A képek története gyerekeknek

Művészettörténetről gyerekeknek – kicsit másként. Nemrég került a hazai könyvesboltokba az immár 12 nyelvre lefordított beszélgetős könyvkülönlegesség, A képek története gyerekeknek címmel. A nemzetközi sikerkönyvet nem más, mint David Hockey, az egyik legjelentősebb kortárs művész, és alkotótársa, Martin Gayford művészettörténész jegyzik. Íme egy képes körutazás barlangrajzoktól a szelfikig – csatlakozz hozzánk te is!

A képek története gyerekeknek

 

Szerzők: David Hockney – Martin Gayford

Illusztrátor: Rose Blake

Kiadó: Pozsonyi Pagony (2020)

ISBN: 978-963-410-639-5

Korosztály: 9+

 

 

A könyv a két szerző baráti beszélgetésére épül, ők kalauzolják végig a gyerekeket érthetően és könnyen befogadhatóan a képek ámulatba ejtő világán, a képalkotás kezdetétől – a különböző művészettörténeti korszakokon, zseniális művészeken és irányzatokon, technikákon, forradalmi találmányokon, a fotók és a mozgóképek megjelenésén stb. át – napjainkig.

A képek körülvesznek minket: laptopokon, telefonokon, magazinokban, újságokban és az ilyen könyvekben. Képeket láthatunk az utcán és a tévén. otthonaink, képtáraink és múzeumaink falait díszítik. Gondolkozunk, álmodunk és próbáljuk megérten a minket körülvevő világot, és ehhez legalább olyan mértékben használunk képeket, mint szavakat.

Kettejük elmélkedése mutatja meg a gyerekeknek a képek szerepét és hatását is. Rávezetik őket, hogyan lássák másként környezetüket, ahogy a könyv végére megtanulhatják értőn nézni és értelmezni a műalkotásokat is. A szerzők arra buzdítják a gyerekeket, hogy a könyv olvasása közben is szemlélődjenek, fogalmazzák meg, hogy mit látnak, alkossanak véleményt, alakítsák ki saját látásmódjukat.

A magunk módján látjuk a világot. Még ha egy pici szögletes tárgyat is nézünk, mondjuk egy dobozt, néhányan másképp fogjuk látni, mint a többiek. Amikor belépünk egy helyiségbe, saját érzéseink, emlékeink és érdeklődésünk lencséjén át érzékeljük a tárgyakat.

Alkotótársuk Rose Blake illusztrátor, aki a műremekek mellett, vidám és egyedi rajzaival – na meg a szerzők és háziállataik fel-felbukkanó portréival – egészíti ki a könyvet, méghozzá ragyogó eredménnyel.

A szerzőpáros elsőként a képek keletkezéséről beszélget. Elmesélik, hogy vajon miért, és hogyan keletkezett az első barlangrajz, és hogy mit fejeztek ki anno az egyiptomi művészek. Rámutatnak arra is, hogy a különböző korokban máshogy ábrázolhatták ugyanazt, és hogy a művészet is fejlődött – időről időre újabb technikák, frissebb látásmódok, ábrázolások jelentek meg.

Érdekesség, hogy a japán művészet Vincent Van Gogh festészetére is hatással volt, és izgalmas párhuzamot vonni Leonardo da Vinci Mona Lisa-ja és Merlane Dietrich majdnem fél évszázaddal később készült portréfotója között. Szerinted mi a közös bennük?

A könyvben itt elmélkedhetünk még arról, hogy milyen kapcsolat van a festészet, a fotózás és a filmkészítés között, és hogy vajon miért lett Hollywood a filmgyártás fellegvára. Na de hogyan kerülhetnek egy lapra a Walt Disney-produkciók és a kínai fametszetek? Na ugye, hogy ugye? A könyv ezután azt is megmutatja a gyereknek, hogy mitől válhat egy alkotás érdekessé. Hogyan lehet az, hogy pár vonallal is alkothatunk elképesztőt, ha azokat megfelelően helyezzük el. Itt kínai mintán, Michalengelo és Rembrandt rajzain keresztül mutatják be, hogy milyen óriási hatást érhetünk el néhány vonással is. Na de mitől lesz mindez zseniális?

Amikor szemléljük a világot, sokszor képesek vagyunk másnak látni dolgokat, mint amik.

A könyv többek között bemutatja a különböző korok jellemző technikáit, hogy hogyan változott a képek stílusa, milyen irányzatok voltak a divatosak, és kik voltak az úttörőik. Egy rendkívül érdekes fejezetben a fények és árnyékok szerepével, jelentőségével és tulajdonságukkal is megismerkedhetnek a gyerekek.

Mi az árnyék? Egy tárgy mögötti terület, ami védve van a fényforrás elől. Ennyi. Egy körvonal által meghatározott sötét folt.

Az árnyék a fény hiánya. Vagy a művészetben annál azért több? A szerzők pazar példákkal szemléltetik, hogy hogyan ábrázolták – vagy hagyják figyelmen kívül – az idők folyamán az árnyékot a műalkotásokon. Hogyan játszottak (és játszanak ma is) a művészek a fénnyel és árnyékkal, és hogyan lehet teljesen eltérő hatást elérni velük. Vajon hogyan készülhettek Cavaraggio bámulatos festményei? Hogyan tudta a dolgokat ennyire megvilágítani? Hogyan lehettek az árnyékai annyira sötétek?

Az árnyékok után a Tükrök és tükröződések részből hasonlóan részletesen megismerhetjük azt is, hogy hogyan használják a művészek a fény erejét a képeiken. (Megfigyelted már a tükröződéseket David Hockney medencés képein?) A könyv egy külön fejezetet szentel a térnek. Vajon hogyan rendeznek be a művészek egy jelenetet? Mi motiválta őket? Ebben a részben rávezetik a gyerekeket, hogy amikor néznek egy festményt, tűnődjenek el azon, mit akart a festő kifejezni azzal, ahogyan betöltötte a teret. Biztatják őket, hogy mélyedjenek el a képekben, figyeljék meg a részleteket, és fogalmazzák meg az érzéseket. Ebben a fejezetben ismét nagyszerű példákon át ismerkedhetnek meg a különböző irányzatokkal, és hogy milyen technikával érhették el a művészek azokat a hatásokat, amiket közvetíteni szerettek volna. Jó példa erre David Hockney – Pearblossom Hwy. képe.

Nagyon izgalmas a perspektíva szerepéről és hatásáról szóló rész is, amit többek között Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora és Edward Hopper Éjjeli baglyok című képén keresztül magyaráznak el a gyerekeknek. Majd rögtön itt olvashatnak a kubizmus úttörőiről is, akik támadást indítottak a hagyományos perspektíva ellen. A könyv utolsó harmadát a fotózás, a mozgóképek és az animációk megjelenésének szenteli a könyv. Izgalmas és látványos példákon keresztül megismerkedhetnek azok történetével, megjelenésükkel, fejlődésükkel, a különböző trükkökkel és technikákkal is.

A képek kijöttek a barlangokból, és beköltöztek a templomokba, a fényképalbumokba, a mozikba, a tévékbe és a számítógép képernyőjére.

Elérkeztünk a mához, az okostelefonok és kattintások korszakához. Évről évre milliárdnyi képet készítünk – minél többet, annál kevesebb ideig nézegetjük őket. Vajon mi lesz a sorsuk…?

A képek története gyerekeknek egy ötcsillagos, szuperül szerkesztett, könnyedén informatív és lebilincselő kötet. Hiánypótló gyerekkönyv, ott van a polcon a helye! A kötet végén a találmányok időrendi táblázata, az illusztrációk jegyzete és szószedet teszi kompletté a művészettörténeti ismereteket. A képek története gyerekeknek díjat nyert a Bolognai Gyerekkönyvvásáron 2019-ben.  

A KIADÓ SZINOPSZISA

A képek története nem egy szokványos művészettörténet gyerekeknek. Az egyik legnevesebb kortárs angol festő, David Hockney és művészettörténész barátja arról beszélgetnek sok-sok érdekes sztorival,
– hogy milyen sokféleképpen lehet nyomot hagyni,
– hogy a művésznek mindig végig kell gondolni, hogy mit visz a papírra abból, amit lát,
– és hogy miképp forradalmasította egy-egy találmány a festészetet, a képeket és a látásmódunkat.
Közben végigmutogatják nekünk és egymásnak a véső-festő-fotózó emberiség legcsodálatosabb képeit az ősember alkotásaitól Caravaggión és Disney-n át a számítógépes grafikákig. Mintha egy exkluzív tárlatvezetésen járva bepillanthatnánk a mesterek kulisszatitkaiba. A beszélgetésre Rose Blake ragyogó illusztrációi felelnek. David Hockney a 20. század egyik legbefolyásosabb brit képzőművésze. Szinte minden technikával alkotott – festett, rajzolt, fotózott, készített nyomatokat -, és mindnek kitágította a határait. Szenvedélyes képalkotó.

Érdekelhet még Kollár Borbála: Alkoss szabadon! című kreatív könyve, valamint Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit! című alkotós sikerkönyve is. Ajánljuk még: Lőrinc László: 25 szelfi a török korból 

TIPP: Ismerkedj meg Albert Barillé: Egyszer volt… – Az emberiség történetének képes enciklopédiája című ismeretterjesztő gyerekkönyvével!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

100%
Nagyon jó

Művészettörténetről máshogy. Érdekes, tartalmas, lebilincselő, hiánypótló.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató