Wojciech Graajkowski: Fák

Piotr Socha illusztrációjával

Piotr Socha lélegzetelállító albumai mellett nem lehet csak úgy elmenni a könyvesboltokban. Erről nemcsak a kötetek grandiózus mérete, de az ámulatba ejtő borítói is gondoskodnak. A lengyel grafikus, tervező és illusztrátor legismertebb könyve a Méhek, amiért több díjjal is elismerték. 2018-as, ent-borítós ismeretterjesztő kötetében a fák csodálatos világába kalauzoljuk el a gyerekeket. A Fák szerzőtársa Wojciech Grajkowski, aki minden érdekességet bemutat, amit ezekről a csendes óriásokról tudni érdemes. Felkészültél a nagy utazásra? Vár az erdő!

Fák

 

Szerző: Wojciech Graajkowski

Illusztrátor: Piotr Socha

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-777-4

Korosztály: 6+

 

 

A Fák egy igen igazi könyvkülönlegesség, amit ámulattal lapozgathatnak gyerekek és felnőttek. De a csodás illusztráción túl, rengeteg érdekességet is megtudhatnak belőle, hiszen a könyv nemcsak küllemében, de tartalmában is kivételes.

Az album nem tagolódik külön fejezetekre, lapozgatva – akár csak az erdőkben – egyre mélyebbre haladunk, egyre több mindennel ismerkedhetünk meg. Fejezetek helyett ugyanis táblák (oldalpárok) vannak, ahol a magyarázó szövegek mellett az informatív, szép és szemléltető illusztrációk is beszédesek. Ezek a képek egyszerre részletgazdagok, élethűek és pittoreszkek. Vajon mi mindent láttak, milyen titkokat hordoznak ezek a generációkon át felettünk magasodó békés termetek?

Többek között megismerkedhetünk a fák jellegzetesebb csoportjaival, fajtáival és felépítésükkel tetőtől talpig, azaz a lombkoronától a gyökérzetig. Bemutatkoznak a színpompás termések, az ezerforma levelek, a lenyűgöző gyökérrendszerek. Megcsodálhatjuk a grandiózus majomkenyérfákat, a bennszülött fákat vagy akár a bonszaiokat és a mangrovét. Megnézhetjük, melyik a bolygónk legmagasabb, legvastagabb és legöregebb fája. (Vannak tippjeid?) De a könyv kitér a fán élő-, táplálkozó-, rejtőzködő állatokra, a fából készült tárgyakra, építményekre és még a favágók munkájára is. Sőt külön táblát szentel a fateremtmények legendáinak is. Nézd csak! A videónk önmagáért beszél!

A KIADÓ SZINOPSZISA

Lapozd fel a könyvet, és látogass el a fák különleges világába! Megnézheted, melyik a legmagasabb, a legöregebb és legvastagabb közöttük. Találkozz az entekkel, Ádámmal és Évával, Robin Hooddal és Buddhával! Megismerheted a favágó munkáját, és megfigyelheted, milyen épületeket, hangszereket és járműveket lehet fából készíteni! Tanulmányozhatod az életfát, az emberevő fát és a szent fügefát. Vár az erdő!

Ismerkedj meg Piotr Socha: Méhek című képes albumával is! Érdekelhet még Jen Green: A fák varázslatos világa, továbbá Charlotte Milner – A méhek világa és A vizek világa című ismeretterjesztő kötetek is.

Ajánljuk továbbá a Fedezd fel a környezeted! élménygyűjtő albumot. Ismerd meg Az állatvilág utazói és az Állatvilág zenészei című képeskönyveket is! 

TIPP: Olvasd el a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről, valamint a zöld újdonságokról szóló összeállításunkat!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!