Legszebb mesekönyvek nagyszülőkről

A nagyszülők és unokák közötti kötelék az egyik legszebb és legmélyebb emberi kapcsolatunk. Végtelen türelemmel, odaadással, figyelemmel és feltétel nélküli szeretettel megpecsételt szerelem ez – amit a nagyszülőktől kaphatunk, nem pótolja semmi sem. Ez a bejegyzésünk előttük tiszteleg, íme a legszebb mesekönyvek nagyszülőkről!

Senki sem képes arra, amit a nagyszülők tesznek a kisgyerekekkel. Mintha csillagport szórnának a kicsik életére.

A. Haley

Sálmese

 

Szerző: Molnár Krisztina Rita

Illusztrátor: Bogdán Viktória

Kiadó: Scolar Kiadó (2019

ISBN: 978-963-509-087-7

Korosztály: 6-10

 

 

Molnár Krisztina Rita könyve egy gyönyörű és megindító szeretetmese a nagyszülők és az unokák különleges kapcsolatáról. A Sálmese egy igazi szívbemarkoló mesekönyv, amely ünnepli az életet, a fiatalságot, ugyanakkor megmutatja az öregkor, az elmúlás szépségét is. A Sálmese óda nagyiékhoz – olvasd el a bővebb ajánlóját is!

A legszebb ráncok Nagypapa szeme körül vannak, amikor nevet. Olyanok, mint a nap sugarai, amiket az oviban szoktam rajzolni.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Sálmese úgy kígyózik, mint egy hosszú, tiri-tarka fonalakból kötött sál – az időn át. A gyerekek számára hihetetlen, hogy nagypapa és nagymama is volt egyszer gyerek. Hogy volt, amikor rakoncátlankodtak, és volt, amikor szerelmesek lettek. Nagymama haja ezüstgombolyag, nagypapa zsebe tele van térképekkel. Nagymama sálat köt, nagypapa megmutatja, hol nő a leánykökörcsin. A nagyszülők és unokák közti szeretet talán a legbékésebb – erről az időn át is melegítő kapcsolatról szól Bogdán Viktória és Molnár Krisztina Rita meséje.

Bodzaszörp – Mesék nagymamákról és nagypapákról

 

Szerző: Finy Petra

Illusztrátor: Bogdán Viki

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-879-5

Korosztály: 3-6

 

 

Finy Petra nagyszülős könyvében szép és érzékeny történeteket mesél az unokák és a nagyszülők kapcsolatáról. A Bodzaszörp egy szívmelengető mesekönyv a nagyszülői szeretet finomságairól: az odaadásról, a bátorításról, a gondoskodásról és a végtelen rajongásról, amit tőlük kapunk. A könyv 15 megejtő történettel, a szerzőtől megszokott kedves és bájosan humoros hangulattal várja kis olvasót. A könyvről itt írtunk bővebb ajánlót!

Nagymama meghallgatott, simogatott, megetetett, szelídséget és reményt csempészett a kislány lelkébe egy-egy korty teával, ügyes mondattal, kacagó pillanattal vagy illatozó süteménnyel.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Vannak bizonyos színek, illatok, hangok, melyeket a nagyszüleinkhez kapcsolunk. A cseresznye pirosa, a bodza illata, vagy a lágy dúdolás, amivel a mama álomba ringat. A nagyszülők olyan szeretetet tudnak adni, melyet senki más, mégis talán méltatlanul kevés történet szól róluk. Ebben a könyvben viszont minden mese nekik tiszteleg. Hiszen ők is segíthetnek az unokájuknak, ha fél, dühös, vagy ha úgy érzi, már soha nem tud örülni. Ők lehetnek a támaszok egy válásnál, csúfolásnál, egy barát költözésénél. Vagy épp társak, mondjuk, a lombházépítésben. Arra is fény derül, milyen mókásak tudnak lenni a nagyszülők. Milyen jó, amikor a szülők szülei is ott vannak, ha szükség van rájuk. Ezzel a néhány mesével szeretnénk megköszönni nekik azt a rengeteg gondoskodást, amivel a gyerekeket – unokákat és szüleiket is – támogatják. A történetek az érzelmek és a szeretet kertjébe vezetnek, ahol Bogdán Viki szívmelengető illusztrációi kísérik végig az olvasót.

A szerzőnőtől ajánljuk még az Óvodások kézikönyve című kötetet is.

Nagymamák és nagypapák világa

 

Szerző: Marta Gómez Mata

Illusztrátor: Carla Nazareth

Kiadó: Naphegy Kiadó (2017)

ISBN: 978-963-986-988-2

Korosztály: 6-12

 

 

Ez az impozáns album a nagymamák és nagypapák különleges univerzumba röpíti el az olvasót. A gyönyörűen illusztrált könyvből 25 zseniális karaktert, nagyszülőt ismerhetünk meg. Különbözőek, de egytől egyig csodásak, melegszívűek és főként rajonganak az unokáikért. Marta Gómez Mata könyvét Carla Nazareth lélegzetelállító rajzaival élvezhetjük. Többet is megtudhatsz a kötetről itt.

Az igazság az, hogy a nagyszülők mindig csillagok. Saját fényük van: beragyogják a világűrt, és a fontosságuk betölti az egész mennyboltot.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Létezik egy világ, ahol nagyszülőnek lenni sokkal fontosabb, mint miniszterelnöknek, legalábbis Dzsepetto nagypapa szerint. Ebben a világban Utazó nagymama mindig bőröndökkel megrakottan jár-kel, Geográfus nagypapa felderíti az Arktiszt, Piskóta nagymama bécsi cukrászdákban kóstol süteményt, ám a legszívesebben mindannyian az unokájukkal játszanak. Ebben a világban Négyszeröt nagypapa, kezében számológéppel fél szemmel mindig az unokáját figyeli, Altatódal nagymama csodálatos dalokat tud, Tündér nagymamára pedig mindig lehet számítani. Legyező nagymama még a kínai császárné keréklegyezőjéért sem cserélné el az unokáit, és Pék nagypapa meggyőződéssel vallja, az unokák olyan nélkülözhetetlenek, mint a kenyér. Minden nagyszülő (igen, Utazóláda nagymama, Játékkártya nagymama, Király nagypapa, Balerina nagymama, Búgócsiga nagymama, Morzekód nagypapa, Lepke nagymama, Szóőrző nagypapa is) tudja ezen a világon, hogy mennyire különleges, egyedülálló és fontos szerep az övé. Lépj be te is a nagymamák és nagypapák csodálatos világába! Kezdésképpen Csillag nagypapa kékes színű szemével lekacsint a magas égből…

A szerzőpáros jegyzi az Anyukák világa képeskönyvet is.

Pesti mese – Nagymamáknak és unokáknak

 

Szerző, illusztrátor: Pásztohy Panka

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2017)

ISBN: 978-963-410-337-0

Korosztály: 3-6

 

 

Sokakban nosztalgikus érzést kelthet Pásztohy Panka személyes ihletésű mesekönyve, a Pesti mese. A bájos történetben egy fővárosi nagymamát és vidéken élő unokáját ismerhetünk meg. A mese során bejárhatjuk velük a jellegzetes budapesti helyszíneket, feleleveníthetjük a nagyszülős sétákat, a közös, beszélgetős időtöltéseket. Ismerős, nosztalgikus és szívmelengető. Igazi nagymamis összebújós mesekönyv és életérzés-városkalauz egyben. A könyvről bővebb ajánlót ebben a cikkünkben találsz.

Lassan indul a vonat. Kinézek, vissza a mamára. Ő hosszan integet utánunk. Én is integetek, és azt kiabálom, hogy hamarosan jövök újra. Nem tudom, hallja-e. Majd ha hazaérünk, felhívjuk telefonon, és akkor a biztonság kedvéért újra elmondom.

A KIADÓ SZINOPSZISA

Van egy kislány, aki szeret hintázni és álmodozni otthon a kertjükben, ám nagyon
szeret a nagymamájánál is vendégeskedni a nagyvárosban. A nagymamához lift visz
fel, az ablaka előtt villamos jár, és nem patak fut az óriási ház mellett, hanem a Duna
hömpölyög. Állatkert, hidak, vasútállomás, vásárcsarnok: megannyi izgalmas helyszín, amit kézen fogva, beszélgetve végigjárnak együtt, miközben rácsodálkoznak a város apró szépségeire. Pásztohy Panka egyszerű történetei saját gyerekkori emlékeiből merítenek. Ezt a gyönyörű képeskönyvet minden nagyszülőnek és kisunokának ajánljuk, közös nézegetésre, mesélésre, sétálgatásra és beszélgetésre.

Ismerd meg Pásztohy Panka Pitypang és Lili-sorozatát is! Nézz bele a Jó éjszakát, Pitypang! illetve a Pitypang testvérei könyvekbe!

Halló, Mama!

 

Szerző, illusztrátor: Pásztohy Panka

Kiadó:  Pozsonyi Pagony (2018)

ISBN: 978-963-410-423-0

Korosztály: 5-10

 

 

 

A Halló, Mama! története is szívszorítóan ismerős lehet sok mindenkinek. A mesekönyv főhősei ugyanis – a nagyszülők és a kisunoka – egymástól messze élnek. A könyvből kiderül, hogy a távolság nem akadály, mert a tablet képernyőjén keresztül nap, mint nap “találkoznak” és egy bensőséges, tartalmas és szeretetteljes kapcsolatot ápolnak egymással. Beavatják egymást az életükbe, a mindennapokba, sőt, a nagyi mesét is mond kisunokájának esténként.

Van egy térképem a szobám falán, amire rárajzoltuk, hogy hol lakunk mi: anyu, apu és én, és hogy hol laknak a mamáék: a mama, a papa meg Prézli. Én még össze is kötöttem egy piros vonallal a két helyet. Amikor ránézek, mindig eszembe jut, amit a mama szokott mondani nekem:
– Teó, ne feledd, te a világon két helyen is otthon vagy!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Teó külföldön él. Amikor náluk este van, a nagymamájánál és nagypapájánál Magyarországon nappal. Olyankor Teó bebújik a paplan alá a tablettel, és felhívja a mamát, hogy meséljen neki esti mesét. Máskor megmutatja, milyen szép iskolatáskát kapott, a nagypapája pedig azt, hogy milyen nagyra nőttek a rózsái. Igaz, hogy nagyon ritkán találkoznak, de mindennap beszélnek, és Teó fényképei ott sorakoznak a mama polcán az unokatestvérek fotói mellett. Az elmúlt évtizedben sok ezer magyar család költözött külföldre, a nagyszülők interneten tartják unokáikkal a kapcsolatot. Nekik szól ez a könyv, nagymamáknak és unokáknak, akik igaz, hogy egy évben talán csak egyszer találkoznak, de nap mint nap leülnek beszélgetni a képernyő elé. Hiszen pontosan tudjuk, hogy a külföldön élő magyaroknak milyen fontos, hogy a gyerekeik értsenek magyarul, magyar könyveket is olvassanak, és ebben nagy segítséget jelentenek a nagyszülők.

Olvasd el a legjobb anyukás gyerekkönyvekről szóló bejegyzésünket is! Érdekelhet még: Buddhizmus anyáknak – Harmóniában önmagunkkal és gyermekünkkel

TIPP: Nézd meg, a Szeretlek, anya! című album belapozóját!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol további gyerekkönyves belapozókat találsz!

Ha tetszett bejegyzésünk, kérjük, ne felejtsd el lájkolni Facebook-oldalunkat is, hogy ne maradj le egyetlen írásunkról sem.