Angelika Lenz: Ismerd meg a természetet!

Kis természetbúvárok figyelem! Új ismeretterjesztő album bukkant fel a könyvesboltokban kisiskolás gyerekeknek! Az Ismerd meg a természetet! egy valóban széles spektrumú, informatív és részletgazdag ismerettár, csodaszép és élethű illusztrációkkal fűszerezve. Járj te is nyitott szemmel – a városban, erdőn-mezőn és a kertekben – tudd meg, hogyan zajlik az élet a tavakban, a folyókban, a tengerekben és a partvidékeken. Fedezd fel a környezeted!

Ismerd meg a természetet!

 

Szerző: Angelika Lenz

Kiadó: Scolar Kiadó (2020)

ISBN: 978-963-509-235-2

Korosztály: 5-10

 

 

 

Az Ismerd meg a természetet! egy csapásra a gyerekek kedvence lehet. Erről a rengeteg érdekesség, a részletes, ám könnyen átlátható tények, szép és szemléletes képek is gondoskodnak. Nagy méretű, kemény fedelű, igényes ismeretterjesztő album, amely több, mint száz oldalon át bűvöli el a természetkedvelő gyerekeket. A könyv hét nagy fejezetben mutatja be a legjellemzőbb élőhelyeket. Elsőként a mi kedvencünkkel, a Városban és vidéken fejezettel ismerkedhetünk meg. Ez a rész ugyanis arra inspirál minket, hogy már az ajtón kilépve, a közvetlen környezetünkben is járjunk nyitott szemmel. 

A fejezetből kiderül, hogy milyen állatok élhetnek a városban, és hogyan rejtőzködnek el előlünk, hogy ne fedezhessük fel egykönnyen őket. Róka, denevér, patkány, nyest – találkoztál már valamelyikkel? Tetszik a könyvben, hogy a bevezető tények mellett különböző érdekességeket is megtudhatnak a gyerekek, pl. hogy hogyan tájékozódnak a denevérek a sötétben. Következő lépésként megismerkedhetnek a települések leggyakoribb madárlakóival is – galambok, fecskék, verebek – tudnád folytatni a felsorolást? Szuper, hogy a könyvben nemcsak felsorolják az élőlényeket, de azok legfontosabb jellemzőit is megtalálhatjuk benne. Maradva például a szárnyas szomszédainknál, kiderül, melyik, hogyan néz ki, hogyan költ, mit eszik, milyen a hangja, védett-e, költöző madár-e, vagy sem. Pont annyi információ amennyi még érdekes és lényeges, és amit könnyedén megjegyezhetnek a gyerekek. Ebben a fejezetben hasonlóan részletesen ismerkedhetnek meg a városlakó növényekkel is, és számtalan további érdekességet tudhatnak meg a vidék – rétek, mezők, szántóföldek, árkok és útszélek lakóiról.

Ki kell térnünk az album festőien szép szemléltető rajzaira is, amelyek nemcsak az élőlényeket, de az élethelyeket is valósághűen ábrázolják. Az alábbi képen például azt figyelhetjük meg, hogy a háztetőkön hol, melyik szegletben milyen állat rejtőzhet. Ezek a fejezeteket színesítő képek – máshol pl. a tenger, a kert, a part- és a hegyvidék vagy éppen a föld alatti életet bemutató részletek – nemcsak szépek, de rendkívül érdekesek, szemléletesek is.

A fejezeteket Kvízkérdések, Még ilyet! érdekességek és Próbáld ki! feladatok is színesítik. A természetjárásban pedig állandó útitársunk egy borz, ami további kérdésekkel tartja fent a gyerekek érdeklődését.

Járj nyitott szemmel!

Mire számíthatunk még a könyvben? A következő fejezet a kertek élővilágát mutatja be. Színre lépnek a legismertebb énekesmadarak, a fák és cserjék élőlényei, a bokrok rejtekében matató sünök, a fűben pihegő csigák, masírozó hangyák, pillázó lepkék és az avarban motoszkáló bogarak. Bemutatkoznak a kertek fái, a gyümölcsösök, a legszebb virágok, zöldségek és fűszerek. Apropó, készítettél valaha Virágóvodát?

Az erdőben rész hasonlóan sok izgalmas érdekességet tartogat a gyerekeknek. Elsőként az erdő különböző szintjeit magyarázza el nekik. Itt kiderül milyen forgalmas az élet a föld alatt, és milyen a talajon, a bokrok, a fák és a lombkoronák sűrűjében. Kitér arra is, hogy melyik a lombhullató erdő és melyik nem. A könyv továbbá izgalmas madárbemutatóval – bagoly, kakukk, fakopács stb. – bogarak és rovarok felvonulással is várja a gyerekeket. De láthatnak ehető és mérgező gombákat is. Tavasszal az ébredő természet, nyáron a nyüzsgő élet, ősszel a színpompás levelek várnak miket az erdőben – de vajon mitől szép és izgalmas az erdő télen?

A Folyók, patakok és tavak fejezet felfedi a nádasok rejtekében élő szárcsák, hattyúk és más vízimadarak világát a gyerekeknek. Megismerkedhetnek a vízfelszín legkülönlegesebb élőlényeivel – rovarokkal, pókokkal, szitakötőkkel stb. – és a halak élővilágával is. Kiderül, hogyan zajlik az élet a felszín alatt a folyókban, a tavakban, a lápokban és a tócsákban. Tudod hogyan épít várat a hód? Volt már szerencséd tiszavirágot látni? Tudod milyen halak élnek vizeinkben?

A Tengerek és partvidékük rész ismét ámulatba ejthet minden kisgyereket. Medúzák, csikóhal, tengeri csillag, polip, bohóchalak, bálnák… Na de miket rejteget a tenger legmélye? Tudod, hogy mitől különleges a Watt-tenger? A fejezet partvidékekről szóló részében a földrajzi adottságokkal és tengerpatti madarakkal is megismerkedhetnek a gyerekek. A hegyekben fejezetben bővebben olvashatnak a hegyek kialakulásáról, jellegzetes klímájukról, és az ahhoz alkalmazkodó magashegyi növényzetről is. Kiderül hol, milyen állatok élnek, és hogyan védekeznek a magasság és a hideg ellen. A magashegyi madarak közül pedig többek között olyan különlegességekkel ismerkedhetnek meg, mint a szirti sas, a vándorsólyom, a hajnalmadár, vagy a szakállas saskeselyű. Na jó, de fa híján hol és hogyan fészkelhetnek?

A könyv a környezeti nevelésnek szenteli a záró fejezetet. Elmagyarázza a gyerekeknek, hogy mi a klímaváltozás, miért van veszélyben a természet, mivel ártunk neki, és mi mindent tehetünk az élővilág és a környezetünk érdekében. Benne vagy? A könyv végén feladványok, Emlékszel még? játékos ismétlő kérdések és egy tárgymutató is várja a kistudósokat. Lapozz bele!

 

Az Ismerd meg a természetet! igazán komolyan veszi a gyerekeket. Hasznos és izgalmas információk, rengeteg rajz, gyönyörű és szemléltető képek várják itt őket. Széles tudástár, tények, érdekességek könnyen, precízen és érthetően – csak ajánlani tudjuk minden természetkedvelő kisdiáknak a könyvet.

A KIADÓ SZINOPSZISA

A természet végtelen számú felfedeznivalót tartogat. Könyvünk segítségével a kisiskolások megismerhetik a különböző élőhelyeket – városok, kertek, rétek, szántó földek, erdők, folyók, patakok, tavak, tengerek és hegyek – élővilágát. A sokféle növényt és állatot bemutató kötet remek segédeszköz lehet a környezeti neveléshez.

Ajánljuk továbbá a Caz Buckingham – Andrea Pinnington szerzőpáros Fedezd fel a környezeted! című élménygyűjtő albumát, valamint Charlotte Guillain Talpam alatt a föld és Fejem felett az égbolt címmel megjelent látványos ismeretterjesztő köteteit is!

Érdekelhet még David Atthenborough – Our Planet ismeretterjesztő sorozata alapján Matt Whyman: Bolygónk csodái című albuma.

TIPP: Böngészd át a legjobb környezettudatos gyerekkönyvekről szóló írásunkat, valamint a legújabb zöld könyvekről szóló írásunkat is! Érdekelhet még: A jövőnk most kezdődik – Greta Thunberg harca a Földért  

Ha tetszett a bejegyzésünk, oszd meg másokkal is! Kérjük, ne felejtsd el lájkolni a Facebook-oldalunkat is, hogy minden írásunkról értesülj!

Iratkozz fel YouTube-csatornánkra, ahol számos gyerekkönyves belapozót találsz!

100%
Nagyon jó

Érdekes, szemleletes, informatív.

  • Tartalom
  • Illusztráció
  • Élmény

Honlapunkon a sütiket alkalmazunk. Ezzel kapcsolatban Adatkezelési tájékoztatónkban olvashatsz bővebben. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató