Újdonságok: kisiskolás könyvajánló

Újabb gyerekkönyves bejegyzésünkben a kisiskolás korosztálynak válogattunk olvasnivalót. Összeállításunkban már hatéves kortól mazsolázhatnak az újdonságokból – nagyobbak önálló olvasásra, kisebbek gyakorlásra, közös meseolvasásra is. Lássuk, milyen könyvcsemegékre számíthatnak a 6-10 évesek, íme a kisiskolás könyvajánló!

Az elefánt

 

Szerző: Peter Carnavas

Kiadó: Hórusz Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-615-611-526-3

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az év gyermekkönyve-díj 2018 Ausztrália
NSW Premier’s Literary Awards 2018 – díj
Dr. Kádár Annamária ajánlásával

Könyvünk egy megindító regény egy Olívia nevű kislányról, aki arra vágyik, hogy apja kiszabaduljon depressziójából, amit ő elefántnak hív. Amikor Olívia apja reggel munkába indul, az elefánt vele megy. Amikor este haza érkezik, akkor az elefánt is vele jön. Mindig ott van, nehéz és csendes, a szomorúság árnyékát vetve rá. Olívia tudja, hogy ez így van, mióta édesanyja egyéves korában elhunyt, és nem bírja tovább tétlenül nézni, hogy édesapja ilyen szomorú. Nagypapája és a legjobb barátja, Artúr segítségével tervet készít, hogy végleg megszabadítsa családját az elefánttól. Nem sokkal később megtapasztalja, hogy bár a boldogság nem olyan egyszerű, de az apró dolgok megmozgathatják a hegyeket – vagy az elefántokat.
A díjnyertes szerző-illusztrátor Peter Carnavas naiv bölcsességgel ábrázolja a gyermek válaszát apja depressziójára. Az Elefánt egy generációk közti megható történet a megküzdésről, a családról és a reményről.

Bojta színre lép

 

Szerző: Simon Réka Zsuzsanna

Illusztrátor: Bogdán Viki

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-403-940-2

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Pöpec tér közepén egy különleges, sipkatornyú épület áll.Teraszairól színes csúszdák kanyarognak a házat övező park fái közé. Ez a doboztorony, itt él Bojta, az első osztályos nyuszifiú, aki alig várja, hogy elkezdődjön a nyári szünidő. A vakáció tele van izgalmas kalandokkal! Jokul bácsi, a világutazó térképész kincskereső versenyt szervez. De vajon ki forgatta fel Ulli bácsi újságos boltját? És hová tűnhetett Lippó papa, az oposszum? Indulhat a nyomozás! És akkor sem kell elszontyolodni, ha esik az eső – Bojta pont egy ilyen napon ismerte meg Pampamot, a kis ormányos medvét, akivel rögtön jó barátok lettek!

Megjelenés: 2021. február 10.

Cseresznyevölgyi lovasiskola 2. – Emma első versenye

 

Szerző: Berit Bach

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-403-934-1

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Már csak pár nap, és kezdődik a nagy lovas torna a Sólyomfészek major diákjai ellen. A cseresznyevölgyi diákoknak egy céljuk van: hogy ebben az évben az ő iskolájuk szerezze meg a Cseresznyevölgy Kupát. Emma mindenkinek szeretné bebizonyítani, hogy ő is igazi cseresznyevölgyi diák. De a kényelmes póniján, Betyáron egyáltalán semmi nem sikerül neki a díjugrató pályán. Amikor aztán nem sokkal a verseny előtt még Emma kedvenc pónija, Pihe, és Klaudia értékes versenypónija, Pollux is eltűnik, tudják, hogy nagy a baj. Lehet, hogy valaki meg akarja akadályozni a lovas tornát? És vajon mi történt Pihével és Pollux-szal? Emmának a lehető leggyorsabban kell cselekednie…

Megjelenés: 2021. február 23., a sorozat első része: Cseresznyevölgyi lovasiskola 1. – Emma szerencselova

Ki a legszebb? – A Gonosz Mostoha története

 

