Őszi könyvújdonságok 9. rész – Ismeretterjesztés gyerekeknek

Folytatjuk a legújabb könyvcsemegék bemutatását! Cikksorozatunk újabb részében az óvodás és a kisiskolás csemetéknek válogattunk az ismeretterjesztő olvasmányokból. Korábbi bejegyzéseinkben már megismerhetted a tiniknek, a 10-14 éveseknek, a kisiskolásoknak, az óvodásoknak és a legkisebbeknek szóló újdonságokat, sőt olvashattál a nagyobbaknak szóló ismeretterjesztőkről is. Jöjjön hát újra egy kis tudomány és felfedezés, kalandra fel, lássuk a medvét!

Montessori: A világ felfedezése – Első könyvem a világról

 

Szerző: Chiara Piroddi

Kiadó: Geopen Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-516-034-1

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Montessori-pedagógia elveit követve ajánl a könyv játékokat és feladatokat, amelyek kifejezetten a nagycsoportosok és az első osztályosok kognitív képességeinek fejlesztését szolgálják. A magukkal ragadó és szórakoztató feladatok segítségével a gyerekek könnyebben megismerhetik szűkebb és tágabb világunkat, a Föld természeti-földrajzi-fizikai jellemzőit, a környezetvédelem fontosságát.

A sorozat újdonsága még: Első könyvem – Az időről, Első könyvem – A betűkről, Első könyvem – A világról

Érdekelhet még Első felfedezéseim – Larousse-enciklopédia kicsiknek

Nagy felfedezések

 

Szerző: Caroline Fait

Kiadó: Geopen Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-516-025-9

Korosztály: 6-12

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A könyvben található több mint 200 kérdésből megismerheted az emberiség történelmének legnagyobb felfedezéseit!  Négy nagy témában – Tudomány, Technika, Földrajz és űrkutatás, Geológia, régészet és őslénytan – kapsz válaszokat a körülöttünk lévő világról. Könnyen érthető, szellemes stílusban, vicces rajzokkal újabb kötettel bővül a Kíváncsi kiskópék kézikönyve.

A sorozat újdonsága még: Valentin Verthé – Mondd csak! Foci, érdekelhet még: 20 rendkívüli elme, aki megváltoztatta a világot

Magyarázd el nekem… Miért dobog a szívem? És még sok kérdés a testünkről

 

Szerző: Emmanuelle Kecir-Lepetit

Kiadó: Geopen Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-516-024-2

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Szép rajzokkal illusztrált válaszok a mindenre kíváncsi gyerekek kérdéseire az emberi testről. 3-6 éveseknek. Hogy kerül a kisbaba anya hasába? Mikor leszek olyan magas, mint anya vagy apa? Miért dobog a szívem? Miért gőzölög a szám, amikor hideg van? Miért pisilünk? Miért kell előbb lefeküdnöm, mint a felnőtteknek? Tej van a fogaimban?

A sorozatból ajánljuk még Cécile Jugla: Magyarázd el nekem… Miért voltak a dínóknak olyan nagy fogaik? És még sok kérdés a dinókról. Böngészd át a legjobb dinós gyerekkönyvekről szóló összeállításunkat is! Folytasd a legújabb dinoszauruszos gyerekkönyvekkel!

Óvd a bolygót! – Műanyag

 

Szerző: Paolo Mancini

Kiadó: Geopen Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-516-040-2

Korosztály: 5-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Segítenünk kell a természetnek, és mi azt is tudjuk, hogyan! Ebben a könyvben kiderül, miként küszöbölhetjük ki életünkből a műanyagok használatát. Hogy mit kell tennünk? Csak ragadd meg a lehetőséget, és megkapod a választ! Csatlakozz a környezetvédők csapatához!

Megjelenés: 2020. október 14., a sorozat újdonsága még: Óvd a bolygót! – Víz

Ajánljuk még: Jess French: Micsoda pazarlás!. További zöld gyerekkönyveket találsz ebben a bejegyzésünkben. A legújabb környezettudatos gyerekkönyveket itt találod.

Miért? – Érdekes kérdések, meglepő válaszok

 

Szerzők: Catherine Ripley, Scot Ritchie:

Kiadó: Móra Könyvkiadó (2020)

ISBN: 978-963-486-674-9

Korosztály: 6-12

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A gyerekek állandóan kérdeznek, szüntelenül. A legtöbb kérdésük pedig ugyanazzal szóval kezdődik: MIÉRT? Miért kék az ég? Miért kell aludnom? Miért bőgnek a tehenek? Miért pattog a kukorica? Minden “miért?”-re létezik válasz – ez a könyv pedig meg is ad néhányat. Ez a díjnyertes, a világ számos nyelvére lefordított alkotás utat nyit a közös gondolkodás és a további kérdések felé. Catherine Ripley csodálatosan oltja a gyerekek tudásszomját… az élénk, képregényszerű és gyakran humoros illusztrációk pedig remekül szemléltetik a válaszokat.

Megjelenés: 2020. október 26., ajánljuk még a Laura Ertimo – Mari Ahokoivu: Micsoda idő! Miért változik a klíma? , valamint a Pavla Hanácková: Miért röhög a hiéna? – Tévhitek és hiedelmek az állatok világában című gyerekkönyveket is.

A természet ezer arca

 

Szerző: Ben Hoare

Kiadó: HVG Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-304-984-6

Korosztály: 7-12

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Készülj fel egy különleges kalandra! Fedezd fel a környező világ hihetetlen sokféleségét: a Föld leglátványosabb kőzeteit és ásványait, lenyűgöző mikroszkopikus organizmusait, növényeit és állatait. Ismerkedj meg az élő és élettelen természet több mint száz szereplőjével, a könnycsepp formájú opáltól a kacsára emlékeztető orchideán és a boszorkánykörbe rendeződő légyölő galócákon át a búvárpipaszerű ormányt viselő tapírig! Részletgazdag fotók és élethű illusztrációk, izgalmas leírások és meglepő tények teszik feledhetetlenné ezt a színes válogatást.

A sorozat további kötete: Ben Hoare – Csodálatos állatok gyűjteménye. Ajánljuk még Derek Harvey Szupercápák – és más mélytengeri élőlények című lenyűgöző ismeretterjesztő kötetét is.

Segítsünk, osztozzunk, béküljünk ki!

 

Szerző: Doris Rübel

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-232-1

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Ravensburger gyermekkönyvsorozatának e kötetéből az apróságok megtudhatják többek között, hogyan lehet jól kijönni másokkal, mire jók a szabályok, hogyan kell egyezséget kötni, hogyan lehetünk figyelmesek egymással.

Figyelmedbe ajánljuk a Beszélgessünk róla! ismeretterjesztő sorozat köteteit is!

Mi Micsoda Ovisoknak – Orvosnál

 

Szerző: Andrea Weller-Essers

Kiadó: Babilon Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-294-614-6

Korosztály: 3-5

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az orvosi rendelőben tett látogatással kapcsolatos ezernyi kérdésre ez a könyvecske az óvodásoknak való, okos válaszokat kínál. Mitől betegszünk meg? Mikor kell orvoshoz menni? Mit csinál a fogorvos?A kötetet nyitó óvodai beszélgetéssel közös felfedezésre indulnak az óvodások. Megfigyelnek, kipróbálnak, kutatnak. A felfedezésre váró kukucskálóablakok és a kreatív feladatok aktivizálják a gyerekeket.

Megjelenés: 2020. október 26., a legjobb dokis mesekönyveket ebben a bejegyzésünkben szedtük csokorba.

Mit? Miért? Hogyan? Mini – Mit csinálunk télen?

 

Szerző: Andrea Erne

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-261-1

Korosztály: 2-4

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Ravensburger gyermekkönyvsorozatának e kötetéből az apróságok megtudhatják többek között, mi a jó a télben, mit csinálunk advent idején, hogyan ünnepeljük a karácsonyt, mi történik az állatokkal télen. Ismerjük meg a világot, lépésről lépésre – együtt, minden nap. A Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozat a legkisebbekkel ismerteti meg környezetünk titkait. Kötetei egyszerű és szemléletes válaszokat adnak a kicsik kérdéseire. A játékos elemek, a kedves rajzok, a kinyitható ablakok és a kornak megfelelő magyarázatok a könyv minden oldalát élvezetessé teszik. A praktikus és “strapabíró” könyvet kétéves kortól ajánljuk.

Megjelenés: 2020. november 5., a Mit? Miért? Hogyan? mini szakkönyvsorozatból érdekelhet még: Peter Nieländer: Mit csinál az űrhajós?

Együtt a vírus ellen – koronavírus? Tűnj el!

 

Kiadó: Napraforgó Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-483-237-9

Korosztály: 5-10

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A vírusok csúnya dolgok: megbetegíthetnek bennünket, nem mehetünk ki miattuk a házunkból és nem lehetünk a barátainkkal… De nem legyőzhetetlenek! Mert ha összefogunk, elbánhatunk velük. Vegyetek részt ti is a koronavírus elleni küzdelemben. Együtt erősebbek vagyunk!

Megjelenés: 2020. október 27., ajánljuk továbbá: Eva Lohmann: Hanna és az elefántnyi távolság

Használd újra! 25 műalkotás műanyagból

 

Kiadó: Álomgyár Kiadó (2020)

ISBN: 978-615-614-525-3

Korosztály: 6-10

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Soha többé ne dobj el műanyag palackot, inkább készíts belőlük remek játékot! Szörnyecskés tolltartót, polipsárkányt, madáretetőt, bogárhotelt, kaspókat, rakétát,
zászlódíszt, sőt, akár viselhető kalózhajót! A legjobb, hogy ezzel még a környezetet is óvod, miközben jól szórakozol és új értelmet adsz a kidobásra ítélt tárgyaknak. Ha neked is elnyerte a tetszésedet, keresd a Kütyük helyett-sorozat további részeit is.

Megjelenés: 2020. október 1., érdekelhet továbbá: Dela Kienle: A világ műanyag nélkül

Mi Micsoda Olvasó – Rovarok

 

Szerző: Christina Braun

Kiadó: Babilon Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-294-618-4

Korosztály: 6-12

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A kezdő olvasóknak Prücsi, a kis szöcske segít megismerni a rovarok csodás világát. Mióta léteznek rovarok? Hány lábuk van és milyen színű a vérük? Miért jelent számukra problémát a növekedés? Melyik rovarról mintázták a helikoptert? A kis olvasó találkozhatnak erőt fitogtató bajnokokkal, szorgos munkásokkal, könnyed repülőművészekkel vagy mérget spriccelve védekező rovarokkal. Lélegzetelállító fotók, magyarázó ábrák segítik a nagy méretű betűkkel szedett, rövid mondatokra és bekezdésekre tagolt szöveg megértését. A fejezeteket és a könyvet pedig vidám tudáspróbák zárják.

Megjelenés: 2020. A sorozat újdonsága még: Mi Micsoda Olvasó – A Föld

Ajánljuk továbbá A. A. Fernandez: A furcsa állatok csodás világa – Rovarok, pókok, gyíkok és más apró lények, és Jaime Paino de Pedro: A ragadozók csodás világa

Nemzetközi űrállomás

 

Szerző: Manfred Braun

Kiadó: Babilon Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-294-611-5

Korosztály: 6-12

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A Nemzetközi Űrállomás 28 000 kilométer/órás sebességgel kering a Föld körül. A különböző országok űrhajósai váltják egymást a fedélzeten. Milyen kísérleteket végeznek odafent? Hogyan lehet valakiből űrhajós? Hol vannak űrkikötők? Hogyan működik az űrvécé? Ismerd meg az űrhajósok mindennapjait, és lásd teljesen új szemmel a Földet!

Böngészd át a legjobb csillagászatos gyerekkönyvekről szóló írásunkat! Az világűrről szóló újdonságokat itt találod.

Susanne Gernhauser: Keress, találj, mesélj! – Állatos nagy böngésző

 

Szerző: Susanne Gernhauser

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-239-0

Korosztály: 3-6

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Milyen állatok élnek körülöttünk a réten, a vízparton, az erdőben, a hegyekben és a távoli tájakon? Mely állatok otthona a szavanna, a sivatag, a trópusi erdő, a korallzátony, a sarkvidékek? A Föld élővilágát bemutató tizenegy részletgazdag képet böngészve a gyerekek megannyi érdekes állatot és élőhelyet fedezhetnek fel. A könyv készítői minden oldalpár szélén kiemeltek néhány állatot, melyeket a gyerekek megkereshetnek az adott oldalpár nagyméretű képén.

Válogass ezekből a böngészőkből is: Keress, találj, mesélj! Ősszel, Keress, találj, mesélj Tavasszal, Keress, találj, mesélj Erdei nagy böngésző

SzóKiMondóka – Útközben

Szerző: Molnár Krisztina Rita

Kiadó: TreeFa World Prudictions (2020)

ISBN: 978-615-567-114-2

Korosztály: 3-6

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

5 részes mesesorozatunk az öt érzékszervet mutatja be. A testvérek, Móna és Marci családi kiránduláson vesznek részt, és közben felfedezik az erdő látványát, hangjait, illatát, ízeit és érintését – egymástól is tanulva közben. A játékra, a közös családi élményekre a kötetben található versek, dalok és feladatok is lehetőséget kínálnak.A kötetbe 8 db perforált szókártyát tettünk és egy játékleírást a szókártyás játékokhoz. A szövegben kiemeltük a legfontosabb szavakat, mellette a jelentésüket lerajzoltuk, így a még olvasni nem tudó gyermekek a kép alapján tudják kimondani a mesében soron következő szót, így részt vesznek az olvasásában. A szókártyák pedig tovább erősítik a szavakkal való ismerkedés játékos formáit.Molnár Krisztina Rita Móna és Marci kirándul mesesorozata az öt érzékszervet mutatja be. A testvérek, Móna és Marci családi kiránduláson vesznek részt, és közben felfedezik az erdő látványát, hangjait, illatát, ízeit és érintését – egymástól is tanulva közben. A játékra, a közös családi élményekre a kötetben található versek, dalok, mondókák és szókártyák is lehetőséget kínálnak.

Ismerkedj meg a SzóKiMondóka-sorozat Barátom, a fa és a Test című kötetével!

Buddhizmus gyerekeknek

 

Szerző: Emily Griffith Burke

Kiadó: Alexandra Könyvesház (2020)

ISBN: 978-963-447-832-4

Korosztály: 7-10

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Könnyű és szórakoztató buddhista gyakorlatok gyerekeknek minden napra Nem könnyű a gyerekeknek! Állandó változás, zűrzavaros érzések… A buddhizmus gyakorlásával azonban a zűrzavar kíváncsisággá és lelkesedéssé változtatható a világ és benne önmaguk iránt. A könnyen követhető meditációk, interaktív gyakorlatok és a klasszikus buddhista történetek segítségével a gyerekek megismerkedhetnek a dharmával: a buddhizmus tanításaival. A gyakorlatok az energiaszinteknek megfelelően napszakok szerint rendeződnek. A reggeli gyakorlatok energiával töltik fel a gyerekeket, és elősegítik a koncentrációt. A napközbeni feladatok révén tudatosan gondolkodnak és egyensúlyban maradnak, este pedig elcsendesednek, és felkészülnek a pihentető éjszakára. A gyerekek megtanulják, hogyan tudnak a fák köszöntésével a természethez kapcsolódni, szörnyek rajzolásával kifejezni az érzéseiket, kedves ajándékokkal kimutatni a figyelmességüket, és alkalmazni a varázslatos történetekből tanultakat a saját életükben.

Ajánljuk még Sarah Napthali: Buddhizmus anyáknak – Harmóniában önmagunkkal és gyermekünkkel, Sarah Napthali: Buddhizmus anyáknak iskolás gyerekkel – Nyugalom a zűrös hétköznapokban

További ismeretterjesztő újdonságokat találsz még ebben a bejegyzésünkben is. Folytasd a böngészést a legkisebbeknek, az óvodásoknak, a kisiskolásoknak, a 10-14 éveseknek és a tiniknek szóló összeállításunkkal!

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató