Őszi könyvújdonságok 8. rész – Tini könyvcsemegék

Az őszi könyvpremierekről szóló cikksorozatunk következő részében a tini korosztálynak szemezgettünk szórakoztató olvasnivalót. Korábbi bejegyzéseinkben már válogathattál a 10-14 éveseknek, a kisiskolásoknak, az óvodásoknak és a legkisebbeknek szóló kötetekből, és a legizgalmasabb ismeretterjesztőkről is készítettünk összefoglalót. Most a 14 éven felülieken, na meg 15 tini könyvcsemegén van a sor – kellemes böngészést, sok szuper olvasnivalót!

Szavad ne feledd!

 

Szerző: Riley Baker

Kiadó: magánkiadás (2020)

ISBN: 978-615-008-579-1

Korosztály: 14+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Meddig mennél el azért, hogy a plátói szerelmed végre észrevegyen?
Mernél lyukas nadrágban suliba menni? Vagy szándékosan pofára esni a fiúöltöző előtt, abban reménykedve, hogy pont az Ő karjaiba zuhansz? Joy mindent bevetett… de sajnos egyik sem talált célba. Kénytelen az utolsó kártyáját is kijátszani: odamenni a suli legnépszerűbb srácához, hogy segítséget kérjen… Logan Archer vajon igent mond neki? Segít Joynak megszerezni a srácot, akibe első látásra beleszeretett?

Bekavarás

 

Szerző: Kemény Kristóf

Kiadó: Alexandra Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-447-859-1

Korosztály: 12+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Örök kérdés: létezik szerelem elsõ látásra? Van olyan, hogy „perfect match”, azaz tökéletes pár? A tizennégy éves Márkot semmi sem érdekli a jégkorongon kívül. Álma, hogy az amerikai profi jégkorongliga sztárja legyen, és mindent ennek rendel alá; hiába zsonganák körbe a lányok, ha egyszer lesz is barátnõje, hozzá hasonlóan csakis sportoló lehet. Lilu ötéves kora óta teniszezik, igazi õstehetség. Családja mindent feláldoz sportkarrierje érdekében, többek között lányuk gyerekkorát is. Lilu életébõl kimaradtak az általános iskolai élet izgalmai, magántanulóként kortársaitól elszigetelve nõ fel. A kissé beképzelt serdülõ fiú élete egyik pillanatról a másikra megváltozik, amikor a rejtélyes magántanuló megjelenik az iskolában. A normális gyerekkortól megfosztott lány elõtt pedig egy teljesen új világ nyílik meg. Ha létezik szerelem elsõ látásra, akkor az övék az. Egymásnak lettek teremtve. Vagy mégsem? Suli, edzés, meccsek, zuhanás az ágyba, majd másnap ugyanez. Plusz parával teli kamaszkor és a mindent felforgató elsõ szerelem: Ez a #suliLOVE!

Tinik a fedélzeten – A Földközi-tengeri kaland

 

Szerző: Ozoróczy Viktória

Kiadó: Könyv Guru (2020)

ISBN: 978-615-615-321-0

Korosztály: 14+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Petra számára szokványos családi nyaralásnak indult az egész. Unalmas társaságban izgalmas könyvek olvasásával eltöltött kikapcsolódásnak. De hiába tervez az ember érettségi előtt, tizennyolc évesen bármit is, az élet úgyis átírja azt.
Nóri egy egyszerű születésnapi anyja-lánya utazásra készült. Szerette volna, ha frissen elvált édesanyját újra felszabadultnak, gondtalanul boldognak látja.
Dávid a haverokkal vágott bele a hajóútba. De csak azért állt rá, hogy velük menjen, mert azt gondolta, így egy kellemes hetet tölthet szenvedélyének, a fotózásnak hódolva. Arra azonban egyikük sem számított, hogy a kiránduláson olyan kalandokba keverednek majd, amelyekre sem álmaikban, sem rémálmaikban nem gondoltak volna, és hogy olyan élményekkel gazdagodnak, amelyek egy életre szólnak.

A szívem egy bezárt bódé – Kamaszmonológok

 

Szerző: Linn Skaber

Illusztrátor: Lisa Aisato

Kiadó: Scolar Kiadó 82020)

ISBN: 978-963-509-142-3

Korosztály: 14+

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

“Nem könnyű a változások, fordulópontok, átrendeződések korszakában élni. Ilyen érzés kamasznak lenni. Mintha csak valaki átrendezte volna a szobádat a tudtod nélkül, anélkül, hogy megkérted volna rá. Hirtelen minden ismeretlen, teljesen más, te pedig ott állsz az új szobádat fürkészve, és arra gondolsz: mi ez a váratlan változás? Mi történt itt? Hol vannak a játékaim, az érzéseim, a biztonságom és az ismerős illatok? Hová lett mindez? Ez itt az enyém lenne?” Linn Skaber az életről, a pattanásokról, a békéről és a hiányérzetről kérdezte a fiatalokat, arról, hogy milyen érzés egyszerre gyermeknek és felnőttnek lenni, mi a legcsodálatosabb vagy a legfélelmetesebb a kamaszkorban, és miért olyan idegesítőek a felnőttek. A válaszokból fiktív monológok születtek, amelyekben a szerző igyekezett megragadni ennek az izgalmas és szép, ugyanakkor nehéz időszaknak a folyamatát. Mindegyik történetben magunkra ismerhetünk, akár a változások korában élünk, és válaszokra várunk, akár szülőként, a partvonalról szemléljük az eseményeket. Az illusztrációk a népszerű norvég grafikusművész, Lisa Aisato munkái.

Édes tini élet

 

Szerző: Heniko Sakka

Kiadó: Book Dreams (2020)

ISBN: 978-615-615-548-1

Korosztály: 14+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Rietta egy tehetséges, középiskolás focista, akinek ambiciózus álma van. Úgy tűnik, közelebb kerülhet az áhított célhoz, ugyanis új igazgatója, már alig várja, hogy kinevezze őt a lánycsapat kapitányának. Ez azonban nem sikerül zökkenőmentesen, ahogy Ria bemutatkozása sem. A szemtelen nyelvű leányzó már az első napon összetűzésbe keveredik Devonnal, aki nem kisebb személyiség, mint a sikeres fiúcsapat irányítója. A jóképű, éles pillantású focizseni meg sem próbálja tagadni, hogy egy cseppet sem örül az új jövevénynek, aki az érkezésével felforgatta az egész Sir Walton Gimi életét. Ez a sportban, izgalomban, szerelemben bővelkedő történet biztosan megdobogtatja a szíveket!

A nyughatatlan – Egy lusta kiskamasz kalandjai a jövő zord világában

 

Szerző: Urbánszki László

Kiadó: Főnix Nova (2020)

ISBN: 978-615-599-928-4

Korosztály: 14+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Bengedúz, a tizenhárom éves kis nomád egy számára rettentően unalmas világban él családjával a pusztán: juhokat őriz, a harcot tanulja. Hiába bizonygatják neki, hogy a kegyetlen bánásmód csupán a kemény pusztai életre készíti fel – neki egészen más elképzelései vannak a jövőről, mint a birkaszagú, kietlen vidéken küszködni napról napra. Így hát elhatározza: megszökik, s a könnyű boldogulást ígérő város, Buda felé veszi az irányt. Ez a világ azonban mégsem annyira egyhangú, mint a fiú hitte – visszatért belé a varázslat. Csakhogy ez a varázslat nem szemkápráztató csodákat, inkább veszélyeket és ármánykodást rejt. Bengedúz kalandos, nehézségekkel teli út után csöppen Buda nyüzsgő, színes kavalkádjába, ahol egy fondorlatos varázsos, Shakur szövögeti nagyratörő terveit. Bár a kis nomádot csupán a gyors meggazdagodás érdekli – vagy legalábbis, hogy végre jól teletömhesse a hasát -, minduntalan boszorgányokba és csatlósaikba botlik, s akarva-akaratlanul fontos szereplőjévé válik az összeesküvésnek, melynek célja az uralkodó megbuktatása… Ám senki sem számolt a pusztából jött fiú csavaros észjárásával, ami talán még a leghatalmasabb mágiahasználóknak is feladja a leckét.

Enola Holmes – Az eltűnt márki esete

 

Szerző: Nancy Springer

Kiadó: L&L Kiadó

ISBN: 978-615-565-371-1

Korosztály: 14+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

LADY EUDORIA VERNET HOLMES TEGNAP ELTŰNT
STOP TANÁCSOT KÉREK STOP ENOLA HOLMES

Amikor Sherlock Holmes ifjú húga, Enola Holmes tizennegyedik születésnapján rádöbben anyja eltűnésére, tudja, egyedül ő találhatja meg. Bátyja, Mycroft, bentlakásos iskolába küldené a lányt, míg Sherlock nyomozásba fog, ám Enolának más tervei vannak. A magát gyászoló özvegynek álcázó lány London nyüzsgő utcáin és sötét sikátoraiban kutat anyja nyomai után, ám még a Holmes név sem készítheti fel a rá váró dolgokra. A Basilwether fiatal márkijának elrablásába belekeveredő Enolának vérszomjas gonosztevők elől kell menekülnie, ki kell szabadítania az elkényeztetett márkit, ám mindez semmi ahhoz képest, hogy minden hájjal megkent bátyját is ki kell kerülnie – miközben édesanyja nyoma kihűlőben van.

Az Edgar-díjas Nancy Springer lenyűgöző képzelőerővel és magával ragadó játékossággal hoz új színt a Sherlock Holmes-történetek világába.

Éjszakai cirkusz

 

Szerző: Erin Morgenstern

Kiadó: Agave Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-419-797-3

Korosztály: 14+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A nap végleg eltűnik a láthatár mögött, a sátrakon mindenütt apró fénypontok jelennek meg, mintha hirtelen az egész cirkuszt szokatlanul ragyogó szentjánosbogarak lepték volna el. Amikor már az összes sátor izzó fénybe borulva szikrázik az éjszakai ég előtt, feltűnik a név: Le Cirque des Rêves. Az álmok cirkusza. A cirkusz megnyitotta kapuit. Most végre beléphetsz.

1886-ban egy rejtélyes utazócirkuszból nemzetközi szenzáció lesz. A Cirque des Rêves csak éjjel van nyitva, fekete és fehér színekben pompázik, és mindenkit vár, aki felfedezné kör alakú ösvényeit vagy felmelegedne tüzeinél. Noha itt is találhatóak akrobaták, jósok és kígyóemberek, az álmok cirkusza nem szokványos látványosság. Egyes sátraiba beköltöztek a felhők, másokban jég van. Mintha valamiféle varázslat bűvkörébe vonná a szerelmeseit, akiket rêveurnek, vagyis álmodozónak hívnak. A történet középpontjában két fiatal mágus áll: Celia és Marco. Kisgyermek koruktól fogva arra tanították őket, hogy mágikus erejük segítségével győzelmet arassanak a másik felett. Amikor Celia véletlenül rájön, hogy Marco az ellenfele, együtt lenyűgöző varázslatba kezdenek.

Fekete nyár

 

Szerző: Mészöly Ágnes

Kiadó: Tilos az Á Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-410-672-2

Korosztály: 14+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Urara már mindent előkészített a teaszertartáshoz. Harci ruhája helyett egyszerű, fekete-ezüst selyemkimonót viselt, arca fáradt és gondterhelt volt. Meghajolt a fiú felé, majd elhelyezkedett vele szemben a tatamin. Pamuk Fanni utálja a gimit és az otthoni nyomasztást. Csak az lelkesíti, hogy elkészítse Urara, a haláldémon jelmezét a nyári Conra. Terve megvalósításában a szomszéd néni lesz fő szövetségese, sőt, valami szerelemféle is megjelenik az életében. És bár szeretné, ha a valóság hasonlítana a filmek fantáziavilágára, nem számít rá, hogy ennyire azonosulnia kell kedvenc rajzfilmkarakterével. Mégis ő az egyetlen, aki ebben az elfuserált világban félelem nélkül beszél a halálról egy haldoklóval – ahogy Mészöly Ágnes az, aki pátosz nélkül, vagányan ír az elmúlásról, meg arról a fura valamiről, amit előtte életnek nevezünk.

Ez hát a szerelem

 

Szerző: Elizabeth Lim

Kiadó: Manó Könyvek (2020)

ISBN: 978-963-403-906-8

Korosztály: 14+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mi lett volna, ha Hamupipőke sosem próbálja fel az üvegcipellőt? Hamupipőke hősiesen tűrte sorsát, de eljött a perc, amikor képtelen továbbra is eltitkolni, hogy hiányzik neki a herceg, és mostohájával is végképp elviselhetetlenné vált az élete. Nagy döntésre szánja el magát: varrónőnek jelentkezik a palotába.
Azonban amikor a király udvarban vendégeskedő nővérének szolgálatába áll, fültanúként egy nagy összeesküvés közepén találja magát. A konspirálók nem csupán a király és a herceg hatalmára törnek, de a tündérek is az ármánykodásuk céltáblái, így Hamupipőke Tündérkeresztanyja is veszélybe kerül.
Hamupipőkének meg kel találnia a módját annak, hogyan állítsa meg a cselszövőket még mielőtt túl késő lenne…

Time After Time – Időtlen idő – Elválaszt az idő 2.

 

Szerző: Tamara Ireland Stone

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-457-707-2

Korosztály: 14+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Mert az igaz szerelemnek sem tér, sem idő nem szabhat határt!
Anna és Bennett szerelmét távkapcsolatnak nevezni igencsak enyhe kifejezés: Anna 1995-ben él Chicagóban, az időutazó Bennett pedig 2012-ben San Franciscóban. Soha nem lett volna szabad találkozniuk, mégis bekövetkezett. Ráadásul egymásba szerettek, és bár minden ellenük szólt, megtalálták a módját, hogy együtt maradjanak.
A megoldás viszont távolról sem tökéletes, mivel Bennett csak rövid látogatásokat tud tenni a múltban, ám azért, hogy Annával lehessen, a saját jelenéből mégis lényeges időszakokat hagy ki. Mindketten biztosak benne, hogy találnak megoldást… míg Bennett szemtanúja nem lesz egy különös eseménynek, ami talán mindent megváltoztat.