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-403-897-9

Korosztály: 6-10

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A fiatal királylány Hófehérke, és gonosz mostohája, a Királynő történetét mindenki ismeri. A mesélésről mesélésre változó apró különbségeket leszámítva a történet mindig ugyanaz: a Királynő féltékeny lesz a lányka szépségére, és ez odáig vezet, hogy megpróbálja eltenni láb alól az édes, naiv kislányt. Arról már sokkal ritkábban szól a történet, hogy a Királynő mitől is lett ilyen gonosz. Sokan próbálták már találgatni az okokat. Talán már a természeténél fogva is egy gonosz boszorka volt, szépsége pedig mindössze a Király elcsábításának eszközeként szolgált. Mások szerint a Királynő azért gyűlölte a lánykát, mert a Király első feleségére emlékeztette. Ám a leggyakrabban egy romlott lelkű nőszemélynek festik le, aki egész nyomorult életében nem szeretett egyetlen teremtett lelket sem. Valójában oly sokféle magyarázat létezik, amely a Királynő végtelen hiúságát és féltékeny dühét találgatja, hogy bajos is lenne számba venni őket. A sorozat első könyve egy olyan változatát meséli el a történetnek, amellyel az olvasóközönség eddig nem találkozott. Egy történetet, mely szerelemről, veszteségről, és egy csipetnyi mágiáról szól. Ez a Gonosz Mostoha könyve.

A könyv megjelenése kapcsán a kiadó pályázatot írt ki a tízéven felüli fiataloknak. Ha érdekelnek, kattints a részletekért! A szerelem nem csak rózsaszín – a Menő Könyvek novellaíró pályázata

Zrínyi Ilona – Vagyis amit az igazi hősökről feltétlenül tudni kell

 

Szerző: Vibók Ildi

Illusztrátor: Alács Anna

Kiadó: Csimota Könyvkiadó (2021)

ISBN: 978-615-564-968-4

Korosztály: 6-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mihez kezdhet két gyerek, ha veszélyben a világ, ráadásul a bácsikájuk is szőrén-szálán eltűnt? Kitől kérhetnek segítséget, ha a legmenőbb szuperhősök pont nem érnek rá?
Lincsi és Peti helyzete már-már reménytelen, de akkor színre lép a történelem egyik legnagyobb hőse, maga Zrínyi Ilona. Mi pedig nemcsak azt tudjuk meg, hogy milyen hősiesen védte Munkács várát a régmúlt időkben, de annak is tanúi lehetünk, hogyan száll szembe a gonosszal ebben a mai világban.
Vibók Ildi kalandos históriáját Alács Anna szellemes rajzai keltik életre.

A szerzőtől ajánljuk még: Szeretnék egy aranyhalat! A szupercsapat – Mire jó az oltás?

Egy indián, mint te meg én

 

Szerző: Erna Sassen

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2021)

ISBN: 978-963-410-574-9

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Boaz szereti a nagymamáját, szereti a csendet, és nagyon szeret olvasni, főleg az indiánokról. Az osztályban viszont egy barátja sincs, míg meg nem érkezik Aïsha. A gyönyörű, hosszú fekete hajú Aïsha, aki nem tud hollandul, de igazi indián, és rögtön Boaz mellé ül. Végre neki is van legjobb barátja! Csakhogy apa szerint Boaznak osztályt kell ugrania, annyira okos, és nem érti, hogy Boaz képtelen otthagyni Aïshát. Nem marad más hátra, meg kell szöknie, mint egy igazi bátor indiánnak…

Érdekelhet még: Wéber Anikó: Visszhangország

A kiskutya, aki nyuszi akart lenni

 

Szerző: Bella Swift

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-403-928-0

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Új kedvenc érkezik a családba… és Milli egyáltalán nem örül neki. A kis mopsz gazdája, Anna befogad egy nyuszit, amitől a kutyus úgy érzi, hogy háttérbe szorul. Hogy is szállhatna versenybe az édes kis Kakaóval? Attól tart, hogy a nyuszi szép lassan átveszi majd a helyét, ezért elhatározza, hogy ő is nyúlként fog viselkedni. De közeleg a húsvét… Millinek sietnie kell!

Megjelenés: 2021. február 4., a sorozat további kötetei:  A kiskutya, aki unikornis akart lenniA kiskutya, aki rénszarvas akart lenni, A láma, aki koszorúslány lett

Bűbájos hercegnők 13. – Tüneményes tudósok

 

Szerző: Rosie Banks

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-403-924-2

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Te mit kívánnál? Lotti és Mia Bűbájos hercegnő tanoncok, akik valóra váltják mások kívánságait! Csakhogy Julcsi kívánságát nehezebb teljesíteni, mint eddig bármelyiket. Vajon tud-e a két lány segíteni neki, hogy teljesítse a feladatot az iskolájában rendezett Kis Tudósok Napján, vagy Méreg hercegnő ér el kirobbanó sikert a kísérletek elrontásával. Gyűjts össze minden varázslatos kalandot!

A sorozat újdonsága még: Bűbájos hercegnők 14. – Sulis pizsamaparti. Érdekelhet még: Anna Sarve: Bolondos hercegnők könyve, valamint az Ulrike Rylance: Bors Bori – Kémek a strandon és Kirándul az osztály című ifjúsági könyvek is.

Lillen, a tünde

 

Szerzők: Cseke Dóra – Kőszegi-Arbeiter Anita

Kiadó: MeseRóka Kiadó (2021)

ISBN: 978-615-815-504-5

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egy különc tünde kislány izgalmas kalandjai.Vajon milyen lényekkel ismerkedik meg útjai során? Kik lesznek az új barátai? Minden csupa vidámság, nevetés? Vagy lesz egy kis ijedség is? Mindre választ kaphattok, ha elolvassátok Lillen varázslatos kalandjait.Egy új világ, tele izgalmakkal. A képzeletnek semmi sem szabhat határt. Nem számít honnan jöttél, nem számít, hogy nézel ki, a barátság örökre szól.”Lillennek az elmúlt hetekben annyi kalandban volt része, hogy azt hihetnénk, időre van szüksége ahhoz, hogy minden új élményét feldolgozza, pihenjen egy kicsit. De nem! Ő nem ilyen volt, szomjazott az újdonságokra, a barátokra – mindent és mindenkit meg akart ismerni, amit és akit csak lehetett. Titkon persze abban reménykedett, hogy ő lesz az első tünde, aki végre feljegyzi a fontos tudnivalókat, és tovább is tudja majd adni az ifjúságnak. Hisz a múltunk, a gyökereink a legnagyobb kincs mindenki számára.

Megjelenés: 2021. február 19., Kőszegi-Arbeiter Anitával találkozhattál még: Csenge tündérkertjeA főhős Te vagy – Abigél és Andris születésnapi nyomozása

Olvass Borival! – Háziállatok Bori osztályában

 

Szerző: Julia Boehme

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-403-921-1

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Bori osztálya háziállatokat kap, aminek mindenki nagyon örül. Szuper! Bori és barátai nagyon izgatottak. De Éva néni hernyókkal érkezik. Hernyók? Azok nem is igazi háziállatok! – gondolják a gyerekek. Szerencsére csalódottságuk csak addig tart, amíg közelebbről meg nem ismerik a kis állatkákat. Bori és az osztálytársai hamarosan rájönnek, milyen érdekesek is a hernyók!

Az Olvass Borival-sorozatban már megjelent: Bori és a vad póni. Ismerkedj meg a Bori közlekedik című kötettel is!

Koppány titkokra vadászik (2. szint)

 

Szerző: Dávid Ádám

Illusztrátor: Kasza Júlianna

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2021)

ISBN: 978-963-410-706-4

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Egy meleg napon piros papírrepülő száll be a szobába a nyitott ablakon át. A repülőn rejtélyes üzenet áll. Koppány mindig is rajongott a titkokért, így hát rögtön nyomozni kezd. Segítőket is talál a kutatáshoz, és a végén igazán nagy meglepetés várja! Kövesd a nyomokat Koppánnyal! A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs magyar sorozatot építünk a kezdő olvasóknak. A Pagony legkiválóbb szerzői öt-öt könyvet írnak különböző nehézségi szinteken, melyek közül a bevezető szint a NAGYBETŰS kötet. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is olvashatók.

Megjelenés: 2021. február 5., a Most én olvasok! Koppány-sorozat korábbi részei: Koppány betűket firkál (Nagybetűs szint), Koppány szavakkal focizik (1. szint)

A titokdoboz – The secret box

 

Szerző: Kertész Erzsi

Illusztrátor: Bernát Barbara

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2021)

ISBN: 978-963-410-707-1

Korosztály: 7-10

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

KÉTNYELVŰ MESE – Fecó arról volt híres, hogy szeretett mindenfélét feltalálni. Az iskolában mindenki hallott a repülő cipőjéről. Most viszont feltalálta a titokdobozt, ami egészen különleges… Everyone knew that Fecó liked to invent all kinds of things. He was famous at school because of his flying shoes. But now he invented something different: the secret box… You can read about Fecó and the secret box in two languages! A már jól ismert Most én olvasok!-sorozat most egy kétnyelvű résszel egészül ki. A könyv végén található játékos feladatok a meséhez kapcsolódva segítik a nyelvtanulást, a szókincs bővítését. 8 éves kortól. Hallgasd is meg a mesét angolul a Pagony Mesecsatornán a YouTube-on! – ugyanaz a mese magyarul és angolul – nyelvtanulóknak és kétnyelvűeknek – könnyen olvasható szöveg – szókincsfejlesztő feladatok

Megjelenés: 2020. február 5.

Nem rossz állatok

 

Szerző: Sophie Corrigan

Kiadó: Scolar KID (2021)

ISBN: 978-963-509-265-9

Korosztály: 7+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Ez a vicces rajzokkal gazdagon illusztrált könyv 38 olyan állatfajt, illetve -csoportot mutat be, amelyeket sokan félelmetesnek, ijesztőnek, veszélyesnek vagy gusztustalannak tartanak. Ha ezt a könyvet elolvassák, megtudják, milyenek ezek az állatok valójában, és rájönnek, hogy a félelmeiknek és a negatív érzéseiknek nincs is valóságalapjuk.
“Ti, emberek hiszitek csak rólunk, hogy rosszak vagyunk! Azt mondjátok, ijesztőek, kísértetiesek, veszélyesek vagy undorítóak vagyunk. Itt az ideje, hogy tisztázzuk a dolgot! Elegünk van abból a sok hazugságból, amit terjesztetek rólunk. Itt vannak hát a tények: mit is csinálunk valójában, és mennyi mindenben segítjük a TI életeteket. Egyáltalán NEM VAGYUNK ROSSZ ÁLLATOK! Csak ti nem ismertek bennünket!”

Érdekelhet még: Miért röhög a hiéna? – Tévhitek és hiedelmek az állatok világábanA furcsa állatok csodás világa – Rovarok, pókok, gyíkok és más apró lények

Cófli receptes böngészője

 

Szerző: Orbán Orsolya

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2021)

ISBN: 978-963-410-743-9

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Rumli, a sárkánykölyök beszabadult a királyi konyhába, és hatalmas felfordulást okozott. Segítsetek Cóflinak, az udvari főszakácsnak rendet rakni, és ha megtaláltatok minden hozzávalót a rajzos-receptes oldalakon, készítsétek el ti is ezeket a gyors, egyszerű és könnyen elkészíthető finomságokat! Gyerekekkel főzni egyszerre szórakozás és kihívás. Hol a hozzávalók tűnnek el, hol az előbb még lelkesen segítő lurkók, az idő meg telik, jó lenne minél előbb enni valamit. Ha a helyzet nektek is ismerős, akkor Orbán Orsolya receptes-böngészőjét nektek találták ki! Ezzel a különleges böngészős szakácskönyvvel nektek is szórakozás lesz a főzés! Ha pedig a a kukták kicsit megpihennének, a hozzávalók rajzainak megkeresése biztosít nektek pár nyugodt percet, hogy a konyha ismét használható állapotba kerüljön.

Megjelenés: 2020. február 10. Olvasd át a gyermek gasztrokönyves összeállításunkat is! Érdekelhet még Berg Judit Lengeszakácskönyv című kötete, valamint Szentendrei Judit: Mézes cukrászda című mesekönyve.

Hogyan működnek a gépek? – A kenyérpirítótól a vonatokig, a légpárnás hajóktól a robotokig?

 

Szerző: Steve Martin

Illusztrátor: Valpuri Karttula

Kiadó: Scolar KID (2021)

ISBN: 978-963-509-240-6

Korosztály: 7+

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hogyan marad a vonat a síneken? Mitől ugrál az ugrálóbot? És mi történik akkor, amikor lehúzod a vécét?
Lapozz bele a könyvbe, és máris választ találsz minden kérdésedre! A kötet szakszerű adatok és részletes ábrák segítségével lépésről lépésre mutatja be több mint harminc nagyszerű gép működését.

Ajánljuk még: Hogyan működik a világ? A csokitól a GPS-ig, a vécétől az internetig

Rejtélyes történetek

 

Szerző: Victor Escandell

Kiadó: HVG Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-565-022-4

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

JÁTÉK – FANTÁZIA – LOGIKA Rejtélyes esetek nyomában A 25 furfangos fejtörő megoldása szórakoztató időtöltést ígér, ugyanakkor igazi agytorna is, hiszen a logikádra és a fantáziádra egyaránt szükséged lesz. Játszhatsz egyedül is, de csapatban vagy a családdal együtt még izgalmasabb a kutakodás.
Mutasd meg, milyen ügyes detektív vagy! Nyomozz és deríts fényt minden titokra!

Ajánljuk még: Japhet Asher: A szellemőr naplója: kalandjáték a kiterjesztett valóságban, valamint Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben című kalandjáték regényét. Érdekelhet még Helen Friel – Ian Friel: Titkok szigete, valamint Tom Adams – Emily Hawkins: Discovery Expressz című könyve.

Állatmentők – Cicamentés

 

Szerző: Lucy Daniels

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-403-950-1

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Anni nemrég költözött a nagymamájához, egy kisvárosba. Szomorú, mert hiányzik a megszokott szobája, a barátai… Ám minden megváltozik, amikor megismerkedik Minkával, akinek a szülei a Noé Állatkórházban dolgoznak. Anni rajong az állatokért, és nagyon szívesen segítene a rendelőben is. De előbb még segítenie kell négy újszülött kiscicának, akik éhesen nyávognak. Vajon hol lehet az anyjuk? A kislány elhatározza, hogy megkeresi őt, mielőtt még késő lenne… Egy nagyszerű sorozat mindenkinek, aki rajong az állatokért!

Megjelenés: 2021. február 15., a sorozat újdonsága még: Nyuszi szökésben. 

Érdekelhet: Sara Starbuck: A leopárd-mentőakcióJess French: A medve-mentőakció

Rozsdás – Tilly lovas történetei 15.

 

Szerző: Pippa Funnell

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 978-963-403-931-0

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Amikor Rozsdás megjelenik az Ezüstpatkó tanyán, Tilly ösztönösen megérzi, hogy a lónak különleges képességei vannak. Rövid időn belül szoros kapcsolat alakul ki a kedves póni és egy autista kisfiú között, aki rajong a lovakért, és mindent tud róluk, bár soha nem ült még nyeregben. Tilly biztos benne, hogy kettejük között életre szóló barátság szövődik.

Megjelenés: 2021. február 15.

Varázslatos állatbirodalom – Lara, a szemfüles

 

Szerző: Daisy Meadows

Kiadó: Manó Könyvek (2021)

ISBN: 9789634039198

Korosztály: 6-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Lili és Luca újra meghívást kap a Barátság-erdő iskolájába, mert modellt kell állniuk az egyik osztály rajzóráján. De alig kezdenek el festeni a nebulók, amikor Grizelda szolgája, az egyik csibész flamingó hatalmas felfordulást okoz. Az erdő színei hirtelen fakulni kezdenek, lassan minden levél és virág szürkévé válik. A barátnők a kis szurikáta, Lara segítségével útra kelnek, hogy megtalálják a titokzatos festőt, aki talán vissza tudja varázsolni a színeket, hogy a kisállatok otthona újra a régi legyen.

A sorozat újdonsága még: Varázslatos állatbirodalom 25. – Szandi, az iskola hőse

Folytasd a böngészést a 3-6 évesek olvasnivalóival! További kisiskolás könyvtippeket találsz még ebben és ebben a bejegyzésünkben, sőt még ezen a linken is!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató