesélj róluk te is!

A Lenge Mini-lapozók további kötetei: Lengemesék színekben, Lengemesék számokban – továbbkattintva megnézheted azokat is!

Lenge Mini – kisovis mesekönyvek

A sorozathoz újdonságként a Lenge Mini mesekönyvcsalád is csatlakozott 2021-ben, mindjárt két imádnivaló kötettel. A mesekönyveket a 2-4 éveseknek – kezdő, vagy a nagytesó révén már gyakorló kis lengéseknek ajánljuk. A sorozatból régről ismert szereplők kisgyerekként bukkannak fel. A korosztálynak megfelelően sok szép kép, kevés, könnyen érthető szöveg, tanulságos történetek várják a kicsiket.

Vilkó és Lile a nádasban

 

Szerző: Berg Judit

Illusztrátor: Timkó Bíbor

Kiadó: Teknős Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-324-748-8

Korosztály: 3-6

 

A Vilkó és Lile a nádasban mesekönyvet itt mutattuk be, de a belapozóját itt is megnézheted!

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Lengemesékhez kapcsolódó új, kicsiknek szóló sorozat két meséjéből megtudjuk, hogy Füttyös Vilkó már kiskorában is igazi örökmozgó volt, mindenhová felmászott, és picit sem zavarta, ha veszélyes helyzetbe került. Az is kiderül, hogy Lile pedig – sok mai gyerekhez hasonlóan – nagyon válogatós kislány volt.
A kedves, rövid történeteket a Lengemeséket kedvelő nagyobb gyerekek kistesóinak, illetve a lengéket még nem ismerő, 2-4 éves korosztálynak ajánljuk.

A sorozat újdonsága még: Lenge Mini: Vilkó és Lile a tóparton

Olvasd át a legjobb kisovis mesekönyvsorozatról szóló írásunkat is!

Lengemesék még – tematikus kötetek

A fenti sorozatokon túl további izgalmas kötetek is felbukkantak a könyvesboltokban az elmúlt években.

Lengekalendárium – Négy évszak a Nádtengeren

 

Szerző: Berg Judit

Illusztrátor: Timkó Bíbor

Kiadó: Centrál Médiacsoport (2014)

ISBN: 978-963-341-097-4

Korosztály: 5-10

 

 

A Lengekalendárium a Nádtenger élővilágát mutatja be a természetbúvár kisgyerekeknek. A könyv négy fejezete – tavasz, nyár, ősz, tél – hónapokra bontva meséli el, mi történik a természetben. Ráadásként a könyv a Tavasz a Nádtengeren rajzfilm DVD-jét is tartalmazza! A Lengekalendáriumról itt is írtunk, a belapozóját pedig alább megnézheted!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Különleges könyv a Lengekalendárium, mese és valóság fonódik össze lapjain. Bepillantást nyerünk a Nádtenger apró, zöldbőrű őrzőinek szokásaiba és ünnepeibe, miközben megismerjük a vízi élet egész éves körforgását is. Hol telelnek a kecskebékák? Hány tojást raknak a récék? Élnek-e a tavakban húsevő növények? Hány év alatt bomlik le egy eldobott műanyag flakon? Mekkorák voltak 300 millió évvel ezelőtt a szitakötők? Melyik szúnyog nem csíp? Mindezekre a kérdésekre fény derül a gazdagon illusztrált, gyönyörű kalendáriumból, amely részletesen, kicsik számára is érthetően mutatja be a vízpart élővilágának életét. Timkó Bíbor rajzai pontosan ábrázolják a Nádtenger lakóit, miközben a Lengemesékből ismert mesehangulatot idézik. A szöveg tördelése és a betűtípusok segítenek elkülöníteni a mesét a valóságtól, de kiemelik az érdekességeket és vicces tényeket is. A Lengekalendárium Berg Judit népszerű Lengemesék sorozatának kiegészítő kötete, amely mese és izgalmas természetjáró kaland egyben, ráadásként pedig a tavaszi mesékből készült rajzfilm-DVD-t is tartalmazza!

TIPP: Ismerkedj meg Az Ürge Aladár és barátai ismeretterjesztő mesesorozattal is, amely a magyar puszta élővilágát, az ott élő állatok életmódját és viselkedését mutatja be az óvodás- és kisiskoláskorú gyerekeknek: Viperamese, Ürgeélet

Kis természetbúvároknak ajánljuk továbbá: Caz Buckingham – Andrea Pinnington szerzőpáros Fedezd fel a környezeted! című élménygyűjtő albumát, valamint Quim Tomás: Az állatvilág utazói és Pedro Alcalde: Az állatvilág zenészei című képeskönyveket is! Olvasd el a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről szóló írásunkat is!

Lengeszakácskönyv – A Nádtenger lakóinak kedvenc csemegéi

 

Szerző: Berg Judit

Illusztrátor: Timkó Bíbor

Receptek: Nagy Tünde

Kiadó: Centrál Médiacsoport (2017)

ISBN: 978-963-341-239-8

Korosztály: 6-10

 

Kis kukták a Nádtenger lakóinak kedvenc csemegéit is elkészíthetik a Lengeszakácskönyvvel.  Ez a szép és igényes szakácskönyv finom ételekkel, könnyen elkészíthető receptekkel és praktikákkal várja a gyerekeket. A finomságokat évszakok szerint csoportosították a könyvben, az idénynek megfelelő, friss hozzávalókkal fűszerezve. Ráadásként menő partiételek, na meg egy extra mese is várja őket. A Lengeszekácskönyvet a legjobb gasztro gyerekkönyvekről szóló összeállításunkban bővebben is megismerheted.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Kíváncsi vagy, mit esznek a lengék? Ebben a szakácskönyvben összegyűjtöttük Berg Judit népszerű mesehőseinek kedvenc ételeit. Találsz itt zöldhaj-barnító falatkákat, lengetésztát és kéregpiskótát, ahogy Vilkó szereti, de azt is megtudhatod, hogyan készül a pizza Nádtenger módra, hogy milyen tortával köszöntik fel a lengegyerekeket a születésnapjukon, és mi Lile titkos receptje. A hozzávalók alapján a finomságokat évszakok szerint csoportosítottuk, hogy mindig friss, szezonális alapanyagokból tudj sütni-főzni. Ráadásként pedig egy új mesét is olvashatsz a könyv végén, Füttyös Vilkó legújabb nádtengeri kalandjáról!

Ajánljuk még Orbán Orsolya: Cófli receptes böngészőjét, valamint Szentendrei Judit: Mézes cukrászda című mesekönyvét is.

Nádtengeri rejtélyek

 

Szerző: Berg Judit

Illusztrátor: Timkó Bíbor

Kiadó: Centrál Kiadó (2018)

ISBN: 978-963-324-603-0

Korosztály: 4+

 

 

A sorozat 2018-ban egy interaktív mesekönyvvel is bővült. A Nádtengeri rejtélyekben újabb izgalmas kalandok várják a gyerekeket, ráadásként saját maguk alakíthatják a történetet. Ők döntik el, hogy merre haladjon és mi legyen a mese vége. Extraként pedig pár másodperces minijeleneteket is élvezhetnek egy okoskütyüre letölthető applikáció segítségével. A Nádtengeri rejtélyekről itt is írtunk, alább pedig belenézhetsz!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Döntsd el te, mi legyen a mese vége! Ez a könyv nemcsak attól különleges, hogy a Nádtenger lakói vadonatúj kalandokba keverednek a már bebarnult hajú Füttyös Vilkó vezetésével, hanem azért is, mert rajtad múlik, hogyan alakuljon a történet! Elkezdődik a mese, de hamar felmerül a kérdés, merre folytassák útjukat a szereplők. Te döntesz, és így a bonyodalom az általad választott irányban kanyarog tovább. Ahány elágazás, annyi lehetséges folytatás. Van köztük vicces, meglepő, békés és harcias, izgalmas és szelíd. Persze itt-ott újra összefonódnak a szálak, míg a végére hét teljesen különböző befejezésű mesét “gyárthatsz” magadnak. És hogy még több meglepetést hozzon ez a fordulatos kötet: némelyik történetet és a meseváltozatok végét mini-rajzfilmjelenetek egészítik ki. Ha okostelefonnal beolvassátok azokat a képeket, ahol LivePrint-logó szerepel, már meg is nézhetitek a rövid kis jeleneteket.

Ha rejtélyekre vágysz, érdekelhet még: Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben című kalandjáték regénye, Helen Friel – Ian Friel: Titkok szigeteTom Adams – Emily Hawkins: Discovery Expressz című könyve, valamint Japhet Asher: A szellemőr naplója című, a kiterjesztett valóságon (augmented reality, AR) alapuló ifjúsági regénye.

Lenge-foglalkoztató, Nyár

 

Szerző: Berg Judit

Illusztrátor: Timkó Bíbor

Kiadó: Central Médiacsoport ( 2018)

ISBN: 978-963-341-286-2

Korosztály: 5+

 

 

A Lengemesék rajongói természetesen a foglalkoztatók közül is válogathatnak. A Lenge-foglalkoztatók a sorozat gyönyörű képi világával, matricákkal, különbségkeresős, számolós, rajzos-színezős feladatokkal és még vidám találós kérdésekkel várja a nagyóvodás gyerekeket. 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ugye te is szeretsz színezni, böngészőket bújni, találós kérdéseket megfejteni? Hát akkor ceruzákat elő, tedd próbára az ügyességed Füttyös Vilkó és a Nádtenger többi lakója segítségével! A füzetben sok szép matricát is találsz, amiket bárhova felragaszthatsz.

TIPP: További foglalkoztatókat találsz ebben és ebben a bejegyzésünkben is!

Reméljük, sikerült kedvet kapnod a Lengemesékhez! Nos, melyik a kedvenced? 🙂

A Rumini szerzőnőjétől ajánljuk még a kisovis Maszat, valamint a picit nagyobbaknak szóló, Két kicsi dinó-sorozatot is. Ismerd meg a Maszat a repülőn, Maszat űrhajózik, Sári a Vadasparkban és a Sári születésnapja köteteket!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!