Ha jön a hullám

 

Szerző: Manon Fargetton – Jean Max Tixier

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-457-668-6

Korosztály: 15+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

“Az életet ocsmány, gigantikus karneválnak látom, amiből szeretnék kilépni. Nincs rá mód, hogy másként éljünk? Hazugságok nélkül?” Nina úgy érzi, elárulták, képtelen tovább élni az otthonában, amit eddig annyira szeretett. Tizenhetedik születésnapjának reggelén becsukja maga mögött az ajtót, a kulcsait a csatornába dobja, és nyomtalanul eltűnik. Tíz hónappal később Clément, az öccse a keresésére indul. Meg akarja érteni, mi késztette Ninát arra, hogy elmenjen. Nem tudja, miért tette, nem tudja, hol lehet. Egyet tud csak: meg akarja találni a nővérét. Mindenáron. Egy normális család álságos képét nyújtani fontosabb, mint szembenézni az igazsággal? Ismerd meg történetüket!

Megjelenés: 2020. október 22.

33 történet lányokról régen és most

 

Kiadó: Napraforgó Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-483-222-5

Korosztály: 12+

 

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Hogyan éltek a hétköznapi lányok világszerte az évszázadok sodrásában? Mire vágytak a legjobban, mi nyugtalanította őket? Ebben a könyvben harminchárom történetet olvashatsz olyan lányokról, akik időben és térben is nagyon távol állnak egymástól. Ők mind nagyon más kulturális és földrajzi környezetben éltek és élnek, de mind arra vágynak, hogy megértsék a világot és boldogok legyenek. Ha elolvasod a történeteiket, te is rádöbbenhetsz, hogy mennyire hasonlítunk egymásra, a vallásunktól, a bőrszínüktől, a lakóhelyüktől, a kulturális szokásaiktól függetlenül. Ismerd meg őket! Több köt össze bennünket egymással, mint gondolnánk…

Megjelenés: 2020. október 27., ajánljuk még Elene Favilli – Francesca Cavallo: Esti mesék lázadó lányoknak című könyvét.

Anya, hagyjál már! – Az élet legfontosabb kérdései kamasz lányoknak

 

Szerző: Dr. Sharie Coombes

Kiadó: Álomgyár Kiadó (2020)

ISBN: 978-615-614-536-9

Korosztály: 12+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

A tinédzserek számtalan váratlan és sokszor ijesztő dologgal szembesülnek a kamaszkor kezdetén. Stressz. Hormonok. Suli. Közösségi oldalak. Érzelmek…
Rengeteg új érzés, új helyzet, új probléma. Szerencsére ebben a könyvben mindennel foglalkozunk: a jó, a rossz és a ciki dolgokkal is. A lányok szakértői útmutatást kapnak ahhoz, hogyan igazodjanak el az őket érő testi-lelki változások között, és a szerző nem fél szóba hozni olyan témákat sem, amelyek gyakran tabunak számítanak, holott nagyon is fontos róluk beszélni.

Dr. Sharie Coombes gyermek-, kamasz- és családterapeuta, aki szívesen veti be az ideggyógyászat módszereit is annak érdekében, hogy segítsen az embereknek önmaguk jobb megismerésében. Sokat dolgozott fiatalokkal és családokkal brit iskolákban és a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnál. A brit Vöröskereszt pszichológuscsapatának tagja. Ő írta ezt a könyvet.

Megjelenés: 2020. október 20., megjelenik továbbá: Anya, hagyjál már! – Az élet legfontosabb kérdései kamasz fiúknak

Állj ki magadért! – Hogyan lehetsz erős és magabiztos?

 

Szerzők: Gershen Kaufman – Lev Raphael

Kiadó: Harmat Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-288-581-0

Korosztály: 12+

 

 

A KIADÓ SZINOPSZISA

Az Állj ki magadért! az egészséges önértékelés, az önbizalom és a társas készségek fejlesztésének lehetőségeit mutatja meg tizenéveseknek, egyszerű, közérthető nyelven, az életükből vett példákkal, aktivizáló, megerősítő feladatokkal és gyakorlati ötletekkel. A könyv a felnőttekhez is szól – szülők, tanárok, gyerekterapeuták számára is hasznos és informatív, családi és tantermi beszélgetések alapjául szolgálhat.

Érdekelhet még Matthew Syed: Szuper vagy! Turbózd fel az önbizalmad, és elérhetsz (szinte) bármit! című könyvét. 

Folytasd a böngészést a 10-14 évesek újdonságaival! Kisiskolásoknak itt és itt találsz olvasnivalót.

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató